День Святої Трійці. П'ятидесятниця

З Діянь апостольських Ви ж, любі браття, чули, що Дух Святий з'явився над Апостолами в вогненних язиках і дарував їм ведення інших мов. Сім дивом Дух Святий показує ніщо інше, як те, що Свята Церква, сповнена тим же Духом, мала відбутися говорити мовами всіх народів. Ті, які, всупереч Богу, посилювалися побудувати вежу, втратили спільність єдиної мови (Бут. 11, 8) , А в цих, які смиренно боялися Бога, всі мови наведені в з'єднання. Отже, тут смирення заслужило допомогу, а там гордість - змішання.

11, 8)

Але чому Дух Святий, совечний Отцю і Сину, з'явився в вогні? Чому з'явився в вогні і разом в мовах? Чому Він є іноді в голубі, а іноді в вогні? Чому над Єдинородним Сином Дух Святий з'явився у вигляді голуба, а над Апостолами - у вогні (так що ні на Господа не сходив у вогні, ні над учнями не був у вигляді голуба)?

Совечний Отцю і Сину Дух Святий є в вогні тому, що Бог є безтілесний, невимовний і невидимий Вогонь, за свідченням святого апостола Павла: Бог наш Вогонь, що пожирає (є) (Євр. 12, 29) . Бог називається вогнем, бо ж Він поїдає іржу гріхів. Про це вогні (небесна) Істина говорить: Вогню пріідох кинути на землю (Лк. 12, 49) . Землею названі земні серця, які, завжди вміщуючи в собі нижчі помисли, зневажаються злими духами. А Господь посилає вогонь на землю, коли диханням Святого Духа запалює плотські серця; і земля горить, коли тілесне серце залишає похоті справжнього століття і запалюється любов'ю до Бога.

Отже, Дух (Святий) пристойно з'явився в вогні, тому що з будь-якого серця, Їм наповнюється, Він виганяє цепененіе холоду і запалює його любов'ю до вічності. У вогненних же мовах Дух Святий з'явився тому, що всіх, кого наповнює, Він чинить разом і полум'яними, і що говорять. Вогненні язики мають вчителі віри, так як, проповідуючи про любов до Бога, вони запалюють серця слухачів (бо без праці слово вчителя, якщо воно не може запалити любові). Цей пломінь вчення відчували з вуст Самою Істини ті, які говорили: Чи не серце чи наю горя бе в наю, егда глаголаше нама на шляху і егда сказоваше нама Писання? (Лк. 24, 32) . (Бо від почутого слова запалюється дух, зникає хлад бездушності, і душа, прагнучи до гірських бажанням, стає чужою похотей земних.) І обрані Божий ніколи не слухають заповідей Небесних з холодним серцем, але горять до них вогнем внутрішньої любові і ревнощів по правді.

Але Дух Святий з'являється і у вигляді голуба, і в огні позаяк всіх, виконаних Їм, Він чинить простими і полум'яними - простими по чистоті, полум'яними по ревному наслідування. Богу не може бути уподоба ні простота без ревнощів, ні ревнощі без простоти; тому-то Сама Істина і каже: Будите убо мудрі яко змія, і цілі (прості) яко блакитний (Мф. 10, 16) .

Отже, оскільки оно Дух навчає і непорочності, і простоті, то Він і повинен був з'явитися і в вогні, і в голубі для того, щоб будь-яке серце, якого стосується Його благодать, було і спокійно (просто) по властивості лагідності, і полум'яно по ревнощів до правди.

Чому, нарешті, Дух Святий на Самого Спасителя нашого, Заступника Бога і людей, нізшел у вигляді голуба, а на учнів - у вигляді вогняному? Відомо, що Єдинородний Син Божий є Суддя людського роду, але хто встояв би перед Його правосуддям, якби Він, в ревнощів по правді, захотів судити гріхи наші перш, ніж зібрав нас лагідністю? Тому, зробившись Людиною заради чоловіків, Він явив Себе лагідним для чоловіків. Він не хотів вражати грішників, але хотів зібрати їх. Він перш хотів виправляти лагідністю, щоб мати тих, кого після можна було б врятувати на Суді.

Таким чином, Дух Святий мусив з'явитися у вигляді голуба над Тим, Хто приходив не для того, щоб по ревнощів уже вразити гріхи, але для того, щоб по лагідності ще терпіти їх. Навпаки, над Апостолами Дух Святий мусив з'явитися у вогні, щоб ті, які були простими людьми, а тому і грішниками, воспламеняли духом інших рабів проти їх самих і самі в собі покаянням очищали ті гріхи, які Бог терпів по поблажливості (бо і самі прихильні до Небесного Вчителя не могли бути без гріха, за свідченням святого євангеліста Іоанна, який промовив: Аще речемь, яко гріха не імами, собі приваблювала, і істини несть в нас (1 Ін. 1, 8) .

