Чи можна починаючому здійснювати намаз по книжці або листу з текстом?

  1. Субхана ллах, ва-ль Хамді чи Лляхі, ва ля іляха илля ллах, ва Аллаху акбар, ва ля Хаула ва ля Кувват...
  2. Як швидше вивчити слова і руху в намаз?
  3. Листок-підказка для початківця здійснювати намаз

Бісмілля, Альхамдуліллях.

Намаз - це перша вимога Аллаха до раба, який прийняв іслам, засвідчивши, що немає іншого Бога, гідного поклоніння, крім Аллаха і що Мухаммад - Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає).

Кожен пропущений обов'язковий намаз - великий гріх. І Хвала Аллаху, що мусульманин прагнути позбавити себе від долі грішника, прагнучи навчитися намазу і здійснювати його вчасно.

Але мало хто знає слова, сказані на намаз і руху з самого початку. І деякі відкладають початок виконання фард (обов'язкових) намазів, до того, як вивчать аяти, зікри і благання в намаз. Трапляється так, що сатана віддаляє людину від цього, і безтурботний мусульманин закидає молитву на потім.

З рад вчених тим, хто не встиг вивчити щось з того, що обов'язково потрібно вимовляти в намаз:

Пише шейх Аль-Альбані в "Мухтасар сифа ас-саля":

"Він (хай благословить його Аллах і вітає!) Велів" людині, яка погано помолився "читати" Аль-Фатиху "під час здійснення намазу *, а тому, хто не міг запам'ятати її напам'ять, сказав:« Говори:
سبحان الله, والحمد لله, ولا إله إلا الله, والله أكبر, ولا حول ولا قوة إلا بالله

Субхана ллах, ва-ль Хамді чи Лляхі, ва ля іляха илля ллах, ва Аллаху акбар, ва ля Хаула ва ля Кувват илля-бі Ллях

«Бездоганний Аллах! І Хвала Аллаху! І немає ніякого божества, крім Аллаха! І Аллах превеликим! І немає сили і могутності ні у кого, крім Аллаха! »**.

Він (хай благословить його Аллах і вітає!) Також сказав "людині, яка погано помолився": «Якщо знаєш що-небудь з Корану, то прочитай це, а якщо ні, то восхвалі Аллаха (тобто скажи:" Альхамду чи Лляхі "), звеличити його (тобто скажи:" Аллаху акбар ") і засвідчи, що немає іншого божетсва, крім Аллаха (тобто скажи:" Ля іляха илля Ллах ")» ***
___
* Аль-Бухарі в "Джуз аль-Кіра'а Хальфа-ль-Імам" ( "Глава про читання (Корану) позаду Імама") призводить цей хадис через достовірну ланцюжок передавачів.

** Передали Абу Дауд, Ібн Хузайма (1/80/2), аль-Хакім, ат-Табарані і Ібн Хіббан, який разом з аль-Хакімом, назвав цей хадис достовірним, і з ними погодився аз-Захабі. Джерела і ланцюжки передавачів цього хадиса перевірені на достовірність в книзі "Аль-Ірва '" (303).

*** Абу Дауд і ат-Тірмізі, який назвав цей хадис хорошим. Існад цього хадиса є достовірним. "Сахих Аби Дауд" (807).
Пер .: Д. Хайруддинов.

Каже імам Ібн Кудама: "Якщо не може вивчити Фатіх і закінчується час для молитви, то нехай читає таку ж кількість аятів (7) або букв (тобто має бути не менше аятов і букв) з іншого місця в Кураньї. Якщо не знає нічого крім одного аята, то нехай повторює його поки не вирівняється прочитане їм розміром Фатіха. Якщо нічого не знає з Курана, то забороняється вимовляти замість нього переклад на іншу мову, проте нехай він говорить: Субхана Ллах уальхамду Лілль уа ля іляха илля Аллах, уа ллах акбар, уа ля Хаула уа ля Кувват илля білляхіль-аліййіль Азим. Якщо не може запам'ятати крім як частина з цього, то нехай повторює її за розміром Фатіха. Якщо не може запам'ятати нічого з цього поминання, то нехай просто коштує стільки часу, скільки потрібно на читання Фатіха ". Див. Аль-Мукні' 50.

