Богоявлення: Христос - як сонце, душа - як соняшник

Напередодні свята Богоявлення протоієрей Ігор Гагарін розмірковує про одну яскравою алегорії, яку можна застосувати до цього свята.

Різдво і Хрещення. Всього кілька днів відділяють один свято від іншого, і ці кілька днів самі є святом і називаються в народі Святками. Тобто - Святими днями. Виходить як би один багатоденний свято, яке відкривається Різдвом і завершується Водохрещем.

Виходить як би один багатоденний свято, яке відкривається Різдвом і завершується Водохрещем

Протоієрей Ігор Гагарін

Ця близькість за часом двох найбільших свят невипадкова. У далекій давнині вони взагалі не розділялися, це був один свято і називався він - Богоявлення.

Зараз ця назва закріпилася за другим святом, стало синонімом Водохреща. І хоча історично одна подія відділяється від іншого тридцятьма роками, зв'язок між ними дуже тісний.

Нагадаю, що християни святкували Богоявлення в ті дні, коли язичницький світ прославляв сонце. В кінці грудня, як відомо, сонце, що йшло від землі все далі і далі, зупиняється, а потім починає повертатися. І язичники, впевнені, що сонце - бог, з радістю вітали це повернення, раділи множенню тепла і світла, яке воно обіцяло.

Християни, які не знали дати народження Спасителя, теж стали в ці ж дні славити Сонце, але інше, Сонце Правди.

Світло цього Сонця вперше засяяв світу з народженням Богонемовля, але був спочатку прихований від світу. Коли ж Господу було близько 30 років, Він вийшов на служіння. І почалося воно в той день, коли Він прийшов на берег Йордану до Іоанна Хрестителя і прийняв від нього хрещення.

З цієї миті Сонце Правди відкрилося світу, і з тих пір «Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула його» (Ін. 1. 5).

Свято Богоявлення, однак, - не тільки спогад про найважливішу подію Священної історії. Як і будь-яке свято, він покликаний нагадати нам дещо важливе про нас самих. Сонце адже зійшло не тільки для того, щоб ми раділи йому і насолоджувалися теплом і світлом ...

Якось, зайшовши в гості до одного православному знайомому, я виявив у нього в «червоному кутку» незвичайне поєднання. На поличці, як і належить, стояли ікони - Спасителя, Богородиці, святих, - перед ними горіла лампадка. А поруч висіла, вставлена ​​в рамочку, репродукція картини Ван Гога "Соняшники". Помітивши в моєму погляді подив, він, посміхнувшись, пожартував: «А це теж свого роду ікона».

Багато з нас цю картину, напевно, бачили. Вона дуже яскрава і красива, але, звичайно ж, найменше може бути названа іконою. І все-таки жарт мого знайомого виявилася зовсім не такою безглуздою, як здалася спочатку.

Трохи пізніше він вже цілком серйозно познайомив мене з присутності цієї картини поруч з іконами. Він розповів:

«З дитинства я дуже любив соняшники. Мене завжди дивувало їх схожість з сонцем, відбите і в самій назві квітів. Але для мене справжнім одкровенням був шкільний урок природознавства, на якому вчителька захоплююче розповіла про подсолнухах то, чого я до цього не знав.

Виявляється, назва відображає не тільки зовнішню схожість, а й щось інше: квітка соняшника завжди звернений до сонця і повертає своє «обличчя» слідом за ним протягом всього дня від сходу на захід. А коли сонце заходить, він закривається, щоб знову відкритися зі сходом.

Тоді, в дитинстві, це дуже вразило мене, а потім, у міру дорослішання, забулося. Пройшли роки, і я знайшов найбільший скарб на світі - віру в Господа Ісуса Христа. Я думаю, що будь-який віруючий погодиться, що та частина життя, коли він не знав Бога, відрізняється від життя в вірі, як ніч з кожним днем.

І хоча невіруючі не погодяться з тим, що живуть «в ночі», це тільки тому, що вони ще не побачили «дня», що в їхнє життя ще не увійшло Сонце Правди. Тільки зустрівшись з Христом, людина розуміє справжній сенс життя - стати подібними до Нього. І ось тут-то мені згадалося моє дитяче захоплення соняшниками, але тепер уже воно було осмислено інакше.

Якщо Ісуса Христа ми уподібнюємо сонця, то чому уподібнити людську душу? Звичайно, соняшнику! І тому поруч з іконами висить ця картина. Вона нагадує, як я повинен жити. Це дійсно портрет моєї душі. Якщо насправді я не зовсім такий, то повинен стати таким і хочу стати ».

Картина ван Гога "Соняшники"

Зізнаюся, ця алегорія я вважаю яскравою і переконливою. В нашій душі намішано багато чого - і доброго і злого, і світлого і темного. І як соняшник не представляє з себе нічого привабливого, поки не зійшло сонце і пелюстки його заховані всередину, а зі сходом перетворюється і уподібнюється йому, так і душа людська.

Коли бачить вона Христа перед собою, розкривається назустріч Йому, і тоді сяє все найкраще, найсвітліше, найчистіше і благородне, що є в людині. Тільки б душа наше не відверталася від Нього, як ніколи не відвертається від сонця соняшник.

Коли над землею сходить сонце, йому не все раді. Є тварини і комахи, яким краще вночі, ніж вдень, і зі сходом сонця вони поспішають сховатися. У людей таке теж буває.

Ось як говорить про це Сам Господь: «... світло на світ прибуло; але люди ж темряву більш полюбили, як світло ... Бо кожен, хто робить лихе, ненавидить світло і не йде до світла ... А хто робить за правдою йде до світла ... »(Ін. 3. 19-21).

Коли над землею сходить сонце, одні радіють йому і радіють, інші - відвертаються і ховаються. Дві тисячі років тому над землею зійшло Сонце Правди.

І у кожного, хто побачив Його світло, є можливість вибору - відвернутися і сховатися або ж звернутися до Нього і піти назустріч. І хрещення, якщо воно щиро і усвідомлено, якщо воно відбувається по вірі, свідчить про наш вибір.

«Еліца в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» - співає Церква, коли охрещуваний тричі обходить навколо купелі із запаленою свічкою. Ставши християнами, ми повинні зодягнутися в Христа і в кінці кінців стати подібними до Нього набагато в більшій мірі, ніж соняшник подібний до сонця.

Якщо Ісуса Христа ми уподібнюємо сонця, то чому уподібнити людську душу?