Як правильно поводитися в храмі

  1. Які правила існують в Церкві?
  2. Як потрібно одягатися в церкву
  3. Чи обов'язково надягати хустку до церкви?
  4. Чи можна надягати в храм яскравий одяг?
  5. Чи можна надягати гарна сукня?
  6. Хреститися перед храмом - це обов'язково?
  7. Чи можна сидіти в церкві?
  8. Чи обов'язково вставати на коліна або робити поклони?
  9. Як правильно поводитися в храмі:

Як потрібно одягатися в церкву? Чи потрібно хреститися перед входом в храм і як вести себе і на службі? Чи можна сидіти в церкві? Чи обов'язково хреститися, робити поклони або вставати на коліна? Розповідаємо просто і зрозуміло про те, як правильно вести себе в православному храмі.

Які правила існують в Церкві?

Взагалі, як таких правил, як треба поводитися в церкві, набагато менше, ніж прийнято вважати. Можливо, воно взагалі є тільки одне - забороняється заходити у вівтар, якщо на це немає благословення настоятеля храму. Все інше: одяг, як зовні проявляти свою молитву і так далі - це в сформовані роками традиції і встановлення, або ж самі собою зрозумілі речі, які ні до чого порушувати - тим більше спеціально.

Не бійтеся порушити цих правил через незнання. Але і усвідомлено кидати виклик засадам - ​​теж неправильно. Ми зібрали для вас відповіді на кілька запитань, які найчастіше задають ті, хто або в перший раз йде в храм або тільки знайомиться з християнської церковним життям.

Отже: як правильно вести себе в храмі.

Як потрібно одягатися в церкву

Як потрібно одягатися в церкву

фото: patriarchia.ru

Про те, як можна або не можна одягатися в церкву, існує багато думок і домислів. На ділі все простіше.

Одяг відображає якщо і не наше ставлення до життя, то принаймні наш настрій на даний момент.

У церковних книгах ніде не прописаний регламент на одяг. Але в православній християнській Церкві все-таки склалося уявлення про те, як повинен виглядати християнин, який йде в храм. Мається на увазі, що він йде в храм з радістю - оскільки там його чекає зустріч з Богом і Причастя. Іноді йде з сумом. Але завжди - з бажанням хоча б на мить відкинути суєтне і тлінне світу цього і зануритися в світ духовний.

Тому очевидно, що в храмі було б дивно з'явитися в вечірній сукні - яке, якщо і підходить, то для романтичної вечері, коли потрібно сподобатися людині навпаки.

Ніде в церковних документах немає заборони на шорти для чоловіків, але ми розуміємо, що шорти - це одяг, яка підходить для місць, де люди розкуті, розслаблені, не мають якихось строгих зобов'язань до оточуючих - на пляжі, на відпочинку, на прогулянці в спеку. Атмосфера і мета відвідування храму на увазі зворотне стан духу, саме тому дивно прийти до церкви на службу в сланцях і шортах.

За великим рахунком, коли ми одягаємося для того, щоб піти до церкви, ми повинні дбати про те, щоб виглядати красиво, акуратно і не зухвало - щоб не збентежити своїм виглядом інших віруючих. Або ченців, які проходять багато випробувань, а тому вигляд дівчини в короткій спідниці або з відкритими руками може бути для них серйозним спокусою.

Але не повинно бути і зневаги до одягу, оскільки запущений зовнішній вигляд - це такий же виклик суспільству, як одяг «не по нагоди».

Чи обов'язково надягати хустку до церкви?

Чи обов'язково надягати хустку до церкви

Головний убір для жінки - це укорінена традиція в Росії, і її краще не порушувати. Тим більше, що вона веде своє коріння від апостольських часів (апостол Павло говорив, що для заміжньої жінки хустку - символ її покірності чоловікові).

Якщо у вас немає з собою хустки або будь-якого головного убору - попросіть у храмі за свічним ящиком. Як правило, вони там є - безкоштовні.

Також в деяких храмах - особливо в монастирських, - жінок, якщо вони прийшли в джинсах або штанах, просять пов'язувати навколо пояса велику хустку - щоб вийшла спідниця.

Хоча є парафії, в яких до головних уборів, навпаки, відносяться ліберально. У московському храмі в газетному провулку багато прихожан-жінок стоять на службі без хусток - там так прийнято.

Чи можна надягати в храм яскравий одяг?

Звичайно! Християнство - це релігія радості в перебуванні з Богом, радості від життя, і наша яскравий одяг може чудово свідчити про Христа.

Єдине, коли яскравий одяг може бути не зовсім доречна - у Великий Піст, особливо останні дні перед Великоднем - Страсний тиждень.

Чи можна надягати гарна сукня?

Звичайно! Якщо тільки по красою не мати на увазі його відкритість і відвертість. Жінки здавна намагалися одягнутися в Церква красиво - як на свято, тому що Літургія і Причастя - що це, якщо не свято для душі?

***

Загалом, відповідаючи на питання «як потрібно одягатися в церкву»: одягайтеся так, щоб ні себе і нікого з оточуючих не збентежити, але одягайтеся акуратно і красиво, щоб ніхто не подумав, що храм і християнство це місце неохайних людей. У живе в миру охайність зовнішня показує, що він охайний внутрішньо. А адже саме внутрішня охайність - одна з головних цілей християнина.

Хреститися перед храмом - це обов'язково?

Ні, хреститися перед входом в храм - такого правила немає. Але це прийнято робити.

Для людини, який тільки знайомиться з релігією це може здаватися штучним правилом (ніби як «треба»), але з часом стає природним і, навіть, потребою - «зібратися» внутрішньо, осяяти себе Христовим символом і силою, віддати данину храму, в якому здійснюються таїнства.

