Якщо стрибки з парашутом не допомагають

  1. Останнє засіб
  2. Кажу: «Добре, ви все перепробували, щоб змінити ваш стан?» - «Ну так». - «Але є те, що ви точно ще...
  3. Граблі на порозі духовного прозріння
  4. Ось так. Наше місце - «колір шпалер і натільний хрест» - то, де ми повинні вести за себе бій. І будь-який...
  5. Якби ми були віруючими
  6. Ми теж, можливо, вважаємо себе віруючими. Ми дуже хотіли б бути такими. Але якщо в серці ненависть,...
  7. шлях хвороби
  8. Починає сигналізувати душа. Як саме? Ми заходимо в храм і плачем. Чому? Ще на сповіді були, ні...
  9. Якщо людині подати руку, допомогти, підтримати і провести - це неодмінно дасть свої плоди. Але, звичайно,...
  10. Стрибати з парашутом набагато страшніше
  11. Якщо людина зможе довіритися Богові, в його житті починаються зміни, і чим більше він довіряє, тим...

«Тут ризикнути треба, розумієш? ..» - він уміє витягувати людей не тільки з-під завалів землетрусів, але і з туги і відчаю. У нього виходить знаходити слова, щоб пояснювати дохідливо навіть тим, хто і не збирався слухати. Священик - в минулому рятувальник - знає перевірений засіб від зневіри і готовий їм поділитися. «Тут ризикнути треба, розумієш

Священик Володимир Тукало

Останнє засіб

Був у мене випадок ... Привела мама сина - 23 або 24 року, в страшному розпачі, нічого не хоче, ні в що не вірить. Став я з ним розмовляти. Він з ходу заявляє: «Бога немає, і все це ваші вигадки, але мама до вас ходить, і я заради неї прийшов, щоб її заспокоїти». - «Гаразд, - кажу, - а в чому проблема?» - «Та ні в чому. Просто мені в житті нічого не цікаво ». - «А як ви скрашує цей стан?» - «Займаюся екстремальними видами спорту: стрибаю з парашутом, катаюся на гірських лижах, захоплююся джампінгу». І перераховує всі ці сучасні способи отримання адреналіну. А понад те заявляє, що в день до двадцяти з гаком літрів пива може випити. Уявляєте? Коли туга нападає, він в цьому стані алкоголь в себе літрами заливає, після цього йому нічого вже не потрібно, і «життя налагоджується».

Кажу: «Добре, ви все перепробували, щоб змінити ваш стан?» - «Ну так». - «Але є те, що ви точно ще не зазнали». - «І що ж?» - «Сповідь і причастя».

Пояснюю йому, що це таке, він відмахується, мовляв, дурниця. «А ви ризикніть, спробуйте, це не страшніше, ніж з парашутом стрибнути ... Просто давайте проведемо експеримент: ви прийдете до мене в храм і поісповедуетесь». - "Я не знаю що говорити". - «Просто побудьте в утриманні три дні, приходьте на службу, а далі розберемося». - "Ну добре…"

Ось: момент згоди - вже початок його боротьби. Коли він погодився вступити, як просить священик, то зробив перший крок в рятівному напрямку.

Граблі на порозі духовного прозріння

Давайте начистоту: до депресії схильні все - незалежно від переконань, віри, станів, роду занять. Є священики, які знаходяться в депресивному стані, я таких знаю. Є дружини священиків - вони постійно в храмі, моляться, причащаються і були впевнені, що «ніколи з ними такого не станеться». Питання в тому, чому це з людьми відбувається.

