апостол Матвій - Найцікавіше в блогах


Алллок Четвер, 21 Августа 2014 р 18:17 ( посилання )


Апостол Матфій
Не плутати з апостолом Левием Матфеєм
Відмінності в їх іменах можна побачити, подивившись їх переклад з арамейської. Матвій - Маттайя (в перекладі «дар Господній»), Матфій - Матті. Апостол Євангеліст Матвій був покликаний одним з перших, а Матфій - останнім.
Матфій (грец. Ματθίας, лат. Matthias, івр. מַתִּתְיָהוּ (מַתִּי) תולמאיי, переклад - дар Єгови) - один з учнів Ісуса Христа, за жеребом зайняв місце серед дванадцяти апостолів замість відпали Іуди Іскаріота
Святий апостол Матфій народився у Вифлеємі, походив з коліна Юди; з раннього дитинства він вивчав Закон Божий по Священним Книгам під керівництвом святого Симеона. Коли Господь Ісус Христос явив Себе світові, святий Матфій увірував в Нього як в Месію, невідступно слідував за Ним і був обраний спочатку в число 70 менших апостолів, про які в Євангелії говориться: «Обрав Господь і інших сімдесят (учнів) і послав їх по два перед лицем Своїм »(Лк. 10: 1).
Після Вознесіння Спасителя апостол Матфій був обраний за жеребом в число 12-ти Апостолів. За відпадати Іуди лик 12-ти Апостолів втратив свою повноту, а з ним і право на іменування дванадцяти. Господь же обрав дванадцять родоначальників Громади Нового Завіту подібно до того, як древній Ізраїль вів походження від дванадцяти патріархів. Тому верховний з апостолів, святий Петро став посеред зборів перших християн, запропонував вибрати апостола замість Юди: «і поставили двох: Йосипа, що Варсавою, який прозваний Юст (справедливим), і Матфія» - свідків земного життя Господа від Його Хрещення до Вознесіння . Для того щоб обрати апостолом одного з них, присутні кинули жереб, перед цим звернувшись в молитві до Господа, сказали: «Ти, Господи, знавче всіх, покажи з двох одного, котрого Ти вибрав» (Діян. 1:24). Як свого часу Ісус Сам обирав Собі апостолів, так і учні не самі вибирали в свої ряди дванадцятого апостола, а звернулися до Воскреслого Учителю, щоб Він сам вибрав «відсутнього» учня. Жереб упав на Матфія, який і став дванадцятим. Це обрання незабаром було затверджено Господом при дарування Духа Святого у вигляді вогненних язиків, дарував йому рівну благодать з іншими учнями.
Обрання апостола Матфія за жеребом в число дванадцяти апостолів, нагадує нам про ту істину, що "жеребом володіє Бог". Так завжди було в Старому Завіті, чи йде мова про пророка Йони, який втік від лиця Господнього на кораблі до Таршішу, і якого за жеребом кинули в море; або про обрання за жеребом Саула сина Кішевим на царство. На початку Євангелія від Луки Захарій за жеребом входить в храм Господній, щоб кадити (Лк. 1: 9). Після П'ятидесятниці в перших християнських громадах служіння розподілялося також за жеребом, який одночасно визначав «есхатологічний жереб або вічна доля», дарований Богом. Апостоли за жеребом отримують землю, де вони повинні благовістити. Божа Матір, згідно з переказами, приймає жереб служіння в землі Іверської. Такий заповіт апостольської Церкви до кінця віку. Жереб є звернення до Самого Бога. Цей спосіб необхідний в які вирішують долю Церкви моментах за умови усвідомлення всіма значущості того, що відбувається. Як це було при обранні патріарха Тихона. Серед урочистій духовної атмосфери, серед молитви всієї Церкви, сповненого віри і довіри. Вся Церква повинна стати на молитву. Щоб число апостолів завжди було повним.
За зішестя Святого Духа апостоли кидали жереб, кому з них і в яку країну йти для проповіді євангельської. Святим Матвієм дісталася за жеребом Іудея, де він і працював, обходячи міста і села. З Єрусалиму з апостолами Петром і Андрієм ходив в Антіохію Сирійську, був в Каппадокійської місті Тіан і в Синопі. Тут апостола Матфія ув'язнили, з якої він був чудово звільнений апостолом Андрієм Первозванним. Після цього апостол Матфій подорожував в Амасії, місто на березі Понта. Під час 3-го подорожі апостола Андрія святий Матфій був з ним в Едессі і Севастії. Згідно апокрифічних Acta Andreaae, він був нібито Апостолом Андрієм чудово врятований від "людожерів" (��кіфів?).
За церковним переданням, він був з проповіддю в Ефіопії Понтійської (нинішня Західна Грузія), де зазнав багато мук за ім'я Христове. Його і били, і тягнули по землі, і вішали, і стругали гострим залізом, і палили на вогні - з радістю йшов апостол на всі ці муки і з мужністю їх переносив.
