Дивні люди, які дивляться в небо

  1. Зустрів з рідними Великдень і сіл на 8 років
  2. Я хочу бути чистим перед Богом і людьми, бо коли совість чиста, то людина буває спокійний, а коли не...
  3. Дуже дивна людина
  4. Ну чому вони такі вперті
  5. Ці дивні люди дивляться в небо і посміхаються. Потім вони прийдуть в Єрусалим і розкажуть щось і зовсім...
  6. Цей дивний чоловік самою своєю смертю готовий був свідчити про свою дивну Бога.

Перед Богом, говорить, хочу чистим бути. А дружину хвору і дітей - малий мала менше - теж Богу своєму, чи що, доручаєш? Дуже, дуже дивна людина. Безвідповідальний. Безглуздий навіть. Сьогодні пам'ять новомученика Миколи Тохтуева. Перед Богом, говорить, хочу чистим бути

Протодиякон Тохтуев Микола Васильович

У 1917 році чотирнадцятирічний підліток Микола Тохтуев вступив до школи псаломщиків в Пермі. Сім'я у хлопця була чудова, по-справжньому християнська: лагідна і любляча мати, Марія, донька священика, в житті не підвищила голосу; діяльний батько, Василь, волосний старшина (пізніше був обраний в 1-ї Державної Думи), заступався за слабких - один раз пригрозив засудити мужика, що бив дружину, чим поклав кінець його знущанням над сім'єю. Після Лютневої революції Василя Миколайовича мало не розстріляли, але Господь його зберігав.

Отже, в 1917 році юнак Микола вступив до школи псаломщиків. У країні бушувала революція. Релігія ставала справою непопулярним, вірніше, небезпечним. Але хлопчика це не лякало. Не розумів? Або, навпаки, занадто добре розумів? Як часто буває у віруючих підлітків, він пробував свої сили в монастирі, але все ж з чернецтвом своє життя не став пов'язувати. Потім вступив до семінарії, навчався, поки її не закрили ...

Зовсім хлопчиськом одружився і прийняв дияконський сан. І знову - чи розумів він тоді, в 1922 році, що при новій владі (ще й не цілком усталеною) нормального життя у нього не буде? Або сподівався, що прийдуть білі - і все налагодиться? Важко сказати. Здається, його це просто не цікавило. «Добродушність, простота і безкорисливість», - так описували молодого диякона, а потім протодиякона. Про його силі духу тоді ніхто не здогадувався.

Протодиякон Микола з сім'єю

Зустрів з рідними Великдень і сіл на 8 років

Подальшу долю батька Миколи передбачити досить легко. Вимушена підписка про співпрацю з ОГПУ, звинувачення в антирадянській діяльності, оскільки будь-яке співробітництво так і не сталося, все 1930-і роки - арешти і постійна загроза ув'язнення, конфлікти з справжніми «рясофорна» інформаторами НКВС, а на Страсному тижні 1940 року - новий арешт .

Тут протодиякон зробив дивний вчинок - дав підписку про співпрацю з органами, зустрів з рідними Великдень і ... повернувся, щоб отримати восьмирічний термін. Начальнику районного відділення НКВС він написав ще більш дивний лист, що пояснює його вчинок:

«Що ви від мене вимагаєте, то я зробити не можу. - Це моє останнє і остаточне рішення. Більшість з нас йде на таку справу, щоб врятувати себе, а ближнього свого погубити, - мені ж таке життя не потрібна.

Я хочу бути чистим перед Богом і людьми, бо коли совість чиста, то людина буває спокійний, а коли не чиста, то він не може ніде знайти собі спокою, а совість у кожної людини є, тільки вона брудними справами не чути, а тому я не можу бути таким, яким ви б хотіли ...

Ви мені обіцяєте вісім років - за що ж? .. Який я злочинець? Тільки один злочин, що служу в церкві, але це законом поки не заборонено. Якщо я не можу бути агентом за своїм переконанням, то це зовсім не доводить, що я противник влади ...

Хоча я і сімейна людина, але заради того, щоб бути чистим перед Богом, я залишаю сім'ю заради Нього ... Хіба не важко мені залишити ... ��ім'ю в вісім чоловік і жодного працездатного? Але мене підкріплює і підбадьорює дух мій Той, заради Якого я піду страждати, і я впевнений в тому, що Він мене до останнього мого подиху не залишить, якщо я Йому буду вірний, а звіт ми всі повинні дати, як жили ми на землі ...

Ось ви говорите, що ми обманюємо народ, одурманюючих та інші божевільні дієслова, - а чи можете ви про це впевнено сказати, коли, може, і церковних книг не брали в руки, і не читали їх, і не заглиблювалися в християнську віру, а судіть поверхнево, що, мовляв, у нас написано в газетах і книгах, то вірно, а що за тисячу років написано було до Христа і про Нього, що Він буде і так-то поживе, і такий-то смертю помре і воскресне (це за тисячу років пророками було написано і вже збулося), так це, по-вашому, невірно. Або ось, скажімо, радіо передає за тисячі верст без дроту, - як це залишаються слова в ефірі і передаються, а вся людина кудись дівається, зникає? Ні, він ніколи не зникне і нікуди не дівається, помре, зітліє і потім воскресне в кращому вигляді, як зерно, кинуте в землю ...

