Бездітність: Покарання або промисел?

  1. Чи є надія на порятунок?
  2. Покарання або Промисел?
  3. Про нашій довірі Богу
  4. Про чудеса

27 березня святкується ікона Божої Матері Феодоровская . Саме перед цією іконою прийнято молитися про дарування дітей.

Одна з найбільш злободенних сьогодні тем - скільки в родині має бути дітей. При цьому не можна сказати, що ставлення суспільства до багатодітних за останні роки принципово покращився (хоча певний прогрес тут є). Але ось про бездітності не те щоб не прийнято говорити - швидше, прийнято мовчати. А тим часом прихильники «вільних відносин» вважають бездітність нормою, в той час як у багатьох сім'ях вона сприймається як покарання Боже, що доводить людей до відчаю. Про те, як пережити бездітність, ми говоримо з протоієреєм Олексій Уминський, настоятелем московського храму Святої Трійці в Хохлах.

Чи є надія на порятунок?

- Дружина спасається чадородінням. Сьогодні це стійке словосполучення, вельми поширена в православних колах. Але як бути тим, у кого в силу обставин дітей немає? Що, ніякої надії?

Що, ніякої надії

Протоієрей Олексій Уминський

- Мені здається, досить дивно було б сприймати слово «чадородие», сказане в відомому посланні апостола Павла (1 Тим 2:15), як просто «репродуктивність». Адже тоді виходить, що будь-яка язичницька репродуктивність, в основі якої лежить лише архетип продовження роду, - рятівна.

Ми знаємо, що сім'я праведних Іоакима і Анни була багатодітною, як і сім'я святих Захарії і Єлисавети. Навпаки, довгий час їм доводилося нести ганьбу за бездітність. Але ж утробна релігійна ідея про те, що продовження роду і є як би твоє продовження у вічності, для нас, християн, неактуальна - ми ж знаємо, що порятунок - це набуття Царства Небесного, як про це говорить Новий Завіт. Так що, по-моєму, в даному випадку апостол Павло має на увазі не просто багатодітність.

І хоча, зрозуміло, багатодітність - благо, сприймати її як якесь єдине можливе для жінки духовне діяння, необхідне їй для порятунку, - це не просто невірно, але навіть небезпечно. Адже всі люди різні, а людський ресурс дуже обмежений: кому-то багатодітність дійсно посильна, а кому-то непосильна абсолютно.

Оксана Головко

Багатодітність хороша, коли вона осмислена, коли вона наповнена батьківською любов'ю і одночасно духовними і фізичними силами. Але, на жаль, буває, що в сім'ях, де багато дітей, ці діти виявляються позбавленими повної міри необхідної батьківської любові, турботи і уваги. І не тому, що батьки погані. Просто у них сил не вистачає.

- Що ж тоді, на Ваш погляд, мав на увазі апостол Павло?

- На мій погляд, він говорив про те, що жінка, як християнка і мати, повинна якомога більше вкласти у виховання своїх дітей. Одного або багатьох - неважливо, головне, стількох, скільки буде Богу угодно. У будь-якому випадку вона несе за них відповідальність перед Богом і повинна дарувати їм повноту материнської любові, організувати навколишній їхній простір як храм Божий у своїй родині.

- Але як в такому випадку рятуватися жінці безплідною?

- Вона спасеться проходженням за Христом, виконанням Христових заповідей, і перш за все - заповідей любові. Так само, як врятується і чоловік. А ось з логіки дивно трактують висловлювання апостола Павла виходить, що чоловік врятується сам по собі, він і так гарний, а жінці треба ще й дітей народити. Але це, звичайно, неправильно. Адже це зовсім убоге розуміння фразсеми, вирваною з контексту Святого Письма. Вона просто не може тлумачитися і читатися в тому сенсі, що жінці треба бути виключно репродуктивної машиною і в тому нібито полягає головна її заслуга перед Богом.

Адже в іншому випадку для нас ідеалом християнської сім'ї повинна стати мусульманська сім'я або люди племені мумба-юмба. Саме вони живуть установкою: чим більше дітей, тим імовірніше, що хоча б частина з них не помре, залишиться в живих і, як наслідок, рід триватиме. Тільки що в цьому від християнства?

- Але бездітні подружжя часто відчувають, що в їхньому житті не вистачає чогось дуже важливого - Але бездітні подружжя часто відчувають, що в їхньому житті не вистачає чогось дуже важливого ...

- Так, коли в родині немає дітей - це пов'язано з дуже великим людським стражданням. Тому що в християнських родинах дуже хочуть мати дітей, виходячи з самої природи християнського шлюбу. Він осмислюється як шлюб, в якому любов - це перш за все любов жертовна, що приносить себе комусь. І діти - той плід шлюбної любові, якому батьки можуть себе віддати. Коли цього не трапляється, чоловік і жінка дійсно відчувають свою неповноту і неповноцінність. Чи може бути це покаранням Божим? Далеко не завжди. Чи можуть ці сім'ї тлумачити бездітність як наругу в старозавітному розумінні? Думаю, що ні в якому разі.

Покарання або Промисел?