Проповідував Матфій Слово Боже і в Македонії. Греки-ідолопоклонники захотіли випробувати силу проповідуваної їм віри. Вони змусили Матфія випити отруту, що позбавляє людину зору. Апостол випив зілля і, силою Божою, залишився неушкодженим. Апостол випив його і не тільки сам залишився неушкодженим, але зцілив і інших близько двохсот п'ятдесяти в'язнів, сліпих від цього пиття. Коли святий Матфій вийшов із в'язниці, язичники марно шукали його, так як він став для них невидимим. Нарешті він сам віддався в руки народу - тоді апостола зв'язали і кинули до в'язниці. Тут оточили Матфія злі духи, люто скрегочучи зубами. Наступної ж ночі явився йому Сам Господь, в сяйві променистого небесного світла. Господь звільнив Матфія від уз, відчинивши двері темниці. Тоді апостол знову відкрито став перед народом і безбоязно проповідував Слово Боже. Озлоблені язичники хотіли тут же своїми руками вбити проповідника Христового. Земля раптово розверзлася і поглинула їх. Що залишився в живих народ, вражений цим дивом, увірував у Христа і хрестився.
Рубенс. Апостол Матфій
Мученицька смерть святого апостола Матфія
Іудейський первосвященик Анан, ненавидів Христа, що дав раніше веління скинути з висоти храму апостола Якова, брата Господнього, наказав взяти апостола Матфія і представити на суд синедріону в Єрусалимі. Безбожний Анан виголосив промову, в якій по-блюзнірському зневажив Господа. У відповідь апостол Матфій показав на пророцтвах Старого Завіту, що Ісус Христос - істинний Бог, Месія, обіцяний Богом Ізраїлю, Син Божий, Єдиносущний і співвічність Богу Отцю. Первосвященик прийшов в страшний гнів. Він не хотів більше ні слова чути від Матфія, і затиснув вуха, скрегочучи зубами. «Богохульство! отак! »- люто закричав Ананія і звернувся до апостола:« Ти сам свідчив на себе. Кров твоя буде на чолі твоєї ».
Після цього первосвященик засудив побити апостола камінням. Близько Єрусалиму було місце страти, зване «Вефласкіла», що означає - Будинок побиття камінням. Сюди привели і Матфія. Два свідка (як вимагав того закон) поклали свої руки на його голову і засвідчили, що він зневажив Бога, закон і Мойсея. Вони ж перші кинули каміння в святого Матфія, причому останній просив, щоб ці перші два камені були поховані з ним, як свідки його страждань за Христа. Потім весь народ став кидати каміння на Матфія, і він віддав дух свій Богові. Коли апостол був уже мертвий, йому відрубали голову сокирою. Це зробили, щоб показати, ніби Матфій був противником римського уряду, і зняти з себе вину в його смерті. Християни з честю поховали тіло мученика за ім'я Христове. (За грецькими мине, апостола Матфія розіп'яли на хресті. Деякі вказують, що він помер в Колхіді). Смерть за Христа і вінець мученика апостол Матфій сприйняв близько 63 року.
Деякий час в ранньохристиянському світі було відомо Євангеліє, яке приписують Матвій, проте пізніше воно було втрачено, від нього до нас дійшли тільки кілька пропозицій в переказі інших джерел.
Відомо, що чесна глава апостола Матфія зберігалася в храмі святих апостолів в Константинополі. Частина його мощей бачили в Римі. Є відомості, що святі мощі апостола зберігалися в якомусь «монастирі братів вірменських» на березі озера Іссик-Куль. Однак ось уже багато століть монастир цей прихований водами озера, а експедиції, організовувані з метою його виявлення, не дали поки обнадійливих результатів.
Мощі святого апостола Матфія в Трірі
Частина святих мощей апостола Матфія, перенесених, за переказами, в Німеччину імператрицею Оленою, зберігається в Трірі (одна з імператорських резиденцій в римську епоху) в абатстві св. Матфія, на території бенедиктинського монастиря.
Переказ свідчить, що про існування мощей в Трірі відомо було давно, але виявлені вони були випадково. У 1127 році на території південного римського кладовища розкопали ковчег з мощами апостола Матфія. Чудове набуття захованих від ворогів мощей апостола послужило приводом для будівництва в Трірі храму, що одержав назву церкви святого Маттіаса (так в західній традиції називають апостола). Ковчег з мощами апостола Матфія вмонтований в основу постаменту, стилізованого під високу надгробок з чорного мармуру, на якому лежить біла мармурова фігура апостола. В Трірі культ св. Матфія колись був дуже розвинений. У Госларе чеканили з срібла, видобутого в Гарце, монету Матфія (мафірій).
Храм святого Апостола Матфія в Санкт-Петербурзі
Якщо на Заході існує понад півсотні католицьких, методичних і лютеранських храмів, присвячених апостол Матвій, то в Росії перебував тільки один православний Храм святого Апостола Матфія (Покровська церква) в Санкт-Петербурзі, підірваний в 1932году.
Матфеевская (інакше Покровська) церква

