Ангели: День ангелів

  1. Ангели: хто такі ангели? як вони нам допомагають? АНГЕЛИ - посланці. Слуги Божі, могутні духи,...
  2. Молитва Ангелу Хранителю, Канон Ангелу Хранителю
  3. Статті про ангелів:

Ангели: хто такі ангели? як вони нам допомагають?

АНГЕЛИ - посланці. Слуги Божі, могутні духи, яким Бог довірив містити всі Ним створене, підвалини неба і землі, вод і вогню, країн і народів.

З давніх-давен ангели близько спілкувалися з людьми, виконуючи дане їм повеління. Ми і ангели - творіння Бога. Так, ангели - вірні служителі Божі, але - тільки служителі.

***

21 листопада, Собор архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

Біблійне сприйняття ангела цілком однозначно: священний страх і трепет, людина падає ниць при вигляді величі, могутності і сяйва небесного посланця. Таке сприйняття так само схоже на сучасне уявлення про ангела як рожево-блакитному гламурному істоту з поштової листівки, як схожий грізний двосічний меч на китайську пластмасову іграшку.

Ангели - посланці. Слуги Божі, могутні духи, яким Бог довірив містити всі Ним створене, підвалини неба і землі, вод і вогню, країн і народів. Інформація про пристрій ангельського світу популярні православні видання зазвичай пишуть, грунтуючись на знаменитому трактаті «Про небесну ієрархію» святого Діонісія Ареопагіта. Але «дев'ять ангельських чинів» - підрозділ вельми приблизне, і сам трактат досить складний, неоднозначний, як і історичні відомості про його автора. У коментарях до цього трактату преподобний Максим Сповідник, один з найосвіченіших святих отців, так пояснює вираз Ареопагіта «театр ангельських імен»: «Чому він і називає це театром, пояснюючи, що написані образи святих ангелів не відображають істину. Бо на ділі вони не є такими, якими їх уявляє Святе Письмо, але вони зображуються так, щоб ми осягнули їх велич »(Ком. До гл. 2 указ. Соч.). Мається на увазі: ангелів, таких, як вони є по суті, ми ні зріти, ні знати не можемо, це знання перевищує міру грішної людини.

Проте те, що корисно і потрібно знати нам про ангелів, - дано. Про святому архангела Михайла , Чиє ім'я означає «Хто як Бог!», Ми знаємо, що він - один з вищих чинів ангельських і що архистратигом, полководцем, він зветься недарма. Ангелам теж дана свобода волі, свобода вибору, але, як кажуть багато святих отців, не так, як людям: ангели можуть зробити свій вибір - з Богом чи без Бога - лише одного разу. Колись такий вибір зробив один з найбільших ангелів, могутній Денница, і повстав проти Бога, спокусивши в бунт, в розкол третину ангельських сил. На небі сталася битва. На чолі ангелів, вірних Богові і своєму призначенню, став архангел Михаїл, і воїнство бунтівників було скинуто з небес, зі світлих ангелів ставши похмурими демонами. З тих пір християни шанують архістратига Михаїла як одного зі своїх покровителів в боротьбі з силами зла, з силами бесівськими.

З давніх-давен ангели близько спілкувалися з людьми, виконуючи дане їм повеління. За проявами сил природи, за складними перипетіями земних доль люди бачили прояви небесних сил. І з тих самих пір донині велика спокуса людини впасти в те, що називається ангелолатріей, ангелопоклонством - замість Бога поклонитися Його слугам, обожити їх. Відлуння цих хибних уявлень видно і в діях іншого сучасного прихожанина, який вимовляє молитву архангелу Михаїлу як магічне заклинання від нападок ворогів, і в тлумаченнях настирливих «Свідків Єгови», що представляють Христа як втілення архангела Михайла, і в стародавніх гностичних єресях.

Ми і ангели - творіння Бога, і Йому єдиному личить наше - і ангельське теж - поклоніння, належить слава. Недарма свято Собору архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних має свій початок в діяннях і постановах Лаодикийского собору, який ще в IV столітті звернув увагу вірних на небезпеку поклоніння ангелам замість Бога, тварі - замість Творця.

Так, ангели - вірні служителі Божі, але - тільки служителі. А ми, люди, смертні грішні нікчемні люди, - ми хто такі? Хто ми, і наскільки ми великі й улюблені у Бога, якщо заради нас Він Сам став Людиною, прийняв цю тлінну плоть, помер на хресті і воскрес? Якщо Пресвята, але земна людська Діва, стала Його Матір'ю, нині відзначається Церквою «чесної херувим і славну серафимів»? Вшановуючи і прославляючи ангелів Божих, не забуватимемо і ту царську честь і важку відповідальність, яку Бог поклав саме на нас.

Молитва Ангелу Хранителю, Канон Ангелу Хранителю

Канон Ангелу Хранителю, Молитва Ангелу Хранителю

«Дивіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих, бо кажу вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя Мого Отця» (Мф. 18:10).

