Боги буддистів, єдиний Бог або ...

  1. Чи вірив Будда в будь-якого бога
  2. Чи означає це, що всі буддисти атеістічно
  3. Якщо у буддистів немає Бога, що послужило початком Всесвіту
  4. Післямова від Марти

Публікація інтерв'ю з тайським юнаків, який відмовився від буддизму , Прийняв православ'я і поїхав жити в Росію, щоб вчитися в духовній семінарії Петербурга, викликала чимало суперечок серед цікавляться буддизмом. Приводом для них послужила причина відмови тайця від рідного віросповідання: за його словами, в цій релігії (або філософському перебігу - як завгодно) немає особистості єдиного Бога, Творця. Монотеїзм і буддизм - нібито, несумісні поняття. Наводилися контраргументи, висловлювалися сумніви, сумнівалася і задавалася питаннями і я.

Щоб разом зі своїми читачами почати розплутувати клубок наших незнаний про основну релігії Таїланду, почну з примітивною преамбули. Перекладаю лекцію компетентного в цьому питанні людини - буддиста, дослідника вчення Будди з США. Щоб разом зі своїми читачами почати розплутувати клубок наших незнаний про основну релігії Таїланду, почну з примітивною преамбули

Автор - Кусалу бхікшу, буддистський духовний діяч з США, Лос-Анжелес. У 1979 році він зацікавився практикою медитації, а в 1981 році офіційно прийняв буддизм. Отримав ступінь бакалавра, закінчивши лос-анжелесский Коледж буддистських досліджень. Живе і працює в Міжнародному центрі буддистської медитації, в Лос-Анжелесі. Суспільно-релігійний діяч, волонтер. Проповідує для студентів, учнів шкіл та ув'язнених.

Джерело: urbandharma.org

«Будда ніколи не згадував про єдиного Бога. Чи означає це, що всі буддисти - атеїсти, і не вірять в Бога? Чи вірив в нього сам Будда?

Принц Сіддхартха Гаутама - Будда - з'явився на світ за 500 років до Різдва Христового, на території сучасного Непалу, яка в той час була частиною Індії. Батько майбутнього засновника буддизму хотів, щоб син присвятив своє життя правлінню королівством.

Світ, в якому народився Будда, був чарівним. Природа була в повній в гармонії з богами, все в ньому було ніби живим. Дерева, озера, гори, небо - на кожне явище доводилося своє божество. Якщо люди потребували дощі, вони просили допомоги у одного духу, якщо ж їм потрібно було припинити дощ, вони просили іншого. Релігійні обряди були роботою індійських жерців, і за неї справно і високо платили. В ті часи жерцями ставали тільки люди, що народилися в належній сім'ї. Ніякі інші фактори не могли на це вплинути: ні освіта, ні придбані протягом життя звання. Світ, в якому народився Будда, був чарівним

Але в суспільстві були релігійні люди зовсім іншого плану. Жебраки монахи залишали свої сім'ї, друзів, роботу для того, щоб знайти відповіді на головні питання. Вони йшли жити в печери і ліси, де цілими днями практикували медитації. Навмисно відмовившись від усіх зручностей, мандрівні аскети прагнули зрозуміти суть земних страждань.

Ченці практикували різні види медитацій. Наприклад, в медитації умиротворення потрібно було думати тільки про одну річ: як дмеш на свічку або вимовляєш одні і ті ж слова знову і знову. Коли розум стає зосередженим на одному, в людині з'являється велике миролюбність. Навіть якщо монах, медитуючи, просидів весь день під холодним дощем, він знайшов у своїй практиці сутність щастя.

Зречення - це коли, людина відмовляється від усіх матеріальних речей, які роблять його життя наповненим задоволеннями. Багаті люди купують багато речей, щоб зробити себе щасливими, а своє життя - більш комфортною, вважаючи, що щастя і комфорт залежать від кількості та якості того, чим вони володіють.

Коли за допомогою медитації і довгих років зречення мандрівні монахи могли ясно бачити свої власні страждання, вони приходили до розуміння того, що щастя не залежить від кількості речей, якими володіють люди. Воно залежить тільки від того, яке життя ти проживаєш.

Сам Сіддхартха Гаутама в 29 років перестав молитися і просити припинити свої муки і страждання інших людей. Залишивши рідних і друзів, він пішов в гущавину лісу, де зняв з себе весь одяг і коштовності, прикрив своє тіло дрантям, обстриг волосся і приступив до медитації. Він став тим самим жебраком ченцем. Шість років Сіддхартха Гаутама старанно трудився, і в підсумку він припинив свої страждання назавжди - досяг нірвани. Після цього він почав допомагати іншим людям позбутися від їх страждань. Сам Сіддхартха Гаутама в 29 років перестав молитися і просити припинити свої муки і страждання інших людей

Чи вірив Будда в будь-якого бога

Для Будди поняття монотеїзму (вчення про єдиного Бога) було чуже. В його світі існувала багато богів, один з них - Брахма, головний Бог-Творець.

За часів Будди, за 500 років до того як в цей світ прийшов Ісус Христос, єдиним народом, віруючим в єдиного Бога, були євреї.

Будда ніколи не покидав Індію, він мандрував з села в село. Протягом свого життя, він ніколи не йшов далі 200 миль від свого рідного дому. За все своє життя він ніколи не зустрічав єврея, тому ніхто йому ніколи не розповідав про єдиного Бога.

