Бог Велес

Велес (Волос) - є одним з найвідоміших і найзагадковіших Божества язичницького пантеону древніх слов'ян. Йому приписують роль відповідального за людей і тваринного світу в цілому. Багато сучасних дослідників різняться в своїх висновках, однак точно одне - Велеса славили наші самі далекі предки. Одні називають його скотьим Богом, покровителем худоби, інші кажуть, що скотий окриває тваринної природі людини, треті стверджують, що Велес - Бог поетів і багатства, є дідом знаменитого поета Бояна , Четверті говорять про його загробного суті, про його завдання зустрічати душі після смерті і проводжати в світ мертвих. Суджень на рахунок Бога Велеса існує велика кількість, але розберемо все по порядку.

Походження імені Велеса до кінця не з'ясовано. Деякі дослідники відокремлюють імена Велес і Волос і стверджують, що належать вони різним Божествам. М. Фасмер припускає, що Велес походить від слова «велий» або «великий». Так само не відкидається точка зору, що Волос - волосатий, кошлатий, волохатий. Дуже може бути, що слово «волхв» відбувається саме від імені бога Велеса. До того ж, багато волхви, як відомо, надягають одяг хутром назовні, уподібнюючись тим самим Велесу. Велеса зіставляють з балтійським Богом світу мертвих Вяльнасой, Виелону, Велнсом або Велс. В індійській міфології є демон Вала, який пожирає худобу, що перегукується зі слов'янською міфологією, в якій Велес викрадає у Перуна його небесні стада. Велес за багатьма ознаками відповідає скандинавському Богу Вотану (Одину). Також багато хто схиляється до тотожності зі скандинавським VALASS, який є Богом волів. Велес з багатьох аналогій схожий з грецьким язичницьким богом Аполлоном і римським Марсом. Гальковский в своїй книзі «Боротьба християнства із залишками язичництва» пропонує версію: у литовців є слово welis, що означає «небіжчик», wel \ 'ei - душі померлих, і це може означати, що Велес спочатку був духом предків, домовиком або овинники, який доглядав за худобою.

Деякі дослідники говорять про те, що і Велес і Волос можуть бути різними Богами. Волос і Велес, як єдиний Бог, має дуже багато відмінностей і протиріч самому собі. Так, під ім'ям Волос часто мають на увазі Зміїного Бога, Підземного, Бога з лускою, того самого дракона, з яким борються давньоруські богатирі, Змій якому одвічно протистоїть Перун; а ось коли кажуть Велес, то мають на увазі або на вигляд мудрого старого, або Бога у вигляді ведмедя, або у вигляді бика, який протегує худобі. Однак ця думка заперечується, так як ідоли на древньої Русі ставили тільки одному Велесу-Волосині і достовірних згадок про їх різну природу поки немає. У всякому разі, зараз прийнято вважати, що Велес бик, змій, ведмідь, мороз є іпостасями одного Бога.

Одні з найбільш достовірних згадок про Бога Велесе - це згадка в договорах Києва з Царгородом Олега і Святослава: Клятва Олега: «Клящася зброєю своїм і Перуном богом своїм і Волосом худобою богом»; Клятва Святослава: «Та маємо клятву від бога, в його ж віруємо, в Перуна, і в Волоса, скотья бога». Навряд чи Велес був виключно Богом худоби. Швидше за все, це одна з його не самих останніх обов'язків або іпостасей. Так само не варто недооцінювати роль худоби в стародавньому світі. Якщо в наш час Бог худоби можна вважати цілком незначним, так як в більшості сучасних будинків, крім кішки, тварин більше немає, то в Стародавньому Світі худоба була основою не те що процвітання або благополуччя, а взагалі життя і виживання. У кожній родині була своя худоба - корови, кози, свині і т.д. Домашня худоба - це практично член сім'ї, який годує всіх людей. Скотія Бог був найголовнішим в шануванні язичників, так як від благополуччя і здоров'я худоби могла залежати життя всієї родини. Якщо Велес перестане сприяти худобі, то літо ще можна протягнути, але зиму пережити вже не вийде.

