Як правильно поводитися в церкві

У періоди негаразди і будь-яких криз в суспільстві, люди все частіше свій погляд звертають в сторону храму. Сподіваючись знайти в церкві підтримку, і відповіді на свої питання, і рішення своїх проблем.

Приходить сюди бабуся з подякою Богу за прожитий день і з думкою як протягнути до наступної пенсії. Заходить сюди жінка кинута чоловіком, за зраду. Заходить сюди і бізнесмен, з питанням «Куди поставити найтовстішу свічку, щоб відбулася вигідна угода?» У кожного свої проблеми. І все приходять в храм, сподіваючись ці проблеми вирішити. Хтось дякує Богові (таких дуже мало), хтось шукає «жилетку», щоб поплакатися на несправедливу життя. А хтось намагається з Богом укласти комерційну угоду. «Я Тобі найбільшу свічку поставлю, а Ти зроби, щоб все пройшло успішно» Всі люди різні, зі своїм світоглядом, зі своїми гріхами і недоліками. І найсумніше, зі своєю гордістю і пихатим зарозумілістю. І всі ці люди приходять до храму і чекають там побачити те, що, на їхню думку, має бути в церкві. Вони своїм відвідуванням надали честь храму, тому вся увага повинна бути звернена до них.

Якось спостерігав такий епізод. Зайшов якийсь молодий чоловік. Судячи з усього бізнесмен. І запропонував священику комерційну угоду. Він жертвує певну суму на храм, а священик під час наступної зустрічі, коли він буде зі своєю коханкою, надає йому і його жінці всяку почесть і люб'язність. «Щоб вона бачила, що у мене і тут все схвачено» - були його слова. Або жінка розповідає прибиральниці храму, які все мужики «козли і негідники». Вона всього лише раз зрадила чоловікові, а він її не пробачив. Ось її подружка має трьох коханців, і нічого. Чому його Бог не покарає, що кинув мене? І ні краплі каяття про скоєне перед Богом. І якщо прибиральниця не розділяє її засудження, і погляди на чоловіків - то все в церкві бездушні.

Головне в храмі - покаяння

Але є й інший тип людей які, прийшли в храм зі щирим почуттям. Ніяково озираючись на всі боки, вони проходять до свічникам. Вони тут бувають не часто, тому їх незручність і збентеження можна зрозуміти. Таким людям дуже хочеться допомогти. Допомога ця не стільки вказівка, що можна, а чого не можна, а саме кількома порадами. Рада цей актуальний не тільки вперше переступив поріг храму, а й церковнослужителів, і парафіянам. Рада цей полягає в тому, щоб новоприбулі пам'ятали слова Спасителя: «Не ви Мене вибрали, Я вас обрав» Господь привів Вас в храм, Він бажає щоб Ви звернулися, щоб ви долучилися Христа в Його Церкві.

Але згадайте, чи почитайте, з чого почалася підготовка людей до прийняття Христа? З проповіді Іоанна Предтечі про покаяння. Саме покаяння є дверима входження до церкви. Воно є не тільки дверима, але і мірилом церковного життя. І Спасителя ми і називаємо Спасителем, бо Він рятує від гріха. Коли в безсиллі в боротьбі з гріхом своїми силами опускаються руки. Коли відчуєш, що погані вчинки це не випадковість, а ти сам, весь, до останньої клітинки, пронизаний гріхом - ось тоді приймаєш Спасителя всім серцем. Як потопаючий хапається за соломинку. Як останню надію.

Тому в церкву потрібно заходити з покаянним почуттям, з щирим бажанням виправитися. Це перша порада. І друга порада виникає з першого. Він звучить так: «Дух творить Собі форми». Якщо в нас щире покаянний почуття, якщо ми усвідомлюємо, що Господь навіть думки наші бачить, чи дозволимо ми собі прийти в храм в неналежному вигляді? Адже можна і плаття надіти довге до п'ят, але обтягуючі і прозоре, яке буде відволікати від молитви оточуючих.

