Як правильно поминати покійних - поминання покійних - Каталог статей - Прихожанин

Як правильно поминати покійних            «Постараємося, скільки можливо, допомагати покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць - нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обітовані блага», - пише святитель Іоанн Златоуст

Як правильно поминати покійних

«Постараємося, скільки можливо, допомагати покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць - нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обітовані блага», - пише святитель Іоанн Златоуст.
Молитва за покійних - це найбільше і головне, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у інший світ.
За великим рахунком, небіжчик не має потреби ні в гробі, ні в пам'ятнику - все це данина традиціям, нехай і благочестивим.
Але вічно жива душа покійного відчуває велику потребу в нашій постійній молитві, тому що сама вона не може творити добрих справ, якими була б в змозі умилостивити Бога.
Ось чому домашня молитва за близьких, молитва на цвинтарі біля могили покійного - обов'язок кожного православного християнина.
Особливу допомогу спочилим надає поминання в Церкві.
Перш ніж відвідати цвинтар, кому-небудь з родичів слід прийти в храм до початку служби, подати записку з ім'ям покійного для поминання у вівтарі (найкраще, якщо це буде поминання на проскомидії, коли за покійного виймуть з особливої ​​проскури часточку, а потім в знак обмивання його гріхів опустять в Чашу зі Святими Дарами).
Після Літургії потрібно відслужити панахиду.
Молитва буде дієвіше, якщо поминали в цей день сам причаститися Тіла і Крові Христової.

Відразу після смерті прийнято замовляти в церкві сорокоуст, щоб протягом перших сорока днів новопреставленого щодня суто поминали. Особливо відзначаються третій і дев'ятий дні, коли, за вченням Церкви, душа постає небесному Престолу, і сороковий - коли Господь виносить тимчасовий вирок, визначаючи, де душа буде перебувати до Страшного Суду. У ці дні потрібно ретельно молитися за покійного, а після цих днів частіше подавати записки на Літургію і панахиду. Панахида - заупокійне богослужіння, яке можна здійснювати як до поховання, так і після.

Померлі за себе молитися не можуть, вони чекають наших молітв.Больше всього душа потребує них перші 40 днів, поки вона проходить митарства і відбувається приватний суд. Треба в усіх, скільки це можливо, храмах замовити сорокоуст - поминання на 40 днів, щодня подавати на панахиду, поминати на Псалтиря, давати милостиню і просити помолитися за цю душу. Так, постійно згадуючи, за допомогою Церкви, можна вимолити душу навіть з пекла.

Церква не молиться тільки за самогубців.

Поминання померлого в третій день після його смерті Церква здійснює в честь триденне воскресіння Ісуса Христа і під образ Пресвятої Трійці.

У дев'ятий день - на честь дев'яти чинів ангельських, котрі, як слуги Царя Небесного і представника до Нього за нас, клопочуть про помилування преставився.

Поминання в сороковий день відбувається в пам'ять Вознесіння Ісуса Христа на сороковий день після Воскресіння Своєму.

Річниця смерті християнина - це день народження для нової, вічної життя. Вона завжди відзначається в колі близьких і рідних покійного.

Церква здійснює поминання покійних в річницю їх смерті. Підстава цього встановлення очевидно. Відомо, що найбільшим літургійним циклом є річне коло, по закінченні якого знову повторюються всі нерухомі свята.

За церковним переданням, протягом сорока днів після смерті душа померлого готується до Божого суду. З першого по третій день вона перебуває в місцях земного життя покійного, з третього по дев'ятий їй показуються райські обителі, з дев'ятого по сороковий - муки грішників у пеклі. На сороковий день відбувається рішення Боже, де буде знаходитися душа померлого до Страшного Суду.

Слід знати, що в дні поминання покійних треба перш за все відвідати храм, замовити заупокійне поминання, самому звести молитву до Бога за упокій близької вам людини, по можливості відвідати кладовище і лише потім сідати за поминальний стіл.