Вчення Будди не пояснює, як потрібно поклонятися богам Індії, не говорить про те, хто є істинним Богом. Незважаючи на це сам Будда був теїстом - він вірив у богів індійського пантеону, але його вчення не є теїстичним. Будда був зосереджений на стан самої людини: його народження, хворобах, нещастях, старості і смерті. Шлях буддиста - пошук згоди з цими неприємними аспектами життя, позбавлення від страждань під час їх проходження.

Таким чином, буддисти не сприймають Будду, як бога, якому потрібно поклонятися. Його шанували і сприймали, як великого вчителя, подібно до того, як ми поважаємо Авраама Лінкольна як великого президента.

Будда був людиною, яка відкрила для себе досконалість в Нірвані. Завдяки їй, він дізнався причини страждання людей і став освіченим. Таким чином він припинив свої страждання назавжди.

Чи означає це, що всі буддисти атеістічно

Ні. У своєму житті я зустрічав дуже багато буддистів, які вірять в Бога, також зустрічав і атеїстів. Є й ті, хто просто самі не можуть відповісти на це питання. В буддизмі набагато важливіше досягти стану нірвани, ніж те, чи є ти атеїстом або віруючим.

Якщо у буддистів немає Бога, що послужило початком Всесвіту

Коли Будду запитали про те, що було причиною створення Всесвіту, він не відповів нічого. У буддистської релігії не описується перший випадок появи на світло життя. Замість цього в ній існує поняття про нескінченному колі народження і смерті. Він просто не припиняється.

Отже, якщо ти буддист, можеш вірити в те, що першим на Землі був народжений Бог. Це ніяк не суперечить вченню Будди, яке було сконцентровано на досягненні стану нірвани. Також ти можеш вірити в наукові теорії походження життя на Землі (наприклад Теорія великого вибуху та ін.) Деяких буддистів це питання ніколи не хвилювало, що також нормально для буддизму. Знання про те, як був створений світ, що не покладе край твоїм стражданням, воно просто вам дасть більше матеріалу для роздумів.

Буддист може вірити в Бога чи богів, може бути атеїстом

Вчення Будди може допомогти людині припинити його страждання, за допомогою мудрості і співчуття до всього живого. І Писання буддизму не говорять про те, чи повинні ви вірити в Бога чи ні, вам залишається вибір. Протягом всього свого життя і всього вчення Будда ніколи не згадував про єдиний Господі.

Мудра людина одного разу сказав:

1. Я не приймаю це за правду. 2. Я не приймаю це за брехню. 3. Я не кажу, що це неправильно. 4. Я не кажу, що це правильно. 5. Я не кажу, що це є правдою чи брехнею. 6. Це одночасно є і правдою, і брехнею, одночасно вірно і в той же час - немає ».

Післямова від Марти

Духовні пошуки і дослідження релігій - таке ж важливе для мене заняття ... Що я несу? Це головні заняття моєму житті з самого дитинства. Сім'я? Спокійно, сім'я - і є частина духовного шляху всякого нормальної людини, так що все пазли світоглядів у мене не так уже й погано складаються. Пізніше неодмінно розповім про те, як я пішла по похилій і ненормально багато задавала собі вічні безмовні запитання: «Хто я, так навіщо я, та чомусь і се». Коротенько ж, років в 10 я подумала, що буддизм мені підходить більше православ'я, тому що Будда велів не вбивати тварин і не є їх. А рідний Христос нічого щодо «не їсти» ніби як не говорив. Загалом, особистість азіатського Вчителі викликає у мені не менше схиляння і благоговіння (Як би дивно не звучало останнє слово, якщо вимовити його вголос), ніж наш православний Спаситель.

Через 20 років, так і не ставши буддисткою, проживши 3 роки в Таїланді, я зрозуміла, що нічого толком не знаю про релігію цієї країни. Адже останніми роками мене потягли за собою Крішна, Рама, Ганеша, Брахма, та Лакшмі разом з Сарасваті. Ведичні історії, як індійське кіно, увірвалися в моє життя, і мені хотілося все більше і більше дізнаватися про богів Індії ... Прийшов час неспішно заповнювати прикрий буддистський пробіл.

Ганешу в Таїланді поважають, усюди його статуї. Нам з Вікторалексеічем він теж дуже подобається.

Лекція Кусалу бхікшу - проста і частково поверхнева, але в ній міститься відповідь на головне питання: чи є Бог в буддизмі. І виходить, буддизм - зручна штука: можна слідувати заповідям Будди, дотримуватися аскези, займатися медитаціями. Але при цьому ніхто не забороняє вірити, наприклад, в Христа або Аллаха. Та хоч в Одіна вірте чи в Перуна - маєте право.
Напевно все не так просто, і існують різні напрямки буддизму. Наприклад, в Таїланді поширена тхеравада - найстаріша школа буддизму. Але про це - наступного разу. Поки закриємо питання з богами Індії або єдиним Богом в буддизмі.

З побажаннями Просвітлення або хоча б духовного процвітання або хоча б земного щастя в доброті, щиро ваша, Marta.

PS Співавтор цього матеріалу, літературний негреня і помічниця - початківець перекладач і моя улюблена племінниця Аліна Мартинова. Вона боїться любить свою тітоньку, до того ж їй потрібно напрацювати портфоліо, тому зголосилася допомогти. Ще вона теж любить Азію, в зв'язку з чим живе і вчиться на лінгвомонстра в Китаї. Спасибі, племяшка. Я знала в 95-му, що не дарма стираю підгузники! 🙂

Чи означає це, що всі буддисти - атеїсти, і не вірять в Бога?
Чи вірив в нього сам Будда?
Що я несу?
Сім'я?