Я б сказав так: туга накриває тих, хто чекає в житті якихось зовнішніх змін. «Ось, поміняю це і це, і все буде краще. Пересуну меблі, і, може, вона почне мені подобатися. Піду в магазин, накуплю гору всього і заспокоюся. Покурю, вип'ю пива, в бар сходжу, на Канари, на Кариби або ще кудись поїду, в паломництво відправлюся, і стане мені добре ... »

Все замінив, а краще не стало. Усюди з'їздив, а туга на місці. Так, поки я в паломництві, потихеньку ніби як життя налагоджується, а приїхав - знову нудьга. "Як же так?! Я ж практично на порозі духовного прозріння стояв, так близький був, і ось знову ця депресія ... »Насправді це все зміни зовнішні, вони не допоможуть.

В однієї моєї знайомої поетеси є такі рядки:

Нікуди не потрібно їхати ...
Швидкі лопатки літака
тільки відволікають від польоту,
пропонуючи тіло підтримати.
Колір шпалер і натільний хрест -
це атрибутика битви.
Від необхідності рухи
не рятує зміна місць.

Ось так. Наше місце - «колір шпалер і натільний хрест» - то, де ми повинні вести за себе бій. І будь-який рух в цій боротьбі має бути внутрішнім, а не зовнішнім.

Фото Віктора Веліна / «Фома»

Якби ми були віруючими

Кажуть: віруючій людині депресія не загрожує, йому навіть сумно не буває, він в Бога вірить, і все у нього добре.

А я відповім, що важко серед віруючих знайти ... віруючих. Як апостол Іоанн писав: Як хто скаже: «я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той неправдомовець Бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить? (1 Ін. 4, 20). Якщо говориш про себе, що віриш, тоді відповідай: ти зі своєю дружиною лаєшся? З дітьми сваришся? Ти з ними взаємини налагодив? Ти зі своїми товаришами, співробітниками в світі, в любові, у взаєморозумінні? Ти жертвуєш собою заради ближнього? Якщо так, тоді ти готовий до того, щоб прийняти від Бога дар віри.

Так, є люди, які здобули віру, що йдуть за Господом як за один пастир, не обертаючись назад на своє життя, на якісь похоті і бажання. Такі, дійсно, не схильні до зневіри.

Ми теж, можливо, вважаємо себе віруючими. Ми дуже хотіли б бути такими. Але якщо в серці ненависть, злоба, образа, ворожість, дратівливість, підозра, значить, немає в нас глибокої віри, а одне тільки бажання здаватися.

Звідки виникає туга? Насправді це сигнал про те, що людина потихеньку ухиляється від Божественних істин, від чесного прямого ходіння перед Богом. Авраам був чесний і прямо ходив перед Господом, йому не потрібно було, як Адаму согрешившему, ховатися за деревом. І зневіри у нього ніякого не було. А той, хто в гріхах, хто викручується, лукавить, намагається ухилитися від заповідей Божих, зберегти при собі свою пристрасть, прикрити її чеснотою або ще чимось, той вже непрямо ходить перед Богом, у нього відсутня цілісність, немає цнотливості, цілісності мислення , а значить, немає правильного розуміння світу.

А раз немає правильного розуміння світу, значить, ти готовий до зваблювання, і бісівська лестощі може увійти в тебе через безліч різних каналів. Ці канали в нас пророблені пристрастями, як в Євангелії сказано: лісі Язвін ймуть, і птиці небесні гнізда (Мф. 8, 20). Пам'ятаєте? Один книжник сказав Йому: Учителю, я піду за Тобою, хоч би куди ти пішов. А Христос відповів: Лисиці мають нори і птиці небесні - гнізда; а Син Людський не має де й голови прихилити (Мт. 8, 19-20). Господь про душу цієї людини говорив.

В нашій душі безліч нір, виконаних саме цими лисицями - духами нечистими. А гнізда, звиті бісами у нас в серці, - гріхи і пристрасті. Ми цими гріхами із'язвлени все, як пробиті відра, тому і причащаючись, не можемо утримати в собі благодать: лише на короткий час після прийняття таїнства відчуваємо приплив сил, а далі знову порожнеча і холодність серця.

