Богослужіння першого тижня Великого посту. Матеріали на допомогу тих, що моляться

Дорогі парафіяни

Дорогі парафіяни!

Великий піст - час, встановлений Святою Церквою для того, щоб шляхом покаяння і духовних вправ допомогти нам відкрити наші серця назустріч Богові. У цей період церковного року ми, обмежуючи себе в їжі і віддаляючись від розваг, підсилюємо наше духовне життя, намагаємося більше працювати над собою і старанніше відвідувати храм Божий.

На жаль, наша наповнена турботами і турботами життя часто не дає нам можливості приділяти багато часу молитві та церковній службі, але хоча б в дні першої і останньої тижнів Святої Чотиридесятниці треба намагатися відвідувати Богослужіння частіше.

У ці дні служби стають довшими і мають особливий покаянний настрій. Основу їх становить читання псалмів; спів хору при цьому зводиться до мінімуму; відбуваються уклінні молитви. Звичайно, наша увага може розсіюватися, та й лукавий дух не дрімає, прагнучи відвернути нас від молитви і позбавити духовної користі від перебування в храмі. Саме тому так корисно мати перед очима текст чинопослідування служби, щоб уважно стежити за ходом Богослужіння і примушувати свій розум доходити до змісту того, що відбувається.

Сьогодні в допомогу всім, хто прагне свідомо брати участь в церковній молитві, ми публікуємо на нашому сайті чинопослідування Богослужінь першої седмиці Великого посту. Кожен файл, присвячений тому чи іншому дня седмиці, включає в себе розташовані один за одним последования служб, покладених Статутом на цей день: Утреня, Часи, Вечірня, Літургія Передосвячених Дарів (для середи і п'ятниці) і Велике Повечір'я з каноном преподобного Андрія Критського.

Багато з нас в силу обставин не мають можливості відвідувати ранкові служби в будні дні і приходять тільки на Великий Покаянний канон преподобного Андрія Критського. Але навіть в цьому випадку чинопоследование може вам стати в нагоді - адже тексті міститься не тільки сам канон, але також і псалми і всі інші молитви, що читалися за велике повечір'я.

Бажаємо всім вам духовно корисного і благодатного діяння в дні Святої Чотиридесятниці!

Завантажити чинопослідування Першої седмиці поста: