бубен шамана

Сучасне нам суспільство називають іноді «суспільством споживання».

Ключові слова такого суспільства - «дай», «мені», «моє», «мати» ... Реклама товарів, які будь-що-будь треба спожити - ікона цієї епохи: «Моя червона кнопка!», «Адже я цього варта ! »,« Не дай собі засохнути! »...

Основний посил такого суспільства при зіткненні з тієї чи іншої реальністю - «Що я з цього буду мати, що мені це дасть?» Багато хто нарікає, що нині в Росії ніхто не хоче працювати. І не диво: втрачається творче ставлення до праці, зацікавленість як в процесі, так і в результаті цього праці ... Інтерес - в тому, скільки за працю заплатять, і «крутизною» вважається вкласти праці поменше - а отримати побільше ... Ми нерідко обурюємося прикладом лікаря , який байдужий до хворого, вчителі, який байдужий до учня, міліціонера, не зацікавленого в виявленні і перевиховання злочинця, - а у відповідь чуємо: «Так адже нам не платять! Адже нам НЕ ДАЛИ! ... »Дух споживання вбиває головне, чим жваво людська спільнота - жертовну любов.

Сучасне нам суспільство називають іноді «суспільством споживання»

Священик Сергій Круглов

Одне з найстрашніших проявів цього «духу світу цього» - коли ми, християни, дух споживання приносимо з собою в Церкву Христову, в те суспільство, яке спочатку влаштовано на принципі «віддання», адже Сам Господь віддав Себе нам, пішов на хрест - і від нас вимагає того ж: «даром прийняли - даром давайте!» багато хто з нас пам'ятають слова про «набуток Святого Духа» - але чи багато хто замислюються: а що далі? Ну стежили ти, через таїнства Церкви, благодать Святого Духа - але чи готовий і сам віддати її, жертовно послужити нею на виконання заповіді про любов до ближніх, або спробуєш заховати її в кубушку, щоб потай від усіх діставати і милуватися нею, як пушкінський скупий лицар?

Прийти в храм, поставити свічку, помолитися, посповідатися, причаститися (ще один рекламний слоган: «Все правильно зробив!») - щоб отримати якусь користь для себе ... «Натисни на кнопку - отримаєш результат, і твоя мрія здійсниться! ...» Зовні відокремлюючи себе від світу цього, як часто ми - з потрохами належимо цьому світові, ось через це бажання наживи. І ті, хто відноситься до Церкви скептично або вороже, дивляться на нас - а Христа-то в нас, через нас, і не бачать, жертовної любові в нас не знаходять, і посміхаються: «Та ладно вам прикидатися! ви ж - такі ж, як ми ... »Воістину, гіркі і справедливі слова Св. Письма: через нас ім'я Боже зневажається між поганами.

Нещодавно по ЗМІ пройшла скандальна і іронічний хвиля усмішок: «Ось Патріарх-то благословив нашу збірну - а у неї на Олімпіаді програш за програшем! Чарівна дія, мовляв, не допомогло! .. »Тим. хто перейнявся цим фактом, варто нагадати: прийти до священика за благословенням - зовсім не те, що прийти до шамана, щоб він покамлал, постукав у бубон, і наше бажання неодмінно виповнилося. «Благослови, батюшка, на те-то і те-то!» - але священик, благословляючи, зовсім не забезпечує успіх нашої справи саме в тому вигляді, як нам бажається. Він робить через благословення зовсім інше - закликає Бога на цю справу. Бога - з Його правдою, з Його промислом, який може дуже радикально відрізнятися від наших уявлень ... І ми, коли йдемо просити такого благословення, повинні пам'ятати: воно по суті означає те ж, що міститься в словах молитви «Отче наш»: «Так прийде Царство Твоє »- тобто царювання, влада Твоя, Боже, нехай нехай прийде на нас і на наше життя, і нехай не наша, але Твоя воля буде на землі, як і на небі. Просити благословення у священика на будь-яку справу - акт самовідданої віри і, по-людськи міркуючи, неабиякий ризик, ввірених себе в волю і руки Божі. Патріарх благословив - а збірна програла. І що ж, це говорить про те, що мовляв «чарівна» сила благословення виявилася невелика? - так зовсім немає. Це говорить про інше: тренуватися треба було краще. Адже є така чудова і точна православна приказка, що відображає суть того, що богослови називають «синергией», співпрацею, співтворчістю людини і Творця: «На Бога надійся - а сам не зівай».

Читайте також: людина безцільний

Основний посил такого суспільства при зіткненні з тієї чи іншої реальністю - «Що я з цього буду мати, що мені це дасть?
» багато хто з нас пам'ятають слова про «набуток Святого Духа» - але чи багато хто замислюються: а що далі?
І що ж, це говорить про те, що мовляв «чарівна» сила благословення виявилася невелика?