Домобудівники Церкви Божої

12 липня за новим стилем - пам'ять святих первоверховних апостолів Петра і Павла. День, коли Церква святкує пам'ять святого, - це, як правило, день його переходу в вічне життя, закінчення життя земного. Дослідники не можуть прийти до єдиної думки в питанні встановлення точної дати смерті святих апостолів: за однією з версій, святі Петро і Павло сприйняли мученицький вінець в один день, за іншою - в один день, але з різницею в рік. Перенесення мощей святих апостолів, яке відбулося 29 червня (12 липня) 258 року в Римі, остаточно закріпило спільне святкування їх пам'яті. Якщо дотримуватися церковного переказу, то цей рік - ювілейний: рівно 1950 років минуло з тих пір, як кров святих апостолів Петра і Павла зросила землю «вічного» Рима - Нового Вавилона. Це потім в ньому засяє світло християнської віри, а тоді палали вогнем заживо спалюються замість смолоскипів члени перших християнських громад - на потіху божевільному імператору Нерону.

Святі мученики Флор і Лавр, Кипріян і Юстина, благовірні князі Борис і Гліб, просвітителі слов'ян рівноапостольні Кирило і Мефодій Святі мученики Флор і Лавр, Кипріян і Юстина, благовірні князі Борис і Гліб, просвітителі слов'ян рівноапостольні Кирило і Мефодій ... Ці святі об'єднані один з одним не тільки пам'ятною датою в церковному календарі, не тільки спільним иконографическим зображенням, не тільки загальними працями, подвигами і , часто, обставинами смерті. У свідомості церковного людини образи цих святих так тісно пов'язані один з одним, що вже і нероздільні: де благовірний князь Муромський Петро, ​​там і благовірна дружина його, княгиня Февронія; звертаємося чи в молитві до мученику Гурію - тут же згадуємо мучеників Самона і Авіва. Так йде справа з шануванням святих апостолів Петра і Павла? І так і ні.

Людині, що вирішив вперше познайомитися з життєписами цих угодників Божих, відразу стануть очевидні відмінності між ними. Симон Петро - недосвідчений в науках і грамоті рибалка родом з Віфсаїди, що в провінційній Галілеї. Це людина проста, сімейний, працьовитий, але при цьому любить і боїться Бога. Покликаний на самому початку служіння Христа разом з братом Андрієм, він буквально горів вірою і готовий був пожертвувати заради Спасителя всім, навіть життям, хоча і після покликання залишався рибалкою, чоловіком, батьком.

Симон першим з апостолів сповідував Ісуса Христа як Бога. Ти - Христос, Син Бога Живого (Мф. 16, 16), - відповів він на питання свого Вчителя про те, за кого Його приймають учні. За що і отримав від Господа нове ім'я: ти - Петро, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою (Мф. 16, 18).

Петро (арамейською Кифа) означає в перекладі з грецького «камінь, скеля». Але і у цій «скелі» траплялися моменти слабкості, малодушності, сумнівів, але тільки не в Господі, а в собі. Коли Петро побачив, що йде по воді серед бурхливого моря Христа, він негайно ж запитав дозволу йти назустріч, але, зробивши кілька кроків, злякався сильного вітру, засумнівався і почав тонути. При цьому характер Петра був такий, що він навіть сперечався з Самим Господом! Коли Христос відкривав Своїм учням, що Він мусить буде багато постраждати від первосвящеників і книжників - навіть до смерті, то Петро відвів Його в бік і почав Йому докоряти й казати: Змилуйся, Господи! Та не буде цього з Тобою! (Мф. 16, 22). Але в той же час, коли після промови Христа про Себе як про Хліб життя, що зійшов з Небес, відвернулися від Нього багато послідовників, саме Петро з запалом висловив думку дванадцяти найближчих учнів про те, що вони ніколи не покинуть Вчителі: Господи! До кого ми підемо? Ти маєш слова життя вічного життя (Ін. 6, 68).

Доповнюють портрет апостола Петра епізоди того великого дня, коли було встановлено таїнство Євхаристії. Перед трапезою Петро протестує проти умовенія його ніг Спасителем, але просить омити не тільки ноги, але і руки, і голову, коли чує слова Господа: якщо не умию тебе, ти не матимеш частки зі Мною (Ін. 13, 8). Під час моління Христа в Гефсиманському саду Петро спочатку по слабкості і від здолала його печалі засинає, чи не виконавши прохання Вчителі не спати з Ним, а потім необачно кидається з мечем на стражника, захищаючи Спасителя.

І звичайно, не можна не згадати триразове зречення Петра в ту страшну ніч, коли Ісус Христос був приведений у двір первосвященика Каяфи, і його подальше гірке каяття. У цьому весь апостол Петро, ​​часом він - одна емоція, суцільний порив, імпульс. Однак властиві всім нам людські недоліки, слабкості святий апостол з лишком покрив гарячою вірою і любов'ю до Господа.

