Фатіма (100-річчя оголошень Матері Божої)

Нині Католицька Церква свій особливий погляд звертає до Фатіми, де 100 років тому відбувалися явлення Божої Матері трьом португальським пастушкам, в яких Цариця Небесна передбачила майбутнє людства, переслідування Церкви, а також її відродження. Звернемося до тих таємничим подіям і ми з вами ...

час бути присвячені

Скільки б разів християнин - католик чи православний - ні молився, стільки раз він хоча б однієї молитвою просить про клопотання Пресвяту Богородицю. І це не дивно, адже саме вона є однією з нас - простих смертних людей, але одночасно і тієї, хто своїм послухом був удостоєний стати Матір'ю Бога, а під хрестом - ще й матір'ю учнів Христа.
З одного боку зрозуміло бажання віруючих, щоб у них на небі була мати, яка своєю турботою утихомирює справедливий гнів Отця. З іншого боку відчуваємо, що вже Батько сам любить нас, як рідна мати, а Діва, яку обрав бути Матір'ю Ісуса, в своєму смиренні тільки продовжує цю любов Бога.
Християнство з перших століть з любов'ю шанує Богоматір і Приснодіву Марію, а натомість отримує від тієї ж Пресвятої Діви милості її Сина, та іноді і чудові докази Божих дій в нашому світі - приватні одкровення, хто плаче або гострять ікони.
Перед тим, як приступимо до окремого розповіді про фатімських події, було б дуже до речі зробити короткий загальний екскурс в приватні марійних одкровення.
У пошуках інформації щодо явищ Богородиці в католицькій традиції я дізнався цікавий факт, що ті явища, які Церквою визнані, починаються тільки від 1531 року і то не на старому континенті, а в Мексиці. Гваделупа разом з французькими Лурд і португальської Фатимой створюють трійцю найбільш відвідуваних паломницьких місць. Крім того, Церква збагатила літургійний календар спогадами Діви Марії і її явищ в Гваделупі (12 грудня), в Люрді (11 лютого) і в Фатімі (13 травня). Так що, навіть якщо людина не бажає особливо звертати уваги на будь-які приватні одкровення, чого і не зобов'язаний, так як Мати Церква схвалює ту чи іншу одкровення після ретельного вивчення в якості добровільного збагачення духовного досвіду, все одно буде їх пам'ятати. А потім виникає теж питання: чого боятися, якщо Церква вже все схвалила?
Крім вище згаданих явищ, Церква визнала як справжні явлення Божої Матері в Нотр-Дам-дю-Лаус (Франція, 1664-1718), Рю-дю-Бак (Париж, Франція, 1830), явище Альфонсу Ратісбону в Римі 1842, Ла Салетт (Франція, 1846), Грін Бей (Вісконсін, США, 1859), Понтмейн (Франція, 1871), Гетшвальд (Польща, 1877), Бюранг (Бельгія, 1932), Бано (Бельгія, 1933), Амстердам (Голландія, 1945) , Акіта (Японія, 1973), Бетані (Венесуела, 1976) і Кібехо (Руанда, 1981).
Дивовижні реакції публіки, яка навіть не припускала, в тому числі і я, таке, досить висока, кількість. Деякі навіть вважають це незнання упущенням. Але, тримаючись тверезого розуму і здорового, тисячолітнього досвіду Церкви, і тих позначених місць цілком достатньо. Віруючі, тим більше мало освічені в своїй вірі, часто схильні йти швидше за сенсацією, ніж за Богом. Тому зустрічаємо іноді прямо обурливі послання неба людству, результат яких - непослух, бунт і поділ. Але це зрозумілі плоди, за якими відразу пізнати дерево.
Вдивляючись в роки, явним фактом бачимо момент кризових подій в історії і вірі народів. Саме з настанням протестантизму і згодом деїзму (Бог далекий, і не цікавиться нами), агностицизму (Бог так далекий, що навіть нічого про нього сказати не можемо) і атеїзму (Бог зовсім далекий - його немає) спочатку відпала роль Діви Марії, як нашої посередниці. Її хвилює не тільки безлад в розділеної Церкви, а й несправедливість в Новому світі. Марія виступає на сцену не для того, щоб захищати свій культ, а віру в живого і завжди активного в нашому житті Бога (напевно, тому і стільки явищ в 19 столітті, з його численними філософськими помилками), Якому все близькі, не тільки старі європейці (в Гваделупі Марія є індіанця - св. Дієго).

