Андрій Христа ради юродивий: побачити і розповісти

Все, що ми знаємо, знає хтось ще. Причому знає краще нас.

Таємниці, які нам відкриті, відкриті через кого-то.

Про те, що Матір Божа молиться про весь світ і особливо про тих, хто любить Її Сина, знає багато хто. Це молитовне клопотання і жалісливе втручання в долі світу називається Покровом. Ми відводимо йому окреме свято, хоча Покров відбувається і відбувається, а значить і гідний святкування, щодня.

Потрібно було Церкви вибрати якийсь одиничний випадок, який би став символом всіх взагалі чудес, здійснених заради нашого блага Богородицею. Цей випадок є, і пов'язаний він з людиною, якій відкрито більше і який бачить глибше. Без розмови про нього неможливо говорити про походження свята.

Звати його Андрій. Андрій Христа ради юродивий.

***

«Божевільний» - так перекладається слово «юродивий». Зовнішній вигляд, поведінка і ставлення до таких з боку суспільства були відповідними, оскільки найважливіша добавка - «заради Христа» - не звучала вголос і на бейджик до одязі не прикріплювалася.

Божевільний він і є божевільний, і слина тече по бороді, і погляд божевільний, і мови дивні Божевільний він і є божевільний, і слина тече по бороді, і погляд божевільний, і мови дивні. Від таких людей намагаються триматися віддалік, в разі буйства їх примусово лікують.

Зовні Андрій був саме таким, але за фасадом добровільного божевілля здійснював розумний і невпинне праця - молитву.

Складний розмова про святих. Завжди є загроза взяти високу ноту і зірватися на фальцет. Сидіти в грязі і хвалити орла - хіба це подвиг?

Та й говорити можна лише в тому випадку, якщо щось розумієш. А зрозуміти звичайному грішникові святих так само важко, як важко рибі зрозуміти птицю. Аж надто вони різні, хоч і створені в один день (Див. Побут. 1:20).

Безногий в очах суспільства більш шанований, ніж божевільний. Потрібні особливі причини для того, щоб зображати божевілля. Ось Давид прикидався божевільним при дворі царя ґатського, щоб врятувати своє життя (1-я Царств 21: 13-15).

Андрій же юродствував, щоб приховати близькість до догори світу, щоб зручно здійснювати молитву, не будучи ні хвалять за святість, ні обтяжуючих проханнями з боку віруючих.

З усіх відносин зі світом юродивого залишається тільки презирство і зневагу. Цього він і шукає. У своєму бажанні насититися приниженням і глузуванням він вище мучеників. Мученик може викривати мучителів, говорячи: ви божевільні і вірите помилково, а я, подібно до Павла, кажу вам «слова істини і здорового глузду» (Діян. 26:25). Юродивий ж цього сказати не може. Навпаки, йому може сказати будь-який: «Ти божевільний», а він тільки нерозумно розпливеться в усмішці, або викине якийсь фортель.

Божевілля добровільне, удаване, але настільки майстерне, що від справжнього божевілля його неможливо відрізнити, є особливий вид захисту скарбів. Під скарбом розуміємо молитву. Захищати ж її доводиться від похвали, від суєти, від неминучої пов'язаності з миром і суспільством, нехай навіть і християнським, але все одно одержимим пристрастями.

Очевидно, що жар молитви, яка потребує такого захисту, повинен бути надзвичайним. Тобто скарб має бути справжнім, без домішок.

Юродство не шлях наживи молитви, а скоріше, спосіб збереження молитви. І ще - спосіб служіння.

Можна ж подумати і сказати: «Раз ти такий святий і так вогненно молишся всередині свого серця, то йди собі в пустелю або на гору і там роби свою незвичайну життя. Навіщо ж ти товчешся на ринку, спиш на паперті або, викликаючи гучний вереск, заходиш за побоями в жіночу лазню? »

Справа в тому, що юродивий живе в світі заради цього ж світу. Він уже не біжить зі світу, боячись спокуситися чимось, але навмисно перебуває посеред його, щоб молитва, яка в Юродивому, гріла світ, сліпий по відношенню до подій духовним.

Все це ми говоримо і про все це розмірковуємо, пам'ятаючи сказане вище: риба птицю не зрозуміє. Хіба може риба з холодною кров'ю і холодним серцем зрозуміти, як б'ється гаряче серце в грудях у чайки, паряться на вітрі? Цю чайку риба, в кращому випадку, бачить крізь товщу води, від низу до верху, «як би крізь тьмяне скло, приблизно» (1 Кор. 13:12).

