Чому Петро і Павло поруч

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 липня 2015 року, 7:30 Переглядів:

12 липня християнський світ відзначає свято первоверховних апостолів Петра і Павла. Про життя цих святих людей, про день ангела і тому, як зміна імені змінює життя, ми поговорили з намісником Києво-Печерської лаври митрополитом Павлом, чиє ім'я при хрещенні було Петро.

- Владико, поясніть, чому ми святкуємо і Петра, і Павла в один день, адже народилися вони в різний час, та й такі абсолютно різні? Петро був першим учнем Ісуса, знав і бачив Його, тоді як Павло з'явився після воскресіння Христа, коли почалися гоніння на християн ...

- Справа не в часі. Суть - у їхніх справах. Апостолів Петра і Павла називають первоверховними тому, що вони були першими, хто більше всіх послужив поширенню віри Христової. Саме про діяння Петра і Павла найбільше говориться в Святому Письмі. Тому церква, прославляючи і побоявшись при імені кожного з них, виділила їм цей день святкування, підкресливши їх особливе значення.

Петра перш звали Симоном. І був він звичайним рибалкою, людиною некнижним. І тим не менше, коли Ісус передрік йому: "Будеш ловити людей", Петро сказав: "Відійди від мене, Господи!". Чому? Він хотів прогнати Ісуса Христа? Ні! А тому, що він, простий рибалка , Чоловік не вчений, серцем відчув прірву між собою і Ісусом, усвідомив свою негідність, побачив прірву гріхів своїх. І став ревним учнем, за що уподібнився найбільших видінь за свою відданість.

- Однак ми знаємо, що саме Петро тричі відрікся від Христа ...

- Так, у Петра, як і у всіх людей, були і свої недоліки. Згадаймо момент, коли Господь сподобив Петра йти по водам. І він таки пішов по воді до тих пір, поки був наповнений ревнощами і вірою в Бога. Але як тільки засумнівався - почав тонути. "Що засумнівався, скептик?" - сказав Господь. Так апостол Петро отримав перший закид в маловір'ї. Проте він з особливим завзяттям сповідував Ісуса Христа сином Божим від імені всіх учнів. Так, він тричі відрікся від Христа перед його розп'яттям. Але після вознесіння Христа, на першому Апостольському соборі в Єрусалимі в день п'ятидесятниці, коли почалися запеклі суперечки серед християн (в питаннях обрізання для неиудеев), саме Петро першим зважився взяти слово. І тим самим висловив фундаментальні істини вчення Ісуса Христа: що немає різниці між іудеями і язичниками, а всім однаково Господь дарував Духа Святого, і тому християнам з язичників не потрібно виконувати обрядовий закону Моїсеєва. "Ми віримо, що благодаттю Ісуса Христа спасемося". Господь дав Петру таку силу слова, що вона проникала глибоко в серця і виробляла незабутнє враження.

На відміну від Петра, Павло (перше ім'я якого - Савл) був чоловіком ученим, які здобули освіту у авторитетного богослова Гамалиїла.

- А Павло (Савл) взагалі колись був гонителем християн ...

- Савл належав до числа фарисеїв - ревнителів Закону Мойсея, які прагнули в точності виконати всі його вимоги. Життя Савла - приклад того, як саме фарисеї ставали відданими учнями Христа. Савл не міг відразу, за буквою закону, побачити благодаті. Але Господь, бачачи його ревнощі і виконання всього по букві закону, показав, що слідом за законом приходить благодать, яка картає людини. Однак перехід від закону Мойсея до благодаті Христової був непростий - Савл осліп. Тимчасова тілесна сліпота була дана для того, щоб Савл прозрів духовно. І згодом через Ананію він прозрів, знайшов нове ім'я Павло, зніс багато скорбот і поневірянь, глузувань, побиттів. І при цьому завжди говорив, що щасливий, бо дізнався Христа Спасителя і увірував.

- Що ще об'єднує Петра і Павла?

- Їх обох спіткала кара. За переказами, Петро, ​​відчуваючи, що наблизився час його смерті, йде з Риму. Як раптом йому є Спаситель, який несе хрест на плечах. Петро запитує: "Господи, куди ти йдеш?" - "Іду в Рим постраждати замість тебе". Петро зрозумів докір в маловір'ї і був розп'ятий вниз головою за імператора Нерона.

- Чому вниз головою?

