Боги Стародавнього Єгипту - повідомлення доповідь 5 клас

  1. Головні боги
  2. Варіант 2
  3. Боги Стародавнього Єгипту
  4. цікаві відповіді

Стародавня єгипетська релігія - це система переконань і ритуалів, які були невід'ємною частиною життя древніх єгиптян. Їх вірування і обряди базувалися на поклонінні богам і богиням, який представляв природні явища і сили. Єгиптяни робили приношення своїм божествам, так як вірили, що це допомагає підтримувати божественний порядок: істину, справедливість, гармонію, моральність. Представником богів вважався фараон. Він був наділений повноваженнями контролювати збереження божественного порядку.

Характеристика єгипетських богів виражалася в міфах і мистецтві. У богів була своя ієрархія і різні відносини між собою. Верховне божество, на переконання єгиптян, було творцем світу. Вважалося, що боги присутні у всіх сферах життя людей, здатні впливати на хід і порядок речей в людському житті. Відносини людей з їх богами були фундаментальною частиною єгипетського суспільства. Вони молилися, зверталися до їх дії, питали поради, здійснювали обряди і приношення. На думку єгиптологів (вчених, які досліджують давню єгипетську історію) було близько 1500 божеств.

Головні боги

Амон представлявся в людській подобі, іноді з головою барана. Його ім'я означало «прихований». Він був верховним божеством, богом сонця, покровителем міста Фіви.

Апіс вважався богом родючості, зображувався у вигляді бика з диском сонця, покровителем Мемфіса. З усіх божеств у вигляді тварин бик був найбільш шанованим.

Астарта - богиня родючості та любові, символізувала жіночі якості.

Атон - бог, що уособлював сонячний диск. За часів фараона Аменхотепа IV він був визнаний єдиним божеством по всьому Єгипту. Також в цей час було заборонено поклонятися іншим богам.

Анубіс - бог з людським тілом і головою шакала. Вважалося, що Анубіс проводжав померлих в інший світ.

Геб - син бога повітря, бог землі. Вважалося, що з цього божества відбувається вода і на ньому ростуть всі рослини, які потрібні людям. Також він охороняв людей від змій.

Гор - бог з людським тілом і соколиного головою, покровитель неба і сонця.

Ісіда - богиня материнства, одна з головних богинь єгипетського пантеону богів. Вона була покровителькою рабів і пригноблених.

Осіріс був суддею в потойбічному світі. Він був богом природних сил і світу мертвих. Вважалося, що саме Осіріс навчив людини мистецтвам, землеробства і наук.

Варіант 2

Стародавні єгиптяни поклонялися величезній кількості древніх єгипетських богів і богинь. Деякі з них були дуже схожі на людей; однак інші складалися з частин людини і тварини. Тому деякі єгипетські боги були схожі на крокодилів, шакалів, кішок, баранів і навіть соколів.

Тіла цих древніх богів були завжди людськими, але їх голови могли бути частиною птиці і тварини.

Хоча зараз більшість релігій поклоняються тільки одному богу, стародавні єгиптяни поклонялися багатьом богам. Таке явище називається політеїзм.

Релігійні вірування давніх єгиптян були засновані на надзвичайному числі древніх єгипетських богів і єгипетських богинь. Характеристики і зовнішній вигляд деяких древніх божеств дуже нагадували людей. Однак деякі з божеств сприймалися як «людські гібриди», що приймають форму і характеристики тварин, таких як крокодил, шакал, сокіл. Тіла цих древніх божеств були людськими, але їх голови виглядали так само, як у птахів або тварин.

Основні стародавні єгипетські боги

Ра був богом сонця і главою давньоєгипетської божественного пантеону. Ра зображувався як людина з головою яструба і з головним убором у вигляді сонячного диска. У якийсь момент Ра був об'єднаний з іншим богом Амоном для створення ще більш могутнього бога Амон-Ра. Це була одна з перших релігійних реформ в історії людської цивілізації, коли фараон Аменхотеп вирішив скасувати весь пантеон староєгипетських богове і поклонятися тільки Богу Амону-Ра. Вважалося, що Ра створив всі форми життя і був верховним правителем богів.

