Чи можна стати сім'єю від Бога

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

19 березня 2016, 7:30 Переглядів:

Сім'я Сава: "Для сім'ї треба вибирати ... душу".

Жителі Запоріжжя Еліна і Ігор знайомі зі студентської лави. Тоді їх об'єднав пошук духовного шляху. Вони занурювалися в пізнання філософських і релігійних вчень - індуїзм, йога, протестантизм - не боячись потонути. В процесі вони одружилися, ставши сім'єю Сава, прийшли до православ'я, знайшовши в ньому саме те, що було потрібно душі. Незабаром Еліна і Ігор охрестити і стали періодично відвідувати православну церкву. Ось уже 22 роки Ігор Сава - в сані священика УПЦ (зараз він - протоієрей храму Віри, Надії і Любові в Запоріжжя ), А Еліна Сава - його дружина, матушка-помічниця, до якої парафіяни часто йдуть за порадою, і мати двох діток. "З цим вчинком не тільки змінився статус, але і були переглянуті багато цінностей, в тому числі і сімейні, - згадує Ігор Сава. - Зі звичайної світської, ми перетворилися в християнську сім'ю. Не всі друзі і знайомі зрозуміли і прийняли цей вчинок. З деякими спілкування звелося до мінімуму. Але Бог дав нам в шлюбі двох дітей. Старший син Антон причастився в три місяці, а молодша Марія - взагалі на п'ятий день життя ".

В сім'я Сава з захопленням вивчають історію і літературу українського народу, а також дуже люблять російську літературу, навіть черпають в ній основи культури і виховання. Зараз вся сім'я бере активну участь у розвитку України, допомагаючи людям, які опинилися в непростих життєвих умовах через війну. Сьогодні цій дружній родині вже понад чверть століття. Еліна, крім обов'язків матері і господині, написала книгу "Адам і Єва пострадянського періоду" - збірка художніх оповідань про сім'ю, яка намагається знайти віру. "Сегодня" попросила матінку поділитися досвідом, як створити і зберегти християнську родину.

У сім'ях віруючих при проблемах завжди дивляться вгору, на Бога.

- Еліна, нині вважається, що любов - це щось прекрасне і цікаве, а шлюб - нудне, нудне, застигле, "інститут", звідки любов з часом обов'язково йде. З'явилося безліч різновидів шлюбу: гостьовий, шведський, цивільний шлюб, комуни хіпі. Як до них ставитися?

- Зауважу, що цивільний, гостьовий і інші шлюби - не винахід нашого часу. Згадаймо, Достоєвський був в довгих неоформлених відносинах з Аполлінарією Суслової. Тютчев, будучи офіційно одружений, жив 14 років в цивільному шлюбі з коханою Оленою Денисьевой. Блок, будучи одружений на Любові Менделєєва, щиро її люблячи, не мав з нею інтимних відносин, вважаючи, що це зруйнує його високу, духовне почуття до неї, що послужило приводом її закоханості в Андрія Білого і, фактично, шлюбу втрьох. Словом, різноманітність варіантів співжиття спостерігалося завжди, але це не афішувалося.

- Зараз люди стали вільнішими, рішучіше, сміливіше - про все говорять вголос і всьому дають конкретні назви, хіба це погано?

- Я нікого не засуджую - у нас вільна країна, кожен вибирає свій шлях в силу свого досвіду, розуму, цінностей, віросповідання. Однак часто стикаюся з тим, що пара, проживаючи так, як вони самі вирішили і як їм зручно, раптом ображається, якщо їх вигляд відносин не вважають християнським. Мені часто кажуть: але ви так само народжуєте дітей, готуєте їжу, ходите в кіно, чим ви відрізняєтеся? Ну до церкви часто ходите, а ми тільки пасочки святити. Відмінності, не видимі людині невіруючому, все ж є, і досить великі. Говорячи "християнська сім'я", ми маємо на увазі, що з'єднуються два віруючих у Христа людини: "Щоб були двоє в плоть єдину". Набуття віри стає для людини найбільшою подією в його житті, яке перевертає світогляд і змінює звички. Тепер уже віра сприймається як коштовність, яку не хочеться втрачати: "Царство Небесне подібне ще скарбу, захованого в полі, яке, знайшовши, ховає його, і з радости з того йде, та й усе, що має, і купує поле те".