Що стосується ташаххуда, то говорить великий ханбалітської вчений Ібн Надджар про такбіратуль-іхрам (першому такбіри): "Чи зобов'язаний сторонній вивчити його. А якщо він не здатний на це, або не залишилося часу, то робить такбир на своїй мові. Якщо він знає кілька мов, то використовує той, в якому сенс відбивається краще. Якщо це не так (якщо не знає, що такий-то краще відображає зміст), то вибирає будь-який з них (мов). І ТАК ВІН НАДХОДИТЬ З КОЖНИМ ОБОВ'ЯЗКОВИМ зикре (в намаз. А ташаххуд - обов'язковий зікр). І якщо знає частина (на арабському) - говорить цю частину (зікри арабською). Якщо переводить (на іншу мову) в намаз бажані зікри, то намаз псується ". Див. "Мунтаха аль-ірадат" 1/55.

Так само говорить шейх Ібн Баз: "Що стосується намазу, то краще, щоб (дуа) читалися по пам'яті, і щоб вони були короткими, скороченими. І якщо ти прочитаєш їх з листка, наприклад, в ташаххуде, або між двома суджудамі, то немає в цьому проблеми ".
див .: http://www.binbaz.org.sa/node/4517

Імам Ан-Нававі сказав: "У того, хто читає Коран з Мусхафа, не порушується намаз, незалежно від того, знає він напам'ять то, що читає, чи ні. Більш того, так йому надходити обов'язково, якщо він не знає напам'ять аль-Фатиху ... Те, що ми згадали, про те, що читання з Мусхафа чи не порушує намаз - це наш (шафиитский) мазхаб, мазхаб Маліка (ібн Анаса), Абу Юсуфа (Якуба ібн Ібрахіма Аль-Ансарі Аль-Куфи), Мухаммада (ібн Хасана Аш-Шайбані) і Ахмада (ібн Ханбаля) ". Див. "Аль-Маджму '" 4/27.

Запитали шейха Ібн База: "Чи можна імаму читати з Мусхафа (з паперу) в п'яти (обов'язкових) намазу? Особливо в намаз Фаджр, так як найкращим в ньому є тривалий читання. І це з побоювання помилок і забудькуватості.

Шейх відповів: "Це дозволено, якщо є в цьому потреба".

див .: http://www.binbaz.org.sa/node/907

джерело: php?f=64&t=18294> салафія-форум

Чи можна читати Коран під час тарауіха * з книги (Мусхаф)?

Деякі вчені говорили про небажаність даного вчинку, проте правильним думкою є те, що це дозволено без будь-яких претензій.
Ібн Абу Муляйка розповідав: "У 'Аїші був слуга на ім'я Закуан, який проводив намаз будучи у неї імамом в місяці Рамадан, читаючи з Мусхафа". аль-Бухарі 1/245.
Відомий імам з числа послідовників (табі'ун) Ібн Шихаб говорив: "Найкращі з нас читали Коран в Рамадан по Мусхаф!" Див. "Аль-Мудаууана" 1/224.
Імам Малик говорив: "Немає жодних проблем, якщо імам буде читати Коран з Мусхафа в Рамадан, а також під час добровільних намазів!" Ібн аль-К'асім сказав: "Малик засуджував це в обов'язкових намаз". Див. "Аль-Мудаууана" 1/225.
Імам Ахмад говорив: "Немає проблем в тому, щоб людина, що здійснює з людьми нічний вистоювання, читав по Мусхаф". Його запитали: «А в обов'язкових намаз?» Він відповів: "Про це я нічого не чув". Див. "Аль-Маусу'атуль-фік'х" 33/57.
Імам ан-Науауі сказав: "У того, хто читає Коран з Мусхафа, не порушується намаз, незалежно від того, знає він напам'ять, що читає, чи ні! Більш того, це необхідно, якщо він не знає напам'ять аль-Фатиху! "Див.« Аль-Маджму ' »4/27.
Тут слід зазначити, що стоять позаду імама слід слухати читання Корану, а не стояти також з Кораном в руках, стежачи за читанням імама, як це роблять деякі. Якщо для імама читання по Мусхаф є в такій ситуації дозволеним, то немає потреби в цьому для стоять позаду нього. Через це вчинку людина залишає деякі необхідні речі самої молитви, а саме, не дивиться на місце скоєння земного поклону, не складає руки на грудях, робить багато зайвих рухів, перегортаючи сторінки Корану і т.п. На підставі цього шейх Ібн Баз і шейх Ібн 'Усаймін строго засуджували цей вчинок і говорили, що це є протиріччям Сунні.