Осіріс також був одним з головних древніх божеств, роль якого була в керівництві підземним світом. Він був суддею мертвих.

Сет був уособленням єгипетського зла і темряви. Це бог був найжахливішим серед стародавніх єгипетських богів, оскільки він убив свого брата Осіріса.

Стародавня єгипетська богиня Ісіда, богиня-матір, була дружиною Осіріса і матір'ю Хоруса, який допомагав у відродженні Осіріса.

Одним з найвідоміших божеств, покровителем тваринного світу, був наполовину ібіс бог Тот. Він також був покровителем книжникам, письменникам і вченим і винахідникам ієрогліфів.

Анубіс, бог шакал, можливо, був одним з найвідоміших древніх божеств, так як був богом мертвих, завідував гробницями і бальзамуванням.

Іншим із знаменитих напівбогів-напівтварин був бог сили і могутності Собек, наполовину крокодил.

Магія оточувала єгипетських богів, а Хек а був богом магії та медицини. Хека був сином Хнума, бога родючості.

Скарабей був значущим символом в Стародавньому Єгипті, і одне з божеств, Хепри, було зображено з головою скарабея.

Багато фараони будували великі храми на честь богів, яких вважали своїми покровителями. У цих храмах були великі статуї божеств і фараона, сади, вівтарі і місця поклоніння. У кожного міста були храми богам-покровителям саме того міста.

Деякі знамениті храми включають храм Луксора, Храм Ісіди в Філе, Храм Гора і Едфу, Храми Рамсей і Нефертіті в Абу-Сімбелі і Храм Амона в Карнаку.

Стародавні єгиптяни вважали фараона своїм головним посередником між ними і богами. Фараон вважався більш головним, ніж священики в храмах. При цьому, люди вірили, що фараон був настільки тісно пов'язаний з богом Гором, що часом міг приймати його форму. Пізніше фараони затвердили в народі вірування, згідно з яким вони є дітьми богів.

Стародавні єгиптяни вважали, що існує загробне життя після смерті. Вони думали, що у людей є дві важливі складові душі і тіла: «ка» або життєва сила, яка уособлювала тіло, і «ба», яка більше нагадувала душу. Якщо «ка» і «ба» вийшло об'єднати в потойбічному світі, то людина буде існувати в загробному житті. Ключовим компонентом цього було збереження тіла для загробного життя. Ось чому єгиптяни використовували бальзамування або муміфікацію для збереження мертвих. Але це було не з дешевих задоволень і його могли дозволити собі лише заможні люди. Для збереження свого забальзамоване тіла фараони будували величезні гробниці-піраміди. Піраміда фараона Хеопса є єдиним збереженим в сучасному світі чудом світу.

Боги Стародавнього Єгипту

Боги Стародавнього Єгипту

цікаві відповіді

  • Знамениті і великі люди Росії - доповідь повідомлення

    Росія - велика країна, чиї землі повні різних знаменитих і великих людей. Вони стали великими не просто так, а завдяки своїм вчинкам, і не якими б іншими, а саме ті, що поставили країну вище інших. Які ж саме люди?

  • Франсуа Рабле - доповідь повідомлення

    Великий французький письменник Франсуа Рабле народився в 1483 або в 1494 році (точна дата невідома) в сім'ї досить заможного землевласника, який за деякими відомостями займався юридичною практикою, а за деякими - працював аптекарем.

  • Доповідь про Казахстан (повідомлення)

    Казахстан одне з найцікавіших держав, куди можна з'їздити відпочити і помилуватися на місцеві визначні пам'ятки. Ця країна розкинулася від Прикаспійської низовини до Алтаю

  • Песець - повідомлення доповідь

    Песець - хижий ссавець, що володіє розкішним цінним хутром і в залежності від сезону здатне змінювати його забарвлення (особливо привабливо він виглядає взимку). Належить до сімейства собачих.

  • Виноградов Віктор - повідомлення доповідь біографія

    Величезний внесок у розвиток гуманітарної науки ХIХ століття вніс всесвітньо відомий видатний лінгвіст Віктор Володимирович Виноградов. Завдяки йому, початок і розвиток отримали дві науки, які стали поштовхом до нових знань російської людини.

Які ж саме люди?