Дружба і непричетність

Опубліковано 15 Авг, 2011 о 7:55 | Переглядів 9 871 | Залиш коментар!

Залиш коментар

Хвала Аллаху, Який створив все суще і всьому надав відповідність, Який визначив долю творінь і вказав шлях, який виплекав пасовища, а потім перетворив їх в темний сміття. Мир і благословення краще з пророків і посланників, нашому пророку Мухаммаду, його сім'ї та всім його сподвижникам.

Дружба і непричетність - це один із стовпів віровчення і одна з умов віри. Багато людей нехтують ним, інші ж залишають без уваги. Все перемішалося, і кількість надмірності в цьому питанні теж різко збільшилася.

Сенс поняття «дружба», полягає в любові до Аллаха, Його посланнику, сподвижникам і віруючим едінобожнікам і в допомозі їм.

«Непричетність» ж означає ненависть до невіруючих, многобожникам, лицемірів, єретиків і безбожників, які суперечать Аллаху, Його посланнику, сподвижникам і віруючим едінобожнікам.

Це означає, що ми повинні любити того, хто є віруючим едінобожніком, і намагається виконувати всі накази і заборони Шаріату, а також допомагати йому. А кожного, хто суперечить цьому закону, ми повинні ненавидіти і ворогувати з ним своїм серцем і мовою, в залежності від сили і можливостей, домагаючись тим самим вдоволення Аллаха.

Аллах Всевишній сказав: «Віруючі чоловіки і жінки є помічниками і друзями один одному» (Покаяння 71).

Дружба і непричетність - це найміцніші узи віри. Вони мають безпосереднє відношення до серця, однак проявляються вони в словах і в справах.

Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) в одному з достовірних хадисів сказав: «Хто любить заради Аллаха і ненавидить заради Нього, і утримує заради Нього, той удосконалив свою віру». (Абу Дауд 4681).

Віропереконання щодо дружби і непричетності має величезне значення в шаріаті.

По-перше, тому, що це частина свідоцтва, що немає божества, гідного поклоніння, крім Аллаха. А саме його частина (немає істинного божества). Це означає, що ми не причетні до всіх божествам, яким поклоняються, крім Аллаха.

По-друге, це одна з умов віри, адже Аллах Всевишній сказав: «Ти бачиш, що багато хто з них дружать з невіруючими. Погано те, що підготували їм їхні душі, адже тому Аллах розгнівався на них. Вони будуть мучаться вічно. Якби вони увірували в Аллаха, Пророка і те, що було послано йому, то не стали б брати їх собі в помічники і друзі. Але багато хто з них є нечестивцями »(Трапеза 80-81).

По-третє, переконання щодо цієї основи є найміцнішими узами віри. Імам Ахмад (хай помилує його Аллах) передає у своїй збірці хадис від бару бін Азіба (нехай буде задоволений ним Аллах), що посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Найміцніші узи віри - це любов заради Аллаха і ненависть заради Нього ». (Ахмад 4/286).

Шейх Сулейман бін Абдулла сказав: «Хіба без любові заради Аллаха і ненависті заради Нього може бути віра повноцінної, а прапор джихаду і прапор спонукають до одобрюваного і утримують від порицаемого піднесеним ?! Адже якби всі люди, люблячи один одного, йшли однією дорогою без ворожнечі і ненависті, то не було б відмінності між істиною і брехнею, між віруючими і невіруючими, між рабами Аллаха і слугами шайтана ».

По-четверте, ці переконання дають людині відчути насолоду віри.

Посланник Аллаха (хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Солодкість віри відчує той, хто відрізняється трьома (якостями): Любить Аллаха і Його посланника більше, ніж все інше, любить (того чи іншого) людини тільки заради Аллаха і не бажає повертатися до невіри так само, як не бажає бути вкиненому в огонь ». (Бухарі 16, Муслім 43).

По-п'яте, це відносини, які лежать в основі мусульманського суспільства.

Аллах Всевишній сказав: «Воістину віруючі - брати» (Кімнати 10).

По-шосте, часте згадування про це в Корані і Сунні говорить про важливість цієї теми. Шейх Хамді бін Атік (хай помилує його Аллах) сказав: «Що стосується непричетності і неприязні до невіруючих і многобожникам, то знай, що Аллах поставив це в обов'язок і підтвердив це. Він також строго заборонив дружити з ними. І це настільки важлива тема, що кількість аятів, що вказують на це шаріатське рішення і ясність їх в Священному Корані, поступається лише темі єдинобожжя і заборони багатобожжя ».

