єврейські свята | Записи в рубриці єврейські свята | Іудей, ЕВРЕЙ, ізраїльтянин. (Дайджест): LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

Рош а-Шана.
«Слова звужують»

... Йшов ітвадут, він же фарбренген - хасидський сходняк з горілкою, з бесідами про Торі, з піснями ... Горілку вже випили, «Дваро Тора» було виголошено, та так виголошено, що і після трьох хвилин послідувала тиші хтось крадькома витирав скупі чоловічі сльози. Рав Іеѓуда завів нігуни - мелодію. Він співав, ритмічно постукуючи по столу в такт кісточками пальців.

На-на-на-на ... на-на-на-на ... Я очікував, що зараз це музичне вступ закінчиться, і піде нормальна пісня. Але пісні не було - не було слів. Замість цього звідусіль лунало: на-на-на ... Мелодія то струменіла, то наливалася грізною хвилею, то обрушувалася дев'ятим валом. Відчуття було, що Хтось звідти, з висоти, каже мені щось - я не можу зрозуміти, що, але все одно - щасливий. Слів я так і не дочекався. Потім хасиди і співчуваючі затягнули іншу кантату, ще більш красиву і теж без слів.

- Рав Іеѓуда, - запитав я в той вечір, - чому ваші нігуни звучать без слів?

- Він відповів коротко і геніально: «Слова звужують».

Слова дійсно звужують. Звідси, звичайно, ще далеко до тютчевского парадоксу «Думка висловлена ​​є брехня», але, тим не менш, зрозуміло - навіть в людських стосунках не все може бути виражено словами, а тим більше - коли справа стосується діалогу «Людина - Бог» ! Мені можуть заперечити: «Як це не все ?! Адже основна схема діалогу між людьми і Всевишнім - це "пророцтво (Він) - молитва (ми)"! »Але що є пророцтво, як не" дієсловом пали серця людей »?! А вже про молитву і говорити нема чого, але ж?

Не зовсім. Наша історія знає випадок, коли пророча сила була не в словах, а в силі. Йдеться про Шімшоном, Самсона-богатиря. Богатирем він не був - людина як людина. Коли того бажав Господь, пророча Сила потоком наповнювала Шімшоном, як інших пророків наповнюють пророчі слова.

А що до молитви, то саме в Рош ѓа-Шана звучить така молитва, в якій немає жодного слова, жодної думки, жодного звуку, сказаного людиною. Це - сурмління в шофар.

Спів шофара - це наш безсловесний крик до Б-гу. Це навіть вже не просто молитва, це благання. Недарма під час посух, воєн, коли слова вичерпувалися і губи пересихали, євреї спрямовували погляди в небеса і сурмили в шофар. І в Рош ѓа-Шана, коли молитва добігає кінця, коли все вже сказано і вся душа вже виплеснулася, і залишився лише той її головний порив, який словами не висловити, в цю мить лунає шофар. Година за годиною напруження молитви все наростав, і ось - пік, година за годиною розганялися, і увагу - зліт! Слухайте шофар.

Йом Кіпур.
«Заходи я прийняв ось які ...»

Що ви робите, якщо захворіли? Абсолютно вірно, йдете до лікаря, потім п'єте ліки.

А якщо на вас йде ворог із загоном головорізів? Правильно, перевіряєте надійність зброї і проводите рекогносцировку на місцевості. А які заходи ви приймете, якщо потрібно зловити іноземного шпигуна і вбивцю? Надамо слово Івана Бездомного з «Майстра і Маргарити»: «Заходи ось які. Взяв я на кухні свічечку ... іконку на груди пришпилив і побіг ... »

Іконка - це не наш метод, але в цілому підхід Иванушки правильний. Щоб вирішити проблему в нашому матеріальному світі, треба спочатку підготувати грунт там, де корінь всіх земних проблем і явищ. Скажімо, якщо мова йде про хворобу, то потрібно помолитися індивідуально, потім в синагозі замовити «Мішеберех» за одужання. А потім вже бігти до лікаря і за ліками - це на івриті називається «клі», інструмент. Він необхідний: Всесвіт - це маска, яку можна зривати з Справжньою реальності.

Якщо мова йде про війну ... Яаков, коли на нього пішов Ісав з 400 бойовиками, зробив необхідні приготування - розподілив своїх нечисленних прихильників, щоб при необхідності тримати оборону, послав Ейсаву подарунки - так би мовити, підношення в обмін на мир, а потім перейшов через річку Ябок, щоб на самоті помолитися. І такої сили була ця молитва, що мало не поклав він на лопатки самого ангела Ейсава. А коли твій ангел скручений, ти і сам вже не воїн. Тут і «клі» вже не знадобилося - на ранок вчорашній ворог прибіг з обіймами ...