- Однак думка, що діти не мають за якісь гріхи чи провини, можна почути як від віруючих людей, так і від тих, «хто ні в що не вірить» ...

- Це відбувається тому, що хоча Христос і прийшов на Землю 2000 років тому, і нам було даровано Євангеліє, але до сих пір за своїм внутрішнім змістом людство дивиться на світ цілком старозавітних. Навіть поганському. Що по суті приблизно одне й те саме. Адже і в язичницькій сім'ї, і в старозавітній - бездітність, тобто переривання роду, сприймалося як наслідок якогось особистого духовного недосконалості. У християнстві цього бути не може. Але у нас є таке поняття, як Промисел Божий, який нам невідомий, який ми осягаємо, тільки озираючись назад, розуміючи, що щось, що здавалося нам горем, позбавленням і катастрофою, насправді мало іншу мету. Таким ось дивним, дивним чином Промисел Божий провів нас між страшними, важкими і нестерпними випробуваннями - і раптом виявив через це пізнання Божої любові, Його турботу про нас. Датський філософ, християнин Серен К'єркегор написав одного разу: «Якщо Бог не є абсолютна любов скрізь, у всьому, то ніякого Бога немає. але якщо Бог є любов , То абсолютно не страшно Його не розуміти. Ти можеш довіряти Йому, не розуміючи ». І ми часом не можемо вмістити Промисел Божий про нас, не можемо його зрозуміти. Але якщо людина визначив головне у своєму ставленні до Бога, якщо зрозумів, що Він для нього є Любов, тоді ця людина зможе прийняти будь-яку скорботу з Його руки, в тому числі і бездітність. Як якийсь хрест, як якесь здійснення себе іншим способом, іншим шляхом, знаходження виливу свого подружнього кохання на щось інше або на кого-то другого. Наприклад, можна взяти на виховання дитину.

- Багатьох зупиняє те, що вони не зможуть полюбити чужу дитину - Багатьох зупиняє те, що вони не зможуть полюбити чужу дитину ...

- Можливостей і способів любити багато. Інша справа, коли людина хоче любити, володіючи, тобто володіти дитиною, як певної власністю. Так відбувається часом і з кровними дітьми. Батьки думають: «Це наше дитя, а значить - він повинен бути нашим трафаретом, об'єктом наших амбіцій. Ми хочемо, щоб він відповідав нашим сподіванням: навчався в певній школі, вузі і так далі ». І вони не бачать і не чують, чого ж хоче сам дитина; не помічають, що дитина дивиться на світ власними очима; що у нього захоплено б'ється серце і його захоплюють ті речі, які батькам недоступні. І так батьки проходять в житті повз свою дитину, при цьому, звичайно ж, по-своєму люблячи його.

Тому-то люди і бояться взяти в сім'ю чужу дитину. Перш за все вони бояться, що дитина не буде їх власністю, їх тінню. А потрібно будь-якої дитини - кровного чи, приймального чи - бачити як не свого, а Божого, піти від почуття власності по відношенню до нього. Тільки тоді можна по-справжньому полюбити. І тоді не буде страху в питаннях усиновлення.

Якщо жінка не може народити сама, вона може врятувати того, у кого немає батьків, і забути про свою безплідність. Забути, притискаючи цю дитину до своїх грудей, даруючи йому тепло і ласку, але не привласнюючи його собі. Усиновлення - це не просто вихід для бездітної сім'ї, це її щастя і християнський обов'язок. Дітей, які потребують піклування, можна любити, навіть якщо їх не дали тобі в руки. Їх можна відвідувати в дитячих будинках, в сирітських притулках і дарувати свою ніжність, увагу, час. Напевно, Господь прагне зробити так, щоб батьки, у яких немає дітей, і діти, у яких немає батьків, знайшли один одного.

Про нашій довірі Богу

- Бажання мати дитя, продовження себе - це більше, ніж бажання, це інстинкт, з яким важко боротися - Бажання мати дитя, продовження себе - це більше, ніж бажання, це інстинкт, з яким важко боротися ...

- Звичайно, ми всі - люди плотські, і в нас, крім духовної, є і інстинктивна, тваринне життя. І жінці в цьому сенсі набагато складніше, тому що вся її природа схильна до дітородіння. Але якщо вона буде постійно займатися самокопанням, натискати на больову точку свого природного інстинкту, знову будити в собі бажання самій народити, вигодувати грудьми, тоді вона неминуче дійде до відчаю. Потрібно намагатися перебороти розпач, усвідомлюючи, що Господь нас розуміє, бере участь в кожній миті нашого життя. Яким чином - я не знаю, але я вірю в це.

Ми не знаємо, чому одним щось дано, іншим ні; чому одні народжуються багатими, інші жебраками, одні здоровими, інші хворими. У всіх ситуаціях - це питання нашої довіри Богові, нашого слідування за Ним і можливості пошуку того, чого ти дійсно хочеш. Якщо любити, а не купувати цю любов, тоді вихід є. Якщо ж ти хочеш привласнити любов собі, то ситуація виявляється однаково безвихідній і у тих людей, які можуть народити, і у тих, яким це не вдається.