джерело: php?f=58&t=5465> http://salaf-forum.com/viewtopic.php?f=58&t=5465

* Терауіх - назва нічний додаткової молитви в місяць Рамадан.

Крім того, ось фетва шейха ібн Бааза, хай помилує його Аллах:

Вся хвала належить Аллаху.

Немає нічого неправильного в тому, щоб читати ду'а з листа, якщо людина не запам'ятав їх, або записати ду'а на аркуші паперу і читати їх тоді, коли їх потрібно вимовляти, як наприклад, в кінці ночі, або протягом ночі, або в інший час. Але якщо є можливість вивчити їх і читати напам'ять з повною смиренністю і зі осередком, то це краще.

Що стосується читання ду'а з листа під час молитви, то краще читати їх напам'ять і ду'а краще вибирати короткі. Якщо їх читати з аркуша паперу під час ташаххуда, наприклад, або між двома земними поклонами, то в цьому немає нічого неправильного, але якщо ви запам'ятаєте ці ду'а, то це ближче до смирення і зосередження. І Аллах джерело сил. Кінець цитати.

Маджму 'Фатауа Ібн Бааз (26/136). net/?view=question&id=118096> http://fatwaonline.net/?view=question&id=118096

З наведеного видно, що дозволяється читати з листа аяти в тих випадках, коли це не обов'язково. Слова ж імама ан-Науауі, виділені жирним, вказують на те, що не знання напам'ять стовпи намазу, яким є сура аль-Фатіха, зобов'язує читати з листа. З урахуванням того, що початківець здійснювати намаз читає з аркуша то, що є обов'язковим для дійсності намазу, то дозволеності цього ще більш явна, ніж читання з листа необов'язкового.

Тому не варто упускати час молитви через те, що щось не знаєте напам'ять. Зробити намаз під час, виконавши його умови, навіть якщо при цьому буде необхідність заглядати в листок або книжку краще, ніж взяти на себе гріх котрий втратив намаз. Є багато прикладів, як мусульмани навчилися намазу, роблячи його з листом або брошурою в руці. Альхамдуліллях.

Як швидше вивчити слова і руху в намаз?

Раб Аллаха повинен прагнути швидше навчитися скоєння намазу. тому, якщо ви робите намаз з листка, то наступні поради будуть корисні для вас, ін ша Аллах.

  1. Готуйтеся до намазу. Вивчайте його слова заздалегідь, а не думайте, що раз можна з листком, то напружуватися не варто.
  2. Здійснюйте додаткові намази по 2 ракаата. Це і акт поклоніння, і причина швидкого засвоєння обов'язкових дій і слів в намаз.
  3. Просіть Аллаха, щоб Він вам надав допомогу, адже Він відповідає на благання!

Листок-підказка для початківця здійснювати намаз

Завантажити з Яндекс-диска - формат - PDF

Якщо дізнаюся відповіді більш знаючих людей конкретно з цього питання, ін ша Аллах, напишу тут.

А Аллаху відомо краще!

Як швидше вивчити слова і руху в намаз?
Його запитали: «А в обов'язкових намаз?
Php?
Net/?
Як швидше вивчити слова і руху в намаз?