Четвер 1-ої седмиці Великого посту. Проповіді в Оптиної Пустелі

В від і пройшли перші чотири дні Великого Посту, в які на повечерии читався Великий Покаянний канон Андрія Критського. Цей канон - якийсь акорд, прелюдія, камертон, по якому ми повинні налаштувати свою душу на покаянний, зламаний, пісний лад. Дуже важливо, щоб ми зберегли звучання цього канону в своєму серці протягом Посту, і не випадково на 5-й седмиці він буде читатися цілком, і ми знову покаянно будемо входити в його глибину.

Що ж таке Великий Піст? Відмова від курки і телевізора? 40 днів муки без сиру і кефіру? Можливість схуднути? Або ж це якийсь набагато глибший, тонке, таємниче, особливий духовний простір?

Або ж це якийсь набагато глибший, тонке, таємниче, особливий духовний простір

Великий Піст - це можливість вирватися з мертвої атмосфери метушні, поспіху, балаканини, поверховості, порожнечі, неробства, зневіри, нудьги, в яку ми часто самі себе добровільно поміщаємо.

Великий Піст - це благодатний шанс зупинитися, вийти з ритму бездушності, скам'яніння нечувствія, немолітвеності і подумати про головне - про Вічності, про душу, про Бога.

Великий Піст - це простір любові, доброти, співчуття, самоукоренія, поблажливості, покаянних сліз, спостереження за своїм серцем, за своєю душею! Цей духовний пунктир дуже яскраво звучить в молитві Єфрема Сирина.

Великий Піст називається Великим не тільки тому, що він особливо строгий, тривалий, напружений. Великий - тому, що велика його мета. Пасха Христова! Великдень червона! І хоча нам здається, що Великдень ще дуже і дуже далеко, але насправді вже на початку Посту видніється її радісний, натхненний, переможний переможний світанок!

Мета великопостного претрудного, складного, багатогранного духовного подорожі - це очищення серця для зустрічі з Христом Воскреслим. Тому Пост повинен допомогти нам позбутися того, що нас руйнує, що вносить в наше серце смерть, хаос, нелюбов, морок; позбутися всього того, що заважає цій Зустрічі. Кого-то руйнує гнів. Кого-то руйнують наркотики. Чиєсь серце розривається від нарікання, невдоволення, страху. Хтось збурений гордістю і егоїзмом. У душі дуже багато смертоносних хвороб: гангрена зарозумілості, перитоніт заздрості, метастази марнославства, виразки блуду ...

Але найголовніша небезпека полягає в тому, що гріх - це не просто відступ від якихось моральних правил, загальноустановлених табу, моральних настанов. Гріх - це капітуляція людини. Відступ від своєї глибинної буттєвої сутності. Від того, яким його задумав Бог.

Проблема не в тому, що людина оступився, розлютився, поскупився, когось образив, з'їв печиво, яке може бути містить сліди молока. Все це не добре і сумно. Але суть в тому, що, якщо людина не живе в благодатному, глибокому, таємничому потоці Промислу Божого, якщо він не бажає виконувати волю Творця, якщо він кидається камінням у Бога, якщо він намагається замінити Небесне Отечество жалюгідним, покосившимся земним п'єдесталом, якщо його серце вкрите могильним попелом суєти, пошуку комфорту і насолоди, то людина страшно руйнує, розоряє і вбиває сам себе! І життя його, незважаючи на всі вдалі угоди, мішуру задоволень, земні рекорди і успіхи може виявитися жахливою невдачею, підробкою, провалом і катастрофою. Святі отці кажуть, що «таємниця людини полягає не в тому, щоб тільки жити, але в тому - для чого жити».

«Дивіться, яку любов дав нам Отець, щоб називатися і бути дітьми Божими», - вигукує апостол Іоанн Богослов. Не тільки називатися, але і бути дітьми Небесного Отця!

