Чому ми не розуміємо Бога?

Священик Костянтин Камишанов про сьогоднішньому євангельському читанні про диво насичення народу п'ятьма хлібами. Священик Костянтин Камишанов про сьогоднішньому євангельському читанні про диво насичення народу п'ятьма хлібами

Священик Костянтин Камишанов

Другий раз ми зустрічаємо в Євангелії слово «жалість». І жодного разу воно нам не трапляється в молитвах, богословських працях і євангельської етики. Але ж написано чорним по білому, навмисне звернуто увагу на жалість.

І, як вийшов Ісус, Він побачив багато народу, і змилувався над ними, і їхніх слабих уздоровив.

Що ж замість жалості ми зустрічаємо в молитвах? «Милість».

Милість сильно відрізняється від жалю.

Слово «милість» більш спокійне. Слово «жалість» більш драматичне.

Жалість - одна з форм почуття дискомфорту, часто набуває вид поблажливого співчуття. Сумне почуття, жаль, смуток.

Милість - добре, великодушне ставлення. Прихильність, довіру, прихильність до нижчого особі з боку вищої посади.

В даному випадку Христос проявив жалість до зовнішніх людям, а милість до учнів. Христу просто стало шкода людей, яких Він навчав і які замість благодаті і сили змогли сприйняти медичну допомогу, рибу і хліб:

І, звелівши натовпові посідати на траві, Він узяв п'ять хлібів і дві рибі, споглянув на небо, поблагословив й поламав ті хліби, і дав учням, а учні народові.

І всі їли й наситились, а з кусків позосталих назбирали дванадцятеро повних кошів а їли, було близько п'яти тисяч чоловік, крім жінок і дітей.

Народу було за приблизними підрахунками близько дванадцяти тисяч чоловік. З них ніхто не пішов за Христом. З них ніхто не став Його учнем. З них ніхто не сприйняв Його слів. І Христу стало їх шкода.

Господу шкода всіх. Але Бог не може насильно зробити людину подібним Йому. Господь не може насильно затягнути людей в Рай і зробити їх святими. Через все Євангеліє проходять червоною ниткою слова і попередження Христа про те, що врятуються не всі, а тільки «мале стадо». Тільки ті, хто народився від Духа. Тільки ті, хто перетворився у Христі.

Був такий гностик Оріген. Він думав, що милостивий Бог в кінці часів врятує всіх: і правих, і неправих; і пост, і немає повідомлень; і злих, і добрих, і навіть бісів. Але Церква розцінила це вчення як єресь. Бог і Церква говорять про те, що врятуються лише ті, хто народився в Дусі.

Чи не народився в Дусі? Хороший ти людина, але одному Богу відомо, що станеться з тобою після смерті і куди ти потрапиш, якщо не потрапляєш в Рай зі святими. За вченням Христа, світ після смерті строго полярен. Рай і пекло. Чистилища немає. Ось думай, де ти опинишся. Між раєм і пеклом? Що це? Замок Кентервільський привид і доля Вічного примарного скитальца?

І одного факту хрещення тут мало. Хрещення - це лише аванс святості. А сама святість приходить в працях і сприйнятті милості Божої. А прийняти її можна тільки в таїнстві і в працях. І для того, щоб прийняти милість - благодать і силу Божу, її треба ХОТІТИ і потрудитися прийняти.

Дванадцять тисяч чоловік, які слухали Христа, хотіли прийняти милість, а взяли жалість. Вони, не знаючи, що вона таке, вирішили, що це здоров'я, хліб і риба, і викликали у Ісуса сумне почуття і співчуття. Він дав їм їсти і пішов помолитися на самоті.

Христос пішов на гору, не розділів трапезу ні з народом, ні з учнями. Очевидно, Його послабила ця проповідь, протягом якої учні перебували в очікуванні фіналу, а люди чекали матеріальних благ. Христу виявилося потрібно підкріпитися в молитві. Він іде на гору помолитися і нагадати, що Його їжа - це слово Отця, а не хліб і риба. Він іде на гору - місце, близьке до неба, а народ залишається внизу з хлібом і рибою. Він і раніше йшов в пустелю:

- Був Він там сорок днів у пустині і перебував зо звіриною І служили Йому Анголи.

... Був зі звірами ...

Ні, народ не винен. Він так вчинив не зі зла. На ньому немає суду Бога, але на ньому немає і милості Божої. Про нього у Христа одне розчарування. Дванадцять тисяч людей не захотіли і не змогли знайти дорогу в Рай. Вони не засуджені, але й не стали тим самим «малим стадом», заради якого твориться історія цього світу.

Ось тут дуже чутливе місце для сучасної людини. Можна бути здоровим, душевною людиною, але не потрапити в Рай. Христос твердо і наполегливо повторює, що в Рай потраплять тільки ті, хто народився в Дусі і поєднувався з Богом в цьому Дусі в таїнствах.

Сучасна людина часто принижує і ігнорує церковне життя за її архаїчність, ієрархічність, старомодність, неуважність до того воза нісенітниці, який накопичується в голові деміургів-неофітів. За нетолерантність, що не публічність, що не медійність, що не послужливість. За злих бабусь, шику на народ, за товстих священиків і їх міфічні мерседеси.

Церква, слово Боже і таїнства все-таки нічим не заміниш, і в іншому місці нічого подібного немає, незважаючи на толерантність, модність і послужливість.

Все це здорово, але ось зібралися люди поза Церквою, п'ють червоне вино, їдять білий хліб, тлумачать про добро і зло, а Святий Дух не сходить на ці дари. І нічого з ними не відбувається, окрім того, що Бог їх шкодує.