У минулі часи в Старому Завіті люди, при покаянні одягалися в волосяницю (погану одяг), і посипали голову попелом. Звичайно, в такій крайності зараз немає необхідності, але скромність завжди була чеснотою. Тому кається людині пристойно стати в куточку, і помолитися з покаянням, ніж стукаючи каблуками, і розштовхуючи оточуючих пробиратися до свічнику. Свічка це дуже дрібна жертва Богу, можливо навіть неугодна. Бог вимагає набагато більше - наше серце. «Жертва Богові-зламаний дух» - пише Псалмопівець Давид. Тому повторимо «Дух творить собі форми».

Чи не засуджуйте

Ці два ради як ніколи актуальні і для прихожан, які вважають себе православними. Новачка привів Господь в храм. Він його обрав - і страшно якщо ми підемо проти волі Божої. Тут до себе необхідно застосувати золоте правило - не говорити коли не питають. І «недоліки» новачків покривати любов'ю. Також завжди пам'ятати про форму і зміст (Дух). Прийде час і новачок навчиться всьому зовнішньому, всією формою. Через пізнання глибини віри і богослужіння. Все прийде в свій час. Не розуміючи, до пори, що відбувається в даний момент в храмі, людина, проте, запам'ятає дух засудження і нотацій виходить від оточуючих прихожан. І запам'ятавши, всі вимоги і руху, християнство зведе тільки до виконання зовнішніх приписів і обрядів. Що ми, на жаль, і бачимо в основній масі прихожан.

Дотримуйтесь правил, не забуваючи про головне

Зараз на прилавках книжкових магазинів можна знайти достатньо літератури про правилах поведінки в храмі . Але вони, в основному, спрямовані на зовнішню сторону віровчення.

У висновку нагадаємо деякі з них.

Небажано, без крайньої потреби, під час богослужіння ходити по храму.

Центральне місце в храмі - вівтар в якому знаходиться Святий Престол. Вівтар від храму розділяється іконостасом. Тому до вівтаря стоять тільки особою, а не спиною.

На Літургії під час співу «Херувимської» не ходять і не розмовляють. «Іже херувими тайнообразующе і Животворящої Троїце Трисвяту пісню пріпевающе. Будь-яке нині житейська відкладемо піклування. »Ми подібно херувимам (ангелам) таємним чином співаємо трисвяту пісню. Тому зараз відкладемо всякі життєві мирські думки і турботи »- перекладається ця пісня. У цей момент ми згадуємо смерть і поховання Христа. У храмі в цей час припиняється всякий рух і все благоговійно стоять і поминають своїх близьких.

Також після співу Символу Віри до молитви «Отче наш». В цей час в молитві священик закликає Святого Духа на Святі Дари. Відбувається найбільше таїнство в світі - таїнство Євхаристії. Хліб і вино стають Тілом і Кров'ю Христа. Перед цією таємницею ангели закривають свої обличчя.

Не прийнято звертатися до священика «Святий отець».

Не прийнято входити в храм чоловікам в головному уборі.

Звичайно людині нецерковних всі ці правила будуть лякати. Одне суцільне «нізя». Але повірте досвіду багатьох поколінь православних парафіян, що всі ці правила з часом стануть звичайною нормою поведінки. Головне чого не слід забувати - що Богу необхідно наше серце. Він бажає зцілити всю людину, всю його природу. Бог всесоверш і ні в чому не має потреби. Форма необхідна людині, як істоті душевно-тілесному. Якщо ж побачимо сенс християнства у виконанні обрядової частини, то називатися православними нам не можна. Про це нам необхідно пам'ятати.

Борис (Феодосій), для сайту «Зерна»

Читайте далі:

Які ікони потрібно мати в будинку?

Чи можна купувати свічки поза Храму?

Віруючі люди - веселі люди

Заходить сюди і бізнесмен, з питанням «Куди поставити найтовстішу свічку, щоб відбулася вигідна угода?
Чому його Бог не покарає, що кинув мене?
Але згадайте, чи почитайте, з чого почалася підготовка людей до прийняття Христа?
Якщо в нас щире покаянний почуття, якщо ми усвідомлюємо, що Господь навіть думки наші бачить, чи дозволимо ми собі прийти в храм в неналежному вигляді?
Чи можна купувати свічки поза Храму?