Лусія, Франсишку, Жасінти

Отже, повернемося до останнього, особливо великому явищу в Фатімі, сторіччя якого відзначаємо цього року. Тут теж доведеться спочатку прояснити події, які на два роки випередили явлення Діви Марії нашим трьом пастушкам.
Ще в 1915 році відбулося перше явище ангела Лусії і її подружкам, з якими вона пасла овець. Дівчата його бачили як прозоре істота, що витає в повітрі. І хоча Лусія, будучи ще зовсім маленькою дівчинкою, про все мовчала, її подружки розповіли про дану подію всьому селу. Тому Лусія перестала пасти овець з ними, а зв'язалася з двоюрідними сестрою і братом Жасінти і Франсишку. Може, саме через класичної людської сенсаційності ангел в той раз нічого не сказав.
Наступного разу явище було вже відомим нам дітям в 1916 році, коли пастушки побачили його в образі молодого хлопця, прозорого як кришталь, який їх заспокоїв і представився їм ангелом світу. Вклонився главою до землі і запросив подібним жестом дітей до наступної молитви: «Боже мій, вірю в Тебе, поклоняюся Тобі, уповаю на Тебе, люблю Тебе. Прошу про прощення для тих, хто не вірує, хто Тобі не поклоняється, на Тебе не уповає і Тебе не любить ». Діти полюбили цю молитву і кланялися іноді до повної знемоги. На відміну від подружок Лусії, Жасінти і Франсишку мовчали про побачене.
Друге явище ангела всім трьом дітям мало своє місце на початку літа 1916 року. Тоді з'явився ангел зізнався, що є ангелом хранителем Португалії і закликав їх здійснювати план милосердя Христа і Діви Марії шляхом молитов про прощення грішників, жертв умилостивления за всі образи. Діти повинні були приготуватися приносити будь-які жертви і страждання з метою допомогти заблукали і які потопають у гріхах людям. Після цього явища діти стали ще більше молитися і готуватися до виконання своєї місії, хоча тоді ще не розуміли, в чому справа.
Останнє явище ангела проходить в печері, де діти звикли молитися. В той день теж молилися саме ту молитву, якою навчив їх ангел при першій зустрічі. Цього разу ангел прийшов з чашею і гостей - тілом і Кров'ю Христовою і, залишивши їх висіти в повітрі, вклонився Пресвятим дарам разом з дітьми, вимовляючи молитву: «Святійша Трійця, Отець, Син і Святий Дух, глибоко Тобі поклоняюся і приношу в жертву тіло і Кров, душу і Божество Господа нашого Ісуса Христа, присутнього на всіх вівтарях світу, як примирення за образи, богохульство, байдужість, якими Його ображають. Заради нескінченних заслуг Його Найсвятішого Серця і Непорочного Серця Марії, прошу Тебе про звернення бідних грішників ». Після цього ангел причастив дітей і просив їх робити покаяння за грішників.
Знайомлячись з цими ангельськими зустрічами, розуміємо, що діти готувалися до майбутніх їм зустрічам з Дівою Марією. Маючи ще у свіжій пам'яті Ювілейний Рік Милосердя, не можна не помітити, що регулярним закликом була молитва і жертви за грішників. Саме Боже Милосердя ініціювало ці явища, щоб допомогти людям вирватися з рук сатани, очиститися і повернутися до ласкавого Отця. І, подібно до Ісуса, невинні діти приносять свої життя як жертву. Це має надихати кожного з сучасних християн, які переживають труднощі не зі своєї вини. Адже це ні в якому разі не є Божою карою, а запрошенням приєднуватися до Христовим стражданням заради спокутування людини. Тому ми повинні переосмислити свої нарікання і почати присвячуватиметься.

о. Міхал МАРГЕФКА, SVD

Артикули, блiзкiя па Сенсом:

А потім виникає теж питання: чого боятися, якщо Церква вже все схвалила?