- Це була його прохання. Петро вважав, що не гідний бути розп'ятим, як його учитель . І хотів бути завжди біля ніг свого Спасителя. А апостол Павло був обезголовлений імператором Нероном. Тому Господь встановив пост в честь цих великих святителів, просвітителів язичників, і встановив свято в один день - 29 червня за старим стилем і 12 липня - за новим. Мощі апостола Павла знаходяться в Римі, на околиці міста, в храмі Апостола Павла, а мощі апостола Петра - в Ватикані, в храмі Апостола Петра. Я удостоївся великої честі бути в хрещенні Петром, а в чернецтві - Павлом. Мій духівник, владика Варлаам, з цього приводу сказав: "Тобі не доведеться міняти ікону". Тому що апостоли Петро і Павло завжди зображені разом.

- У апостола Павла раніше було ім'я Савл, у Петра - Симон, ви були Петром, а стали Павлом. Навіщо потрібна зміна імені?

- При зміні імені людина духовно оновлюється, народжується заново, стає новим творінням Божим. Тоді життя починається з чистого аркуша. Незалежно, це монах чи це апостол. Нове ім'я є підставою їхнього життя. Павло в перекладі - "малий, менший", він завжди говорив: "Я менший з учнів", Петро - "камінь". "І Я кажу тобі: ти - Петро, ​​і на скелі оцій побудую Церкву Свою", - говорив Господь. А в мені поєдналося "малий камінь".

- А хто вибирає ім'я при постригу? Хто вам обирав ім'я?

- Мені перше ім'я дали при хрещенні, в честь великого святого Петра. А ось перед постригом, пам'ятаю, прийшов до владики Варлаама, він тоді був дуже хворий і зустрів мене словами: "У мене вже повинна була бути нова Пасха". "Не поспішайте, владика, ви ще мене не постригли", - відповів я йому. Це дійсно був для мене вчитель, сповідник, який за радянських часів дев'ять років відсидів за віру. Він запитав: "Яке ти хочеш ім'я?". Я так зрадів, що у мене буде право вибору, і став перераховувати: "Антоній, Серафим або Варлаам". Мені дуже подобалися ці імена! І тут він відповідає: "Багато хочеш" - "Так навіщо питали?" - "Я дам тобі те ім'я, яке тричі витягну". - "Тільки не Павло!".

- Чому не Павло? Вам не подобалося це ім'я?

- У нашому роду Павли якісь неблагополучні були. Як уявив, що і я теж Павлом стану, пополню ряди невдах! А владика після літургії витягнув це ім'я, після акафісту і після ранкової молитви. Було три імені - Пафнутій, Парфеній і Павло. Вибір припав на Павла ... Але зараз я звик.

- Зміна імені змінила ваше життя?

- Якесь тиск імені відчувається. Я дуже не хотів би випробувати те, що колись зазнав Петро, ​​який тричі відрікся від Христа. Але є ревнощі - бути таким же безстрашним, як апостол Павло. Взагалі, з досвіду можу сказати, що зміна імені змінює людину. Навіть змінюється його вираз обличчя, особливо після постригу в чернецтво. Ім'я не тяжіє - просто людина більше підпорядковує своє життя небесному покровителю. Вже соромно боятися чогось, соромно не проповідувати, соромно лінуватися.

- Є люди, яким своє ім'я не подобається. Вони навіть хочуть його змінити ...

- Що значить - не подобається своє ім'я? Якщо мова йде про ім'я, яке давалося при хрещенні, а не просто тому, що мама серіал подивилася, то на то ім'я була воля Божого. У мене був випадок: приїжджаємо на відспівування, запитуємо: "Як звати?" - "Владлен, як Володимир Ілліч Ленін". - "А як нам його відспівувати? Яке ім'я при хрещенні було?" - "Володимир". Всяке буває. Кожна людина гідний свого імені, і не треба його гребувати. Потрібно прочитати житіє святого, на честь якого вас назвали, і намагатися бути схожим на нього.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чому Петро і Павло поруч". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Анастасія Білоусова, Олександра Бичковська

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Владико, поясніть, чому ми святкуємо і Петра, і Павла в один день, адже народилися вони в різний час, та й такі абсолютно різні?
Чому?
Він хотів прогнати Ісуса Христа?
Quot;Що засумнівався, скептик?
Що ще об'єднує Петра і Павла?
Петро запитує: "Господи, куди ти йдеш?
Чому вниз головою?
Навіщо потрібна зміна імені?
А хто вибирає ім'я при постригу?
Хто вам обирав ім'я?