Апостольський нунцій в Росії Іван Юркович. Що робить Бог

Апостольський нунцій в Російській Федерації Іван Юркович, розмірковуючи у своїй колонці для «РП» про протиріччя між досвідом Божої любові і Його незрима, приходить до висновку, що немає, звичайно, ніякого протиріччя, а є жахливий людська самотність, яке треба допомогти засіяти Апостольський нунцій в Російській Федерації Іван Юркович, розмірковуючи у своїй колонці для «РП» про протиріччя між досвідом Божої любові і Його незрима, приходить до висновку, що немає, звичайно, ніякого протиріччя, а є жахливий людська самотність, яке треба допомогти засіяти.

ЗВИЧАЙНО ми ставимо глечик в центрі столу - щоб він не розбився скраю.
Є питання, відповідати на які душа інстинктивно побоюється, - щоб не розплескати святе, щоб таємне не розбилося, зіткнувшись з очевидністю здорового глузду. Такого роду питання досвіду особистої віри.

При цьому, розмірковуючи і згадуючи, розумієш, що, швидше за все, в твоєму індивідуальному має бути багато спільного з людьми, що мали щастя народитися і зростати в сім'ї з сильними релігійними традиціями. Такою була і залишається моя сім'я, яка сповідує віру з тією природністю і простотою, які я пам'ятаю з перших років життя. Віра не просто як спосіб сполучення між людьми, але повітряна суміш любові, вдихаючи яку ви видихаєте відносини добра. Моя рідна словенська село Кочовище якраз і була таким місцем віри - не абстрактної, але проявлялася в мировидении і світовідчутті кожного з нас.
Особливо мені запам'ятався випадок з раннього дитинства, пов'язаний з Різдвом. Як, напевно, і в Росії, в Словенії Різдво для дитини - це і передчуття дива, і очікування простого конкретного доказу присутності Бога в житті - просто кажучи, очікування подарунка. Ми жили важко - це зараз я розумію, що ми жили важко, - але тоді «повітряна суміш любові», в якій було складно відокремити любов Бога від любові матері, все одно забарвлювала відчуття життя палітрою спокою і щастя. Проте коли несподівано я отримав в подарунок коробку цукерок, то відчув себе володарем «скарби». І перше бажання було - щоб моє залишилося моїм. Але через короткий час відчуття володіння перестало бути відчуттям щастя. І коли запанувало бажання поділитися моїм скарбом з іншими дітьми, я, ймовірно, вперше дізнався справжнє щастя - це коли щасливі багато, коли щастя, що виблискує з багатьох дитячих очей, множиться більше, ніж в геометричній прогресії. Озираючись назад, можу сказати, що в моєму житті це був перший простий, але усвідомлений вчинок, продиктований вірою. У християнській громаді Кочовища додався новий маленький чоловічок, щасливий від можливості ділитися і допомагати ближньому.

Пізніше мене вразило, як точно цей феномен відчув людина зовсім інший, послідовно міської, петербурзької культури - Йосип Бродський:

«У селі Бог живе не по кутах,
Як думають насмішники, а всюди.
Він освячує покрівлю та посуд
І чесно ділить двері навпіл.
У селі Він - в надлишку ».

Цей «надлишок», природно, поставив вибір віри в Бога в центр моєму житті, зайнявши простір, зовні невидиме, надавши форму мислення і поведінки. Невидимий Бог відкидає багатовимірну тінь - зумовленості Віри, схильності Надії і самовираження Любові.

Значно пізніше я зрозумів, що кожен окремий досвід віри є одночасно досвідом радості життя за Євангелієм. Фундаментальне євангельське твердження «Бог є Любов» проявляється навіть в самих недосконалих справах любові, які ми здійснюємо. Більш того, ми здійснюємося як особистість в цих простих, але щирих вчинках. Християнський вчинок - це коли ти надходить своїм благом заради блага ближнього, і Бог проступає крізь твоє недосконалість у всій Своїй красі. Пізніше я знайшов підтвердження своїм думкам у Бродського:

«Кожен перед Богом нагий -
Жалюгідний, наг і убогий.
У кожній музиці Бах,
У кожному з нас Бог ».

