Якщо хворому призначено жити - навіщо молитися за його одужання?

Якщо хворому призначено жити - навіщо молитися за його одужання?

Якщо людина важко хворіє, і за нього моляться, але він вмирає - молитва була почута?

Якщо смерть зумовлена ​​у Всев-го - навіщо молитися? І, якщо людині судилося померти, виходить, змінити нічого не можна.

Якщо людина хвора, але йому судилося жити, і це воля Бога - навіщо потрібна молитва про його одужання?


Якщо людина хвора, але йому судилося жити, і це воля Бога - навіщо потрібна молитва про його одужання

Перш за все, зазначу (сподіваюся, Ви на мене не заперечуватимете), що в основі Ваших сумнівів і припущень, як мені це бачиться - недостатня ясність в розумінні суті питань, які Ви висунули на обговорення.

Зокрема, у Вас - вельми туманні уявлення про те, що таке молитва, навіщо і кому вона потрібна.

Також - і з хворобами. З одного боку, Ви як ніби-то приймаєте факт, що вони виникають і певним чином закінчуються (одужанням, повним або частковим, або відходом в інший світ) - по Волі Всевишнього. З іншої - не в змозі усвідомити існування причинно-наслідкових зв'язків, які обумовлюють, чому у людини може з'явитися те чи інше захворювання і чому він одужує або не видужує.

В принципі відсутність ясності в розумінні цих, дуже непростих, по суті, питань - явище поширене. Щоб скласти окремі елементи життєвої практики в загальну картину того, що відбувається в світі - треба багато вчитися (вивчати Тору).

Знання в процесі навчання - накопичуються і поглиблюються, якщо, звичайно, є до того інтерес і бажання. А поки в даному відповіді - постараюся, нехай хоча б в загальних рисах, роз'яснити суть порушених Вами проблем.

Спочатку - про молитву.

Звернення до Всевишнього і бажання Всевишнього, щоб до Нього зверталися, ніколи не передбачало і не передбачає існування якогось договору, в якому Творець світу давав би якісь обіцянки і гарантії волає до Нього людині (тобто - тому, хто звертається до Нього з молитвами ). Цього немає - навіть в найменшій мірі.

Необхідність і правильність таких звернень - в іншому. Щира молитва (а саме такий, і тільки такий, вона і повинна бути) - не просто «набір слів». Це - робота душі і серця. Молячись, людина тим самим демонструє, що він розуміє і усвідомлює (не тільки в теорії, а й на практиці) - хто Джерело нашого життя і всього хорошого, що в цьому житті ми можемо мати.

Здається, очевидно, що той, хто молиться Богові (про звернення до якихось силам, ідеям, придуманим божествам не може бути й мови, бо ми це в даному відповіді взагалі не розглядаємо), вже самим фактом визнання і усвідомлення цього - незрівнянно вищий і ближче до Небес, ніж людина, яка вважає, що все в світі відбувається випадково, що людську долю можуть вирішити і змінити, припустимо, накопичені наукові знання, майстерність, ефективні лекарства.І т.д. і т.п.

Само собою зрозуміло, що молитва жодним чином не скасовує розвиток і використання науки, знань і тих же ліків. Але - показує, що людина розуміє, в чому - корінь всього сущого, і які - що випливають з етогоследствія. Бо тільки Воля Всевишнього визначить, чи допоможе хворому, припустимо, операція, ліки і т.д.

Підкреслю, що «висвітив» тут лише малу частину пов'язаних з молитвою питань. Але і цього для даної відповіді, на мій погляд - досить.

У розширення теми пропоную прочитати на сайті, наприклад, відповіді «Молитва зі стовідсотковою гарантією?» , «Молитва кардинально поліпшить матеріальне становище?» і «Не щастить у коханні. Може, молитви почитати? Є «рецепт»? » - з відповідями, позначеними в ньому посиланнями.

Тепер - про хвороби.

Про те, що таке хвороба і як вона може розвинутися (зрозуміло, в загальних рисах) - див. На сайті, наприклад, у відповіді «Молитва проти конкретної хвороби» .

Що ж стосується причин, за якими Творець посилає хвороба людині, їх - багато. Серед них - необхідність підштовхнути людину до серйозного роздуму про своє життя, надіслати йому якесь духовне очищення (в тій чи іншій формі) .А також (зверніть увагу!) -Щоб підвести людину до усвідомлення, що йому потрібно молитися. Причому, не тільки того, хто захворів, але - і його близьких, друзів і, можливо, навіть просто його знайомих.

І оскільки ми вже знаємо (див. Вище), що цінність молитви - не в якомусь матеріалістичному результаті (припустимо - одужання), але - в духовному зміцненні і зростанні людини, не слід шукати і прямий зв'язок між молитвою і одужанням. Так само як і, припустимо - вважати, що в тих випадках, коли людина дуже довго хворіє або і зовсім йде з життя - це «провал» молитовних зусиль.

Ось, мабуть, і все, що я хотів сказати тут у відповідь на Ваші питання.

На додаток, рекомендую прочитати на сайті і відповіді «Чому люди хворіють?» , «Коли хвороба - благословення?» , «Чи слід дякувати Всевишньому за хвороба?» і «Хвороби - через зневіру в Бога?» - з відповідями, позначеними в ньому посиланнями.

Автор тексту Еліягу Ессас
06.03.16

16



ПОНРАВИЛОСЬ? ПІШЛИ ЗАСЛАННЯ ДРУГУ

Якщо хворому призначено жити - навіщо молитися за його одужання?
Якщо людина важко хворіє, і за нього моляться, але він вмирає - молитва була почута?
Якщо смерть зумовлена ​​у Всев-го - навіщо молитися?
Якщо людина хвора, але йому судилося жити, і це воля Бога - навіщо потрібна молитва про його одужання?
Може, молитви почитати?
Є «рецепт»?
ПОНРАВИЛОСЬ?