Чи є у Бога ім'я?

  1. «Що в імені тобі моєму» ...
  2. «Азм єсмь ...»
  3. «... Сущий»
  4. Навіщо євреям було потрібно ім'я Бога?

- Мойсей!

- А? Хто тут???

- Радуйся, Мойсей: ти обраний і посланий. А ну-ка, йди, і швиденько виведи мій народ з Єгипту. У Мене на вас великі плани.

- Нууу ... хто я такий, щоб виводити народ з Єгипту ...

- Шо? Чуєш, Мойсей, ти зі Мною не сперечайся. Тебе послали, ти пішов.

- ... знову ж таки, я дико перепрошую, а Ви хто? Які у Вас повноваження є мене посилати? Як Вас звати-величати?

- Так що ж це таке ... Я - ЦЕ Я! Все, йди, і без народу не вернешся.

- Ні вже, хотілося б визначитися. Мені ж з людьми має бути спілкуватися. На Вас посилатися. А раптом Ви не в авторитеті? ..

- Яхве Я! Яхве !!! Зрозумів !?

- Ну таки все ясно, навіщо ж кричати ...

Такий, ну або приблизно такий (хе хе) розмова відбулася в незапам'ятні часи між Всевишнім і Мойсеєм в околицях гори Синай. Якщо книга Вихід нас не обманює.

А згадався мені цей епізод ось з якого приводу: задумався я всерйоз - а чи є у Бога ім'я? Особисте ім'я? А чи може взагалі бути особисте ім'я у Бога? Ось як у мене, як у всіх людей, як взагалі у всього, одухотвореного і неживого? І в процесі роздумів на цю тему я прийшов до наступних висновків:

  • У Бога імені немає, не було, і бути не може. У всякому разі такого, яке могло б бути відкрито людям. Якщо і є у Нього ім'я, то воно також пізнати, як і Він сам. А для людей це все одно, що його немає.
  • Відповідно, Всевишній Свого імені нікому ніколи не відкривав. У тому числі і євреїв;

Ось такі тези. Ну а тепер, про все по порядку.

«Що в імені тобі моєму» ...

Як відомо (хоча може бути, не всі погодяться з цим), в імені, в назві полягає суть так званої. Скажи мені, як тебе звати, і я скажу, що ти є. У давнину люди вірили, що, дізнавшись ім'я чого-небудь або кого-небудь, тобто дізнавшись його сутність, можна було здобути владу над ним (звідси у багатьох народів веде свій початок звичай приховувати своє справжнє ім'я від незнайомців і чужинців). Вважалося, що у всього є своє ім'я. Багато заклинання відунів і чарівників за великим рахунком і представляли собою ці таємні імена речей і сил природи. Знання цих імен, правильний спосіб їх проголошення, дозволяло волхву викликати їх і управляти ними.

Я не буду тут заглиблюватися в практичну магію, зауважу тільки, що глибоко помиляються ті, хто вважає ім'я простою формальністю, порожнім звуком, випадковим поєднанням букв. Нехай і не магічно, але якось ім'я визначає річ. Це так хоча б тому, що людина, чуючи ім'я, становить уявлення про іменованому. Свідомо чи несвідомо він судить про речі по її імені.

«Азм єсмь ...»

Отже, ім'я доносить до нас суть так званої, і цим одночасно визначає і обмежує його Отже, ім'я доносить до нас суть так званої, і цим одночасно визначає і обмежує його. І з цього випливає, що у Істинного, Єдиного, Абсолютного, трансцедентного Бога особистого імені бути не може за визначенням, оскільки Всевишній не може бути хоч якось визначений, або хоч чимось обмежений. І якби у Бога було ім'я, ми б знали, що Він є.

Все і вся має своє ім'я, свою назву. Всі язичницькі боги мають свої особисті, власні імена. Ні в одному язичницькому пантеоні не може бути «просто бога». Язичницький бог завжди «хтось», завжди «якийсь»: Індра, «бог грози і грому», Агні, «бог сонячного світла і вогню». Ну і так далі. Саме тому язичницькі боги не є «абсолюту». Вони є «приватні», «локальні» боги. Саме тому вони не всемогутні, обмежені. Саме тому необхідно, щоб їх було безліч, ну або як мінімум кілька. Саме тому вони «боги» з маленької літери.

І тільки іудейсько-християнський Бог не має власного імені. Тільки Він є Бог, просто Бог, з великої літери. Він є «абсолютний Абсолют», і тому може бути тільки один. Тому що насправді, тільки Він є Бог. Всі інші - не боги.

Тільки у іудейсько-християнського Бога немає особистого імені. У Нього є тільки «титули», якими ми Його наділяємо, «атрибути», які ми Йому приписуємо: Всевишній, Господь, Предвічний, Всемогутній, Господь Воинств, та ін.

«... Сущий»

Мені можуть заперечити: а чи не поквапився я з «іудейсько-християнським»? Хіба у «старо-біблійного» іудейського Бога не було власного імені? А як же знаменитий «божественний тетраграмматон»? А що ж тоді Бог ніби як відкрив Мойсею? Саме так, що - «ніби як».