Отже, Дух Святий у вогні Ти зійшов на чоловіків, а у вигляді голуба з'явився над Господом для того, щоб ми в ревнощів до правди ретельно спостерігали за гріхами своїми, терпимими по поблажливості і милості, і завжди палить оні полум'ям покаяння. Дух Святий з'явився над Искупителем у вигляді голуба, а над людьми - у вогні для того, щоб у скільки разів строгість нашого Судді соделалась для нас більш поміркований, в стільки наша слабкість соделалась проти самої себе полум'яніше.

Про Бога Духа Святого написано: овому бо Духом дається слово премудрості, іншому ж слово розуму, про томже Дусі; іншому ж віра, темже Духом; іншому ж обдарування зцілень, про томже Дусі; іншому ж дії сил, іншому ж пророцтво, іншому ж разсуждения Духовому, іншому ж роди мов, іншому ж оповіді мов. Вся ж ця діє єдиний і тойжде Дух, розділяючи владою коемуждо якоже хощет (1 Кор. 12, 8-11) . Духом уст Його вся сила їх (Пс. 32, 6) .

Апостоли не зважилися б протистояти цьому світові, якби їх не зміцнило могутність Святого Духа. Ми знаємо, які були ці Вчителі Святої Церкви перш зішестя Святого Духа, і бачимо, як сильні стали вони по зішестя Його. Дійсно, як немічний був апостол Петро і як боязкий до зішестя Духа, про це скаже, якщо ми запитаємо, служниця-воротарка. Вражений одним голосом жінки, злякавшись смерті, він відрікся від Життя (Мф. 26, 69-72) ; і ось що чудово: Петро зрікався Спасителя на землі тоді, коли розбійник сповідав Господа на хресті (Лк. 23, 41-42) .

Але подивимося, яким з'явився цей настільки боязкий чоловік після зішестя Святого Духа. Сходиться збори правителів і старійшин. Апостолам, вже покараним, оголошується, щоб вони не наважувалися говорити про Імені Ісуса, але Петро великої сміливости відповідає: Повіноватіся личить Богові паче, ніж людиною (Діян. 5, 29) . І знову: Аще праведно є перед Богом вас послухати паче, ніж Бога, судіть: не можемо бо ми, яже відехом і слишахом, що не промовляти (Діян. 4, 19-20) . Вони ж убо ідяху радіючи від імені собору, яко за Ім'я Господа Ісуса сподобішася безчестя прияти (Діян. 5, 41) . Ось, в покарання радіє той самий Апостол, який перш за боявся слова, і той, хто колись, бувши спитали, злякався голосу служниці, після зішестя Святого Духа, бувши покараний, зневажає могутність князів.

Приємно звести погляд віри на силу Творця - Духа Святого і хоча коротко розглянути батьків Старого і Нового Завітів. Ось отвір очима (віри) я дивлюся на Давида, Амоса, Данила, Петра, Павла, Матвія; але, бажаючи розглянути, який Сей Творець, хвора в самому розгляді моєму.

Він (Дух Святий) виконує отрока, що грає на гуслях, і чинить його Псалмоспівцем (1 Цар. 16, 18) ; виконує «пастиря стада, що збирає ягодічія», і чинить його Пророком (Ам. 7, 14) ; виконує цнотливого юнака і чинить його суддею старців (Дан. 13, 46) ; виконує рибаря і чинить його Проповідником (Мф. 4, 19) ; виконує гонителя і чинить його Вчителем мов (Діян. 9, 1) ; виконує збирача податей і чинить його Євангелістом (Лк. 5, 27-28) .

О, який Творець - Цей Дух! Не потрібно багато часу для вивчення всього, чого Він хоче, тому що, тільки-но торкнеться - Він навчає розум, і один дотик Його є вже навчення, бо осяянням Він негайно змінює дух людський, раптом змушує їх бути тим, чим він був, раптом в своєму розпорядженні тим, чим він не був.

Подумай про святих наших проповідників (Апостолах), якими Дух Святий знайшов їх в нинішній день і якими зробив їх. Справді, через побоювання від іудеїв вони були зібрані в одній світлиці, всім їм був відомий їхній природний мову; проте ж і на тому самому мові, який знали, вони не наважувалися відкрито сповідувати Христа. Прийшов Дух Святий і навчив їх відання різних мов, а в серці вклав силу відваги (Діян. 2, 2) . І ті, які перш за боялися навіть на своїй мові говорити про Христа, почали проповідувати Спасителя і на інших мовах (бо займання серце знехтували ті муки тілесні, яких страшилася перш, препобеділо силу плотської хвороби любов'ю до Творця); ті, які перш через побоювання поступалися своїм противникам, вже з владою беруть верх ними. Отже, Той, Який приніс їх на верх такої висоти, що не вчинив чи, так би мовити, душі земних людей небесними?