Тропар, глас 6-й

Ангеле Божий, хранителю мій святий, життя моє збережи у страсе Христа Бога, розум мій утверди в істинного шляху, і до любові горней вразливий душу мою, та тобою направляема, отримаю від Христа Бога велику милість.
Слава, і нині:

Слава, і нині
Свята Владичице, Христа Бога нашого Мати, яко всіх Творця неодмінно породила, молі благість Його завжди, зі зберігачем моїм ангелом, врятувати душу мою, пристрастями одержиму, і відпущення гріхів дарував ми.

Канон, глас 8-й

Пісня 1
Напуваємо Господеві, що провів людей Своїх сквозі Червоне море, яко єдиний славно прославився.
Ісуса: Господи, Ісусе Христе, Боже мій, помилуй мя.
Пісня оспівати і прославити, Спасе, Твого раба гідно сподоби, безплотних Aнгел, наставнику і зберігачу моєму.
Приспів: Святий Aнгел Божий, хранителю мій, моли Бога за мене.
Єдін аз в безумстві і в лінощах нині лежу, наставнику мій і зберігачу, не покинь мене, погібающа.
Слава: Розум мій твоєю молитвою направ, творити ми Божого веління, так отримаю від Бога віддання гріхів, і ненавидіти ми злих настав мене, молюся ти.
І нині: Молися, Дівиці, про мене, раба Твого, до Благодателю, зі зберігачем моїм Aнгел, і настав мене творити заповіді Сина Твого і Творця мого.

Ангел охоронець Ангел охоронець

Пісня 3
Ти єси твердження, хто до Тебе, Господи, Ти єси світло затьмарених, і співає Тебе дух мій.
Всі помисли моє і душу мою до тебе ПОКЛАВ, зберігачу мій; ти від усякої ма напасті вражія визволи.
Ворог топче мене, і озлоблює, і повчає завжди творити своя бажання; але ти, наставнику мій, не залиш мене погібающа.
Слава: Петі пісня зі подякою і ретельністю Творцю і Богу дай мені, і тобі, благому Aнгел зберігачу моєму: рятівникові мій, визволи мене від ворогів озлоблює ма.
І нині: Зціли, Пречиста, моя многонедужния струпи, яже в душі, прожені вороги, іже повсякчас борються зі мною.

Седален, глас 2-й
Від любові душевні взиваю ти, зберігачу моєї душі, Всесвятий мій Aнгел: покрий мене і збережи від лукавого ловлення завжди, і до життя настави небесній, нагадуючи і просвіщаючи і зміцнюючи ма.
Слава, і нині: Богородичний:
Богородице безневестная Пречиста, Яже без насіння породила всіх Владику, Того зі Aнгел хранителем моїм молі, избавити ми ся всякого подиву, і дати розчулення і світло душі моїй і гріхів очищення, Яже єдина незабаром заступающі.

