Чи можна скорочувати ранкове і вечірнє молитовне правило?

Що робити, якщо не встигаєш читати ранкові або вечірні молитви, підказує ієрей Андрій Чиженко.

Що робити, якщо не встигаєш читати ранкові або вечірні молитви, підказує ієрей Андрій Чиженко

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) в «Повчанні про молитовне правило» писав: «Правило! Яке точне назва, запозичена з самого дії, виробленого на людину молитвами, званими правилом! Молитовне правило направляє правильно і свято душу, навчає її поклонятися Богу Духом і істина (Ін. 4:23), між тим як душа, будучи надана сама собі, не могла б йти правильно шляхом молитви. Через свій пошкодження і затьмарення гріхом вона спокушає б невпинно в сторони, нерідко в прірви, то в неуважність, то в мрійливість, то в різні порожні і оманливі примари високих молитовних станів, складати її марнославством і сластолюбством.

Молитовні правила утримують молиться в рятівному розташуванні, смиренні і покаянні, навчаючи його невпинного самоосуду, живлячи його розчуленням, зміцнюючи його надією на Всеблагого і Всемілосердого Бога, звеселяючи світом Христовим, любов'ю до Бога і до ближніх ».

З цих слів святого випливає, що дуже спасительно читати ранкове і вечірнє молитовне правило. Воно в духовному відношенні вириває людини з сум'яття нічних сновидінь або денних турбот і поставляє його перед Богом. І душа людська входить зі своїм Творцем в спілкування. Благодать Святого Духа сходить на людину, призводить його в потрібний покаянний настрій, дарує йому внутрішні мир і гармонію, відганяє від нього бісів ( «Цей же рід не виходить інакше, як тільки молитвою й постом» (Мф. 17:21), посилає йому Боже благословення і сили жити. Тим більше що молитви писали святі люди: святителі Василій Великий і Іоанн Златоуст, преподобний Макарій Великий і інші. тобто сам лад правила дуже корисний для людської душі.

Тому, звичайно ж, читати щодня ранкове і вечірнє молитовне правило, якщо можна так висловитися, - необхідний мінімум для православного християнина. Причому воно не займає багато часу. У того, хто увійшов в навик читання, - близько двадцяти хвилин вранці і стільки ж увечері.

Якщо ви не встигаєте почитати ранкове правило все відразу, тоді розбийте його на кілька частин. «Шапочку» від початку і до «Господи помилуй» (12 разів) включно можна, наприклад, почитати вдома; такі молитви - під час пауз в роботі або своїх денних занять. У цьому, звичайно ж, потрібно сповідатися, але краще так, ніж взагалі не прочитати. Всі ми люди, і зрозуміло, що дуже грішні і зайняті. Закінчення ранкових молитов також ви самі собі регулюєте. Це стосується пом'янник. Ви можете прочитати розширений помянник або скорочений. На ваш розсуд, в залежності від наявного часу.

Досить поширеною помилкою початківця православного християнина є читання вечірнього молитовного правила безпосередньо перед сном. Ви гойдаєтеся, хитається, бурмочете слова молитви, а самі думаєте, як би лягти в ліжко під теплу ковдру і заснути. Ось і виходить - не є молитвою, а мука. Обов'язкова каторга перед сном.

Насправді вечірнє молитовне правило читається дещо по-іноому. Ігумен Никон (Воробйов) писав про те, що після вечірніх молитов можна залишати час для того, щоб поговорити і попити чайку.

Тобто, по суті, ви можете вечірнє молитовне правило читати від початку і до молитви святого Іоанна Дамаскіна «Владико Чоловіколюбче ...» Якщо ви, дорогі брати і сестри, звернули увагу, то перед цим молитвослів'ям є отпустітельная молитва: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий ... помилуй нас. Амінь ». Це дійсно відпуст. Вечірні молитви до нього включно ви можете прочитати задовго до сну: в шість, сім, вісім години вечора. Потім зайнятися своїми повсякденними вечірніми справами. Можна ще поїсти і попити чайку, як говорив отець Никон, поспілкуватися з близькими.

А вже починаючи з молитви «Владико Чоловіколюбче ...» і до кінця правило читається безпосередньо перед сном. Під час молитви «Да воскресне Бог» потрібно перехреститися і можна перехрестити своє ліжко і будинок на чотири сторони світу (починаючи з православною традицією зі сходу), захищаючи себе, близьких і своє житло хресним знаменням від всякого зла.

