Бог Сет - що уособлював і як поклонялися богу Сету?

  1. Яку природну стихію уособлював бог Сет?
  2. Дружина бога Сета
  3. Чому протегував бог Сет?
  4. Як виглядає бог Сет?
  5. Як шанували бога Сета?
  6. Символ бога Сета

Серед володарів Землі і Неба, що наводили жах на єгиптян, був бог Сет, якого представляли у вигляді людини з головою осла або дракона. При цьому навіть згадка про нього викликало трепет, а значимість його була настільки велика, що його ставили нарівні з Гором, покровителем фараонів. На багатьох зображеннях, знайдених на території стародавнього Єгипту , Обидва цих божества зображуються по обидві сторони від правителя країни.

Згідно єгипетської міфології, Сет був сином богів землі і неба Геба і Нут. Правда, прославився він не своїми добрими справами, а тим, що вбив свого брата Осіріса і з'їв священну кішку, після чого придбав погану репутацію вбивці і став асоціюватися з силами зла. При цьому давньоєгипетський бог Сет зберіг свій статус покровителя сильних світу цього, про що свідчать зображення бога, що стоїть поруч з фараоном.

Яку природну стихію уособлював бог Сет?

Поклонялися йому в різних частинах країни, але всюди він викликав містичний жах. Як і будь-яке інше божество, пов'язане з однією з природних стихій, він ніс в собі негативне початок. Сет бог пустелі був покровителем і повелителем піщаних бур і посухи, обертаючи на страх землеробів. Але його боялися і інші єгиптяни, так як з ним пов'язували прихід хаосу, вороже ставлення до всього живого, війну та інші нещастя.

Дружина бога Сета

Легенди повідомляють, що бог хаосу мав кілька дружин, однією з яких була Нефтида. Сет і Нефтида були рідними братом і сестрою. При цьому немає чітких вказівок на їх подружній зв'язок. Що стосується самої богині, її образ, як правило, пов'язують з звичаями похорону, вчиненням похоронних обрядів і читанням заупокійних молитов. Стародавні історики вважали, що богиня Нефтида в стародавньому Єгипті панує над нематеріальним і нереальним. Разом з тим, її нерідко вважали покровителькою жіночого начала і богинею творіння, яка «живе у всьому».

Чому протегував бог Сет?

Народи Єгипту боялися Сета і бажаючи його задобрити, зводили в його честь палаци і храми, побоюючись його гніву. Жорстокість, лють і смерть - це було головне, що уособлював бог Сет, і хоча жителі країни намагалися всіляко задобрити його, допомагав він не їм, а чужинцям, мешканцям далеких країн. Однак було б неправильно представляти Сета як втілення зла. Він був покровителем доблесті і відваги, вселяючи хоробрість в серця воїнів.

Як виглядає бог Сет?

Бог Сет, ставився до когорти верховних богів, зображувався у вигляді істоти, який об'єднав в собі людське тіло і голову тварини. На різних зображеннях він виглядав по-різному: то з головою крокодила, то бегемота, але найчастіше його зображували з головою шакала або осла, який для жителів Східного Єгипту вважався символом влади. Його відмінна риса - довгі вуха. Зовнішність бога Сета доповнює скіпетр - символ влади. При цьому для більшості древніх тварини, у вигляді яких зображувався Сет, символізували зв'язок з демонічними потойбічними силами.

Як шанували бога Сета?

Незважаючи на настільки грізний і неприємний характер, історія зберегла відомості про те, як поклонялися богу Сету. Особливою прихильністю він користувався у фараонів. Письмові артефакти свідчать, що його ім'ям називали правителів Єгипту, в його честь зводилися храми. Правда, кількість їх невелика, проте вони відрізнялися багатством оздоблення та величністю архітектури. Жителі Східного Єгипту живили теплі почуття до божества і навіть вважали його своїм покровителем, створюючи в його честь культові центри.

Символ бога Сета

Незважаючи на свою силу і приналежність до вищих богам, символи і культ бога Сета відомі мало. Можливо, саме тому, що під своє заступництво він брав не єгиптян, а чужинців і представників верховної влади держави. Деякий час він навіть складав своєрідну конкуренцію верховному богу Гору, про що свідчать знайдені зображення фараонів, що сидять на троні, по обидва боки якого стоять ці два божества. Бог Сет не має власних символів і атрибутів. На всіх зображеннях він тримає в руках жезл - символ влади і хрест.

Наявність культових центрів в окремих районах Єгипту свідчить, що злий бог Сет, проте, був шанований місцевими жителями. Цікаво, що в окремих районах країни його представляли у вигляді священної риби, тому тут було заборонено використання в їжу рибних страв. Крім того, образ цього войовничого бога був близький тим, хто брав участь в боях і сподівався на його заступництво. Відмітною ознакою бога-воїна став червоний колір : Це кров, натиск і розпечена грунт пустелі.

Яку природну стихію уособлював бог Сет?
Як виглядає бог Сет?
Як шанували бога Сета?
Яку природну стихію уособлював бог Сет?
Чому протегував бог Сет?
Як виглядає бог Сет?
Як шанували бога Сета?