Велесу допомагають численні помічники, його воїнство, Велесич - будинкові, банники, лісовики (лісовики), овинники, дворові, польовики, полудніци. Всі вони допомагають Богу в повсякденних справах людей. Таким чином, ми бачимо, що Велес - це не тільки скотий Бог, який допомагає виключно тваринам. Щоб допомагати тваринам він керує цілим сонмом духів. Таким чином, Велес є не просто худобою богом, але також богом іншого світу. Покровитель людей, покровитель повсякденних справ людей, їх занять, праці, прибутку, достатку, мудрості, покровитель шукають знання. Крім того, Велеса ще називають богом багатства. Існує повір'я, що людина в пошуках матеріального процвітання повинен звертатися саме до цього богу, так як Велес завідує всіма справами людськими в цьому світі. Про те, що завідує він не тільки тваринним світом, говорить і ще один звичай залишати після жнив на полі сніп сіна - волоть, який ще називався «Волосовой борідкою» або «Велесу на борідку» - вдячне підношення Богу, який допоміг зібрати урожай. Згадуючи договір князя з греками, можна також припустити, що Велес, нарівні з Перуном, стежив за всіма договорами і клятвами, тим більше тими, що йшли від його імені.

Зв'язок Велеса з потойбічним світом незаперечна. Велика кількість духів Велесич підкоряються йому. За найдавнішим віруваннями Велес (Водчій, пастир мертвих) зустрічає душу померлого в потойбічному світі на Калиновому мосту і проводить через річку Смородину в світ мертвих. Зображують Велеса у вигляді мудрого рогатої старого з кривою палицею або пучком зрізаних колосків, або у вигляді людини з бичачої головою. Крім того, Велеса часто зображують у вигляді ведмедя. Забрёдшій в поселення ведмідь вважався втіленням бога Велеса, який хотів про щось попередити людей. Постаючи в образі лісового звіра, Велес є ще й покровителем лісових угідь поряд зі Святобора, покровителем подорожніх, і тут же має особливе воїнство духів - лісовиків або лісовиків.

Вважається, що Дід Мороз або Карачун - також одна з іпостасей Велеса, який завідує зимовим лісом і зимової холодом. Крім того, Велеса або Волоса зображують Змієм - противником громовержця Перуна. Його називають Богом підводного (морського) і підземного світів. Звідси і його зв'язок (одне з його зображень) зі змієм, драконом. Взагалі двох Богів - Перуна і Велеса - часто протиставляли один одному, як ніби вони були вічними супротивниками (бог Землі і бог Неба, бог звичайних людей Велес і бог князівської дружини Перун). Але, не дивлячись на своє протиборство, все ж Перун і Велес залишаються згуртованими, саме тому язичницькі князі давали обіцянку або клятви іменами обох богів.

Так як культ Велеса був одним з головних в древньої Русі, природно, що у нього були свої капища і святилища. В Густинському літописі написано: «Друга (ідол) Волос', бог скотiй, бяше у них (язичників) у великій честі». У Києві ідол Велеса стояв на, так званому, «Київському Подолі» в нижній частині міста біля пристані на річці Почайни. Під час хрещення в 988 році, як і ідол Перуна, ідол Велеса скинули в річку. В «Житії Володимира" говориться так: «А Волоса ідола ... веле в Почайну ріку воврещи». У пантеоні, який пропонував Русі Володимир, Перун завжди був вище Велеса. Велес був покровителем всієї Русі, всіх звичайних людей, а Перун - богом князя і князівської дружини. У Києві Перун стояв на горі, а Велес під горою. Якщо взяти до уваги, що Перун - це Бог грому, грози, небесної стихії, а Велес - земної і підземної стихії, то з цього стає зрозуміло, чому Перуна завжди ставили нагорі, а Велеса внизу. У Македонії є місто Велес, який стоїть прямо під горою Іллі-Пророка (Ілля-пророк перейняв функції Перуна за часів хрещення). У Хорватії є селище Волоско, який також знаходиться під горою Перун.

