Бесіди про головне: подяку як шлях до Бога

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

25 червня 2016, 7:00 Переглядів: 25 червня 2016, 7:00 Переглядів:   Важлива тема

Важлива тема ..

Ніщо так не цінується, як особистий досвід самої людини, особливо той, з якого можна було б брати приклад. У рубриці "Бесіди про головне" ми разом з монахами Києво-Печерської лаври спробуємо розкрити важливі питання про покаяння, духовної боротьби і духовної принади - словом, про те, чого завжди прагне кожна християнська душа. Цього разу співрозмовником "Сегодня" став лаврський благочинний архімандрит Антоній, який прожив 22 роки в обителі.

РОЗУМІННЯ БЛАГОДАТІ

- Отець Антоній, часто говорять, що в Лаврі - особлива благодать? Що це означає? Що таке благодать?

- Добре було б запитати тих, хто про це говорить. Кожен відчуває благодать по-своєму. Хтось отримав заряд бадьорості і позитивного настрою, хтось зустрівся зі своїм знайомим, якого не бачив років 10, хтось познайомився з дівчиною. Словом, все, що відбувається у вашому житті, і є благодать Божа. Просто люди іноді не помічають, скільки милості Божої буває в житті. Це вже потім, коли в душі настає осінь, людина починає замислюватися над прожитим роками і розуміє: а адже це дійсно була милість Божа !!! Саме вміння бути вдячним Богові за все великі і маленькі радості - це вже шлях духовного зростання, шлях до благодаті.

- Який шлях складніше - ченця або священика на парафії?

- Мені однаково всюди - і легко, і важко. Все залежить від того, як людина ставиться до свого життєвого вибору. Якщо він поставиться до цього з великою відповідальністю, слухняністю, ревнощами, то йому буде легко нести цей тягар.

ЯК ЖИТИ без жалю

- Як не розчаруватися в обраному шляху?

- Коли стає важко, хворієш або втрачаєш близьких людей, думаєш, скільки вже можна сумувати або терпіти ці скорботи? Насправді ж - звідки ці думки? Від ворога роду людського, який не дрімає і посилає подібні роздуми і різні спокуси. Ченці розуміють, що це нелегкий шлях. Спаситель сказав: "Бо ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий". Тому, відповідно, наскільки ми будемо приймати життєві обставини з вдячністю, настільки легше нам буде їх нести. А якщо ми будемо весь час озлоблятися і піддаватися емоціям, до яких схильні мирські люди, невоцерковлені, тоді життя перетвориться в муку і боротьбу. Тому потрібно багато приділяти часу роботі над самим собою - своїми емоціями, своїми помислами.

- Тільки, напевно, вибрати шлях ченця набагато складніше, ніж, наприклад, вибір професії у мирян?

- Вибір життєвого шляху завжди непростий. Хоч у ченця, хоч у мирянина. Потрібно йти і пробувати, а тільки якщо відчуєш, що це твоє - приймати рішення змінити своє життя. Тоді в цьому буде толк і сенс . Коли ж просто керуватися емоціями - нічого путнього не вийде. З вибором чернечого шляху по-всякому буває. Буває, що людина не вибирає свою долю, а ось Господь так веде його по життю. Тоді виходить, що вибір за Ним, а людина вже сам вирішує - брати вибір Господа або намагатися жити своїм розумом.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ відступників

- Але у ченця, мені здається, більше відповідальності. Якщо вибрав інший шлях, якусь мирську професію, тебе не вважатимуть відступником, як в разі відходу з монастиря. Вважається, що відступником бути набагато гірше, ніж просто бунтує проти Бога мирянином. Нібито відступник навіть небезпечний для суспільства. Чи так це і, якщо так, то чому?

- Відступники небезпечні, як і будь-які люди, які піддалися впливу лукавого, це відбувається все через гордість. Тому що той монах, який здобуває смиренність, послух, ніколи не піде без благословення з монастиря. Буває, що вони приходять в монастир, і там живуть по 20, 30, 40 років, до самої смерті. Буває, на них покладають церковний послух, наприклад, поїхати відбудувати новий монастир або призначають єпископом на прихід. А ось ті, хто свавільно, самочинно пішов з монастиря - як нарив на тілі церкви Христової. Від них можуть з'явитися єресі або розколи. Ці люди можуть породити пухлину, яка поширюється і затягує людські душі. Тільки через це страшніше. Тому як він відступає від Бога, хоча думає, що робить богоугодні справи. Що це? Гордість і марнославство. Як правило, колишнім монахам дуже складно жити в світі, думаю, вони мучаться. Але ось боятися відступників не треба, їх треба жаліти.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Бесіди про головне: подяку як шлях до Бога". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ярослава Корнєєва

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що це означає?
Що таке благодать?
Який шлях складніше - ченця або священика на парафії?
Коли стає важко, хворієш або втрачаєш близьких людей, думаєш, скільки вже можна сумувати або терпіти ці скорботи?
Насправді ж - звідки ці думки?
Тільки, напевно, вибрати шлях ченця набагато складніше, ніж, наприклад, вибір професії у мирян?
Чи так це і, якщо так, то чому?
Що це?