І до того ж, що наскрізь продірявлені гріхом, ми не шукаємо і навіть не намагаємося це подолати. Хочемо заспокоїти себе якимись навколоправославних книжками, не читаючи при цьому щодня Євангеліє. Хочемо відволіктися бесідами з якимись священиками, і щоб батюшки ці неодмінно підтверджували нашу думку. А якщо не підтверджують, то зовсім вони не ті, що нам потрібно, і ми знайдемо інших, які нас по шерстці будуть гладити і говорити: «Так, ви правильно мислите».

Або і того гірше - коли в своєму пригніченому стані людина потрапляє до священика, який починає кінцем світу залякувати, пеклом загрожувати. Тут і так погано, жити не хочеться, а батюшка наставляє залишити «всяке житейське піклування», ходити, молитися 24 години на добу, земні поклони класти, відректися від хлопця чи дівчини, з яким ти спілкуєшся, тому що це є переддень блуду ... Виходить , якщо пастир не може утримати прийшов до нього людини здоровим ставленням і любов'ю, якщо не прагне відчути його проблему, відчути біль, тоді починає залякувати - найпростіший прийом.

Біси пропонують нам страхи з різних приводів, сіють підозру до оточуючих і невіра в Промисел Божий. Погоджуючись з ними, ми втрачаємо надію на милість Божу. Віра наша спотикається об камінь самості, і ми тут же починаємо вигадувати безліч різних майбутніх подій, а просто кажучи, впадаємо в всілякої мрійливість і розумування. Зрештою від безлічі варіантів втрачаємо спокій і мир сердечний, занурюємося в зневіру і депресивний стан - як це тепер називають.

Фото з сайту goodhouse.ru

шлях хвороби

Людина - істота трьохскладена. Наші дух, душа і тіло влаштовані так, що спочатку хвороба виникає на духовному рівні, потім переходить на душевний і лише потім проявляється в тілі. На духовному рівні, на жаль, ми не відчуваємо проблеми, тому що грубі, не ведемо духовне життя. Може, і схильні до неї, але не вистачає сил і часу. Нам би хотілося, але не виходить. Тому духовний рівень ми не контролюємо, хвороба пропускаємо, і вона входить в наше емоційне поле.

Починає сигналізувати душа. Як саме? Ми заходимо в храм і плачем. Чому? Ще на сповіді були, ні з ким не розмовляли, а сльози капають - ах, яке місце святе і благодатне!

Насправді це сприйняття людини, який увійшов в дім молитви, доторкнувся до святині. Душа його цю святиню відчула і повідомляє емоціями, почуттями: агов, ти туди потрапив, де тобі потрібно бути! Ти частіше сюди заходь, будь тут, розумієш? .. Так само, як шлунок переповнений повідомляє про себе, як ніс нежиттю реагує на застуду, так і душа сигналізує людині сльозами, почуттям неспокою.

Але якщо дух наш переповнений скверною, якщо впустили в свій розум і серце занадто багато образи, злості, ненависті, і при цьому не очистилися, що не посповідатися, не звільнено себе від цих зв'язків, душа вже починає сигналізувати тілу НЕ зворушливими сльозами, а депресією. На фізіологічному рівні може дійти до гормональних змін, і вже тіло кричить: мені погано.

При депресії лікарі відзначають гормональний збій, але духовний рівень доктора не контролюють. А для того, щоб змінити все, почати потрібно саме з духовного. Так, можна гормони і таблетками лікувати. Як трубу, яку прорвало, - якщо немає можливості перекрити вентиль подачі води, хоча б треба спробувати заткнути дірку чимось. Це і буде рівень дії таблеток. Але сама депресія - зовсім реальний сигнал душі людини про те, що вона із'язвлена ​​гріхами, переживаннями, страхами.

Що таке страх? Не що інше, як прояв стану духовної убогості. Люди, віруючі по-справжньому, страху не мають, тому що, як сказано у псалмоспівця, поклади на Господа твою, і Він тебе оживляти (Пс. 54, 23). А в нашому випадку ми не віримо Богу, не віримо навіть собі. Біси цим користуються, вселяють нам страхи, і ми входимо в стан несамовитості. Ось вам і депресія.

Насправді, потрібно навести порядок в своєму духовному світі, прибратися в своїй душі.

Інша справа, що людина може скаржитися на депресію, а це буде реальна ознака конкретного душевного захворювання. Тут вже треба дивитися уважно і покладатися не на своє розуміння, а направляти на консультацію до фахівця. Психічні захворювання - це серйозно і глибоко, і ключову роль відіграє допомога хорошого лікаря. Але при цьому людини потрібно підтримувати. Він повинен мати священика, з яким буде обговорювати свої почуття, переживання. І таку підтримку і людині, і його родичам необхідно надавати протягом багатьох років.

Можу сказати, що знаю таких людей, які навіть при наявності психічних захворювань працюють на підприємствах, живуть в суспільстві, взаємодіють з оточуючими, у них є сім'ї, прекрасні діти.

Якщо людині подати руку, допомогти, підтримати і провести - це неодмінно дасть свої плоди. Але, звичайно, найкращий варіант - коли працюють разом і священик, і доктор.

Але, звичайно, найкращий варіант - коли працюють разом і священик, і доктор

Стрибати з парашутом набагато страшніше

B якому б стані не прийшла людина до церкви, саме тут він повинен відчути, що його підтримують і у нього є шанси. Духівник - це не той, хто красиво розповідає, як правильно хреститися і коли кому причащатися. Якщо ти приходиш до нього, обтяжений проблемою, то піти повинен звільненим, з полегшенням, з настроєм боротися, з бажанням подолати все.

Духівник - це той, хто навчить відкрити своє серце Богу, навчить покаяння, щоб людина глибоко задумався, переглянув своє життя, переоцінив відносини з ближніми. І тоді почнуться зміни - аж до гормональних. Йдучи по шляху до Бога, люди реально перетворюються.

Знаєте, що з тим невіруючим любителем екстремального спорту стало? Я його посповідатися, а він потім і каже: «Було складно, але не страшно; стрибати з парашутом набагато страшніше ». Я запропонував: «Давай ще раз стрибнемо!» (В сенсі - поісповедуемся). І так потихеньку став він прихожанином нашого храму, в парафіяльне дитячий рух втягнувся, працював з молоддю, навички свої використовував правильно. Потім познайомився з дівчиною, одружилися вони, народили дітей. Зараз він - глибоко віруюча людина, люблячий батько, не п'є і не курить. Все у нього чудово, і життя його змінилася. І таких прикладів - безліч.

Світ тисне на людей з усіх боків. Але головне - щоб вони побачили, де можна знайти радість. А радість - в довірі Богу.

Якщо людина зможе довіритися Богові, в його житті починаються зміни, і чим більше він довіряє, тим більше і більше відчуває радість.

А священик - перший, хто повинен показати цей шлях. Адже що відповідав Господь, коли Його питали: «Чому Іванові учні постять, а Твої немає?» - Чи можуть гості весільні сумувати, поки з ними ще є молодий? (Мф. 9, 15). Якщо з нами Христос, яке може бути зневіру, яке збентеження? З нами Наречений, ми в радості перебуваємо! А зовнішні сорому, проблеми, які постійно докучають, - так вони завжди були, це умови нашого спасіння такі.

джерело: журнал «Отрок»

Як саме?
Чому?
«Тут ризикнути треба, розумієш?
«Гаразд, - кажу, - а в чому проблема?
«А як ви скрашує цей стан?
Уявляєте?
Кажу: «Добре, ви все перепробували, щоб змінити ваш стан?
«І що ж?
Як же так?
Якщо говориш про себе, що віриш, тоді відповідай: ти зі своєю дружиною лаєшся?