Взагалі, з Біблії ось так, навскидку, мені пригадуються такі два епізоди, пов'язані з ім'ям Бога.

Перший епізод - це нічна боротьба Якова з Деяким: «і залишився Яків один. І боровся з ним Хтось до появи зорі ... І запитав Яків і сказав: Скажи мені ім'я Твоє. І Він сказав: на що ти питаєш про Імені Моєму? ».

Другий епізод - це всім відоме явище Мойсеєві Всевишнього в палаючому, але не згорає кущі: «Мойсей сказав до Бога: Ото я піду до ізраїльтян, і скажу їм: Бога ваших батьків послав мене до вас, а вони запитають: як Його ім'я? Що мені відповісти їм? Бог відповів Мойсею: Я є Той, Хто Я є. Скажи Ізраїльтянам «Я Є» послав мене до вас ». Це в сучасному перекладі. У синодальному варто «Я Той, що є ... Сущий послав мене до вас».

Що звертає на себе увагу в обох цих епізодах? По-перше: наполегливе бажання євреїв з'ясувати, як же все-таки звуть Бога, спілкується з ними. Створюється враження, що це їм дуже чогось потрібно, просто життєво необхідно. По-друге: і в першому, і в другому випадку, Всевишній принципово відмовляється відкривати Своє ім'я (якщо воно у Нього взагалі є). Так, відмовляється! У першому епізоді Бог відмовляє в цьому Якову відкритим текстом, без будь-яких недомовок. Однак вважається, що Мойсею Він все-таки Своє Ім'я назвав. Але чи так це? Ні в якому разі.

Сьогодні невідомо, як повинен правильно вимовлятися горезвісний тетраграмматон, і що він означає. Одне це вже насторожує. Як можна було геть забути священне ім'я Бога !? Версія, яка говорить, що воно було таке священне, ну вже таке священне, що його взагалі заборонено було вимовляти, і тому його в кінці-кінців забули, не представляється мені переконливою. Для чого взагалі потрібно ім'я, для чого євреї так наполегливо просили його відкрити, як не для закликання, для вимови, для вживання? Це взагалі не версія, це відмазка, придумана, мабуть, через брак переконливих пояснень цього дивного феномена.

Далі. Прийнято вважати, що тетраграмматон означає «Сущий». Але ж «Сущий» не їсти власна назва. Це є один з безлічі божественних «титулів», «атрибутів», «предіктатов», що відносяться до Бога. Це не ім'я Бога.

Мені здається більш точним переклад «Тетраграмматон» не як «Сущий», а як: «Я є Той, Хто Я Є». Але для вважають тетраграмматон за особисте ім'я Бога і це не рятує положення.

Тому що, якщо погодитися з тим, що тетраграмматон дійсно означає «Сущий», то доведеться визнати, що Всевишній зовсім не відкривав свого особистого імені (тобто Себе) Мойсеєві. Він просто «подарував» йому ще один «титул». Суть Його відповіді на питання Мойсея «як Тебе звати»: «Свого справжнього імені Я тобі не відкрию, але ви можете називати Мене ось так».

Якщо ж вважати, що тетраграмматон означає «Я є Той, Хто Я є», то відповідь Бога виглядає ще більш категоричним. Він просто-таки «відбривали» Мойсея: «Я є Той, Хто Я є». Усе. Ніяких імен не буде. Відпочинь від цієї думки. Однозначно і недвозначно присікається сама спроба перелічити, і цим визначити Всевишнього, поставити Його в один ряд з іншими «богами». Не може бути ніяких порівнянь Його з ними! На питання, «що ти за бог», Мойсей отримує відповідь: «Я - це Я»; «Я і є, власне, Бог»; «Я той самий абсолютний Абсолют, єдиний і неповторний». Тема закрита.

***

О горе мені! Вже написавши добрих дві третини статті, я натрапив на цитату чудового католицького богослова Й. Ратцінгера, і зрозумів, що мені взагалі не треба було нічого писати. А треба було просто взяти її, і запостити в нашій віртуальної сангхе на фб. Як виявилося, в цій цитаті в повному обсязі, точно і стисло написано все, про що тут пишу я. Ну що ж, я завжди говорив, що думки великих людей сходяться :)):

