Якщо Бог створив тільки чоловіка і жінку, то як щодо інтерсекс-людей?

Я думаю, ви чули слова «І створив Господь чоловіка і жінку» сотні разів у відповідь на сучасні дискусії про поле і гендер

Я думаю, ви чули слова «І створив Господь чоловіка і жінку» сотні разів у відповідь на сучасні дискусії про поле і гендер. Це основна козирна карта в суперечках з питань ЛГБТК-людей. Але всякий раз, як я це чую, я думаю: «А як щодо тих, чиї тіла інтерсексни?».

Може, ви не в курсі, але на світі існує більше двох статей, більш того: ніхто не народжується стовідсотковими чоловіками або жінками . Я зменшується від відрази щоразу, коли хтось використовує (або використовує неправильно) цю заяву в наших культурних війнах: якщо Господь створив всіх і вся (я в це вірю), то Він створив нас більш ніж жінками і чоловіками.

Я хотів написати про це, але я не експерт. Однак моя подруга, доктор Меган ДеФранза (Megan DeFranza) - справжній експерт з питань інтерсекс, вона недавно опублікувала книгу «Різниця підлог в християнстві: чоловіки, жінки і інтерсекс в образі Бога» ( Sex Difference in Christian Theology: Male, Female, and Intersex in the Image of God ), Так що я думаю, варто запитати у неї. У неї ступінь з теології і біблійним мов, вона викладала теологію. Так що радий запропонувати вашій увазі невеличке інтерв'ю з нею.

Я часто чую, як люди цитують Ісуса «Господь створив чоловіка і жінку» в гендерних дискусіях, але чи Бог створив тільки ця різниця між чоловічим і жіночим?

Опис творіння в двох перших частинах Буття і розповідь про гріхопадіння в третій частині створюють основний теологічний наратив для іудеїв і християн. Це початок Великої Книги, великої історії Божого спасіння, тому вона, безсумнівно, заслуговує на нашу увагу. Проблема в тому, як інтерпретувати цю історію. Ну ви знаєте ці питання: творіння за шість днів або епох? Витвір всіх видів відразу або еволюційне творіння?

Нам варто задати ще одне питання: «Тут описуються всі істоти, що створені Богом, або просто задаються якісь загальні рамки оповіді про початок?». При найближчому розгляді, я думаю, ми знайдемо саме загальні рамки: чоловіки і жінки, земні тварини, небесні створіння, морські тварини, день і ніч, але не сутінки, сонце, місяць і зірки, але не комети. Є багато тварин, що не згадуються в цьому списку. Наприклад, амфібії, які живуть і на суші і в воді, тут не відзначені. Але я жодного разу не чула, щоб християнські вчені пояснювали їх появу результатом гріхопадіння.

Але я чула подібне про людей зі змішаними статевими характеристиками: деякі люди наполягають, що Бог створив людей чоловіками і жінками, тому ті, хто знаходяться на межі "Адамом» і «Євою», є доказом «гріхопадіння».

Більшість людей здаються чоловіками і жінками (тому, я думаю, автор Буття писав в таких загальних характеристиках), але на кожні 2500-4500 новонароджених припадає одна людина, чиє тіло інтерсексно.

Інтерсексность - це широкий набір фізичних показників, коли у людей спостерігаються чоловічі та жіночі характеристики: XXY-хромосоми або внутрішні статеві органи однієї статі з зовнішніми характеристиками іншої статі, наприклад. Іноді це настільки неясно, що лікарі не знають, який підлогу приписати дитині при народженні, іноді ж підлогу проявляється пізніше, в дитинстві або підлітковому віці. Терапевти часто використовують термін: «Порушення статевого розвитку» (Disorders of Sex Development, DSDs), але інтерсекс-люди вважають за краще говорити «Відмінності статевого розвитку» (Differences of Sex Developement) - це більш нейтральний термін.

Перші три розділи Буття ніколи не писалися, щоб дати нам повний список творіння. На щастя в інших частинах Писання ми можемо знайти більш повну картину того, як бути людиною в правильних стосунках з Богом.

Я вже піднімав це питання, і мені говорили: «Ну навіть в цих рідкісних випадках можна визначити, чоловік це чи жінка». Як ви думаєте, це правда? Що виходить в результаті спроб визначення статі дитини?

Все залежить від того, що має на увазі під «визначити», і хто визначає. дійсно, багато інтерсекс-люди визначають себе як чоловіки або жінки (В нашій культурі у них просто немає іншого вибору). Багато відчувають свою приналежність до тієї чи іншої статі, навіть якщо їх тіло не цілком цьому відповідає. Деякі приймають рішення привести своє тіло у відповідність з цим відчуттям за допомогою медицини. Деякі просто одягаються в відповідність з деяким гендером. Але все ж є люди, які відкривши для себе поняття інтерсексності, відчувають полегшення, знайшовши нове слово для опис свого тіла, яке «десь між» і своєї ідентичності, яка теж «десь між».

Проблеми починаються тоді, коли лікарі та батьки вирішують за дитину (базуючись на своїх припущеннях, заснованих на фізичних характеристиках, таких, як рівень гормонів, розмір і форма геніталій), тому що вони припускають і часто помиляються.

Коли лікарі проводять пластичні операції по корекції геніталій дитини, вони роблять припущення і проводять медично необгрунтовані операції - лише дуже рідкісні випадки вимагають негайного медичного втручання. На жаль, якщо гендерна ідентичність дитини не розвивається у відповідність з припущеннями лікаря, в результаті залишається занадто мало тканин для подальших маніпуляцій, а рубцева тканина в чутливих місцях породжує ще більше проблем для людини.

