Боротьба на шляху Аллаха

Іслам це релігія миру і душевного спокою Іслам це релігія миру і душевного спокою. Іслам протистоїть несправедливості і насильства. Того, хто навмисне вб'є мусульманина, чекає сильне покарання в потойбічному світі. Іслам є світовою і універсальної релігією, яка охоплює всі аспекти людського життя. Людство прагне істини, тому Іслам потребує людей, які могли б донести ісламську доктрину іншим. На жаль, ще в ранній період Ісламу були люди, що мали свою вигоду, і в прийнятті та поширенні Ісламу вони бачили велику небезпеку своїм інтересам. Саме тому вони боролися проти мусульман. Тут Іслам відкрито закликав своїх послідовників до джихаду проти тих, хто відкрито ворогує з Ісламом. Крім того, проста людська логіка передбачає захист в разі серйозної небезпеки, тому захист і заздалегідь підготовлена ​​програма від раптового нападу ворогів, є основою ісламського джихаду. Розум і сама природа людини передбачає і вказує саме на цей важливий момент. Всі війни, які вів Посланник Аллаха (Дбар), були виключно оборонного характеру. Імам Алі (ДБМ) брав участь практично у всіх цих боях.

Він бився відважно, і часто в поодинці розсіював ворогів. Будучи прапороносцем Посланника Аллаха, в відвазі він був подібний до лева. Імам носив кольчугу, яка захищала його груди, спина ж була не захищена, тому що він ніколи не показував спину ворогові. Його точний удар мечем, ніс неминучу смерть. Після одного удару вже не було необхідності в повторному ударі.
Сутність людини, його "Я". Так називають також пристрасті, всі негативні риси душі властиві людям і джинам. Нафс є джерелом всіх бажань людини, які суперечать положенням Шаріату. У аятах Корану всім, хто долає свій нафс, обіцяно рай: «А хто боявся перебування Господа свого і утримував душу від пристрасті, то, воістину, рай, це - притулок» (79: 40-41). Боротьба зі своїми пристрастями є першочерговим завданням віруючого мусульманина протягом усього його життя. Індивідуальна боротьба кожного мусульманина проти своїх вад є найскладнішою формою джихаду, так як не поборовши свої гріховні пристрасті і духовні вади людина не може вести боротьбу за торжество ідеалів релігії. Коли пророк Мухаммад повернувся з походу на Табук, він сказав: «... ми повернулися з малого джихаду, щоб приступити до джихаду великому». Тобто він назвав військовий похід малим джихадом, а боротьбу з пороками - великим. В іншому хадисі він сказав: «Справжній муджахид той, хто веде боротьбу зі своїми пороками» (Тірмізі, Джихад 2).
Шайтан не припиняє наущать людини і використовує будь-яку можливість, щоб збити його з прямого шляху або відвернути від здійснення корисних справ. Всевишній Аллах назвав його явним ворогом людині, ворогом, що не приховує своєї лютої ненависті і відкрито закликає до непокори Господу. З пречистої сунни відомо, що шайтан сідає на дорогах, по яких йдуть нащадки Адама, і підходить до них, коли вони приймаються за якусь справу. Пророк сказав: «Воістину, шайтан рухається по нащадку Адама з потоком крові». Завдяки цьому він дізнається про темперамент і перевагах людини, його схильності і слабкості. І якщо раб Аллаха бажає слідувати прямим шляхом, то шайтан не припиняє спокушати його сумнівами і спокусами, щоб той перестав виконувати накази Господа і остерігатися Його заборон. Якщо ж людина проявляє твердість і вірність завіту з Аллахом, то недремне ворог починає схиляти його до надмірностей і надмірного ретельності в релігійних справах. Він робить все можливе, щоб виконання релігійних приписів стало для людини обтяжливим і не доставляло йому задоволення, в надії на те, що віруючий не витримає цього духовного напруги і відмовиться від боротьби. Якщо ж він не зробить цього, то, щонайменше, відступить від шляху Посланника Аллаха і втратить належну йому нагороду або її вагому частину.