Багатство - добре чи погано? єврейський погляд

Сказано в розділі Дварим:

, Які говорив Моше на березі Йардена,,,,, і,

На думку наших мудреців, все місця, згадані в цьому вірші, є частиною докорів Моше. Мудреці кажуть, що, згадуючи місце «Ді-завісу», Моше дорікає народ за виготовлення золотого тільця (переклад назви місця «ді завісу» - більш ніж достатньо золота).

Мудреці кажуть, що, згадуючи місце «Ді-завісу», Моше дорікає народ за виготовлення золотого тільця (переклад назви місця «ді завісу» - більш ніж достатньо золота)

У пророка Ошеана (Ошеана 2, 10) пояснюється, що безліч золота, яким обдарував Господь євреїв, привело їх до цього гріха:

З цього ми вчимо, що матеріальне благополуччя може призвести до помилок і навіть, не дай Бог, до злочинів. Про це нагадує Моше рабейну в розділі Екев (Дварим 8, 12:17):

З цього уривка очевидно, що збільшення багатства таїть в собі загрозу віддалення від Всевишнього, оскільки за часів матеріального благополуччя людина не відчуває ні в чому нестачі, що призводить до відчуття, що він не залежить від Б-га.

Щоб не попастися в цю пастку, необхідно постійно нагадувати собі про те, що Бог - джерело всіх успіхів. Тоді збільшення багатства не тільки не віддалить людину від Бога, але, навпаки, наблизить його до Нього. Про це спосіб подолання небезпеки повідомляє нам Моше далі: «Тоді пам'ятай Б-га, Всесильного твого, бо це Він дав тобі силу набути потугу». Слова «дав тобі силу набути потугу» Ункелос переводить: «Всевишній навчив тебе, як набути потугу».

Моше дає практичну пораду, як завжди пам'ятати про милості Всевишнього: «І ти їсти, але наситишся, і поблагословив Б-га, Всесильного твого, за землю добру, яку Він дав тобі». Подяка за все те добро і задоволення, які Святий благословенний дає людині, висловлені ним від щирого серця і з глибини душі, допомагає єврею завжди пам'ятати, що Владика світу є єдиним джерелом успіху і багатства.

Подяка за все те добро і задоволення, які Святий благословенний дає людині, висловлені ним від щирого серця і з глибини душі, допомагає єврею завжди пам'ятати, що Владика світу є єдиним джерелом успіху і багатства

Однак зі слів Талмуда в трактаті Брахот (32, а) видно, що в надлишку достатку є додаткова небезпека. Так сказали мудреці:

«Притча про людину, у якого був син, і він його мив, вмощується, годував, поїв, повісив йому на шию гаманець і посадив його біля входу в місце розпусти. І як утриматися цьому синові від гріха? »

Вчимо звідси, що надлишок достатку призводить до того, що людина починає тягнутися до спокус цього світу і цим наближається до гріха.

Таким чином можна зрозуміти висловлювання мудреців в трактаті Аліреза Хагігі (9, а):

Надлишок достатку віддаляє людину від Всевишнього, він забуває Його в гонитві за благами цього світу - тому бідність для Ізраїлю краще, ніж багатство.

Надлишок достатку віддаляє людину від Всевишнього, він забуває Його в гонитві за благами цього світу - тому бідність для Ізраїлю краще, ніж багатство

Але є тут тема для роздумів. На перший погляд, ці слова суперечать сказаному в трактаті Шабат (25, б): «Хто багатий?» Відповідає рабі Тарфон : «Той, у кого є сто виноградників, і сто полів, і сто рабів, їх обробляють». Талмуд там призводить додаткові думки мудреців щодо цієї теми. Раші пише, що слід намагатися кожному єврею досягти багатства, згаданого в тому місці. У трактаті Недарма (38, а) сказано, що всі пророки були багаті. У трактаті Йома (18, а) йдеться про те, що первосвященик повинен бути багатим. І в різних місцях Танаха благословення, яким благословляється народ Ізраїлю, містять матеріальний достаток. З усього цього ми вчимо, що добре і гідно бути багатим.

Щоб розібратися в питанні «багатство - гідність чи недолік», наведемо слова Рамхаля в книзі «Месілат Йешарім». Там він обговорює здаються протиріччя в словах мудреців. Частина з висловлювань наших мудреців говорить про те, що правильно віддалятися від матеріальності і задоволень світу. А частина з них говорять, на перший погляд, про протилежне. Так, наприклад, в Єрусалимському Талмуді (трактат Недарма) сказано: «Не досить тобі заборон Тори, що ти встановлюєш собі додаткові заборони? »А в іншому місці (Єрусалимський Талмуд, трактат Кідушін) сказано, що в майбутньому людина дасть відповідь перед Всевишнім за все, що бачили його очі, а він не захотів це спробувати, хоча і було йому дозволено.

І так, за словами Рамхаля, пояснюється протиріччя: від усього, що не є обов'язковим у справах цього світу, слід людині відсторонитися, щоб надмірності не привели його до гріха, але заборонено усуватися від того, що є по яким би то не було причин необхідним для його служби Творця.

І так, за словами Рамхаля, пояснюється протиріччя: від усього, що не є обов'язковим у справах цього світу, слід людині відсторонитися, щоб надмірності не привели його до гріха, але заборонено усуватися від того, що є по яким би то не було причин необхідним для його служби Творця

Примноження майна може бути благословенням для людини, тому що в такому випадку він може свого часу присвятити вивченню Тори, добрих справ, підтримки тих, хто вивчає Тору, і іншим діянням на славу Всевишнього. Але все це тільки за умови, що людина використовує своє багатство для духовного зростання і виконання заповідей. Якщо ж людина прагне до розкоші, це шлях до бід.

Приклад правильного використання багатства - Рабейну а-Кадош , Який був найбагатшим євреєм в своєму поколінні. Трактат Ктубот (104, а) розповідає, що, перебуваючи на смертному одрі, він здійняв руки і сказав: «Владика світу! Відкрито Тобі, що тримався я за Тору всіма десятьма пальцями і не отримав задоволення від цього світу навіть на мізинець ». Незважаючи на величезне багатство, він використовував його лише для служіння Всевишньому, а не на задоволення матеріального світу і розкіш.

І як утриматися цьому синові від гріха?
На перший погляд, ці слова суперечать сказаному в трактаті Шабат (25, б): «Хто багатий?