Бог, Якого ми можемо поважати

У наш час на світлі залишилося не так вже й багато людей, які б зовсім нічого не знали про Різдво Христове У наш час на світлі залишилося не так вже й багато людей, які б зовсім нічого не знали про Різдво Христове. Майже два тисячоліття християнський світ відзначає цю подію як великий свято. Навіть на побутовому рівні це словосполучення міцно увійшло в побут. Різдвяна ялинка, різдвяні канікули, різдвяний гусак, нарешті, різдвяні розпродажі в магазинах. Люди вітають один одного з Різдвом, дарують один одному подарунки, бажають всього самого-самого найкращого ... Але мало хто задає собі при цьому питання: а що ж таке, власне, я сьогодні святкую?

Відповідь, начебто, очевидний. Будь-який школяр знає, що Різдво - це день народження Ісуса Христа. Але по суті це мало що пояснює. Ну да, народився Ісус, великий Учитель людства, ну і що? Хіба мало у людства було великих вчителів? Були в історії і великі проповідники, і мислителі, і творці нових релігій. Чому ж тоді весь світ не зазначає їх дні народження? Адже це теж були гідні люди. У чомусь Ісус Христос їм навіть поступається: Адже він не створив ніякої філософської або етичної концепції, не написав жодної книги, і вже тим більше не завойовував з мечем в руці нових народів, поширюючи Своє вчення. Замість армії у Нього була жменька малограмотних рибалок, а то, чого Він навчав, було відомо іудеям ще з часів Мойсея і пророків.

Правда, християни вважають, що Ісус це - Бог, який втілився і став людиною. Але стародавній світ був переповнений різними богами, в тому числі і такими, які втілювалися, здійснювали на землі великі справи, творили чудеса. При цьому втілення язичницьких богів були набагато більш ефектними: Юпітер ставав драконом, Зевс проливали на землю золотим дощем. Чому ж люди в усьому світі вітають один одного з тим, що дві тисячі років тому в одній бідній родині народився маленький Хлопчик? Він був звичайною дитиною, любив Свою маму, яка годувала Його грудьми, вчила ходити, розмовляти ... А коли Хлопчик підріс, він став допомагати батькові в плотницком ремеслі. Звичайна історія - нічого особливого. Так що ж було в Його народженні такого, що люди по всій землі до сих пір не можуть забути про Нього?

Не тільки учитель

Є один суттєвий факт, який відрізняє християнство від інших світових релігій. Ні в іудаїзмі, ні в буддизмі, ні в ісламі немає вчення про божественне походження людей, які були засновниками цих релігійних систем. Мойсей отримав одкровення безпосередньо від Бога, Будда знайшов свою світоглядну концепцію в результаті багаторічних аскетичних дослідів, Магомет проповідував волю Аллаха, сповіщену йому через ангела Джабраїла. Ознайомившись з їх вченнями, можна зробити висновок: так, це були великі пророки, вчителі і вожді, але це були всього лише люди. Та й самі Мойсей, Будда і Магомет себе богами ніколи не називали.

І тільки Ісус Христос зовсім виразно стверджує, що Він - втілений Бог, що прийшов на Землю для порятунку людей. У це, звичайно, можна і не вірити. Євангельські події можна вважати вигадкою, а християн - просто недалекими людьми, віддати божеські почесті бродячому іудейським філософу. Але те, що Христос - єдиний із засновників світових релігій, шанований своїми послідовниками саме як Бог, який став людиною, це безперечний факт.

Правда, в будь-якому радянському шкільному підручнику було написано, що як раз тут-то християнство зовсім не оригінально, що в історії язичницьких релігій повно подібних легенд. Але чи так це?

Ілюзії язичницьких втілень

Так, античні боги теж народжуються. Адоніс, наприклад, за одними переказами - є сином діви Мірри, за іншими - сином сирійського царя від кровозмішення. Гера, дружина Зевса, іменується то дівою, то вдовою. Апполон народжується чи то від діви, чи то від Зевса і Лети ... Вражаюча недбалість в оповіданні про такий найважливіший релігійному факт, як явище бога людині! Здавалося б, що може бути важливіше для людей? І раптом така плутанина ...

Однак ця плутанина легко пояснюється однією обставиною. Попри всю різноманітність імен і сюжетів в міфах - як середземноморських, так і індуїстських, є одна загальна характеристика. Язичницькі боги втілюються не на самому ділі, а як би понарошку. Вони приймають вигляд якогось матеріального істоти, але самі не стають плоттю. Тому-то, врешті-решт, зовсім неважливо, хто від кого і скільки разів "народився".

Думка про неможливість реального втілення богів була широко поширена в давньогрецькій філософії. Епікур, наприклад, прямо говорив: "Боги ніколи не підуть на те, щоб стати людьми дійсними". Звідки така категоричність? Справа в тому, що антична думка розглядала тіло як темницю душі. Платон писав: "Вічна доля людини - повернення людської душі в сферу чистих ідей". Якщо матеріальне існування навіть для людини розглядалося як покарання в язичницькому світі, що вже тут говорити про реальне втілення бога. Адже ставши, як говорив Епікур, "людьми дійсними", боги неминуче прирікали б себе на всі незручності, позбавлення і страждання, які супроводжують людському існуванню.