Церква Святого Апостола Матфія на початку ХХ століття. Санкт-Петербург.
Цей історичний храм - ровесник міста. 9 серпня 1704 року, в день апостола Матфія, російські війська взяли Нарву. Роком раніше за проектом самого Петра було закладено першу дерев'яну церкву Петра і Павла. Пізніше, коли поруч клали основу майбутнього кам'яного собору, дерев'яну церкву перенесли з заячими острова на Березовий (нині - Петроградський). Вона то і була освячена на честь святого апостола Матфія в 1720 р в пам'ять про Нарвської перемоги. Цей храм пов'язаний також з ім'ям блаженної Ксенії Петербурзької. У житії блаженної йдеться, що «проживаючи в Петербурзі, якогось певного місця проживання Ксенія не мала. Здебільшого вона цілий день бродила по Петроградській стороні і переважно в районі приходу церкви Святого Апостола Матфія, де в той час жили в маленьких дерев'яних будиночках небагаті люди ». У парафії цього храму пройшла вся її життя: тут вона вінчалася, сповідалася, причащалася і була відспівати. На жаль тепер на цьому місці знаходиться сквер з піднесенням від залишків старовинної будівлі. З 2001 року тут проходять молитовні стояння з метою відродження історичної святині.
Тропар, глас 3:
Апостола святим Матвієм, молі милостивого Бога, та гріхів залишення подасть душам нашим.
Кондак, глас 4:
Осяйне, як сонце, під весь світ вийшовши мовлення твоє, просвіщає язичницьку церкву благодаттю, чудоносче Матвій апостола.

ADAMiEVA Середа, 27 Апреля 2011 р 15:14 ( посилання )




«П про вказівкою Петра, Іван Марк і інші запросили найближчих учнів зібратися в будинку Марії Марк. О пів на одинадцяту тут зібралися сто двадцять кращих єрусалимських учнів Ісуса, щоб почути про прощальному зверненні Вчителя і дізнатися про його вознесіння. Серед присутніх була і Марія, мати Ісуса. Вона повернулася в Єрусалим разом з Іваном, сина Якова, коли апостоли йшли назад після недавніх відвідин Галілеї. Незабаром після П'ятидесятниці вона повернулася в будинок Соломії в Віфсаїді. Яків, брат Учителя, також був присутній на цих зборах - першій нараді учнів Ісуса після завершення його планетарного шляху.





Симон Петро зголосився виступити від імені своїх товаришів-апостолів. У своєму хвилюючому повідомленні про завершальній зустрічі одинадцяти з Учителем він з великим проникненням описав прощальні слова Учителя і його зникнення - піднесення. Світ ще не знав таких зустрічей. Ця частина зборів зайняла менше години. Після цього Петро пояснив, що вони вирішили обрати наступника Іуди Іскаріота і що буде оголошено перерву, щоб апостоли могли вирішити між собою, кого з двох кандидатів на цей пост вони хочуть обрати, - Матфія або Юст.





Після цього одинадцять апостолів спустилися вниз, де вирішили кинути жереб, щоб визначити, хто з цих двох займе місце Іуди. Жереб упав на Матфія, який був оголошений новим апостолом. Він був належним чином введений в посаду і призначений скарбником. Однак роль Матфія в подальшій діяльності апостолів була незначною.





Незабаром після П'ятидесятниці близнюки повернулися додому в Галилею. Симон зелотами на час відійшов від справ, перш ніж відправитися з проповіддю Євангелія. Фома швидко впорався зі своїми проблемами і відновив проповідь Євангелія. Натанаїл все більше розходився в думках з Петром щодо підміни колишнього євангелія царства проповідями про Ісуса. Ці розбіжності загострилися настільки, що до середини наступного місяця Нафанаїл покинув Єрусалим і відправився до Філадельфії до Абнер і Лазаря. Провівши там більше року, він відправився в землі, що лежать за Месопотамією, проповідуючи Євангеліє згідно свого розуміння.





Таким чином, на першій стадії сповіщення Євангелія в Єрусалимі залишилося шість з дванадцяти апостолів: Петро, ​​Андрій, Яків, Іван, Пилип і Матвій.





Близько полудня апостоли повернулися до своїх побратимів в верхній зал і оголосили про те, що новим апостолом обраний Матфій. І після цього Петро закликав усіх віруючих помолитися про те, щоб вони були готові прийняти обіцяний Учителем духовний дар. »




?кіфів?