Де народився Сергій Радонезький?

Олександр Зайцев

У попередній публікації я почав розповідь про поїздку в Ростов, сьогодні хочу розповісти ще про один цікавий місці. Відвідавши Борисоглібський монастир, ми вирушили на батьківщину Сергія Радонезького в Варниці. Назва цього селища пов'язане з тим, що місцеві жителі з давніх-давен тут добували і варили сіль. Зараз на місці садиби батьків Пресвятого Сергія Радонезького стоїть монастир. У нього то ми і поїхали.

Заснований Троїце-Сергієв Варницька монастир в 1427 році архієпископом Єфремом, п'ять років по тому після смерті Сергія Радонезького. Місце було обрано не спроста, як прийнято вважати (прямих доказів немає) тут колись стояв будинок Кирила і Марії, батьків преподобного Сергія Радонезького. У тому будинку народився і сам святий.

Ростовські бояри Кирило і Марія були люди благородні і знатні, але жити вони вважали за краще не в галасливому місті, а в невеликому селищі. В один зі світлих днів (днем народження святого вважається 3 травня 1314 року, але це чисто умовно, навіть рік достеменно ніхто не знає) в будинку боярина Кирила була велика радість, Бог дарував їм сина. При хрещенні дитині дали ім'я Варфоломій, тому що в цей день святкувався пам'ять святого апостола Варфоломія.
Коли Варфоломію виповнилось сім років, батьки віддали його вчитися грамоті. Однак грамота юнакові не давалася і батьки сильно переживали з цього приводу. Сам же Варфоломій на самоті, гірко плакав про свою нездатність, гаряче і щиро молився Господу Богу: «Дай же Ти мені, Господи, зрозуміти цю грамоту; навчи Ти мене, Господи, просвіти і подай! ». І ось Господь, послухав нарешті ревної молитви отрока Варфоломія і дарував йому просимо. А сталося це так.

Коли Варфоломію виповнилось 13 років, він за завданням батька відправився в поле шукати коней. Під час пошуків він вийшов на галявину і побачив під дубом незнайомого старця-чорноризця, саном пресвітера, який підносив молитви Богу. Отрок вклонився йому і відійшов в сторону чекати закінчення молитви. Старець закінчив молитву, підкликав до себе добре дитя, благословив і запитав: «Що тобі треба, чадо?». Вклонившись, хлопчик з глибоким душевним хвилюванням розповів йому своє горе і просив старця молитися, щоб Бог допоміг йому здолати грамоту. Старець помолився, вийняв з-за пазухи невеликий ковчег, трьома перстами дістав малу частку святий проскуру і благословляючи їй Варфоломія, промовив: «Візьми це, чадо, і снеждь; це дається тобі на ознаку благодаті Божої і розуміння Святого Письма. Не дивися на те, що частка святого хліба так мала: велика насолода куштування від неї ». Варфоломій подякував старця. А старець додав: «Якщо віруєш чадо, - ще більші від них побачиш. А про грамоті не журися: знай, що відтепер Господь подасть тобі розуміння книжкове паче братів твоїх і товаришів, так що і інших будеш користуватися.

Старець хотів було розпрощатися з хлопчиком, однак Варфоломій благав його відвідати будинок батьків. У будинку Кирила і Марії завжди були раді благочестивим людям, гостю було запропоновано привітне пригощання. Але старець віддав перевагу спочатку пройти в молитвах і запросив з собою Варфоломія, звелівши йому читати псалми. Даремно здивований юнак відмовлявся невмінням: старець сам дав йому в руки книгу і наполягав, щоб той читав слово Боже без сумніву. Отрок забрав благословення від старця і, благоговійно поклавши на себе хресним знаменням, почав стіхословія Псалтир струнко й виразно! .. І сам він, і батьки, і брати не могли надивуватися, як добре читає він ...

За трапезою батьки Варфоломія розповіли старця знамена, що супроводжували народження їхнього сина, і той сказав: "... Бог благословив вас таким дітищем. Він предизбрал вашого сина ще перед народженням. А що я кажу вам правду - ось вам знамення: з цієї пори юнак буде добре розуміти всю книжкову мудрість і вільно буде читати Святе Письмо. Знайте, що великий буде син ваш перед Богом і людьми за його добродійне життя!
Старець встав, щоб іти; вже на порозі будинку він ще раз звернувся до батьків Варфоломєєвим і вимовив в пророчий дусі такі загадкові слова: "Отрок буде колись обителлю Пресвятої Трійці; він багатьох приведе за собою, щоб вони розуміли Божественних заповідей. »

Гостинні господарі проводили мандрівника до воріт свого будинку; але тут він раптом став невидимий, так що Кирило і Марія мимоволі подумали, що не Ангел чи Божий був посланий до них, щоб дарувати премудрість їх синові. І глибоко зберегли вони в тих, хто тремтить серцях своїх таємничі дієслова. Тим часом як казав старий, так і трапилося: з отроком сталася дивна зміна. Яку б книгу ні розкрив він, негайно ж починав читати її без будь-якого труднощі, розуміючи сенс того, що читав. Так дар Божий, настільки несподівано йому посланий, впливав в юному Варфоломія і просвітив розум його. Немає потреби говорити, що після цього випадку він скоро випередив у навчанні як братів своїх, так і інших товаришів.

Все це відбувалося в селі Варниці, а на тому місці, де Варфоломій зустрів старця поставили хрест. Історія ж самого монастиря мене особливо не вразила, він не ходив би, що не був багатий, часом жив навіть жалюгідне існування, був розорений поляками. За часів радянської влади його зруйнували майже дощенту. З 1995 року почалося відновлення монастиря, архітектурний ансамбль якого довелося відновлювати заново.

У наш приїзд народу в монастирі було трохи і ніхто не заважав нашій неспішної прогулянки. Мабуть з цієї ж причини монастир був уподобаний весільними фотографами, вони сюди приводять молодят на весільні фотосесії. У монастирі ми купили дуже смачні пиріг і медовуху. Медовуха мені здалася дуже міцною, я її так і не подужав.

Закінчивши огляд Варницька монастиря наш шлях лежав в Ростов Великий.

джерело: alexfotoblog.ru

схоже

Старець закінчив молитву, підкликав до себе добре дитя, благословив і запитав: «Що тобі треба, чадо?