Отже, Андрій - птах. Він «не сіє, ні жне, не збирає в житниці» (Мф. 6:26). Його живить Бог, причому такий манної, яка змушує згадати Апокаліпсис: «Переможцеві дам їсти приховану манну, і дам йому білого каменя, а на камені написане нове ім'я» (Об'явл. 2:17). Андрій бачить те, чого всі інші не бачать. Він бачить бісів, яким неабияк докучає своїм способом життя. Бачить Ангелів, які захищають його. Бачить святих і спілкується з ними. Нарешті, він бачить Матір Господа Ісуса Христа. Це бачення і дало підставу виникнення свята.

***

Далі все більш-менш відомо широкому колу читачів. Бачення відбулося в храмі під час молитви. як згодом Серафим Саровський бачив за Літургією Христа в оточенні ангельських сил, так і Андрій побачив Божу Матір, що йде по повітрю в оточенні святих. Андрій чув молитву Богородиці, яка просить Сина, щоб Той прийняв благання і прохання будь-якої людини, що приходить за допомогою через Неї - Богородицю.

фрагмент ікони

Ніхто, крім Андрія, не бачив цього. Всі молилися і дивилися в бік вівтаря. Один юродивий задирав голову і розглядав щось на куполі або на стінах. Так тоді здавалося.

Потім же про бачення своєму він розповів. Адже воно стосувалося не його одного, а всього народу! Народ вислухав і не посміявся, але, подібно до Богородиці, запам'ятав все, «розважаючи, у серці своєму» (Див. Лук.2: 19).

Не всяке явище або бачення перетворюється в свято. Хіба мало кому з'явилися небожителі і кого від чого врятували ?! Для того щоб це святкувалося і не забувалося століттями, потрібно щоб церковне свідомість вбачає в приватному - загальне, і в одиничному випадку - прояв правила.

Правило нинішнього свята звучить так: Матір Божа, будучи взятої в славу Сина Свого, не задовольняється Небесним Раєм, а невпинно молиться про мир, відвідуючи цей світ.

Плоди цієї молитви відомі мільйонам людей, оскільки мільйони в різний час облагодіяні заступництвом Богородиці. Ось ці-то мільйони окремих випадків і зібрані воєдино під назвою «Покров», щоб одним святом вшанування невсипущий і незамолкающую молитву Преблагословенної Діви Марії.

Подібним чином і чудо Архістратига Михаїла в Хонех цінне не тільки як одиничний факт, а й як прояв того благого участі в історії людства, яке здійснюють чисті духи, вірні Господу.

***

Андрій бачив і іншим розповів. А інші, в числі яких і ми, серцем відгукнулися на почуте слово. Ми і раніше знали, що «любов не перестає» (1 Кор. 13: 8), а раз Богородиця - Мати істинної Любові, то і Її любов нескінченна.

13: 8), а раз Богородиця - Мати істинної Любові, то і Її любов нескінченна

Українська ікона XVII в.

Ми знали, як багато і часто Вона допомагає Церкви і взагалі всім, хто проситиме в Неї допомоги. А завдяки Андрію, ми немов би його очима, побачили цей уособлений Покров.

Побачили і зраділи.

Побачили і зігрілися.

Побачили і обнадіяти.

Те, що було тоді, триває і понині. Молиться Синові про людей благодатна Марія. Беруть участь з Нею в молитві Ангели, пророки, апостоли і мученики. Бачать цю молитовну службу обрані слуги Божі, які продовжують земний шлях.

А все решта, у яких духовного зору немає, але серце обрізано, тобто до істини вразливе, в день свята співають: «Величаємо Тебе, Пресвята Діво, Тебе бо вигляді святий Андрій на воздусе, за ни Христу молиться».

Читайте також:

Покров Пресвятої Богородиці: Що співається в цей день в храмі

заступництво Покрова

Сидіти в грязі і хвалити орла - хіба це подвиг?
Навіщо ж ти товчешся на ринку, спиш на паперті або, викликаючи гучний вереск, заходиш за побоями в жіночу лазню?
Хіба може риба з холодною кров'ю і холодним серцем зрозуміти, як б'ється гаряче серце в грудях у чайки, паряться на вітрі?
Хіба мало кому з'явилися небожителі і кого від чого врятували ?