Ще одне твердження, що цей бог мав велику силу в віруваннях язичників, доніс до нас хтось Авраамій Ростовський в XI столітті, який про Ростовському ідола Велеса, що стояв на Чудському кінці міста, говорив так: «Чудському кінець поклонявся ідолу кам'яну, Велесу». За одним із переказів місто Ярославль був побудований на місці храму Ведмежий Кут, присвяченого Велесу, в якому волхви тримали священного ведмедя «Сему же многоказненному ідолу і КЕРМЕТ (капище) Створена бисть і волхов вдань, а цей невгасимий вогонь Волосині тримаючи і жертовна йому кури» . Ярослав Мудрий за тим же переказом розігнав волхвів, вбив ведмедя і зруйнував храм Велеса. Про ільменські словени в оповіданні про грамоті Олександра Македонського в 17 столітті написано так: «Ці ж князі словено-рустом ... цю Пречесний Епістолія почітаху вельми і обесіша ю в божниці своєї по праву країну ідола Велеса і чесно покланяхуся їй, і свято чесний творяху в началний день прімоса місяці ». У Великому Новгороді так само існувало капище Велеса і знаходилося воно на місці сучасної церкви Власія. Загалом, доказів того, що Велес був одним з верховних Божества язичницького пантеону, більш ніж достатньо.

Загалом, доказів того, що Велес був одним з верховних Божества язичницького пантеону, більш ніж достатньо

Іменем Велеса називалося зоряне скупчення Плеяд - сузір'я Волосині (Волосині - дружини Велеса, їх же, за твердженням Афанасія Нікітіна, називають ще Власожеліщі). Чумацький Шлях називався Волосожар. Деревом бога слов'ян Велеса вважаються ялина, сосна, горіх, ясен, тис - з цієї деревини роблять обереги Велеса або кумири. Ймовірно, що на капищах Велеса висіли черепа тварин, а сам кумир був увінчаний рогами і закутаний у хутро. Так само, найімовірніше, ідол Велеса був присутній на багатьох домах, так як, окрім усього іншого, Велес є покровителем волхвів, чаклунів, цілителів, ворожбитів і т.д. Його заступництво всього людського, всієї людської природи природно змушувало людей шанувати його як свого захисника і покровителя, покровителя практично всіх сторін людського життя, починаючи від самого народження і закінчуючи посмертним подорожжю в загробний світ. На свята або в дні славлення Велеса традиційними стравами були молоко, сир та інші молочні продукти. Неправильним було вживання в їжу яловичини, медведятіни. Треба приносилася зерном, медом, хлібом, молоком, ідол поливали пивом і квасом. В оповіді про Побудові граду Ярославля ми можемо читати: «Цьому ж многоказненному ідолу і капище Створена бисть і волхов вдань, а цей невгасимий вогонь Волосині тримаючи і жертовна йому кури», тобто приносилися в жертву кури. Про це також говорить чеська історія, де чехи навіть після прийняття християнства приносили в жертву Велесу голубів і чорних курей. Птахами Велеса вважаються Ворон (по слов'янської міфології два ворона супроводжують душу) і мудра птиця Філін.

Для вибору місця капища або святилища Велеса вдаються до певних прикметами. Капище може бути поставлено як в сирої низині, де переважає царство підземного і підводного, зміїного світу, так і на горі, де, наприклад, розкинувся ялинник або ростуть інші дерева Худоба бога. Хорошим знаком для постанови капища в певному місці є присутність поблизу гнізда воронів.

Свята Бога Велеса:

1-6 січня - Велесова дні

10 лютого - Велесов День

Символ Велеса:

Велес на гербі міста Волосово, Ленінградська область:

Велес на гербі міста Волосово, Ленінградська область:

Зараз також дивляться: