Як боротися з гордістю?

Питання духівника обителі   Питання: Батюшка, скажіть, як боротися з гордістю

Питання духівника обителі

Питання: Батюшка, скажіть, як боротися з гордістю? Я помітила, що чим більше з нею борюся, тим більше вона зростає. Я помічаю в собі все більше і більше гріхів, але замість покаяння в мені з'являється горде відчуття, що ось я, значить, правильно все роблю, раз помічаю в собі це. Виходить, чим більше я намагаюся боротися з гріхом, робити добро, тим більше зростає гордість, і я постійно мню себе праведної, порівнюю себе зі святими. Як з цієї ями вибратися?

Анастасія

Відповідь: Ворог з усіх боків. З одного боку, він штовхає нас у відчай, з іншого - в самовдоволення, почуття самодостатності, гордість. Тому потрібно весь час бути уважним, не спати.

Якщо ми не будемо робити нічого хорошого, гордість від цього не зменшиться. Вам потрібно весь час контролювати свій розум. Як тільки приходять ці думки - припиняти їх. Треба сповідатися в тому, що йде такий шквал думок, які заважають жити з Богом, заважають працювати, робити щось хороше.

Треба сповідатися в тому, що йде такий шквал думок, які заважають жити з Богом, заважають працювати, робити щось хороше

Це норма життя християнина, в цьому немає нічого особливого - ставитися сумлінно до роботи, уважно - до людей, допомагати ближнім своїм. Але бачите, як все в цьому світі спотворено ... Тому я Вам пораджу, по-перше, не сумувати і не впадати у відчай в цьому, продовжувати робити добрі справи, які Господь Вам дає можливість робити. А по-друге - вчитися спрямовувати свій розум туди, де Бог, а не де моє «Я», вчитися контролювати свої почуття і докоряти собі. Тільки подумали про себе, з ким-то себе порівняли, задрали ніс - відразу зупиняйтеся і докоряйте себе, просите пробачення. Так робив праведний Іоанн Кронштадтський, і у нього це виходило. Він теж і пишався, і дратувався, і навіть гримав на людей, але приходив до тями і просив вибачення. І відчував, що Бог його прощає. Це така жива зв'язок з Богом. Вам теж треба в цьому напрямку йти.

7.12.2018

Як з цієї ями вибратися?