Після прочитання другої половини вечірніх молитов вже нічого не їсться і не п'ється. У молитві «В руки Твої, Господи ...» ви просите благословення у Бога на хороший сон і зраджуєте свою душу Йому. Після цього слід лягати спати.

Також хочеться звернути вашу увагу, шановні брати і сестри, на правило преподобного Серафима Саровського. Багато його розуміють як триразове прочитання в день (вранці, в обід, ввечері) певних молитов «Отче наш» (тричі), «Богородице Діво, радуйся ...» (тричі) і Символу віри (один раз). Але це не зовсім так. Крім триразового прочитання правила, преподобний Серафим говорив про те, що людина в першій половині дня повинен майже весь час читати Ісусову молитву або, якщо оточують люди, в розумі «Господи, помилуй», а після обіду замість Ісусової молитви - «Пресвятая Богородице, спаси мене, грішного ».

Тобто святий Серафим пропонує людині духовне вправу в безперервній молитві, а не просто полегшення вечірнього і ранкового молитовного правила. Можна, звичайно, читати молитву за правилом преподобного Серафима Саровського, але тільки потрібно тоді виконувати всі приписи великого старця.

Тому, повторюся ще раз, ранкове і вечірнє молитовне правило - необхідний мінімум для православного християнина.

Головне пам'ятати, що молитва - це подорож всередину себе до Бога. Тому слід починати і ранкове, і вечірнє правило так: встати, перехреститися, сказати «В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь ». Потім не поспішати читати далі молитви, але трохи спокійно і безтурботно постояти, звільняючись від суєти мирської. Як надруковано курсивом на початку ранкового правила: «Потім трохи почекай, поки всі почуття твої не прийдуть в тишу і думки твої не залишать все земне, і тоді свідчи наступні молитви, без поспішності і з увагою серцевим».

Також хочеться звернути вашу увагу, дорогі брати і сестри, на досить поширену помилку, яку ми часто робимо.

Про неї нас попереджає в вищезгаданій праці святитель Ігнатій: «При здійсненні правила і поклонів ніяк не можна поспішати; треба здійснювати і правила, і поклони з можливою неспішно й увагою. Краще менше прочитати молитов і менше покласти поклонів, але з увагою, ніж багато і без уваги.

І ти вибери собі правило, відповідне силам. Сказане Господом про суботу, що вона для людини, а не людина для неї (Мк. 2:27), можна і потрібно віднести до всіх благочестивим подвигам, а також і до молитовного правила. Молитовне правило - для людини, а не людина - для правила: воно повинно сприяти досягненню людиною духовного успіху, а не служити тягарем тягарі (тяжкій обов'язком), сокрушающим тілесні сили і смущающим душу. Тим більше воно не повинно бути приводом до гордовите і згубного зарозумілості, до згубного осуду близьких і приниження ближніх ».

Преподобний Никодим Святогорець в книзі «Невидима брань» писав: «... Багато є духовних осіб, які позбавляють себе рятівного плода світу від духовних своїх Делані тим, що длят їх, вважаючи, що зазнають збитків, якщо не доведуть їх до кінця, в упевненості помилковою , звичайно, що в цьому і полягає досконалість духовне. Слідуючи таким чином волі своєї, вони багато праці і мучаться люди, але не отримують спокою істинного і світу внутрішнього, в якому воістину знаходиться і спочивають Бог ».

Тобто нам потрібно розраховувати свої сили в молитві. Слід сісти і подумати про той час, яким кожен має. Якщо ви, наприклад, експедитор в торговому підприємстві та з ранку до ночі перебуваєте в роз'їздах або ви замужем, працюєте і ще вам потрібно приділити час чоловікові, дітям, організувати сімейний побут, то, може бути, з вас досить ранкового і вечірнього молитовного правила і прочитання двох глав «Апостола», глави Євангелія в день. Тому що якщо ви покладете на себе ще й читання різних акафістів, кількох кафизм, то тоді у вас не залишиться часу жити. А якщо ви пенсіонер або працюєте десь охоронцем або на іншій роботі, маючи в своєму розпорядженні вільний час, то чому б і не почитати акафісти і кафізми.

Досліджуйте себе, свого часу, свої можливості, сили. Співмірними молитовне правило зі своїм життям, щоб воно було не в тягар, а в радість. Тому що краще менше молитов прочитати, але з увагою серцевим, ніж багато, але бездумно, механічно. Молитва має силу, коли ви вслуховуєтесь і вчитуватися в неї всім своїм єством. Тоді в серці нашому заб'є життєдайне джерело спілкування з Богом.

Ієрей Андрій Чиженко