Звичай поминати покійних зустрічається вже в Церкві старозавітній. З особливою ясністю про поминання покійних згадують Постанови Апостольські. У них ми знаходимо як молитви за покійних при здійсненні євхаристії, так і вказівку на дні, в яких особливо необхідно поминати покійних: третій, дев'ятий, сороковий, річний.
Таким чином, поминання покійних - це апостольське встановлення, воно дотримується у всій Церкві і літургія за покійних, принесення про порятунок їх Безкровної Жертви є найсильніше і дієвий засіб до іспрашенію покійним милості Божої.
Церковне поминання відбувається тільки про тих, хто був хрещений в православній вірі.
Панахиди за самогубців, а також по які хрещеним у православній вірі, не відбуваються. Тим більше ці особи не можуть бути помінаемо на літургії.
Свята Церква підносить безперестанні молитви про що відійшли батьків і братів наших при всякому богослужінні і особливо літургії.
Але крім цього Свята Церква творить в певні часи особливе поминання всіх від віку преставлипіхся отців і братів по вірі, сподобилися християнської кончини, так само і тих, які, бувши захоплені раптовою смертю, що не були напучував в загробне життя молитвами Церкви. Здійснюються при цьому панахиди називаються вселенськими. В суботу м'ясопусного , Перед сирної тижнем, напередодні спогадів Страшного суду, ми молимо Господа, щоб Він явив Свою милість всім покійним в день, коли настане Страшний суд.
Цієї суботи Православна Церква молиться про всіх покійних в православній вірі, коли б і де б не жили вони на землі, ким би не були за своїм соціальним походженням і положенню в земному житті. Молитви підносяться про людей "від Адама до днесь покійних в благочесті і правдивої віри".
Три суботи Великого Посту - суботи другої, третьої, четвертої тижнів Великого посту - встановлені тому, що під час Передосвячених літургії не буває такого поминання, яке відбувається у будь-яку іншу пору року. Щоб не позбавити померлих рятівного заступництва Церкви, і встановлені ці батьківські суботи. Церква під час Великого посту клопоче про покійних, щоб і їм Господь простив гріхи і воскресив їх у життя вічне.
В Радоницю - вівторок другий седмиці після Пасхи - з покійними діляться радістю Воскресіння Господа, в надії воскресіння і наших покійних. Сам Спаситель зійшов в пекло проповідувати перемогу над смертю і вивів звідти душі старозавітних праведників. Від цієї великої духовної радості день цього поминання і носить назву "радуниця", або "радониця".
Троїцька поминальна субота - в цей день Свята Церква закликає нас здійснювати поминання покійних, щоб рятівна благодать Святого Духа очистила гріхи душ всіх від віку спочилих праотців, отців і братів наших і, заступаючись про збори всіх в Царство Христове, молячись про спокуту живих, про повернення полону душ їх , просить "заспокоїти душі перш отшедших на місці прохолодження, яко не мертві хвалитимуть Тебе, Господи, нижче сущий у пеклі сповідання ризикнуть принести Тобі: але ми, живі, благословимо Тебе і молимо, і очисний молитви і жертви приносимо Тобі за душі наші".
Дмитріївська поминальна субота - в цей день здійснюється поминання про всіх православних убієнних воїнів. Воно встановлено святим благовірним князем Димитрієм Донським по навіюванню і благословення преподобного Сергія Радонезького в 1380 році, коли він здобув славну, знамениту перемогу над татарами на Куликовому полі. Поминання відбувається в суботу перед Димитрієвим днем ​​(26 жовтня за старим стилем). Згодом в цю суботу православні християни стали творити поминання не тільки воїнів, за віру і батьківщину поклали своє життя на полі брані, але разом з ними і за всіх православних християн.
Поминання покійних воїнів відбувається Православною Церквою 26 квітня (9 травня з новим стилем), в свято перемоги над фашистською Німеччиною, а також 29 серпня, в день Усікновення глави Іоанна Предтечі.
Обов'язково треба поминати покійного в день його смерті, народження і іменин. Дні поминання треба проводити чинно, благоговійно, в молитві, про доброчинність жебраком і близьким, в роздумі і про нашу смерть і майбутнє життя.
Правила подачі записок "Про упокій" такі ж, як і записок "Про здоров'ї".
"На ектений ж більше поминаються новопреставленого або значні будівельники обителі, і то не більше одне або два ім'я. Але проскомидия найважливіше поминання, бо вийняті частини за покійних занурюються в кров Христову і очищаються гріхи сію великою жертвою, а коли трапляється пам'ять кого з рідних , то можеш подати записку і пом'янути на ектений ", - писав в одному з листів преподобний Макарій Оптинський.
ДНІ особливого поминання покійних