Ось уже двадцять три роки існує радянська влада, і я нічим не виявляв себе ворожим по відношенню до неї, був завжди лояльним, виконуючи всі розпорядження влади, податки завжди виплачував справно, діти мої вчаться в радянській школі, і вся моя вина лише в тому, що, будучи переконаним християнином, я твердо тримаюся своїх переконань і не хочу входити в угоду зі своєю совістю ... і вам не можу прислужитися, як ви хочете, і перед Богом кривити душею. Так я і хочу очиститись стражданнями, які будуть від вас покладено на мене, і я їх візьму з любов'ю. Тому що я знаю, що заслужив їх.

Ви нас вважаєте ворогами, тому що ми віруємо в Бога, а ми вважаємо вас ворогами за те, що ви не вірите в Бога. Але якщо розглянути глибше і по-християнськи, то ви нам не вороги, а рятівники наші - ви заганяєте нас в Царство Небесне, а ми того зрозуміти не хочемо, ми, як завзяті бики, ухилитися хочемо від страждань: адже Бог же дав нам таку влада, щоб вона очищала нас, адже ми, як то кажуть, заїлися ... Хіба так Христос заповідав нам жити? - так ні, і сто раз немає, і тому потрібно шмагати нас, і пущі стягують, щоб ми схаменулися. Якщо ми самі не можемо ... то Бог так влаштував, що ви насильно нас тягнете в Царство слави, і тому потрібно вас тільки дякувати ».

Дуже дивна людина

Природно, що після такого листа про виправдання і мови бути не могло. Отець Миколай був засуджений до восьми років в Сєвжелдорлаг в Комі, але до звільнення не дожив. Помер 17 травня 1943 року. Місце поховання невідоме. Зарахований до лику Новомучеників і сповідників Церкви Руської.

Цікава справа. Радянська держава всіма силами тщілісь довести тезу філософа Фрідріха Ніцше «Бог помер» - так з такою силою, який самому Ніцше б і в голову не прийшло - он-то все-таки мав на увазі швидше смерть «ідеї» Бога. Церква - видиме присутність Христа на землі - стала майже невидимою, здавалася зовсім знищеної.

Ілюзії швидкого припинення гонінь до кінця 1930-х років мали розсіятися навіть у самих невиправних оптимістів - після прийняття неймовірно демократичної «Сталінської конституції» почалося не послаблення режиму, а, навпаки, Великий терор ... А він все про якесь Царство Небесне тлумачить так ще й дякує катів.

А він все про якесь Царство Небесне тлумачить так ще й дякує катів

Протодиякон Тохтуев Микола Васильович

Ну ладно б просто не став виконувати свою підписку про співпрацю - нічого не бачив, нічого не чув, доповідати нічого. Але ні - від самої підписки відмовляється. Перед Богом, говорить, хочу чистим бути. А дружину хвору і дітей - малий мала менше - теж Богу своєму, чи що, доручаєш? Дуже, дуже дивна людина. Безвідповідальний. Безглуздий навіть.

Ну чому вони такі вперті

... Майже дві тисячі років тому невелика група людей стояла на Оливній горі в Єрусалимі. Ці люди півтора місяці тому втратили Близького - Вчителі, Пророка і, як вони вірили, Царя. Правда, всі ці півтора місяці від них виходили якісь дивні чутки про Його Воскресіння, що звучало не те єрессю, не те маренням. Воскресіння мертвих буде в кінці часів, це ж кожен знає, а колись цей кінець буде ... Принаймні, древні могили біля підніжжя Оливної гори все стоять і стоять ... Це все справа далекого майбутнього.

Ці дивні люди дивляться в небо і посміхаються. Потім вони прийдуть в Єрусалим і розкажуть щось і зовсім несосвітенне - що їх Учитель не тільки воскрес сорока днями раніше, але і сьогодні вознісся.

У вухах у них навіки звучать Його загадкові слова: «ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; і Моїми ви свідками будете ... аж до краю землі »(Діян. 1: 8). Майбутнє для них вже настало, і вони про нього знають усі, і відтепер будуть ділитися знанням про нього - Він воскрес, і ми воскреснемо!

Ніхто з них, крім самого молодого, на ім'я Іван, і Матері Того Людини, Марії, своєю смертю не помре. Не можна бути дивними, і обіцяти вічне життя не можна, і дивитися в небо не можна тим більше. Смерть незворотна, це ж очевидно, з неї не повертаються, і нічого витріщатися в хмари - ніхто з них не зійде ні сьогодні, ні завтра, ні післязавтра, і нема про що тут свідчити. Ну чому вони такі вперті ?!

Цього року пам'ять священномученика Миколая (Тохтуева) збігається зі святом Вознесіння Господнього. Він теж знав, що смерть взагалі немає, що Христос, звичайно, помер, але і воскрес, і навіть тут і зараз перебуває з ним.

Цей дивний чоловік самою своєю смертю готовий був свідчити про свою дивну Бога.

Начебто взагалі нічого, крім неба, на яке Він вознісся, не бачив.

А дружину хвору і дітей - малий мала менше - теж Богу своєму, чи що, доручаєш?
Не розумів?
Або, навпаки, занадто добре розумів?
І знову - чи розумів він тоді, в 1922 році, що при новій владі (ще й не цілком усталеною) нормального життя у нього не буде?
Або сподівався, що прийдуть білі - і все налагодиться?
Ви мені обіцяєте вісім років - за що ж?
Який я злочинець?
?ім'ю в вісім чоловік і жодного працездатного?
Або ось, скажімо, радіо передає за тисячі верст без дроту, - як це залишаються слова в ефірі і передаються, а вся людина кудись дівається, зникає?
Хіба так Христос заповідав нам жити?