«Бьютіфул»: Про все подбає Всесвіт: "© Газета« Музична правда », Кіно, Рецензія» 04 »Олександра Лайт» Видавничий Дім "Новий Погляд" »

Назва нового фільму мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту «Бьютіфул» з'явилося чи то з метою спантеличити глядача пошуком смислових асоціацій, то чи спочатку було задумано як сумна посмішка розуму, який спостерігає за розпадом сучасного суспільства Назва нового фільму мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту «Бьютіфул» з'явилося чи то з метою спантеличити глядача пошуком смислових асоціацій, то чи спочатку було задумано як сумна посмішка розуму, який спостерігає за розпадом сучасного суспільства. Це навіть не мелодрама про любов .

Мало хто з туристів, що приїжджають щороку в Барселону заради гарних фотографій, здогадується про тіньову сторону життя цього міста - про жахливі долі нелегальних емігрантів, що населяють численні підвали, наркоторговців і іншої нечисті, за якої день і ніч ганяється поліція. Самі поліцейські вже настільки здичавіли від своєї роботи, що не дуже розбираються, хто правий, хто винен. Частенько від них дістається зовсім не тим, кому треба, і взагалі можна випадково потрапити під кийок. Так що гуляти мальовничими вуличками спальних районів без особливої ​​необхідності не варто. Одним словом, нічого такого «прекрасного» у фільмі немає.

Хав'єру Бардему, раніше знявся в красивому фільмі Вуді Аллена «Вікі Крістіна Барселона», випав шанс познайомитися з іншою стороною цього міста, далекій від архітектурних красот.

- Як і у всіх міст, у Барселони є світла і темна сторона - без однієї не було б іншого, і навпаки, - зауважує він. - Я чув про це, але до зйомок в «Бьютіфул» не бував на підпільних заводах в іммігрантських районах. Раніше мені здавалося, що тут все і так зрозуміло - «нелегалів» раз у раз показують в «Новинах», щотижня проводяться поліцейські рейди ... Але виявилося, що в реальному житті все значно складніше.

Уксбаль (Хав'єр Бардем) - з одного боку своя людина в тіньовому бізнесі, допомагає знайти роботу китайцям і африканцям, з іншого - володіє якимись аномальними здібностями, що дозволяють йому чути голоси померлих. При цьому його власна особисте життя - суцільна невирішена проблема. Колишня дружина Уксбаля, Марамбра (Марісель Альварес) має серйозні зрушення в психіці, періодично вилежується в відповідних медзакладах, поки батько виховує двох дітей і, судячи з усього, давно позбавлена батьківських прав, як соціально небезпечний елемент. Його спосіб заробляти на життя теж залишає бажати кращого. На довершення цієї «прекрасної» картини, Уксбаль дізнається, що невиліковно хворий і жити йому залишилося не більше двох місяців. Ось що буде робити людина в такій безнадійній ситуації, якщо не зійде з розуму, позбавивши себе від всіх проблем і відразу? Про це, власне, фільм ...

Іньярітту так висловився про свій задум:

- Сучасне суспільство страждає на важку форму танатофобія. З цієї причини я усвідомлюю всю суперечливість ситуації, коли знімаєш поему про проясненій людині, занурюється в темряву смерті, де його чекає невідомість.

Фільм дійсно дуже суперечливий. Зло, що існує в таких обсягах, що не поміщається в голові нормальної людини, і ніхто не пояснює, що з цим робити і будь-що взагалі вірити. Залишається тільки дивуватися людям, які продовжують жити ТАМ, посміхаються дітям і радіють кожному дню. Бардему геніально вдалося передати у своєму герої цілу гаму емоцій, які важко піддаються опису, і скласти образ особистості, що досягла вищого ступеня смирення. До останньої хвилини він жив повноцінним життям, налагоджуючи всі справи, які взагалі можливо залагодити. Рада старої подруги і вчительки Уксбаля полягав в тому, що турбуватися не потрібно, так як для цього існує Всесвіт. Вона повинна подбати про дітей і про все інше. Правда його питання «А чи буде Всесвіт платити за квартиру?» Так і залишився без відповіді.

Більшість ролей у фільмі виконали непрофесійні актори. Актрису Діарьяту Дафф, яка зіграла роль ярмі, - сенегальській іммігрантки, знайшли випадково в перукарні недалеко від Барселони. Вона уродженка Сенегалу і поїхала за кордон, щоб знайти роботу. Історія ярмі виявилася її реальною історією, і з 1200 кандидатур вибір припав на неї.

Картина, звичайно, важка. Але філософія ставлення до життя вражає, Хав'єр Бардем прекрасний, а хід творчої думки Алехандро Гонсалеса Іньярріту має якусь свою унікальну природу і ні на що інше не схожий.

Ось що буде робити людина в такій безнадійній ситуації, якщо не зійде з розуму, позбавивши себе від всіх проблем і відразу?