«Мойсей запитує: сини Ізраїля, до яких Ти мене посилаєш, запитають: хто той Бог, який тебе послав? Яке Ім'я Його? Що я скажу їм? Далі йдеться про те, що Бог відповів Мойсею: «Я єсмь той, хто Я єсмь». Але це, по суті, виглядає відмовою, скоріше навіть відкиданням імені, ніж його сповіщення. У всьому епізоді прозирає якесь обурення на таку настирливість: «Я єсмь саме Той, хто Я єсмь». Думка про те, що тут не дається ніякого імені, а відкидається сам питання, отримає ще одне підтвердження, якщо ми зіставимо наш текст з двома іншими, які можна було б привести в якості паралельних місць (Книга Суддів 13. 18 і Буття 32. 30) . У Книзі Суддів якийсь Маной зустрічає Бога і питає про Його імені. Слід відповідь: «Що ти питаєш про Ім'я Моє? воно таємниця »(інший переклад:« воно чудно »). Ім'я ані слова. У Книзі Буття (32. 30). Яків, який боровся в ночі з Невідомим, запитує про Його імені і отримує лише негативну відповідь: «Чого ти питаєш ти про Моє ім'я?» І за мовою і за будовою свого обидва місця дуже споріднені нашого тексту, так що навряд чи можна сумніватися в їх ідейної зв'язку. І тут перед нами жест відмови. Бог, який говорив з Мойсеєм в полум'я палаючого куща, не може оголосити Своє ім'я так, як навколишні боги, боги індивідууми, сущі поряд з іншими богами такого ж роду і тому потребують іменах. Бог Неопалимої купини не ставить Себе в один ряд з ними. Відмова, на який ми тут натрапляємо, свідчить про Бога, цілком відмінному від інших богів »(Й. Ратцингер,« Введення в християнство »).

Навіщо євреям було потрібно ім'я Бога?

Отже, всупереч розхожій думці, Бог не відкривав Свого імені Мойсеєві. Так коли ж і чому тетраграмматон перетворився в особисте ім'я Всевишнього? Існує думка, що цей підроблення (ну а як це ще назвати: Бог ясно дає зрозуміти, що ніякого імені Він тобі не відкриє, а ти робиш хід конем, і повідомляєш здивованим одноплемінникам, що Його звуть «Я Є», і що «Я є »послав його до них) створив сам Мойсей:« Сьогодні знову багато що говорить на користь того, що складання цього імені насправді належить Мойсеєві »(Й. Ратцингер,« Введення в християнство »).

Але чому, навіщо він це зробив? Чому з такою наполегливістю, яка доходить до непристойності, євреї вимагали від Всевишнього назвати Своє ім'я? Я думаю, що через неміч людської. В принципі, всі старозавітні встановлення, всі ці «першо- і Второзаконня», всі ці системи жертвоприношень і ритуальних очищень, спочатку не передбачалися, і вимушено було дано іудеям по поблажливості до їх немочі. Всі ці священні приписи - свідчення їхньої слабкості, нездатності поклонятися Богу в дусі та в правді.

Дуже скоро, практично відразу після Виходу, Всевишній зрозумів, що просто дотримуватися десять заповідей, творити добро і любити істинного, невидимого, «безіменного» Бога євреї не зможуть. Що їм потрібен хоч якийсь видимий образ, перед яким вони могли б впасти і поклонитися. Нехай і не золотий тілець, але хоч що-небудь. І якщо не дати його їм, вони зроблять його самі.

І тоді Бог дає їм вказівку побудувати скинію і ковчег (регламентується буквально все: дерево, тканину, колір тканини, візерунки на тканині, кількість цвяхів, з якого металу їх потрібно викувати, якими прикрасами прикрасити, і т.д., і т.п .), встановлює інститут священства, розробляє детальну систему жертвоприношень. Пізніше євреї випрошують у Бога царя, і з цього часу Всевишній перестає безпосередньо керувати Своїм народом, як би відходить від Нього, делегуючи Свої «повноваження» різним «посередникам». Лише через пророків Він продовжує розмовляти з ним. Зате тепер у євреїв «все як у людей»: свої закони, храм, жерці, жертви ... І свій, «іменний» єврейський бог: Яхве.

Так, євреї не змогли піднятися до Вселенського «безіменного Бога», до «загального» «просто Бога». Чи не змогли осягнути, як це насправді - невизначений «Той, Хто є». Їм був життєво необхідний «типовий», близький, зрозумілий «бог-з-ім'ям». Тому вони самовільно (я так думаю) вирішили спочатку безіменному біблійного Богу, відмовляються від імені, привласнити власне ім'я «Яхве». Так їм було простіше, легше мати з Ним справу. Крім того, таким чином вони як би привласнювали Його собі. Ім'я робило Всевишнього їх особистим єврейським Богом.

***

Ось така сумна історія. І вона стає ще більш сумною, бо повторюється і сьогодні: наприклад, якщо сказати, що ти просто «християнин», швидше за все тебе не зрозуміють, попросять уточнити: а який саме? Зате найменування «православний», «католик», «протестант», питань не викличуть. Але не будемо про сумне в ці святкові різдвяно-новорічні дні.

PS До речі, «про пташок». А ось у іпостасей, у «персон», на відміну від Бога, навпаки, повинні бути імена. Чи замислювався хто-небудь, чому саме «Батько», «Син», і «Св. Дух »? Може, і тут не все так просто?

А?
Хто тут?
Шо?
Знову ж таки, я дико перепрошую, а Ви хто?
Які у Вас повноваження є мене посилати?
Як Вас звати-величати?
А раптом Ви не в авторитеті?
А згадався мені цей епізод ось з якого приводу: задумався я всерйоз - а чи є у Бога ім'я?
Особисте ім'я?
А чи може взагалі бути особисте ім'я у Бога?