Павло - майбутній апостол язичників - народився в столиці Кілікії, великому портовому місті Тарсі. Він був названий своїми знатними батьками-іудеями Савлом і отримав не тільки права римського громадянина, а й блискучу освіту, в тому числі - в Єрусалимі, у знаменитого законоучителя Гамалиїла. Савл, за власним зізнанням, я перевищував в юдействі багатьох своїх ровесників, бувши запеклим прихильником переказів (пор .: Гал. 1, 14). Ця «непомірна ревнощі» до букви Закону підштовхнула Савла до того, що життя свою він в якийсь момент присвятив, як йому тоді здавалося, справі благому - захист і охороні цього самого Закону, своєї релігії. Знайшлося і від кого захищати: послідовники Христа, які стверджували, що Він воскрес, в співтоваристві ортодоксальних іудеїв мали репутацію, м'яко кажучи, погану. Савл не тільки зі схваленням спостерігав за стратою первомученика архідиякона Стефана, але незабаром і сам уславився відомим гонителем християн, випросивши у зборів старійшин - синедріону - дозвіл переслідувати їх навіть за межами Іудеї. Для цих цілей він і попрямував в сирійський Дамаск, по дорозі в який відбулося його чудесне навернення до Христа.

Отримавши своє апостольське покликання не від людей, а від Бога, Савл, який називає себе на той час на римський манер Павлом (Paulus в перекладі з латинської означає «малий»), помер для Закону через тіло Христове, щоб належати вам іншому, Воскреслому з мертвих (Рим . 7, 4). При цьому він ніколи не бачив Спасителя під час Його земного життя.

Не можна сказати, що апостол Павло нехтував проповіддю в своєму - іудейському - народ. Навпаки, він прагнув, досконало знаючи Закон, переконати одноплемінників, звіщаючи в синагогах під час тривалих місіонерських подорожей. Але Господь приготував йому інше служіння: Павлу було довірено Євангелія для необрізаних, як Петрові для обрізаних - бо допоміг Петрові до апостольства обрізання, допоміг і [Павлу] у язичників (Гал. 2, 7-8).

В одному старому голлівудському фільмі апостол Павло, роль якого блискуче зіграв Ентоні Хопкінс, після чергового вигнання з синагоги говорить слова, які можна назвати таким собі кредо його служіння: «Вулиця - мій вівтар». Якщо не можна проповідувати в середовищі свого народу, якщо Господа неможливо прославити в місцях, призначених для цього прославлення, то таїнство знайомства людського серця з невідомим йому Богом переноситься на міські вулиці і площі, які і стають своєрідним святилищем, - адже тут людина чує цілющої слово про творця, тут скучили душі торкаються до таємниці Жертви Спасителя.

Новий Завіт вмістив в себе не тільки опис неймовірних подорожей апостола Павла, але і чотирнадцять його Послань, в яких розкривається християнське вчення і зачіпається безліч нагальних в усі часи для віруючої людини тем. Залишаючись все своє життя неодруженим і знаходячи в цьому положенні певні переваги, святий Павло говорив дивно глибокі слова про висоту шлюбу, про суть любові, про відносини між чоловіком і дружиною, про подружньому союзі як образі духовного союзу Христа з Церквою. Слова святого апостола Павла чує верующее серце в таїнствах Хрещення, Вінчання, під час відспівування, тобто в найважливіші моменти життя душі.

Траплялися у двох святих апостолів і розбіжності. Павло навіть викривав Петра за його коливання між обрядової строгістю і вільним спілкуванням з необрізаними християнами з язичників. Петро ж говорив про Посланнях апостола Павла, що в них є дещо тяжко зрозуміле (2 Пет. 3, 16). Але все ж - при всій відмінності в походженні, освіті, покликання, характерах - між святими апостолами Петром і Павлом не складає труднощів знайти багато спільного. І перш за все загальним було їх головне роблення - будівництво та збирання Церкви Христової, проповідь про воскреслого Христа всьому світу. Ці два великих чоловіка явили собою незримий союз, образ єдності Церкви - Церкви стародавнього Ізраїлю, про яку дбав апостол Петро, ​​і Церкви Нового Ізраїлю, обраного Господом і покликаного Євангелією Павла.

Обидва апостоли на особистому досвіді пізнали свою неміч перед лицем Божим і дозволили силі Божій відбуватися через їх неміч. Петро до кінця своїх днів пам'ятав про своє зречення і про своїх самовпевнених словах, що передували цьому зречення: Якби й усі спокусились, але не я (Мк. 14, 29). Павло ніколи не забував, як був гонителем свого Бога, засліпленим впевненістю у своїй правоті. Але як Петра Господь зцілив і поновив на апостольській гідності триразовим запитування: Чи любиш Мене? (Ін. 21, 15), так і Павла від сліпоти духовної зцілив спочатку сліпотою фізичної, исцеленной при хрещенні, а потім - захопленням до третього неба, де апостол чув невимовні слова, яких не можна людині (2 Кор. 12, 4).

Напевно, за це - повне самозречення, готовність послужити славу Божу навіть до смерті, невідбутну любов до свого Творця і Спасителя, що заповнює весь простір їхнього буття, - Свята Церква і називає славних всехвальних апостолів Петра і Павла первоверховними.

Газета «Православна віра» № 13 (585)

Так йде справа з шануванням святих апостолів Петра і Павла?
До кого ми підемо?