Антоній Великий. Людина, осоромимо диявола

У «Братах Карамазових» Федора Достоєвського є епізод, який за своєю силою є одним із стрижневих моментів всієї книги.

Зовсім ще юний Альоша Карамазов стоїть в храмі і, почувши слова Євангелія, що закликають роздати маєток і йти за Христом, раптом усвідомлює, що вже не може жити інакше.

Якщо він хоче стати досконалим, то повинен відректися від усього і піти за Спасителем. Інший, більш компромісною дороги молода людина просто не мислить, і в кінці роману перед читачем постає послушник Олексій, який працює в монастирі, готуючись до постригу.

Мало хто знає, що той самий епізод, де Альоша розмірковує над євангельської фразою, - не вигадка. Письменник буквально змалював його з натури: на рубежі III і IV століть в Єгипті жив юнак, який теж, чуючи згадані вище слова Христа, обрав шлях відлюдництва. І не просто став ченцем, але прославився як один із стовпів східного чернецтва, чиї повчання до сих пір служать настільною книгою для тих, хто пішов дорогою подвижника. Ми знаємо цю людину як Антонія Великого.

Він походив з багатої коптської сім'ї і був найстаршою дитиною у батьків, які крім нього ростили маленьку дочку. Коли юнакові виповнилося 20 років, подружжя померло, залишивши сина одного з малолітньою сестрою. Поховавши батька і матір, Антоній став перед питанням - що робити далі? В його становищі цілком природно було б створити сім'ю і зажити безбідно, примножуючи те, що дісталося йому від предків. Але молодий чоловік відчував, що той шлях, який пропонує суспільство, - звичний шлях, нехай і багатого, але все одно обивателя, - чужий його душі. З раннього дитинства він виховувався в дусі християнського благочестя і настільки перейнявся їм, що, подорослішавши, так і не зміг змінити благодатному досвіду, який Придибало раніше. Антоній цурався гучних компаній, рідко виходив з дому, проводячи вільний від турбот час або з сестрою, або в молитві, або в храмі. Його душа тужила, не знаходячи сенсу у всій навколишнього оточення.

Розв'язка наступила через кілька місяців, коли, не знаючи, який вибір йому все-таки зробити, молода людина почав благати Бога, просячи Його вказати подальший шлях. Якось раз, перебуваючи на богослужінні, Антоній відчув, що саме сьогодні йому потрібно бути уважним, тому що почуте і побачене ним виявиться для нього дуже важливим. В цей день на Літургії священик читав фрагмент Євангелія, в якому Христос каже: «Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай добра свої та й убогим роздай, і матимеш скарб на небесах; і приходь і йди за Мною »(Мф. 19: 21). В контексті уривка слова Спасителя звернені до юнака, який прийшов питати у Ісуса, що йому робити для наслідування життя вічного. Однак Антоній зрозумів, що тут і зараз з Ним говорить сам Бог і вказує йому напрямок його подальших дій.

На наступний день він продає свій бізнес, - величезну фінікову гай, - а виручені гроші практично повністю роздає бідним, зберігаючи лише невелику частину на прожиток. Але було в цьому вчинку щось половинчасте, і молода людина, не любив полудел і півтонів, вирішує завершити розпочате до кінця. Усвідомлюючи, що його підростаючої сестрі потрібна жіноча турбота і тепло, він віддає дівчинку на виховання місцевим благочестивим християнкою. Сам же, роздавши гроші, що залишилися, назавжди йде з рідного селища. Звичайно, Антоній ще відвідає його, але це вже буде зовсім інша людина - аскет і подвижник, переможець демонів.

Перші роки відлюдництва монах провів в мандрах - він з кожним днем ​​бував то в одного, то в іншого пустельника, і кожна зустріч приносила починаючому ченцю щось нове. Як пише біограф святого, Антоній уподібнився бджолі, яка, перш ніж виробити своїм організмом мед, ретельно збирає нектар з різних квіток. Так він навчився смирення, працелюбності, молитві і іншим чеснотам. Будучи людиною розумною і уважним, молодий подвижник дуже скоро зміг систематизувати те, що бачив і чув. Його підхід до здійснення був скрупульозним і усвідомленим. Через деякий час багато старці, з якими він спілкувався, стали помічати, що їх учень перевершує своїх вчителів. Розумів це і сам Антоній, але, не бажаючи давати волю гордині, продовжував смиренно нести хрест учнівства. І тільки лише остаточно зміцнівши духом, подвижник пішов в глибоку пустелю, де йому належало пройти чимало випробувань.