Пісня 4
Почув я, Господи, перегляду Твого таїнство, разумех діла Твої, і прославив Твоє Божество.
Моли Чоловіколюбця Бога ти, зберігачу мій, і не покинь мене, але повсякчас у світі житіє моє збережи і подай мені порятунок необоримое.
Яко заступника і зберігача животу моєму прийом тя від Бога, Aнгел, молю тя, святий, від усяких ма лих свободи.
Слава: Мою скверность твоєю святинею очисти, зберігачу мій, і від частини ШУІЯ та відлучений буду молитвами твоїми і причастник слави явлюся.
І нині: Здивування предлежит ми від обишедшіх ма зол, Пречиста, але визволи мене від них скоро: до Тебе бо єдиної прибігаю.
Пісня 5
Утренююще взиваємо до Тебе: Господи, спаси нас; Бо Ти Бог наш, крім Тебе іншого не знаємо.
Яко ми маємо відвагу до Бога, зберігачу мій святий, Сього умоли від ображають ма зол спасти.
Світлі світлий, світло просвіти душу мою, наставнику мій і зберігачу, від Бога даний ми Aнгел.
Слава: Спляча ма зло тяготою гріховною, яко пильнує збережи, Aнгел Божий, і підведи ма на славослів'я молінням твоїм.
І нині: Маріє, Владичице Богородице безневестная, надіє вірних, ворожі приношення кинь, співаємо ж Тебе звесели.
Пісня 6
Ризу подай мені світлий, ковдри світлом яко ризою, Многомилостивий Христе Боже наш.
Всяких ма напастей свободи, і від печалей спаси, молюся ти, святий Aнгел, даний ми від Бога, зберігачу мій добрий.
Освіти розум мій, Благий, і просвіти мене, молюся ти, святий Aнгел, і мислити ми корисна завжди настав мене.
Слава: статуту серце моє від теперішнього заколоту, і пильнувати укріпи мене во благих, зберігачу мій, і настав мене чудно до тиші тварин.
І нині: Слово Боже в Тебе вселися, Богородице, і людиною Тебе показу небесну драбину; Тобою бо до нас Вишній зійшов є.
Кондак, глас 4-й
Явився мені милосердний, святий Aнгел Господній, зберігачу мій, і не виходь від мене, сквернаго, але просвіти мене світлом недоторканним і сотвори мя гідна Царства Небесного.
Ікос
Приниження душу мою багатьма спокуси, ти, святий заступнику, невимовної слави небесної сподоби, і співак з лики безплотних сил Божих, помилуй мя і збережи, і помисли добрими душу мою просвіти, так твоєю славою, Aнгел мій, збагачені, і кинь зломислящія мені вороги , і сотвори мя гідна Царства Небесного.
Пісня 7
Від Іудеї що дійшли отроки, у Вавилоні іноді, вірою троического полум'я Пещное попраша, співаючи: отців Боже, благословен єси.
Милостивий будь мені, і благай Бога, Господній Aнгел, маю бо тя заступника у всьому животі моєму, наставника ж і зберігача, від Бога дарованнаго ми навіки.
Не залиш в шлях шествующія душі моєї окаянния убити розбійником, святий Aнгел, яже ти від Бога віддана бисть невинного, але настави ю на шлях покаяння.
Слава: Всю за наругу над душу мою прівожду від лукавих ми помисел і справ: але попередньо, наставнику мій, і зцілення подай мені благих помисел, уклоняті ми ся завжди на правия стежки.
І нині: Премудрості виконай всіх і фортеці Божественної, Іпостасні Премудрості Вишнього, Богородиці заради, вірою кричущих: батько наших Боже, благословен єси.
Пісня 8
Царя Небесного, що Його співають ВОІ ангельські, хваліть і прославляйте по всі віки.
Від Бога посланий, утверди життя моє, раба твого, преблагий Aнгел, і не покинь мене на віки.
Ангела тя Сущани блага, душі моєї наставника і зберігача, преблаженний, славлю на віки.
Слава: Буди ми покрив і забрало в день випробування всіх осіб, воньже вогнем спокушаються справи благая ж і зла.
І нині: Буди ми помічниця і тиша, Богородице Приснодіви, рабу Твоєму, і не покинь мене позбавлена ​​бити Твого володарювання.
Пісня 9
Востаннє Богородицю Тебе сповідуємо, порятунок Тобою, Діво чиста, з безплотних лики Тебе велічающе.
Ісуса: Господи, Ісусе Христе, Боже мій, помилуй мя.
Помилуй мя, едине Спасе мій, яко милостивий єси і милосердний, і праведних ликів сотвори мя причастника.
Мислити ми повсякчас і творити, Господній Aнгел, благе і корисне даруй, яко сильна яви в немочі і непорочна.
Слава: Яко ми маємо відвагу до Царя Небесного, Того молі, з іншими безплотних, помилувати мене, окаянного.
І нині: Багато відвагу імущих, Діво, до Воплощшемуся з Тобі, преложи мене від уз і дозвіл подай мені і порятунок, молитвами Твоїми.
Молитва до Aнгел Xранителем
Ангелі Христов святий, до тебе припадаючи молюся, зберігачу мій святий, доданий мені на дотримання душі і тіла мого грішного від святого хрещення, аз же своєю лінощами і своїм злим звичаєм прогнівив твою пречисту світлість і отгнівшие тя від себе всіма холодцю дели: неправдами, наклепами , заздрістю, осудом, презорством, непокори, братоненавіденіем, і злопомненіем, грошолюбство, перелюбством, яростию, скупістю, ненажерством без ситості і опівством, що люди багато говорять, злими помисли і лукавими, гордим звичаєм і блудним возбешеніем, імий самохоте ня на всяке тілесне прагнення. О, зле моє воля, його ж і худобу безсловесніі виставляти свою! Так како зможеш глянути на мене, або приступити до мене, аки псу смердючий? Коториму очима, ангела Христов, воззріші на мене, оплетшася зло у мерзенних делех? Так како вже возмог відпущення просити гірким і злим моїм і лукавим діянням, в няже впадаю по вся дні і нощи і на всяк годину? Але молюся ти припадаючи, зберігачу мій святий, Він буде йому милосердний на мене грішного і недостойного раба твого (ім'я), будь мені помічник і заступник на злого мого сопротівніка, святими твоїми молитвами, і Царства Божого причастника ма сотвори з усіма святими, завжди, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

* Тропар Ісусу Христу тільки в першій і дев'ятою піснях канону.

Статті про ангелів:

Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних: навіщо потрібні ангели?

Архангел Гавриїл

Архістратиг (Архангел) Михайло

Акафіст і молитви святому Архангела Михаїла (повний текст)

Словник "Правміра" - Ангели

Ангели: хто такі ангели?
К вони нам допомагають?
К вони нам допомагають?
А ми, люди, смертні грішні нікчемні люди, - ми хто такі?
Хто ми, і наскільки ми великі й улюблені у Бога, якщо заради нас Він Сам став Людиною, прийняв цю тлінну плоть, помер на хресті і воскрес?
Якщо Пресвята, але земна людська Діва, стала Його Матір'ю, нині відзначається Церквою «чесної херувим і славну серафимів»?
Так како зможеш глянути на мене, або приступити до мене, аки псу смердючий?
Коториму очима, ангела Христов, воззріші на мене, оплетшася зло у мерзенних делех?
Так како вже возмог відпущення просити гірким і злим моїм і лукавим діянням, в няже впадаю по вся дні і нощи і на всяк годину?