Педіатри, що працюють з дітьми з відмінностями статевого розвитку , Зараз згодні з захисниками інтерсекс-людей , Які рекомендують відкладати медичне втручання (аж до пубертатного періоду), коли діти досить дорослі для визначення власної гендерної ідентичності і можуть дати інформовану згоду на медичну операцію.

Як теологіня, ви досліджуєте інтерсекс-питання. Якщо підсумувати роки вашої роботи, то що ви можете сказати? Біблія що-небудь говорить про це?

Давайте, я спочатку відповім на друге запитання. Я із захопленням виявила, що Біблія говорить про інтерсексності, а стародавні іудеї і християни були знайомі з відмінностями статевого розвитку.

Ісус згадує інтерсекс-людей в Євангелії від Матвія 19:12, кажучи про тих, хто «євнухи по народженню». Іудеї називали їх «saris chamah», євнухи сонця, ті, хто були євнухами з того моменту, як сонце засяяло над ними. Іудеї застосовували до них закони для чоловіків і жінок, так, щоб усіх їх потреби були заповнені. Сучасні іудейські вчені закликають до того ж .

Ісайя сповіщає благословення для євнухів, вірних Яхве, в 56: 1-8: «ім'я вічне», «краще, ніж сини і дочки» - іншими словами благословення більше, ніж для відновленого, «вздоровлений» людства. Це пророцтво починає виконуватися у восьмому розділі Діянь, коли хреститься перший іноземець - ефіопський скопець.

Блаженний Августин говорив про андрогіна і скопців «Хоча і занадто рідко зустрічаються, але важко припустити, щоб часом не зустрічалися андрогіни, яких називають ще гермафродитами, у яких особливості того чи іншого статі виявляються з такою очевидністю, що важко вирішити, з якого підлозі слід їх називати. В звичай увійшло, втім, давати їм ім'я по мужескому підлозі, ніхто і ніколи не називав такого «андрогіна» або «гермафродита» (Про град Божий, 16.8).

Августин прекрасний, чи не так ?!

Неможливо перелічити всі деталі «інтерсекс-теології», але що я бачу в словах Ісуса, так це те, що він не називає інтерсекс-людей результатом «гріхопадіння». Я бачу, що іудеї і християни надають пространстводля інтерсекс-людей в своїх спільнотах. Я чую пророцтво Ісаї, яке обіцяє євнухам місце в храмі Господа, що я розглядаю як обітницю місця на Новій Землі і Нових Небесах. Коли я читаю Біблію від Буття до Об'явлення, я бачу, що Господь збирає всіх знедолених, щоб Його будинок став «домом молитви для всіх» (той же сказано в Ісаї 56: 1-7).

Питання гендеру - це гаряча тема в християнських дебатах на сьогодні. Як ви думаєте, що ми можемо почерпнути з «інтерсекс-теології»? Що це дає для більш широких дискусій щодо гендеру?

О, дуже багато! По-перше, християнам потрібно перестати боятися наукових досліджень гендеру. Звичайно, потрібно читати обережно і критично (в тому числі і християнські праці), але проведено дуже багато хороших, достовірних досліджень, які допоможуть нам відокремити факт від вимислу, науку від стереотипів, культурні переваги від універсальних патернів.

Мені дуже допомогла книга "Гендер мозку" (Brain Gender), дивно легка в читанні книга керівника лабораторії нейро-ендокринних досліджень Лондона, доктора Хайнса (Hines). До неї говориться: «далеко не всі відповідають модальному (статистично найбільш поширеній) чоловічої або жіночої паттерну. Варіації в рамках однієї статі дуже великі, характеристики варіюються в ту чи іншу сторону ... насправді, незважаючи на те, що більшість з нас відносять себе до чоловіків або жінок, ми являємо собою складну мозаїку з чоловічих і жіночих характеристик »(М. Хайнс , Гендер мозку, 18-19).

Замість того, щоб розглядати це як проблему і намагатися втиснути все це різноманітність в недосяжний патерн «Адама і Єви», може бути, варто розглядати це як виконання призову «плодитися, розмножуватися і наповнювати землю» різними людьми, які покликані любити один одного і служити Господу своїми подібностями відмінностями?

Я не думаю, що Ісус закликав нас бути чоловіками і жінками. Ісус закликав нас оновлюватися, перетворюватись в Христа, зростати в любові, святості і плодах Духа. Ці чесноти призначені для всіх людей: чоловіків, жінок і інтерсекс. Вони кидають виклик стереотипам про чоловіків. Вони кидають виклик стереотипам про жінок. Вони закликають нас померти для себе і дати Богу зростати в нас. І це Добра Новина.

Якщо ви з тих, хто ще впадає фразами типу «Господь створив чоловіка і жінку» і вважає, що на цьому творіння закінчилося, я закликаю вас взяти до уваги, що гендерні питання набагато складніше, ніж ми часто розуміємо і приймаємо.

за матеріалами If God Only Made Male & Female, What About Intersex?
Підготовлено спеціально для Nuntiare.org

Ще на цю тему:

Але всякий раз, як я це чую, я думаю: «А як щодо тих, чиї тіла інтерсексни?
Я часто чую, як люди цитують Ісуса «Господь створив чоловіка і жінку» в гендерних дискусіях, але чи Бог створив тільки ця різниця між чоловічим і жіночим?
Ну ви знаєте ці питання: творіння за шість днів або епох?
Витвір всіх видів відразу або еволюційне творіння?
Нам варто задати ще одне питання: «Тут описуються всі істоти, що створені Богом, або просто задаються якісь загальні рамки оповіді про початок?
Як ви думаєте, це правда?
Що виходить в результаті спроб визначення статі дитини?
Якщо підсумувати роки вашої роботи, то що ви можете сказати?
Біблія що-небудь говорить про це?
Августин прекрасний, чи не так ?