Перше, з чим довелося впритул зіткнутися на новому місці молодому ченцю, - це блудні думки. Пізнай Антоній жіноче тепло до свого відходу зі світу, йому набагато важче було б вести боротьбу з хіттю. Але чернець був незайманим, що, втім, не скасовувало закону плоті, яка постійно нагадувала про себе. Часом нечестиві жадання були настільки сильними, що подвижнику доводилося не спати цілодобово, перебуваючи в безперервному праці та молитві, щоб погасити пожежу разгоравшейся пристрасті. З цієї боротьби відлюдник вийшов переможцем - ні природні прояви чоловічого начала, ні залякування диявола, що був йому зримо, не змогли змусити його впасти в блуд. Так вперше Антоній осоромив біса.

Провівши деякий час в пустелі, і стежив від Бога благодать боротьби з пристрастями, подвижник оголосив демонам відкриту війну. Він переселився в занедбану фортеця на березі Нілу, де плів кошики, вимінювати їх на зерно у місцевих селян. Своє житло святий влаштував в древньому похованні, а спав в труні. Майже не відпочивав, перебуваючи практично весь час у праці і молитві. Бачачи, що виклик кинутий, біси кожен день збиралися у гробниці, приймаючи вид страшних чудовиськ і намагаючись вселити в душу ченця сум'яття і страх. Але той, знаючи, що це всього лише примари, спокійно говорив їм:

- Я знаю, ви хочете мене залякати, але я також знаю, що якщо вам не дозволить Господь, ви мене не рушить, а якщо дозволить, то зусиль одного з вас вистачить, щоб мене вбити. Тому чого ви зволікайте, нападайте, якщо на те Божа воля.

І біси, осоромлені мужністю і вірою святого, кожен раз відступали. Так тривало кілька років, поки демони не вирішили налякати святого найрадикальнішим способом. Одного разу вони фізично атакували його житло, зруйнували кам'яні склепіння гробниці і виволокли Антонія назовні. Духи перетворилися в тілесно відчутних чудовиськ, били ченця, дряпали кігтями, рвали зубами. А в кінці свого нападу підняли Антонія високо в небо і скинули його на землю ...

Бездиханне тіло святого через кілька днів знайшов житель сусіднього містечка, який час від часу приносив подвижнику їжу. Порахувавши, що чернець помер, він забрав його з собою, і місцеві християни зробили над ним відспівування. Але Антоній був живий. Коли його залишили на ніч у кімнаті, вирішивши наступного ранку поховати, він прийшов в себе і, тихо покликав одного зі своїх благодійників, попросив віднести назад в гробницю. Прохання було виконано. Не маючи сил встати, Антоній лежав на підлозі і молився. Відчуваючи, що він в гробниці не один, відлюдник голосно промовив:

- Біси! Я тут. І не уникаю боротьби з вами. Знайте ж, що якщо зробите мені що-небудь погане, ніщо не може відлучити мене від любові до Христа.

Стіни житла затряслися, і демони стали лякати відлюдника дужче, наводячи на нього різні бачення і страхи. Але Антоній лише молився і закликав на допомогу Бога. Здавалося, що хвилини перетворилися в століття - такою нестерпною була ця психологічна атака темних духів. Однак нашкодити святому фізично вони вже не наважилися. Подвижник продовжував молитися. Він відчував, що сили ось-ось покинуть його. Раптом старовинні руїни осяяло неземне світло, в променях якого Антонію з'явився Христос. Чи не терплячи божественної присутності, біси з криками покинули притулок відлюдника. Бачачи таку розв'язку свого випробування, Антоній звернувся до Спасителя:

- Господи Милосердний, де Ти був раніше, і чому спочатку не з'явився зцілити мої рани?

На що отримав відповідь:

- Антоній! Я був тут, але чекав, бажаючи бачити твоє мужність; тепер же, після того як ти твердо витримав боротьбу, Я буду завжди допомагати тобі і шаную тих, хто тебе у всьому світі.

