Бог покарає? Чи може Господь карати? Як карає Бог?

Не можна врятувати того, хто ховає руки за спину. Хто хоче впасти, все одно впаде, як його не тримай. І якщо утримувати, то ще буде злитися. Таким чином, у всесвіті існують деякі кімнати жаху, куди людина приходить сам.

Чи може Бог карати? Чи може Бог мстити? Чи може Він пам'ятати зло? Багато хто впевнений, що може. Адже в Біблії є багато місць, де ми бачимо сліди «гніву» Божого: спалені міста, де тріумфував модний нині в Європі гріх, - Содом і Гоморра; поглинання разверстой землею самозваних конкурентів Мойсея - Корея, Датана й Авірона. Прикладів не злічити - аж до бичування Христом торговців в храмі.

Прикладів не злічити - аж до бичування Христом торговців в храмі

Протоієрей Костянтин Камишанов

З іншого боку, одна з іпостасей Бога - Дух, який є Любов. Про неї сказав апостол Павло: Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, все зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить.

І інший апостол написав: «Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви. Якщо ми говоримо, що маємо спільність із Ним, а ходимо в темряві, то неправду говоримо й правди не чинимо ».

Як же можна це поєднати? Єдиним способом. Спогадом днів творення світу і розумінням свободи, даної людині при створенні світу.

Бог створив Адама подібним собі. Головний відбиток Божого персня у воску нашої душі - доброту і свобода. Богу не потрібні олов'яні солдатики, які б Він - як гравець - пересував по шахівниці. Йому потрібні живі і вільні особистості.

Свобода має вибір - любити Бога або не любити, а інакше вона не була б свободою. Людина має право йти в селища райські або, навпаки, добровільно піти до зовнішньої темряви.

Грішачи, людина приходить в область, населену дияволами. У якийсь Мордор, де все гримить, вибухає, приносить сморід і біль. І Бог не може, не пошкодивши глибинної конструкції людини, насильно висмикнути його з жаху, в який він сам себе затягнув. Не можна врятувати того, хто ховає руки за спину. Хто хоче впасти, все одно впаде, як його не тримай. І якщо утримувати, то ще буде злитися.

Таким чином, у всесвіті існують деякі кімнати жаху, куди людина приходить сам. Це не гнів Божий, а наша дурість страчує нас далеко від Бога. Це наша злість, а не жорстокість Бога, кидає нас в обійми нещадних руйнівників - духів злоби. І ми по своїй сліпоті і жорстокості свої властивості зла приписуємо Богу.

Людина сама несе відповідальність за свій вибір, за те, що буде написано на сторінках Страшного Суду в томі, присвяченому його життя. Сторінки своєї хартії ми пишемо самі, цієї секунди, під ввічливим поглядом переживає за нас Христа. Гнів - це річ, абсолютно не застосовна до Бога.

Коли не було Христа й апостола Павла, не було і слів про Любов, то люди справедливо вирішили, що Бог - це такий собі зразок Небесного Царя і Судді. Цьому Судді чомусь треба було створити світ. У ньому Він затвердив правила. Благо - слідування Його Закону. Гріх - злочин перед Законом, беззаконня. Злочин передбачає покарання. Все як у людей: Цар, суд, в'язниця або санаторій.

Але у Бога все не як у людей. Він благ. Він перебуває в абсолютному спокої. Те, що ми маємо на увазі під Його «гнівом», - наша збочена проекція Його турботи. «Гнів Божий» - це Промисел, криво відбитий в нашій душі.

Бешкетує людина - Господь позбавляє його сили до гріха. Божеволіє і приносить горе - пов'язує, як хворого в клініці. Чи не тому що суворий і зол, а тому що бажає порятунку безумцю.

Читаємо в Євангелії про хворого:

І ось принесли до Нього розслабленого, що на ложі лежав. І Ісус, побачивши їхню віру, сказав розслабленому: Будь бадьорий, сину! Прощаються тобі гріхи твої.

Відзначимо три важливі моменти, що не вловили фарисеї.

По-перше, його принесли до Бога. Буває, Бог Сам намагається привернути до себе загуляв сина. А тут Його роботу зробили люди. Значить, любов десь жевріла поруч з хворим, і він міг їй навчитися. Це частково прихилити увагу Христа до цієї компанії серед моря народу.