Все це здорово, але ось товчуться біля храму бомжі і жінки в циганських спідницях. Начебто при храмі, а то, що всередині храму, їм не потрібно. Їх шкодують, але милість Божа проходить повз них, бо вона не в грошах, а в благодаті і силі.

Який ти ні на є розумний і добрий, але без милості, благодаті Бога, яка подається в таїнствах, ти НІКОЛИ не народишся в Дусі і твоя доля покрита таємницею, як істоти, непотрібного Богу. Гарного, але непотрібного Йому в Його новому світі.

Можна скільки завгодно ображатися, мудрувати, але Бог нас всіх попередив, і не один раз, про те, що багато покликаних, але мало вибраних.

Можна скільки завгодно ображатися, мудрувати, але одного разу Бог піде на гору від тих, кому потрібна від Нього риба, хліб і здоров'я. Піде перевести Дух і побути без нас.

Ця частина Євангелія дуже драматична. Христос після молитви кидає народ, учнів і зникає, щоб потім раптово здатися учням, простуючи по хребту хвиль.

Припинивши масову проповідь, Ісус подався до гадаринських біснуватого, який зміг Його зрозуміти і прийняти. Серце цього біснуватого виявилося краще і глибше сердець тисяч слухачів тієї сторони Генісаретського озера.

Христос вже не став проповідувати всьому народові. Це виявилося марно. Він став шукати Собі учнів штучно. Він пішов до вмираючої доньці Яіра, римському сотнику, кровоточивої жінки, яким він виявився потрібен не тільки як доктор, а й як Бог.

Ми зараз все ситі. По крайней мере, всім доступний хліб, крупа, минтай, хек і сайра. А що? Ця дешева океанічна риба набагато смачніше і корисніше дорогого отруєного норвезького лосося і дорогих отруєних китайських морепродуктів, не кажучи про жахливий отруйному м'ясі бройлерів і хімічному молоці.

Жалість Бога ми тепер бачимо не в хлібі і рибі. Тепер ми ділимо спадок, влаштувалися на добре оплачувану роботу, вибиваємо або віддаємо борги, чинимо в інститути, боремося з вином (а на вино гроші завжди є), кидаємося між чоловіком і коханцями, і багато всякого такого, що нам смерть як цікаво і зовсім байдуже Богу. Ну і здоров'я нам також важливо, як і тим дванадцяти тисячам, над якими зглянувся Ісус.

Як це мало! Як це небезпечно і трагічно. Ці турботи, що затьмарює нам розум, є симптоми погіршення первородного гріха.

Ці турботи, що затьмарює нам розум, є симптоми погіршення первородного гріха

Адам в Раю вправний тим, що повірив, що буде як Бог. Але гріхопадіння зайшло ще далі. Якщо Адаму тільки здалося, що він дорівнює Богу, то народ, що зібрався на Генісаретському озері, був підсвідомо впевнений в тому, що його проблеми важливіше проблем Бога.

Слухаючи повість про те, як багатотисячний натовп наїлася, зцілилася і залишила Христа, ми повинні запитати себе: «А чи не перебуваю і я в цьому натовпі невдячного народу, впевненого, що Бог існує для того, щоб служити у людини на посилках? Чи не торкнулася чи й мене наївна споживча простота у відносинах з Богом, яка часто висловлюється грубо і просто: "Нехай Ти Бог. Так і дай нам здоров'я, хліба, риби і видовищ. А що такого? Шкода, чи що? Що поганого в тому, що Бог пожаліє нас? "»

Погано те, що ми не розуміємо того, що народжені і створені не для жалю, а для милості і любові Бога. Погано те, що ми чуємо слова Бога і не в змозі їх прийняти:

- Я двері: хто ввійде Мною, той спасеться, і той ввійде та вийде, і пасовисько знайде. Хто не входить дверима в кошару, але перелазить деінде, той злодій і розбійник.

Виходить справу, і ми - розбійники? Виходить справу, Бог йде в такому випадку і від нас? Чому ж і ми, як і той народ, не розуміємо Бога? Тому що ми глибоко травмовані любов'ю до себе. Ця зацикленість витісняє думки Бога, голос Бога і любов Бога. Вона витісняє не тільки Божий образ, а й образ і особистість інших людей. Ми в болючою любові до себе втрачаємо не тільки образ Божий. Разом з втратою цього образу ми втрачаємо і свій образ, втрачаємо себе і стаємо порожнечею. Люди порожнечі впізнаються по безперервному страждання, в якому проходить все їхнє життя.

Шукати свого, а не Божого - значить страждати. Це парадоксально, але чим більше собі нагортають, тим похмуріше на душі. Тим тривожніше і тим злій серце.

Шукати свого замість Божого - справжнє божевілля. Ніхто не п'є воду з помийної ями. Ніхто не їсть тухлу їжу. Але люди змінюють Божий світ на свою дурь і дивуються поганого самопочуття, хвороби, нещастя, тяжкості.

Коли ми шукаємо свого, то страждаємо. А коли страждаємо, то Богу нас шкода. І Він весь час намагається нас відвернути від непотрібних і безглуздих страждань благодаттю - помилувати. І цю її може принести благодать і силу вже давно пора зауважити і з її допомогою з'єднати в собі милість і мудрість.

Милість і правда спіткаються, справедливість та мир поцілуються; істина виникне з землі, і правда прінікнет з небес; і Господь дасть добро, і земля наша дасть плід свій; Справедливість ходитиме перед Ним і поставить на путь стопи свої (Псалтир).

Що ж замість жалості ми зустрічаємо в молитвах?
Чи не народився в Дусі?
Між раєм і пеклом?
Що це?
Замок Кентервільський привид і доля Вічного примарного скитальца?
А що?
А що такого?
Шкода, чи що?
Що поганого в тому, що Бог пожаліє нас?