- Так, але багато жінок зациклилися на свій біль і бажанні народити. Вони глухі до будь-якої аргументації.

- Зрозуміло: «Ми хочемо просто народити, використовувати себе як матку, що дає потомство». Але це, вибачте, чисто тварина прагнення, а в людині повинно бути щось інше, більш високе. Якщо тобі не дано - що ти зробиш ?! Треба перед Промислом Божим проявити смирення і вчитися жити таким, яким тобі Бог дав - і тоді ти будеш жити.

- Але суспільство диктує стереотип: сім'я передбачає наявність дітей. Без них - вже не сім'я.

- Ось це досконала неправда. Сім'я існує і тоді, коли немає дітей, але є любов двох людей, є несення загального хреста і тягот один одного. Я знаю священицькі безплідні сім'ї. І люди несуть свій хрест. Тим більше що навколо них стільки людей, що потребують людському теплі і турботі.

Погодьтеся, що не всі люди мають сім'ю. Багато залишаються взагалі самотніми, не маючи ні дітей, ні чоловіка або дружини. При цьому у них є шанс не відчувати себе обділеними. У російських сім'ях існувала традиція, за якою не вийшла заміж дівчина жила в родині заміжньої сестри або одруженого брата, допомагала няньчити дітей, виховувати їх і була для них кращої і любимої тітонькою. Так що неповнота її життя розчинялася в повноті життя сім'ї близьких.

- Тим не менш, в цілому суспільство дивиться косо і на багатодітних, і на бездітних ...

- Мені так не здається. Суспільство проблема бездітності не хвилює. В основному хвилюються родичі - теща, свекруха. Хвилюються з чисто егоїстичних міркувань: їм хочеться внучат поняньчити. А питання багатодітних розбурхує суспільство тому, що людям здається, ніби їх об'їдають ті, у кого великі сім'ї.

- За статистикою бездітність - часта причина розлучень.

- Причина розлучень - це нелюбов, це небажання тієї любові, про яку говорить нам Христос, це прагнення до привласнює почуттю. А якщо в кінцевому підсумку привласнити нічого, то для таких людей немає далі перспективи. Так що мова зовсім не про відсутність дітей. Хіба мало шлюбів, які розпадаються, незважаючи на наявність дітей?

- Тобто сім'я - це чоловік, дружина і їхні почуття. А дітей Господь дає їм в жертву?

- Так, комусь дає. А у кого-то потім забирає. І ці батьки залишаються осиротілими без своїх дітей, і це важче бездітності.

У кого-то рано забирає батьків. Світ, він же дуже складний, скорботний, і його абсолютно неможливо по поличках розкласти. Так, було б добре, коли щасливі батьки любили б своїх дітей, а вони б слухалися своїх батьків, і все б жили довго і щасливо. Але ми живемо в реальності, в якій безглуздо мріяти про благополучне життя, ставити собі за мету досягти її. Бог не обіцяє нам благополуччя, про нього немає ні слова в Євангелії.

Про чудеса

- Значить, подружжю, якщо у них не виходить з дітонародженням, варто залишити мрії народити дитину?

- Але в нашому житті завжди є місце чуду . Тим більше, якщо мова про молоду сім'ю, життя якої ще не визначилася остаточно. У таких людей повинна бути надія на диво, на милість Божу.

У моєму приході були випадки, коли батьки з усіма мінусами здоров'я, з медичними висновками про безпліддя, все ж народжували. Народжували за обітницею, по молитві, і дуже часто народжували, тому що зверталися в чернечу республіку Афон. У монастир Хіландар, де з гробу святого Симеона Мироточивого, батька святого Сави Сербського, вже багато-багато століть росте виноградна лоза.

В принципі, мені не властиві розмови про чудеса: бентежить якась екзальтація в цих питаннях. Але тут вже нічого вдіяти не можу. Сам, кілька разів особисто буваючи на Афоні, привозив з Хіландара засушені ягідки винограду. І з іконою святого Симеона, з молитвою давав їх деяким нашим парафіянам, які, виконавши сорокадневное правило посту і молитви, потім куштували цю ягідку, причащалися і ... зачинали дітей. У мене в приході таких випадків кілька.

Але диво дається, якщо дійсно є плід молитви і велике сподівання на Бога. Чи не виривання у Бога: «Дай будь-що-будь!», А готовність прийняти Його будь-яке рішення: «Хай буде воля Твоя!» Головне - бездітна сім'я не повинна відчувати себе неповноцінною. Подружжя завжди повинні пам'ятати, що якщо Бог є любов у всьому, то можна Його і не розуміти, але потрібно жити, спокійно Йому довіряючи.

Читайте також:

Чи є надія на порятунок?
Покарання або Промисел?
Чи є надія на порятунок?
Але як бути тим, у кого в силу обставин дітей немає?
Що, ніякої надії?
Що ж тоді, на Ваш погляд, мав на увазі апостол Павло?
Але як в такому випадку рятуватися жінці безплідною?
Тільки що в цьому від християнства?
Чи може бути це покаранням Божим?
Чи можуть ці сім'ї тлумачити бездітність як наругу в старозавітному розумінні?