Господь наш Ісус Христос, Цар Всесвіту. торжество

Відмінність церковного календаря і церковного року від року світського встановилося ще в епоху Середньовіччя Відмінність церковного календаря і церковного року від року світського встановилося ще в епоху Середньовіччя. У той час, як світський Новий рік в Західній Європі наступав 1 січня, Церква починала свій рік з очікування Різдва - з Адвента. До XIII-XIV ст. це поділ календарів остаточно оформилося, «клерикальні свята» (festa chori) були відокремлені від «ринкових свят» (festa fori) і виникло поняття Церковного або Літургійного року, в ході якого громада вірних переживає різні літургійні періоди і свята, зв'язані з подіями нашого відкуплення , головним з яких є Великдень.

З 1970 року в останню неділю Літургійного року ми відзначаємо наймолодше Торжество року - Торжество Господа нашого Ісуса Христа, Царя Всесвіту. Це свято, що відноситься до числа Панських (т. Е. Мають темою став чоловіком, був розп'ятий і Воскреслого Господа), був встановлений Папою Пієм ХІ в ювілейний 1925 рік, рік, коли виповнилося 1600 років з тих пір, як на Нікейському соборі була визначена Божество Ісуса Христа.

Ювілей 1925 року припав на непростий для всього світу і, особливо, для Європи, час, коли суспільство Старого і Нового Світу було охоплено глибоким і всебічним кризою. З Першої світової війни світ вийшов змінилися до невпізнання. І країни-переможниці і хто програв були розорені багаторічними воєнними діями. Сотні тисяч молодих чоловіків загинули або були покалічені, а їх сім'ї залишилися без будь-якої підтримки і повинні були боротися за існування. Зброя масового ураження - отруйні речовини, повітряні бомбардування, в тому числі і бомбардування мирних міст, протипіхотні міни, все, що ще недавно вважалося аморальним, нелюдським і жорстоким, було використано в цій війні і це змінило уявлення людства про добро і зло. Досить згадати, що винахідники пілотованого літального апарату брати Райт вважали, що їхній винахід покладе край війнам як таким, тому що людина ніколи не буде настільки жорстокий, щоб вбивати беззахисних людей з повітря, щоб зрозуміти, який шлях суспільна мораль пройшла всього за 10 років. Звичний світ звалився, на зміну йому прийшов новий світ - багатьом він здавався світом без добра, любові і надії, світом від якого відвернувся Бог. Так бувало не раз - люди, відвертаючись від Бога, звинувачували Його в байдужості до своїх створінь. Встановлення нового Урочистості стало відповіддю Церкви на ситуацію, що склалася, нагадуванням про те, що ні диктатори і президенти, які не монархи або демократичні уряди керують світом і що не влада, не гроші і не слава становлять справжню мету кожної людини, і це та істина, про яку неможливо забути.

Встановлюючи в грудні 1925 року новий Торжество, Папа Пій XI наказав, щоб в цей день у всіх церквах світу після головної літургії при виставлених на вівтарі Пресвятого Дарах була відслужена Літанія Пресвятому Серцю Ісуса і прочитаний акт Присвяти людства Його Святішому Серцю. Світ, на думку багатьох, що лежить у злі, знову шукав порятунку і захисту в люблячому Серце Спасителя.

В енцикліці «Quas primas», яка встановлює свято Христа-Царя, Папа Пій XI писав: "Нехай Христос царює в нашому розумі, борг якого - повністю довіряючи себе Божій волі, прийняти істини Одкровення і вірити вченню Христа непохитно і постійно, і нехай Христос царює в волі, яка повинна бути слухняна Божого Закону і заповідям, і нехай панує в серці, яке, знехтувавши тлінні пристрасті, буде любити Бога понад усе і належати тільки Йому, і нехай панує в тілі, щоб всі його члени були, за словами апостола Павла, представлені Богу в рудіе праведності (Рим 6,13), ставши причасниками внутрішнього освячення душ ".

У той час, як в Росії влада переслідувала релігію, а в багатьох країнах Західної Європи до влади приходили диктатори різного штибу, ворожі християнству, Церква нагадувала нам про Царському гідність Христа в загальному, в тому числі і космічному вимірі, про «панування вічне, яке не спиниться, а царство Його не буде зруйноване »(Пор. Дан. 7, 13-14).

Спочатку, Торжество Христа Царя Всесвіту доводилося на останню неділю жовтня і слідувало за ним Торжество Всіх святих представляло Христа-Тріумфатора посеред Своїх святих. Пізніше, в ході літургійної реформи, проведеної Другим Ватиканським Собором, воно було переміщено на кінець Літургійного року. Таким чином, став більш ясно виражений есхатологічний сенс цього свята, говорить про кінець часів і встановленні Царства Божого.

Сьогодні всюди багато говориться про кінець світу. При цьому ми, європейці, люди, що належать до культури, глибоко вкоріненої в християнстві, намагаємося проникнути в таємницю відому тільки Отцю, визначити точний час очікуваної події, посилаємося на найрізноманітніші і несподівані джерела, від календаря стародавніх майя до пророкувань єгипетських жерців, забуваючи про тому, що для християнина кінець часів - подія, що означає зустріч з нашим Царем і Владикою. Саме про цю зустріч ми молимо Його під час літургії Урочистості Христа Царя Всесвіту, повторюючи разом з усією Церквою: «Господи Ісусе, Владика Всесвіту, молимо Тебе: так прийде Царство Твоє - Царство істини і життя, святості і благодаті, любові і миру».

Анна Кудрик
http://cathmos.ru

Соціальні кнопки для Joomla