Шейх уль-Іслам Ібн Таймія (хай помилує його Аллах) сказав: «Втілення в життя свідоцтва« немає божества, гідного поклоніння, крім Аллаха »вимагає від віруючого любити і ненавидіти, кого б то не було, тільки заради Аллаха. Дружити і ворогувати тільки заради Нього. А також любити те, що любить Аллах і ненавидіти те, що Він не любить ».

Наведемо приклади прояву любові і дружби до невіруючих:

  1. Уподібнення невіруючим в мові і в манері одягатися.
  2. Проживання в їх країнах замість того, щоб переїхати в мусульманські країни заради порятунку своєї віри.
  3. Поїздки в їх країни заради туризму та розваги.
  4. Обрання їх для себе в якості близького оточення або радників.
  5. Обрання їх літочислення. Особливо, якщо воно безпосередньо пов'язане з їх релігією і обрядами, як наприклад, християнське (від різдва Христа).
  6. Обрання для себе їх імен.
  7. Брати участь або бути присутнім на їх святах, а також вітати їх і допомагати їм в організації цих свят.
  8. Вихваляти невіруючих за їх культуру і індустрію. А також захоплюватися їх здібностями і вихованням, закриваючи очі на їх помилкові віровчення і спотворену релігію, якої вони дотримуються.
  9. Просити у Аллаха для них прощення і милості.

Абуль Вафа бін Акиль сказав: «Якщо ти хочеш дізнатися, яке місце займає Іслам в серцях мусульман, що живуть в твій час, то не будеш дивитися на стовпотворіння біля дверей мечетей і на гул від їх вигуків:« Ось я перед тобою, о Аллах! » під час хаджу або умри. Зверни увагу на їх таємну змову з ворогами Шаріату. Жили адже Ібн Раауандій і аль-Мааррі (так прокляне їх Аллах), які були письменниками, а також складали вірші, в яких містилося явне невіра. Однак вони прожили довго. Потім могили їх стали шановані, а книги їх розкуповувалися. Це вказує на слабкість віри в серцях мусульман ».

Мусульманин повинен остерігатися єретиків, якими переповнилася земля, а також цуратися невіруючих і розповсюджуваних ними чуток, якими вони намагаються ввести віруючих в оману. Віруючому необхідно твердо триматися за міцну шнур Аллаха і за Сунну Його благородного Пророка (хай благословить його Аллах і вітає).

Мусульманин повинен зрозуміти різницю між справедливим і добрим ставленням до невіруючих з одного боку і ненависті до них і їх безбожництва або багатобожжя з іншого боку. Ми зобов'язані виявляти до них доброту. Але це не повинно, навіть зовні, вказувати на любов до них в нашому серці і на шанування їх релігії.

Добре ставлення до невіруючих проявляється в милосердного ставлення до слабкої категорії їх суспільства, в забезпеченні їжею голодних, одягом тих, хто не знаходить що надіти. Ми повинні також виявляти м'якість і доброзичливість під час спілкування з ними, але не через страх або приниження, а заради милосердя до них. Ми повинні просити Аллаха наставити їх на прямий шлях. Але ми повинні пам'ятати при цьому і не забувати, що в їхніх серцях закладена ненависть до нас і нашої релігії, і що вони вважають нашого пророка Мухаммада брехуном (хай благословить його Аллах і вітає).

Про Аллах! Допоможи нам, щоб наші справи завжди відповідали вказівкам Твоєї Книги і Сунні Твого пророка (хай благословить його Аллах і вітає), допоможи нам слідувати їх керівництву.

Зміцни в наших серцях любов до Тебе, Твоєму посланнику і до віруючих, а до многобожникам і невіруючим - ненависть і неприязнь.

Про Аллах! Зроби нас з числа тих, хто допомагає цієї релігії і захищає її.

Про Аллах! Зроби Іслам і мусульман могутніми, а багатобожжя і многобожників наділи ще більшим приниженням.

Про Аллах! Прости нас, наших батьків і всіх мусульман.

Мир і благословення нашому пророку Мухаммаду, його сім'ї та всім його сподвижникам.

Абдуль-Малик аль-Касим
"40 уроків тим, хто застав Рамадан"
Перекладено сайтом «Чому Іслам?»
www.whyislam.to