Чи є у тварин душа і чи варто за них молитися

У нашій родині був всіма улюблений кіт. Він був дуже ласкавий, радував нас. Його збила машина. Ми дуже сумуємо за нашим улюбленцю. Що відбувається з тваринами після смерті? У них же теж є душа? За них можна молитися? - Олександра, Новоград-Волинський .

Відповідає Філіп, охоронець дальніх печер Києво-Печерської лаври:

- У тварин теж є душа. Але людина відрізняється від тварин тим, що вона створена за образом і подобою Божою, і його дух має властивість прагнути, підніматися і з'єднуватися з Богом. Душі людей безсмертні, так як безсмертний Бог. Що ж відбувається з душами тварин після смерті? На це питання Церква не дає точної відповіді. Богом нам це не відкрито. Є тільки припущення. Наприклад, святитель Феофан Затвотнік писав, що, можливо, Бог створив якусь "світову душу", в яку вливаються після смерті душі всіх тварин істот, крім людини. Є й інші припущення, але це тільки особисті думки.

Немає сенсу молитися за тварин, так як вони по суті своїй безгрішні, навіть якщо вони завдавали комусь зло, вони це робили несвідомо. У тварин немає такого розуму і розуміння добра і зла, як у людини. Вони керуються інстинктами, які у них не були злими по створенні, але стали такими через гріхопадіння людей, і все творіння і природа стали стогнати і мучитися, і озлоблюватися. Але тварини, навіть дикі, відчувають (якщо є) в людях Благодать Божу і перед Святими миряться, стають лагідними і не можуть заподіяти їм зла, навіть навпаки - готові захищати їх. Заєць, наприклад, який, бідолаха, всього боїться і через сильний страху зовсім не спить, але до Святих людям наближається без ніякого страху, з побожним трепетом, як і всі інші тварини.

У такий спосіб не схибив перед Богом, тварини йдуть туди, куди їм визначив Бог, і якщо ми будемо молитися про них, наші молитви вже нічого не вирішать.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Що відбувається з тваринами після смерті?
У них же теж є душа?
За них можна молитися?
Що ж відбувається з душами тварин після смерті?