Через кілька хвилин монах відчув, що на його тілі вже немає жодної рани, а сил в суглобах додалося. Здоров'я повністю повернулося до нього і з тих пір більше не покидало святого. З милості Божої, у Антонія до самої смерті було гострий зір, цілі зуби і така енергійність, що він міг зрівнятися з будь-яким юнаків. Ось так нагородив Господь Свого угодника за вірність і стійкість, допустивши, щоб він сам впорався з бісівськими марами. Для ченця це був дуже важливий урок і нагадування про те, що Бог не дає людині непосильних випробувань, і раз вони послані, то їх важливо пройти до кінця.

У своєму притулку Антоній прожив до сорока років. Він здобув величезну смиренність, яке поєднувалося в ньому з мудрістю і високою моральною чистотою. Закріпившись в чесноти, святий вирішив покинути фортецю, де провів більше 15 років, і перебрався в інше місце - скелясту височина, що має кілька природних печер. В одній з них і оселився чернець. Поступово в ньому відкрився дар наставництва, і багато людей стали приходити до нього за духовною розрадою і підтримкою. Але особливо багато до Антонія прибувало тих, хто бажав наслідувати його життєвому шляху. Так поступово навколо його печери формувалися громади пустельників, для яких Антоній був наставником і прикладом для наслідування. Звичайно, старця обтяжувала така роль - він все життя мріяв про самоту з Богом, а не про те, щоб взяти на себе нелегкий хрест духівника величезного числа людей.

Однак у своєму новому служінні він побачив волю Божу і підкорився їй, до кінця життя будучи духівником багатьох сотень ченців. Так Господь судив цій людині стати засновником нового виду подвижництва - відлюдництва. Власне, і до виходу Антонія в пустелю Церква знала чимало людей, які покидали рідні домівки і втекли в дикі місця. Але при цьому кожен монах діяв особисто на свій розсуд, і багато хто з-за недосвідченості і гордині кінчали цей шлях падінням. Антоній ввів жорстке правило: рятуватися монахи можуть і порізно, але духовний наставник у них повинен бути один.

Мікеланджело «Муки святого Антонія»

З тих пір відлюдництво набуло оформлений вид, і ченців, які жили без зовнішнього духовного керівництва, ставало все менше і менше. Громади аскетів-одинаків стали називатися лаврами (від грецького «laura» - «вулиця»). У лаври, як правило, був один літургійний центр - або храм в найближчому селищі, або спеціально збудоване приміщення, де раз на тиждень служив запрошений ззовні священик. Більшість часу монахи проводили на самоті, лише раз в один-три дня сходячись для духовних бесід зі старцем. Часто жили і парами - більш досвідчений аскет приймав до своєї келії новачка і виховував його деякий час, поки той духовно не дозріє повного відлюдництва.

Антоній мав незаперечний авторитет, але ніколи ним не зловживав. Його любили не тільки ченці, а й миряни. Пару раз, уже будучи в літах, він дискутував з єретиками, заперечували божественність Христа. Під час полеміки відкрилося, що великий святий - не тільки досвідчений духівник, а й чудовий знавець Святого Письма, а також осіб, чия богословська логіка була у багато разів міцніше доводів більшості дипломованих філософів і теологів. Адже якщо для більшості опонентів Антонія Біблія і теологія були всього лише предметами вивчення, то для самого старця це було плодом його особистого містичного досвіду спілкування з Богом - живого спілкування, яке він вів все своє життя. Володів монах і даром зцілення, який, однак, ретельно маскував і завжди говорив, що зцілює тільки Господь.

Помер Антоній на самоті, попросивши двох своїх учнів залишити його в печері і не відкривати місця своєї кончини. Святий розумів, що напівписьменні люди після його смерті почнуть обожнювати його, а йому хотілося зовсім іншого - щоб слава від людей віддавати не людину, а Бога, від Якого і отримав колись Антоній благодатні дари. Подвижник мирно відійшов у Вічність в 356 році 105 років від роду. Його святі останки були знайдені лише через два століття.