Субота мясопустная - (субота на масляного тижня)

Субота 2-а Великого посту - (через два тижні після мясопустной)

Субота 3-а - Великого посту (через тиждень після 2-й)

Субота 4-а Великого посту - (через тиждень)

Радоница - (на 9-й день після Великодня у вівторок)

субота Троїцька

субота Димитрівська

Поминання покійних воїнів - 9 травня, 11 вересня.

Євангеліє, що читається на заупокійної літургії в батьківську суботу (Ін., 5, 24-30)


24 Істинно, істинно кажу вам: Хто слухає слова Мого, і вірує в Того, Хто послав Мене, життя вічне, і на суд не приходить, але перейшов від смерті в життя.
25 Істинно, істинно кажу вам: Наступає година, і тепер вона є, коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть.
26 Бо, як Отець має життя в Самому Собі, так і Синові дав життя мати в Самому Собі.
27 І дав Йому силу чинити і суд, бо Він є Син Людський.
28 Не дивуйтесь цьому, бо надходить година, коли всі, хто в гробах, почують голос Сина Божого;
29 і повиходять ті, що чинили добро, на воскресення життя, а котрі зло - на воскресення Суду.
30 Я нічого не можу робити Сам від Себе. || Як чую, так і суджу, і Мій суд справедливий, не шукаю бо волі Своєї, але волі Отця, що послав Мене.

Про поминання покійних

Ніхто не полінується пом'янути своїх батьків; але поминати треба і всіх православних християн, і не в цей тільки день, а повсякчас, на кожній молитві. Самі там будемо, і примушує в молитві цій, як бідний в шматку хліба і чаші води. Пам'ятай, що молитва за померлих і сильна спільністю - тим, що йде від імені всієї Церкви. Церква дихає молитвою. Але як в природному порядку, при вагітності мати дихає, а сила дихання переходить і на дитя, так і в благодатному порядку Церква дихає загальною всіх молитвою, а сила молитви переходить і на покійних, вмістом в лоні Церкви, яка складається з живих і померлих, воюючих і звитяжних. Чи не полінуйся ж на кожній молитві старанно поминати всіх спочилих батько і братів наших. Це буде від тебе їм милостиня. . .

Феофан Затворник

МОЛИТВА СПОЧИЛИХ

Боже духів і всякої плоті, смерть подолав і диявола упразднівий, і живіт світові Твоєму дарував; сам, Господи, упокой душу спочилого раба Твого (спочилих рабів Твоєї або покійних рабів Твоїх), [ім'я річок], в місці світлому, у місці злачні, в місці покійного, звідки я відбіжить хвороба, печаль і зітхання. Будь-яке гріх, вчинений ним (нею або ними), словом, чи ділом, чи думкою, як благий і чоловіколюбець Бог прости. Бо нема людина, іже живий буде і не згрішила. Ти бо єдиний без гріха, правда Твоя, правда на віки, і слово Твоє істина.

Поминання покійних (інші матеріали)