А Євангеліє вчить, що Бог став людиною насправді, не втрачаючи нічого в своєму Божество. І все своє земне життя Христос залишався і Богом, і людиною. Він потребував їжі, втомлювався, відчував біль і страждання, плакав ... І в той же час наказував стихіям, одним Своїм словом приборкував бурю, зціляв безнадійно хворих і навіть воскрешав мертвих. В Євангелії вражає це поєднання несумісних, здавалося б, якостей: людина не може творити такі дива, а Божество не може страждати і потребуватиме в чому-небудь. Але всі ці протиріччя легко пояснюються тим фактом, що в Різдві Христовому Бог з'єднався з людським єством реально і безумовно. Він насправді став Людиною, у якого, до того ж була велика кількість родичів і предків. Тому Новий Завіт починається з довгого і докладного родоводу Ісуса Христа. У порівнянні з цим документом плутана історія походження язичницьких богів схожа на автобіографію безпритульного-сироти.

Народжений на страждання

Є в міфології так звані "умираючих і боги". Вони народжуються, живуть на Землі серед людей, потім вмирають, як правило, насильницькою смертю, потім - воскресають. Здається, ось вона - пряма аналогія Євангельським подіям! Але відмінність є, і відмінність - кардинальне. Справа в тому, що смерть язичницьких богів безглузда і випадкова. І аж ніяк не добровільна. Чи не для того вони втілювалися! Вони навіть не підозрюють про свою майбутню загибелі. Все відбувається раптово. Злий брат Сет заманює Осіріса в пастку і вбиває.

А що в Євангелії? Христос народився для того, щоб прийняти болісну смерть на хресті, і завжди знав про це. Він йде на страждання і смерть добровільно, винісши все борошно розуміння того, на що Себе прирікає. Цією борошном були виконані слова Христа, коли Він молився в Гетсиманському саду і просив улюблених учнів побути з Ним поруч: "І, взявши з Собою Петра й двох синів Зеведеєвих, зачав сумувати й тужити. Тоді промовляє до них: душа Моя сумом смертельним побудьте тут і пильнуйте зі Мною. І, трохи далі пройшовши, упав на обличчя, та молився й благав: Отче Мій! Якщо можна, нехай обмине ця чаша Мене втім, не як Я хочу, а як Ти "(Мф. 26: 37-39).

Після цього зрозуміліше стає сенс слів Епікура про те, що боги ніколи не підуть на те, щоб стати "людьми дійсними". Просто жоден язичник не бачить в своїх богів такого мужності і сили духу.

Бог. Людина. космос

Язичницькі боги завжди проводили чітку межу між собою і смертними. Навіть напівбоги, народжені від спілок богів з людьми, ставали для олімпійців ворогами і конкурентами. У християнстві, навпаки, Бог настільки наблизився до людей, що став одним з них.

І тут постає найважливіше питання: а навіщо все це було потрібно? Максим Сповідник пише про це так: "Бог слово, син Бога Отця для того і став людиною і сином людським, щоб поставити сьогодні чоловіків богами і синами Божими". Або в іншому місці: "щоб людину поставити сьогодні богом, за допомогою бездротової технології з Собою". Ні більше ні менше. І ми бачимо в історії Церкви безліч людей, які змогли сприйняти цей безцінний дар Бога людству. Церква називає їх - святими.

Але і це ще не все. Не тільки людство отримало у Христі зцілення, з'єднавшись в Ньому з Богом. Весь матеріальний світ, весь величезний космос, кожен атом речовини знаходить після Різдва Христового нового змісту, нову перспективу. Ось як говорить про це митрополит Антоній Сурожський:

"Бог наділяється в людську плоть, в якій міститься все існуюче, все, що є в цьому створеному світі. Він сприймає все речовина цього світу, і ця речовина не тільки Його власного історичного тіла, але усього світу, таємниче, неймовірно, особистим чином поєднується з Самим Богом. І коли після Воскресіння Христос возноситься на небо, Він таємниче забирає все речовина нашого світу в самі глибини Божественної реальності. Бог присутній в світі, стає частиною не тільки його історії, але його істоти, і світ присутній в Бозі.
У ясну безмісячну ніч небо над нами спалахує блискучою розсипом зірок. Дивлячись на це сяюче пишність, важко уявити, що ж насправді являє собою наш Всесвіт. Величезні скупчення розпеченій матерії, відстані в мільйони світлових років, незліченна безліч планет, зірок, галактик ... Все це настільки незрівнянно з людиною, що свідомість відмовляється сприймати подібні масштаби. Навіть наша Земля на такому тлі - всього лише маленька планета в зоряній системі на краю Чумацького Шляху. І все ж християнство попри всі ці безперечним фактами вважає Землю - центром світобудови. Тому що дві тисячі років тому в історії Всесвіту почався відлік нової ери. І почався він саме на Землі, з народження в однієї єврейської сім'ї маленького Хлопчика, що Його Бог з'єднав Себе з усім матеріальним світом. Саме це, воістину, космічного масштабу подія і відзначають усі християни нашої планети, зустрічаючи світле свято Різдва Христового ".

Але мало хто задає собі при цьому питання: а що ж таке, власне, я сьогодні святкую?
Ну да, народився Ісус, великий Учитель людства, ну і що?
Хіба мало у людства було великих вчителів?
Чому ж тоді весь світ не зазначає їх дні народження?
Чому ж люди в усьому світі вітають один одного з тим, що дві тисячі років тому в одній бідній родині народився маленький Хлопчик?
Так що ж було в Його народженні такого, що люди по всій землі до сих пір не можуть забути про Нього?
Але чи так це?
Здавалося б, що може бути важливіше для людей?
Звідки така категоричність?
А що в Євангелії?