Ми бачимо, що сучасне життя дуже складна і заплутана. Замість миру і любові людина вибирає простір війни, глобального хаосу, ненависті до ближнього. Преподобний Іустин Челійскій ще в 70-х роках минулого століття з гіркотою говорив: «Сьогодні Європа більш, ніж будь-коли перетворилася на фабрику смерті ... А християни крізь сутінки сучасного світу повинні пронести світлий лик Христа, сповіщаючи про Нього цього світу, заблукав в нетрях любові до самого себе! »

Церква хоче, щоб у людини прокинувся, з'явився, народився інтерес до своєї власної душі, щоб і в ній припинилася війна. Старець Тадей Вітовніцкій умовляв одну жінку: «Тобі треба припинити вести війну!» «Яку війну?» - здивувалася та. «Ти всередині постійно ведеш війну - злишся, судиш, ненавидиш, гніваєшся. Припини вести війну! »

Церква хоче, щоб людину займатися не свиняча м'яса, котла і єгипетська їжа, як каже Андрій Критський. Чи не любосластние стремленья, а светозарная благодать і Джерело вод Божественних. Свята Церква повертає нам відчуття унікальності, автентичності, глибини нашого життя. Слава Богу, що все більше людей в Росії починають розуміти, що віра - це не етнографія, що православ'я - на вигадливо частина національного пейзажу. Християнство - це нове життя! Це радісна пульсація Вічності. Це свідчення любові Божої на землі, яка пропахла порохом, цинізмом, безвір'ям, брехнею, але яка так прекрасна!

Румунський старець о.Клеопа говорив людям, що приходять до нього за порадою: «Майте до Бога серце сина. До ближнього - серце матері. А до себе - розум судді ». Великий Піст це і є суд. Суд людини по відношенню до самого себе, до своєї совісті. Суд над своїм серцем! Це благодатна можливість за безліччю масок побачити себе справжнього, пробитися до своєї справжньої глибині, відчути свою повну безпорадність, неспроможність, ницість. Преподобний Нектарій Оптинський каже, що «коли людина щиро прийде до тями, що він - ніщо, тоді Бог починає творити з нього велике».

Свята Церква завжди, і особливо в ці великопісні дні, нагадує нам про головне - шуканні Царства Божого, про необхідність здобуття Духа Святого, духу любові, покаяння, смирення, світу. Щоб ми не зосередилися тільки на меню, на відмову від скоромної їжі і від телевізора. Це дуже важливо. Але наше роблення має полягати не тільки в цьому!

Преподобний Варсонофій міркує про чернецтво, але його слова можна віднести до будь-якому християнину: «Зовнішнє чернецтво можна уподібнити орання землі. Але скільки Не будеш орати, нічого не виросте, якщо нічого не посієш. Внутрішнє монашество і є сіяння, а пшоно - молитва Ісуса. Молитва висвітлює всю внутрішнє життя ченця, дає йому силу в боротьбі ».

Якось зустрілися філософ і старець і почали міркувати - що найважче. Філософ сказав: «Дуже важко навчитися говорити. Ще важче навчитися мовчати. А ще важче - навчитися думати. Ну, а найважче - навчитися відчувати ». Тоді старець, задумавшись, сказав: «Я згоден з усім цим, але хочу додати - найважче це навчитися любити і молитися». Світові потрібна молитва!

Старець Софроній каже, що «ми повинні навчитися жити все людство, як одну сім'ю», як одну кровоносну систему. Але це дуже важко вмістити, якщо ми часто вже не виносимо навіть сусіда по сходовому майданчику або побратима по келії. Тому нам належить ще дуже довгий, дуже напружений, але і радісний, благодатний, прекрасний шлях. Шлях до свого серця! І шлях до серця ближнього!

«Християни це паломники Вічності, - говорить прп. Юстин. Вони невпинно шукають Божественне золото в земній болоті ». Піст - це дивовижне, унікальне час відчути себе паломником Вічності. Згадати, наскільки високо призначення і гідність людини. А ці благодатні чотири вечори молитовного читання Великого Покаянного Канону - стартовий майданчик, духовний камертон, по якому ми повинні налаштувати нашу душу.

«Пильнуй, про душе моя, ізрядствуй, як древній великий в патріарсех, так стяжеші діяння з розумом, так будеш розум зряй Бога, і досягнеш заходять морок в баченні, і будеш великий купець». Амінь.

Ігумен Тихон (Борисов)

Що ж таке Великий Піст?
Відмова від курки і телевізора?
Днів муки без сиру і кефіру?
Можливість схуднути?
Або ж це якийсь набагато глибший, тонке, таємниче, особливий духовний простір?
» «Яку війну?