Окрема складова досвіду віри - досвід сумнівів. Він неминучий в період особистісного дорослішання. Вивчаючи філософію і богослов'я в семінарії, я з радістю і здивуванням прочитав у блаженного Августина, що сумнів - це невід'ємна частина людського пізнання, що, ставлячи під сумнів чимось, ми таким чином робимо реальним предмет, в якому сумніваємося. Значить, ті сумніви, через які мені, як і багатьом, довелося пройти, були не просто випробуванням моєї віри, не тільки відбувалися під впливом атеїстичної пропаганди в школі, яка була досить сильною у мене на Батьківщині, так само як і в Радянській Росії. Втім, в значній мірі мої сумніви тоді зводилися до питання достовірності досвіду: тільки те, що матеріально, - реально, а решта - винаходи людського розуму. Це удаване протистояння досвіду Божої любові і Його незримо, яка, як іноді здається, не може бути підтверджена досвідом, зазначив і Бродський:

«Бог зберігає все; особливо - слова
Прощення і любові, як свій власний голос.
У них б'ється рваний пульс, в них чути кістковий хрускіт,
І заступ в них стукає, рівні і глухуваті.
Потім що життя одне, вони з смертних вуст
Звучать виразніше, ніж з всесвітньої вати ».

Сучасна культура, яка перебуває під великим впливом позитивізму, інтерпретує духовну, в тому числі і релігійну, сферу саме як «всесвітню вату», таким чином расчеловечівая людини, роблячи його дійовою особою виключно матеріального світу. У моєму випадку сумніву, що носили абстрактний характер, розбивалися об відносини любові, в які я поринав, повертаючись додому. Сумніви виявлялися несправжніми - на тлі справжньої людської любові. Одночасно мені допомогло вивчення хімії, якою я тоді займався, а також мій інтерес до астрономії, який до цих пір не вичерпався. Пам'ятаю, як, відкриваючи для себе закони природи, я розумів всю величну складність організації Всесвіту і загадковість її походження і призначення. Не тільки я, але і багато вчених і мислителів, що займалися природничими науками і астрофізикою, були віруючими людьми. Для багатьох очевидно, що Бог розмовляє з людиною дивовижної гармонією, недосяжним досконалістю світу природи. До речі, мало хто знає, що папа Пій XI був астрономом-любителем і в його скромнейшем робочому кабінеті в Ватикані до сих пір стоїть телескоп, а папа Пій XII опублікував кілька статей по астрономії.

Ці роздуми, вважаю, природно привели мене до вибору священства, оскільки, по-моєму переконання, тільки в Церкві можливо знайти відповідь на багато стурбованості в житті людини і суспільства. Для мене це стало свого роду продовженням того різдвяного епізоду - віддавати і віддаватися іншим, намагатися бути корисним багатьом, світлом Христової любові засівати морок людської самотності, нещастя і несправедливості.

І - як, думаю, очевидно - з самого початку життя Бог очищав і просвічував мене в просторі великої європейської культури, невід'ємною, привілейованої частиною якої є культура російська. Російська культура за своєю природою - християнка. Їй призначено Богом апостольство добра і любові. Вона стала дорогоцінною частиною і мого досвіду віри. Тому хочу завершити роздуми прекрасними рядками Бориса Пастернака:

«Неначе внутрішність собору -
Простір землі. І через вікно
Далекий відгомін хору
Мені чути іноді дано.
Природа, світ, схованку Всесвіту,
Я службу довгу твою,
Охоплений тремтінням потаємної,
В сльозах від щастя відстою ».

Апостольський нунцій в Росії Іван Юркович

http://ruspioner.ru

Соціальні кнопки для Joomla