Це частково прихилити увагу Христа до цієї компанії серед моря народу

Друге - «віру їхню». Ми теж водимо своїх немічних родичів по лікарнях, маючи на руках поліс або гроші. А ці прийшли і без страховки, і без грошей. На що вони сподівалися? На диво! Нічого собі. Так ось бути впевненим, що якщо посмикати Бога за край ризи, то ось тобі Він і дасть. Для того щоб вимагати чуда, треба мати абсолютну впевненість в Його любові. Потрібно знати Бога. А в цьому і є віра. Адже ділами Закону вони прийшли купувати здоров'я товариша.

Цим вчинком друзі хворого сповідали нове, сказати точніше, забуте якість Бога - благодать і любов. І свідчення було публічним, що в даному випадку теж було важливо.

І, по-третє, Христос, зафіксувавши перші два моменти, вчить хворого: «Роби точно так же, як твої друзі: люби ближнього і знай, що Бог благ. Бог називає тебе чадом, з'ясуй, що Він не цар, не суддя, а Отець тобі! »

«Дерзай» - так говорять дитині, робить перші кроки.

«Прощаються тобі гріхи» - в цьому діалозі означає, що якщо заблукав син змінює вектор руху від смерті до Бога, то він більше не грішний.

Не випадково в Слові Іоанна Златоуста, що читається на Великдень, написано:

«... любочестям бо Сущий Владико, сприймає последняго, якоже і перваго: спочивають в едінонадесятий годину прішедшаго, якоже делавшаго від перваго години. І последняго милує, і першого догоджає, і оному дає, і сему дарства, і справи приймає, і намір цілує, і діяння шанує, і пропозиція хвалить ».

Приголомшливі одкровення святого: і справи приймає, і намір цілує, і діяння шанує, і пропозиція хвалить.

Тобто Богу не так важливі справи, як мета, до якої прагне душа.

Саме різне розуміння гріха і породило конфлікт фарисеїв і Христа. Фарисеї були обурені УДО - умовно-достроковим звільненням хворого. Адже їм здавалося, Бог такий же, як вони - суддя, прокурор, охоронець в одній особі. Ми часто приписуємо Богу свої немочі.

Ось на злочинця накладено покарання, внесений вирок, призначений термін. Від народу Ізраїлю такому злочинцеві ганьба і ізоляція. Для фарисеїв гріх - стаття Закону. Для Христа гріх - вектор, рух від Бога. Тобто гріх - все, що зроблено без Бога. А благо - все, що зроблено в ім'я Бога. Дуже просто, якщо покласти в основу любов. Для фарисеїв основа закону - страх. Для Христа - любов. В очах фарисеїв прийшов хтось, що ламає Закон і вводить нові правила.

Замах на Закон в їх очах було замахом на основи світобудови, на основи домовленостей Бога і людини. Бог раніше нічого їм не говорив про любов по їх жорстокости. Але коли в Ізраїлі накопичилася критична маса людей з чистим і милостивим серцем, новий етап одкровення став можливий.

І найголовніша тема конфлікту - привласнення Христом Собі повноважень Бога: залишати гріхи. Для іудеїв Бог був подібний до якогось грізного, великому, незбагненного суті. Його слава лише частково була видима ними в світлому грізному хмарі продемонстрували блискучу гру блискавками і водівшем Ізраїль по пустелі.

Ось тут-то і проходить дуже важлива грань пізнання Бога в історії людства. Вчинок Христа був блискавкою особистого одкровення. Бог Сам підняв завісу Своєю таємничості. Сам, бажаючи світу, постарався усунути відчуження. Сам нагадав про Свою феноменальну близькості. Він дав нове трактування гріха як небажання людини любити Бога. Він показав, що не хоче спілкуватися зі своїм творінням за допомогою договору. Адже ми не бізнес-партнери, а рідня.

Цим зціленням Христос нагадав забуті слова про те, що сказав Бог в день творіння Адама:

Сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим [і] за подобою Нашою.

Ясно, що не по зовнішньому подобою, а по внутрішньому. А внутрішній друк і є частина Бога, що живе в нас. Друк Бога в душі - це не мертвий штамп на папері. Душа - не папір, а образ - не мертвий відбиток. Це відображення в живому дзеркалі живого Образу. Він не тільки зовнішній! Він і всередині людини. Він всеосяжний. Жива друк Бога взагалі видно на всьому, що є в світі. Бог поруч.