Тож подумайте ж, возлюбленнеішіе братіє, яким великим після втілення Єдинородного Сина Божого свято зішестя Святого Духа! Як то, так і інше свято Високоповажний, тому що під час того Бог, перебуваючи Богом, прийняв людство, а під час цього люди з усиновлення стали богами.

Отже, якщо ми не хочемо до смерті залишатися плотськими, то возлюбим Животворящого Духа. Втім, позаяк плоть не знає Духа, то, може бути, хто-небудь в тілесному думці скаже самому собі: «Як я можу любити Того, Кого не знаю?» В цьому і ми згодні, тому що розум, спрямований до мабуть, не вміє зріти Невидимого: він ні про що не думає, як тільки про видиме, і навіть коли не дбає про нього, всередині носить образ його, і позаяк спочиває на тілесних образах, то і не в змозі піднятися до безтілесного. Від цього відбувається те, що він тим менше знає Творця, ніж більш в думках своїх зріднюємося з тілесними створіннями.

Але хоча ми не можемо бачити Бога, однак маємо щось таке, що служить шляхом, яким Він приходить перед погляди нашого пізнання. Справді, Кого ми не в змозі бачити будь-яким чином Самого в Собі, Того тепер можемо споглядати у святих Його. Коли бачимо, що вони виробляють чудові справи, то переконуємося, що в їхніх душах живе Бог.

Для речей безтілесних ми візьмемо приклад з тілесних. Ніхто з нас не може ясно бачити сонця, що сходить, дивлячись прямо на коло його, тому що напружений погляд уражається променями його. Але ми бачимо гори, освітлені сонцем, і бачимо тому, що сонце вже зійшло.

Отже, оскільки ми не можемо зріти Сонця Правди Самого в Собі, то будемо дивитися на гори, освітлені сяйвом Його, т. Е. На святих Апостолів, які сяють чеснотами, блищать чудесами, яких оточує світ народженого Сонця і за допомогою яких, як би за допомогою освітлених гір, це Сонце, незрима Саме в Собі, Перейшло і для нас видимим. Бо сила Божества сама в собі є як би сонце на небі, а сила Божества в людях - сонце на землі.

Таким чином, на землі ми бачимо Сонце Правди, Якого не можемо бачити на небі, щоб, ідучи цілі були шляхом роботи, за допомогою Цього Сонця ми звели колись погляди до неба для споглядання оного. Але на землі ми йдемо цілі були ногою тоді, коли всім серцем любимо Бога і ближнього, бо не можна істинно любити ні Бога без ближнього, ні ближнього без Бога. Чи не любиш брата свого, його ж вигляді, Бога, Його ж не бачило, како може любити? (1 Ін. 4, 20) .

Будемо ж, браття, любити ближнього, будемо любити того, хто біля нас, щоб бути в змозі полюбити і Того, Хто вище нас. Нехай в ближньому душа дізнається те, що вона повинна робити для Бога, щоб цілком заслужити нам з ближніми радість в Господі. Тоді ми досягнемо тієї радості гірських ликів, на яку ми нині прийняли заставу Святого Духа. Усією любов'ю будемо прагнути до того кінця, в якому без кінця будемо радіти. Там - святе суспільство небесних громадян, там торжество безсумнівно, там спокій безпечний, там - світ істинний, вже не переривався, а дарований нам Господом Ісусом Христом, Який живе і царює з Богом Отцем, разом зі Святим Духом, Сущий Бог в усі віки віків , Амінь.

( «Церковні відомості», 1899, № 22)

http://www.mospat.ru/calendar/svyat1/may10-troitsa.html

схоже

Але чому Дух Святий, совечний Отцю і Сину, з'явився в вогні?
Чому з'явився в вогні і разом в мовах?
Чому Він є іноді в голубі, а іноді в вогні?
Чому над Єдинородним Сином Дух Святий з'явився у вигляді голуба, а над Апостолами - у вогні (так що ні на Господа не сходив у вогні, ні над учнями не був у вигляді голуба)?
Відомо, що Єдинородний Син Божий є Суддя людського роду, але хто встояв би перед Його правосуддям, якби Він, в ревнощів по правді, захотів судити гріхи наші перш, ніж зібрав нас лагідністю?
Отже, Той, Який приніс їх на верх такої висоти, що не вчинив чи, так би мовити, душі земних людей небесними?
Втім, позаяк плоть не знає Духа, то, може бути, хто-небудь в тілесному думці скаже самому собі: «Як я можу любити Того, Кого не знаю?
Чи не любиш брата свого, його ж вигляді, Бога, Його ж не бачило, како може любити?