Для людини, який тільки знайомиться з релігією це може здаватися штучним правилом (ніби як «треба»), але з часом стає природним і, навіть, потребою - «зібратися» внутрішньо, осяяти себе Христовим символом і силою, віддати данину храму, в якому здійснюються таїнства

Чи можна сидіти в церкві?

У храмі можна сидіти. І навіть потрібно, якщо ви погано себе почуваєте або вже ні про що інше, як про «посидіти», думати не можете.

Руській християнської традиції, дійсно, властиво робити акцент на тому, що добре б всю службу вистояти на ногах. Це ідея подвигу - того невеличкого подвигу, який доступний кожному християнину. Тому лавок або сідушек в православних храмах на Русі завжди було мало: тільки уздовж стін, та й про те - не в кожному храмі.

Однак подвиг повинен братися під силу. Тому ніяких установлений в Церкві щодо того - потрібно стояти всю службу чи ні - немає. Є сили - прекрасно. Немає сил - нічого страшного. Під час деяких частин вечірнього богослужіння навіть належить сидіти - наприклад, під час читання Кафісми (арфі).

А в Болгарії в більшості храмів сидіти, чи, не прийнято. І в православній Греції в деяких храмах лавок багато і розташовуються вони не тільки біля стін, але і в центрі бокового вівтаря. Як тут:

Як тут:

Немає ніякого сенсу перетворювати богослужіння в спорт для самого себе. Особливо - коли це стосується довгих святкових богослужінь, які в монастирських храмах можуть йти по три години і більше. Тому часто можна бачити, як парафіяни приносять на багатогодинні богослужіння складні стільчики.

Загалом, сидіти в храмі або не сидіти - це потрібно вирішувати по ситуації і виходячи з власних сил.

Чи обов'язково вставати на коліна або робити поклони?

У тому, що стосується зовнішніх проявів молитви у людини - такого поняття, як «обов'язково», немає. Людина молиться так, як йому зручно.

Хоча, напевно, дивно якщо православний християнин, прийшовши до храму, за всю службу жодного разу не перехрестився - бо хресне знамення для християнина це і символ, і глибокий сенс, і підтримка.

Див. також: Що таке хресне знамення і як правильно хреститися

Але якщо ви тільки починаєте ходити в храм, тільки знайомитеся з християнською традицією - не бійтеся вести себе так, як вам спокійно. Хресне знамення - це зовні прояв, але головне все ж - що відбувається у людини всередині.

Хресне знамення - це зовні прояв, але головне все ж - що відбувається у людини всередині

З поклонами справу йдуть так само. Схиляння колін - це символ глибокої розтрощення або глибокого трепету перед святим або Господом. Для кого-то - це невід'ємна частина їх молитви. Хтось їх не робить. Іншими словами, одне лише число поклонів не чинить християнина краще або гірше.

Хоча, у міру занурення в традицію і духовне життя, потреба в поклонах - в тому числі земних і уклінних - стає цілком природною.

При цьому, в Церкві є періоди, коли вставати на коліна в храмі не можна - це недільні дні, і дні великих церковних свят, а також 50 днів після Великодня. Все з тієї ж причини: схиляння колін - це символ глибокого покаяння, а Свято - це час не журися, але соборної радості.

***

Див. також: Як брати благословення у батюшки та інші питання про Церковної життя

І ще корисний текст: про те що таке сповідь і як треба сповідатися .

***

Ну і на завершення: ще раз - основні правила, як прийнято поводитися в храмі і що в церкві робити не прийнято або не можна.

Як правильно поводитися в храмі:

фото: patriarchia.ru

  • У храмі можна розмовляти вголос - особливо під час богослужінь. Вважається, що будь-які дозвільні розмови взагалі недоречні в церкві. Якщо вам потрібно придбати щось у свічкового ящика - робіть це тихо і спокійно, говорити цілком можна приглушеним голосом.
  • Не можна користуватися мобільним телефоном. Вимикайте звук перед входом, а краще вимикайте сам телефон. Навіщо він потрібен в храмі?
  • Закоханим або подружжю - не можна триматися за руки або будь-яким чином проявляти свої почуття. Це навіть в громадських місцях не завжди доречно, а вже в храмі.
  • Не можна їсти або пити. Дуже хочеться перекусити саме прямо зараз - вийдіть на вулицю.
  • Чоловікам в храмі не можна бути в шортах, сандалях або сланцях на босу ногу.
  • Жінкам потрібно намагатися не приходити в храм в викликають і відкритих сукнях. По крайней мере, в чоловічих монастирях і не йти в такому вигляді на сповідь. Бажано завжди бути з покритою головою.
  • Не можна заносити в храм самокати або велосипеди, а також переміщатися на роликах. Переміщатися по церкви на роликах - це було б щонайменше дивно, так?
  • Не можна заходити у вівтар або підніматися сходами до нього - це місце тільки для священнослужителів або для тих, кому настоятель храму на це благословив. І це, напевно, єдине дійсно даний правило.

Цей та інші пости читайте в нашій групі у ВКонтакте

І ще в Фейсбуці !

Приєднуйтесь!

Які правила існують в Церкві?
Чи можна надягати в храм яскравий одяг?
Чи можна надягати гарна сукня?
Хреститися перед храмом - це обов'язково?
Чи можна сидіти в церкві?
Чи обов'язково вставати на коліна або робити поклони?
Чи потрібно хреститися перед входом в храм і як вести себе і на службі?
Чи можна сидіти в церкві?
Чи обов'язково хреститися, робити поклони або вставати на коліна?
Які правила існують в Церкві?