Пара, де чоловік і жінка воцерковлені і прагнуть до Христа, в першу чергу прагне зберегти і зміцнити свою віру. І головне такої сім'ї - Господь. часто народне свідомість зображує Бога якимось суворим поліцейським з кийком, який придумав нестерпні правила - віруючі зі шкіри геть тягнуться, щоб їх виконати, а тих, хто не виконує, Господь кийком карає. Але Бог є Любов, Він нас любить і хоче, щоб ми були щасливими. Якщо вчитатися в заповіді, то ми побачимо, що вони - не наказ, а скоріше констатація факту, умов, при яких людина може бути щасливою. Ніхто не буде жити радісно, ​​убивши або вкравши, якщо ставитися до всіх так само, як до себе ( "У всьому, як хочете, щоб з вами чинили люди, те саме чиніть їм і ви з ними", - йдеться в Нагірній проповіді Христа.) - всі будуть ввічливі, поблажливі і ласкаві. Тоді як постулати мирського життя і мирського шлюбу без Бога виглядають як "антиєвангеліє". Наприклад, замість того, щоб допомагати один одному і ставитися з терпінням, можна часто почути: "Одружившись, заведи коханку" або "Про коханця розповідай подругам, але від чоловіка приховуй", або: "На Новий рік неодмінно напийся і пий безперервно до виходу на роботу, з'їдаючи якомога більше "олів'є". і багато хто так і живуть. Тому жити за заповідями Божими для віруючого - щастя. і в такій сім'ї люди завжди дивляться вгору. Вони не так переживають про видобуток грошей і не так засмучуються через побутових негараздів, не так сильно, як інші, стурбовані своїм ст атусом, суспільним становищем, цим одвічним "а що подумають люди". Для віруючого на першому плані - дізнатися волю Божу, виконати Його призначення. Для віруючої сім'ї Бог - один, порадник, люблячий Батько, управитель, помічник, Особистість. Вони звертаються до Нього в кожен момент свого життя, підносять подячні молитви, просять допомоги у важких ситуаціях, звіряють свої думки і вчинки відповідно до Його волею. Він завжди присутній у їхньому житті.

ЯК ВИБРАТИ ДРУГУ ПОЛОВИНКУ З ВІРОЮ

"При виборі супутника (супутниці) життя християнин керується іншими принципами, ніж невіруючий, - каже матушка Еліна Сава. - Ми віримо в безсмертя душі, віримо, що і після смерті будемо разом. Тому християнин не вибирає дружину, як стильний гаджет, типу щоб добре готувала, красива - не соромно людям показати. Христианка, думаючи про заміжжя, чи не міряє товщину гаманця майбутнього чоловіка, величину його житлоплощі або наявність загранпропіскі. Вони закохуються в душу. І задають собі єдине питання: хочу я бути саме з цією людиною в в ечності, завжди? Напевно, це звучить занадто пафосно і незвично для нецерковних людей, але те, що пафосно для інших, для віруючих - щоденна реальність.

Невільні СВОБОДА. Мені сподобалася фраза, зміст якої приблизно такий: "Їхні стосунки після його (чоловіка) смерті стали ще краще". Тіло відходить в землю, а наша душа - спогади, емоції, все, що ми встигли відчути, - продовжує жити. Взагалі, слово "вибір" кілька умовно в такій ситуації. Ми досить невільні з самого народження у виборі, ми не можемо вибрати початкові речі, які несемо все життя: дату народження, ім'я, батьків, особливості фізичної будови і т. П. Навіть основне: народжуватися нам в цей світ чи ні - ми не вибираємо . І закохатися в ту чи іншу людину - теж не наш вибір. Я не знаю, як це відбувається, загадку любові багато письменники, філософи, навіть вчені намагалися вирішити, але все, що у них вийшло, - це лише зафіксувати і описати стан, почуття, різні шляхи розвитку та варіанти відносин. Але як вона виникає - так і залишилося загадкою.

ЩО ТАКЕ ЛЮБОВ. Я вважаю, що любов - це Божий дар, милість. Сірники в руках Бога, коли Він посилає цю іскру. Християнська родина починається з любові двох. Важливо зберегти цю іскру, підтримувати полум'я. Без любові неможливо побудувати міцні, довгострокові відносини. Людина завжди роздирається протиріччями: з одного боку - улюблені хочуть бути разом, з іншого - при спільного життя з'являються тертя, нерозуміння, убивча звичка. Любов допомагає це подолати і залишитися разом: "Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чи можна стати сім'єю від Бога". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олег Локтєв

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як до них ставитися?
Зараз люди стали вільнішими, рішучіше, сміливіше - про все говорять вголос і всьому дають конкретні назви, хіба це погано?
Мені часто кажуть: але ви так само народжуєте дітей, готуєте їжу, ходите в кіно, чим ви відрізняєтеся?
І задають собі єдине питання: хочу я бути саме з цією людиною в в ечності, завжди?