Да воскресне Бог і розбіжаться вороги його .. "

  1. Історія
  2. Текст молитви російською мовою
  3. Коли ж читається ця молитва?
  4. Кілька слів про сенс
  5. факти допомоги

Православне молитовне звернення «Да воскресне Бог

Православне молитовне звернення «Да воскресне Бог ...» по-іншому ще називається молитвою Чесному Хресту, псалом 90. Однак це зовсім не означає, що віруючі звертаються до безмовного предмету, ніби стародавні язичники-ідолопоклонники. Щоб зрозуміти значення цієї молитви , Варто заглянути в глибини історії.

Історія

Історія

На початку IV століття римський імператор Костянтин, за заслуги перед Православною Церквою названий згодом рівноапостольним (тобто рівним за значенням апостолам) і Великим і зарахований до лику святих, поставив собі за мету відшукати Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. З цією місією в Єрусалим вирушила його мати, цариця Олена (теж удостоєна аналогічних звань).

Можна уявити труднощі, які зустрілися на її шляху до мети - адже з часів тих біблійних подій пройшло три століття.

Однак цієї благородної мети судилося здійснитися. Коли вже була практично втрачена надія на можливість знайти «чесне древо», цариці зустрівся старий єврей, який показав, де в глибокій печері може бути прихований Хрест Господній. На тому місці було споруджено язичницьке святилище. Цариця Олена повеліла зруйнувати його і почати розкопки.

На вказаному місці було виявлено три хрести. Як відомо, разом з Господом Ісусом були розп'яті двох розбійників. Яке ж з хрещених споруд шукане? Мудра цариця швидко знайшла вихід: сам Син Божий підкаже відповідь. До всіх хрестів підносили важкохвору жінку. Два з них не справили ніякого дії. А у третього жінка піднялася исцеленной.

Таке ж випробування зробили з тілом померлого городянина: у третього хреста він ожив. Сумнівів бути не могло: саме на цьому Хресті прийняв муки Ісус, за життя зцілює хворих і немічних, воскрешати померлих і продовжує робити це і після Свого Воскресіння.

Таким чином, знаряддя страти зберегло на собі могутню цілющу силу Спасителя. І звертаються віруючі з молитвою ні до хреста в прямому його розумінні, а до Хреста - як символу Господньої захисту від злих сил.

до змісту ↑

Текст молитви російською мовою

Да воскресне Бог, і розбіжаться вороги Його, і нехай тікають від лиця Його ті, що ненавидять Його. Яко зникає дим; нехай щезнуть; яко тане віск від імені вогню, так нехай загинуть біси від імені люблячих Бога і знаменує хресним знаменням, і в радості промовляючи: Радуйся, Пречесний і Животворящий Хрест Господній, прогоняяй біси силою на тобі пропятаго Господа нашого Ісуса Христа, у пекло зійшов і поправшаго силу диявол, і даровавшаго нам тобі Хрест Свій Чесний на прогнание всякого супостата. Про Пречесний і Животворящий Хрест Господній! Допомагай ми зі Святою пані Дівою Богородицею і з усіма святими навіки. Амінь.

до змісту ↑

Коли ж читається ця молитва?

За великим рахунком, молитва - це спілкування з Господом. Молитовне звернення «Да воскресне Бог» вимовляється найчастіше в екстремальних ситуаціях, але ще і для того, щоб знайти гармонію в душі, спокій і мир, підзарядитися світлою енергією, скинути негатив. Недарма вона включена у вечірній молитовне правило.

Молитву можна читати і слухати, а краще вивчити напам'ять і повторювати кожен день. Цей текст дуже сильний, також як і «Отче наш», тому її слід читати в будь-яких життєвих обставин.

Диявольськими підступами можна вважати і так званий пристріт, або псування. Також темні сутності, які уособлюють зло, є джерелами гріха. А гріх - це тягар на душі і совісті, і від цієї тяжкості потрібно позбавлення у вигляді каяття і молитви. З найдавніших часів за допомогою молитви до Чесному Хресту виганяли бісів.

Слова, які виходять із глибини душі, підносили солдати, які воювали і в попередні століття, і в сучасних «гарячих точках», і молитва рятувала їх від страху смерті, дарувала мужність.

до змісту ↑

Кілька слів про сенс

Кілька слів про сенс

Чого гріха таїти, нерідко ми молимося чисто автоматично, завчено виголошуючи слова молитви і не вдумуючись в її зміст. А давайте спробуємо зрозуміти, про що йде мова в молитві «Да воскресне Бог». Для цього треба замінити малозрозумілі слова на загальновживані.

Так, буквально в першому рядку словосполучення «розбіжаться вороги Його» на сучасній мові буде звучати як «розсіються вороги Його». Ті, хто хреститься , Тобто осіняє себе хресним знаменням, названі Прапора, що говорять - глаголющими.

Хрест Господній названий Пречесний і животворящим, що означає дуже шанованим і дарує життя.

Старе причастя «розп'яття» відповідає сучасному «розп'ятий». Сенс фрази «у пекло зійшов і зневажила силу диявола» полягає в тому, що після своєї хресної смерті Ісус Христос спустився в пекло і звільнив з його уз святих, оскільки до Христового Воскресіння такого поняття як Рай не існувало. Воно виникло тільки тоді, коли Син Божий переміг смерть , Воскрес і знищив силу ворога роду людського - «потоптав силу диявола».

до змісту ↑

факти допомоги

факти допомоги

«... І тоді я сказала:« Да воскресне Бог ... »Нерідко саме так починаються розповіді про силу впливу молитви. Діляться своїми історіями абітурієнти, які звернулися за допомогою до Пречесний Хресту перед складним іспитом; люди, що зустрілися з хуліганами на темній вулиці.

Зафіксовано розповідь чоловіка, у якого дружина страждала від незрозумілого психічної недуги. Без видимих причин вона починала вити, ховатися під ліжко або лаву. Так тривало багато років. Лікарі призначали антидепресанти, але це анітрохи покращувало ситуацію.

Одного разу такий припадок прихопив жінку під час вечірньої прогулянки в парку. Вона стала вити по-вовчому і полізла під паркову лавку. Чоловік розгубився: перш такого з нею на вулиці не траплялося. І тут поруч несподівано виявилася жінка, одягнена, як зазвичай одягаються в церкву: в довгій сукні, з покритою шарфом головою, і голосно почала читати молитву «Да воскресне Бог».

Хвора стихла, села на лаву, а незабаром зовсім заспокоїлася. Незнайомка в кінці молитви перехрестила її і порадила чоловікові щораз в разі нападу читати цю молитву, подарувавши йому на прощання молитвослов. Він так і вчинив. Незабаром подібні напади взагалі припинилися, а чоловік з дружиною стали регулярно відвідувати церква .

Рекомендуємо подивитися відео - «Да воскресне Бог і розбіжаться вороги його ...»:





Поділитися з друзями:

Яке ж з хрещених споруд шукане?