Христос, по суті, не сказав нічого нового. Просто фарисеї забули про головне, про божественних дарах, про батьківському персні на руці: про свободу, спорідненість і любові. І це виявилося страшним в своїх наслідках. Чи не тому був зруйнований Єрусалим, що іудеї розіп'яли Христа і кричали:

- Кров Його на нас і на наших дітях.

Христос шкодував місто і плакав, дивлячись на Єрусалим, який готується впасти в безодню. Христос не мстив. Це люди розп'яли Христа, відвівши руки Бога, самі пройшли ворота Мордора і віддали себе у владу руйнування.

Що можна було зробити, якщо і сльози, і радість Христа не змогли їх зупинити: «Цілий день Я простягав руки Мої до людей неслухняних і суперечних».

Ніхто не бажав смерті Єрусалиму, крім нього самого. Народ перестав розуміти, що Закон і життя в Бозі є різні речі. Гріхом Єрусалиму стало те, що вектор його руху став спрямований не в бік Бога, а в бік механічного Закону, геть від Задуму Бога, реалізованого за днів творіння.

Цей діалог з фарисеями був спробою нагадування про суть відносин між Богом і людиною. Христос не гнівався і докоряв фарисеїв досить м'яко. Взагалі, вони були єдиними опонентами, з ким він вважав за потрібне говорити. Він закликав їх подивитися не на букву закону, а на своє серце, яке повинно було радіти, перебуваючи поруч з Господом. А воно не здригнулося і залишилося нерухомим. Христос марно намагався розбудити їх серця. Він залишився вірним Своєму доброму, несподіваного для них батьківському почуттю:

- Для чого ви лукаве в серцях ваших?

Він вважав за потрібне говорити з ними. Він вважає за потрібне говорити і з нами добрими словами, чекаючи, коли ми повернемося до Нього особою.

Як добре про це звернення сказано в восьмий молитві Іоанна Златоустого вечірнього правила:

«Так, Господи мій і Творче, що не що бажає смерті грішного, але якоже обратитим і живу бити йому, дай і мені звернення окаянному і недостойному; визволи мене від вуст пагубнаго змія, зіяющаго пожере ма і звести до пекла жива ».

Драматургія тих днів і сьогодні актуальна для кожної людини, що живе в світі. Ми можемо самі вибирати, хто нам Бог: Суддя або Друг, Батько або хтось зовнішній. Самі встановлюємо з Ним стосунки: договір або любов. Самі вирішуємо, що нам думати про Бога - зол Він або благ. Людина може навіть вирішити, що Бог йому не потрібен. Рішення бути з Богом чи без Нього - головне рішення в життя. А наступне рішення - ким ми хочемо бачити Бога.

Йому хочеться, щоб ми були йому чада. Йому хочеться бути рідним Батьком.

Головне - не помилитися, як уже одного разу помилилися люди, спрощує з Христом. Їм хотілося, щоб він був Царем і Суддею, жити з ним за Законом, вимкнувши серце, виштовхнувши Бога на небо. Їм хотілося щось віддати Богу, а щось залишити собі. Затиснути.

Бог залишив людині деякий простір свободи всередині його особистості. А людина, користуючись свободою, вирішив його істотно розширити. Що, власне, і було предметом первородного гріха. Людині захотілося мати свій власний простір, в яке б Бог не входив по домовленості, згідно із законом. Ось світ Бога і Церкви, а ось мій особистий світ, в якому господар тільки Я. І закони в ньому тільки мої.

Знайома всім нам історія.

Така пошкоджена душа схожа на розбите дзеркало, яке відображає осколки. Тому воно бачить частину світу з Богом, а частина - без Нього. Тільки в кривому і розбитому дзеркалі в Бога видно дух гніву.

А Він - Любов. Це ж Господи зрячому видно, а для нас повтори:

Бог є світло і в ньому немає ніякої темряви.

На згадку про те, як друзі принесли хворого до Христа, і я прошу молитов про р.б. Сергія, якому до того ж, потрібно диво.

Сергія, якому до того ж, потрібно диво

Чи може Бог карати?
Чи може Бог мстити?
Чи може Він пам'ятати зло?
Як же можна це поєднати?
На що вони сподівалися?