Настає Йом Кіпур. Вже пройшли Рош ѓа-Шана і тиждень Каяття. Підбито (не нами, а Нагорі!) Підсумки минулого року, прийнято рішення на наступний. Які вони? А раптом? .. А нам адже так хочеться здоров'я, достатку, удачі ... Ну і любові, звичайно! І творчих успіхів (нічого смішного в цьому словосполученні немає, я от собі дуже цього хочу).

Як би це змінити на краще свій «жалюгідний жереб»? А легко! Ми, як мічуринці, що не чекаємо покарань від Всевишнього, за все погане, що напартачили, самі себе караємо - не їмо, не п'ємо, стукаємо собі в груди на сповіді і весь день молимося, молимося ... У Всевишнього «руки викручені», йому нічого не залишається, як пробачити. Що й потрібно було довести. А як Йом Кіпур скінчиться, ми поїмо, поп'ємо, шкіряні мокасини одягнемо і ринемося лікуватися, грошенят забивати, дзвонити улюбленим, вірші писати ... Створювати «клі».

Суккот.
ювілей майбутнього

У євреїв все не як у людей. У нормальних народів головне свято трапляється раз на рік, у євреїв - шабат! - раз на тиждень. Народи влаштовують свята на згадку про події, які вже відбулися, євреї ... євреї, в общем-то, теж. Але не завжди.

Скажімо, коли до Авраама прийшли три ангели, він пригощав їх мацою - святкував Пейсах, дату майбутнього виходу з Єгипту. Ось і в Суккот - один з аспектів цього свята - річниця об'єднання людства під прапором Машиаха і Всевишнього. «І в день цей буде Господь один і Ім'я Його єдине!»

Ну да, ну да, згоден, ще Машиах, скажімо, так, не зовсім тут, і до Всевишнього не всі поспішають. Але ж це буде, ми точно знаємо - так навіщо втрачати час, давайте святкувати заздалегідь!

Так євреї і вирішили ще в незапам'ятні часи. І свято виходив інтернаціональний: в Храмі «в дні Суккота приносили в жертву 70 биків за 70 народів світу». А коли «народи, звади забувши, у велику родину з'єднаються», то, згідно зі свідоцтвом, або, що майже те ж саме, пророцтву Зхаріі, всі вони прийдуть в Єрусалим і об'єднаються з народом Ізраїлю. «І буде кожен ... з народів ... підніматися з року в рік, щоб поклонитися Цареві, Господу Цеваоту, і святкувати свято Суккот» (Зхарія, 14:16). І далі: ті з народів, котрі почнуть ухилятися від цієї експедиції, отримають від Всевишнього посуху та інші економічні санкції.

Так що, євреї, давайте виконувати нашу особливу роботу, а своїм неєврейських друзям побажаємо: «Гарного Суккота - і до зустрічі в Єрусалимі!»

Симхат Тора.
сльози

Відтанцювавши в синагозі, ми вийшли зі сувоями Тори на центральну вулицю Пардесія Хани і рушили у напрямку до центру, продовжуючи танцювати. Перехожі вітали нас, хтось приєднувався до нашої «оргії». Водії проїжджаючих машин сповільнювали хід і вітально гули, радіючи даруванню тієї самої Тори, згідно з якою їм в свято їхати категорично заборонено. І раптом з дому вискочила дівчина років двадцяти в одіянні, у порівнянні з яким бікіні виглядало б чернечим балахоном. Вона кинулася до сувою Тори і, зі сльозами, стала її обіймати і цілувати. Вона при цьому не вимовляла ні слова, але в тиші чітко звучало: «Я єврейка! Нехай я не живу по Торі, але це моя Тора! »

»

І інші сльози пам'ятаю я. Теж акафот, але вже під кінець Симхат-Тори, на великій площі в Акко. Це був розпал «Інтифади Аль-Акса», коли кожен день гриміли постріли на дорогах і вибухи терористів-самогубців, коли єврейська кров лилася рікою, і кожен з присутніх на площі згадував близьких йому людей, яких вже зжер цей Молох, і думав про те , скількох він ще поглине. Рабин повторював: «Хай буде цей час годиною доброти, годиною доброти і милості твоєї!»

І все тисячі присутніх співали:

Нехай же уб'ють цього годину
Годиною доброти,
годиною доброти
І милости!

Це була молитва, що йде від щирого серця. Ці люди, в стосах і без - молилися. Плакали і молилися. Тому що вони євреї. Це був день Тори. Їх день.

джерело

Рав Іеѓуда, - запитав я в той вечір, - чому ваші нігуни звучать без слів?
Мені можуть заперечити: «Як це не все ?
»Але що є пророцтво, як не" дієсловом пали серця людей »?
А вже про молитву і говорити нема чого, але ж?
А якщо на вас йде ворог із загоном головорізів?
А які заходи ви приймете, якщо потрібно зловити іноземного шпигуна і вбивцю?
Які вони?
А раптом?
Як би це змінити на краще свій «жалюгідний жереб»?