***

При читанні житія цього дивного подвижника, я зробив для себе два важливих висновки. Перш за все, своїм прикладом Антоній показав, що чернецтво - це не банальне втеча від світу. Звичайно, в будь-яку епоху знаходилося чимало тих, хто бажав просто сховатися за стінами обителі від турбот і спокус мирського життя, прагнучи до якоїсь, як зараз модно говорити, «гармонії з собою і з Богом». Але насправді монах - НЕ утікач, а воїн, що стоїть на передовій боротьби з гріхом і дияволом. І проблеми, з якими він стикається в пустелі, не йдуть ні в яке порівняння зі спокусами, які підстерігають його в місті.

Дуже символічно, що місцем подвигу Антонія була гробниця. З давніх-давен кладовищі (як і взагалі будь-яка пустка або відкрите море) вважалося не тільки місцем поховання тіл, але і місцем існування злих духів. Античний людина відчувала себе комфортно тільки в місті чи в селі, де був під захистом соціуму і стін власного будинку. Чим далі від населених пунктів він перебував, тим небезпечніше ставало його перебування. Люди розуміли, що світ - не їхня, що він окупований силами зла, і що в необжиті місця краще не ходити.

Християнство говорить зовсім про інше. Так - світ захоплений демонами, так - він лежить у злі, але цей стан - суперечить початковим задумом Творця. В ідеалі всесвіт належить людині, а диявол - злодій, який вкрав це надбання у людей, а самих нас - зробив своїми підданими. Саме проти такого стану справ і виступає чернецтво - воно йде в пустелю, щоб відвоювати її у біса, щоб показати, хто - господар, а хто - окупант. Своїми подвигами ченці перших століть остаточно затвердили християнський погляд на світ як на Боже творіння, яке треба очистити від тих спотворень, які завдав йому ворог. Святі пустельники розуміли, що перетворення світу починається з перетворення самого себе і досягається тільки через самозречення і проходження того заклику до досконалості, який почув на початку свого чернечого шляху преподобний Антоній.

Другим ключовим моментом і подвигу Антонія, і життя інших його послідовників, незалежно від часу їх життя, стала боротьба з плоттю. Дійсно, іноді важко зрозуміти ченців, які позбавляють себе навіть елементарних задоволень, виснажують себе постом, і все це - заради розпливчатою, на перший погляд, ідеї порятунку. Але, виявляється, аскетизм чернецтва дуже логічний, якщо взяти до уваги річ, на яку ми рідко звертаємо увагу.

Людина - істота складна, і являє собою поєднання особистісного начала і матеріальної природи. Грубо кажучи, кожен з нас - це і «хто», і «що» одночасно. До гріхопадіння, в Божому задумі про світ, особистісне начало - найголовніше, воно керує всіма процесами, які відбуваються в людині. Іншими словами, Господь задумав людини істотою ієрархічними, впорядкованим, в якому всі елементи знаходяться в гармонії. Ця система виглядає приблизно так: Бог - особистість - тіло. Тіло підпорядковане особистості, а особистість всі свої устремління має в Бога. Але так - в ідеалі, реалізуватися якому завадило гріхопадіння.

Після того, як людина згрішив в раю, ця система співпідпорядкованості катастрофічно змінилася: матеріальне початок в людській природі взяло верх над особистістю, і та замість спрямованості до Бога виявилася поневолена плоттю. Саме на руйнування цього порочного кола і спрямована вся аскетична практика, а зовсім не на мазохістське самокатування, як це здасться недосвідченому обивателеві.

Шлях ченця - це дорога додому, повернення до того блаженного стану, яке знали наші прабатьки до того, як було зваблено дияволом на гріх. Звичайно, далеко не кожен може бути ченцем, це - крайня форма зречення від світу, доступна лише небагатьом. Але, незважаючи на це, все традиційне християнське богослов'я просякнуте духом чернецтва. Тому що, стаючи християнином, будь-яка людина ступає на шлях війни зі злом, який до нього вже був пройдений такими видатними Христовими воїнами, як Антоній Великий і його сподвижники.

ХОМА

Антоній Великий. Історія в картинках

Якщо Вам сподобався матеріал - підтримайте нас!

Поховавши батька і матір, Антоній став перед питанням - що робити далі?