Господь питань

Нещодавно я слухала християнське радіо

Нещодавно я слухала християнське радіо. Там грала пісня, в якій говорилося: «Я не устижусь послання Ісуса». Це була одна з пісень, що прославляють проповідь нехристияни. Пісня змусила мене замислитися над тим, у чому ж послання Ісуса? Що про це думав співак? Яка його концепція Бога? Пісня розповідала фундаменталістську точку зору. Як колишня фундаменталістка, я прекрасно розумію, про що в ній співалося. Але тепер, коли я пішла від фундаменталізму, я задаю дуже багато питань. Чорне і біле - ілюзія, створена для того, щоб не ставити складних питань або питань без відповіді. Той, хто бачить відтінки сірого, повинен вміти миритися з невизначеністю.

Господь дав нам навик думати і міркувати. Господь дав нам можливість пізнавати Його / Її дуже особисто. Знати Бога - це любити Бога. Кожен з нас пов'язаний з Богом через власний розум і концепції, щеплені в дитинстві і які трансформувалися через особистий досвід. Підміняти особистий пошук Всемогутнього затвердженим списком правил або громадськими звичаями - це втеча від дійсності.

«Не змушуйте мене думати про Бога. Просто скажіть мені, хто такий Бог, що нормально робити, а що - ні ». Багато наших братів і сестер знаходяться на цьому ступені шляху з Ісусом. Багато церков, особливо фундаменталісти, заохочують такий спосіб мислення. Незалежне мислення, створення власних концепцій часто не тільки не схвалюється, але і карається. Думаєш, що нормально бути ЛГБТ-християнином - забирайся. Думаєш, що нормально розлучатися - забирайся. Думаєш, що Бог існує і за межами християнства - забирайся. Думаєш, що і сам можеш пізнавати Бога через нехристиянські практики - забирайся. Так відбувається в багатьох церквах по всьому світу. У цьому сенсі закони групової динаміки існують в церквах точно так же, як і в контексті будь-який інший соціальної групи. Якщо хтось не слід громадським звичаям групи, в результаті його виключають.

Так чому ж ми даємо меншості думати за більшість? Ми, ЛГБТ-християни, кровно зацікавлені в тому, що говорить це більшість, що володіє владою. Коли воно говорить, що не можна бути одночасно гомосексуалів і християнином, ми перестаємо сліпо слідувати за ним і починаємо думати самі. Коли виганяють мене, а не когось ще, я повинна почати власні пошуки. Я повинна зрозуміти правду. Хто виганяє мене - людська влада або Бог? Це питання, з яких починається пошук мудрості і справжнього обличчя Бога.

Бог описаний в Біблії через метафори. Бог - це цар, правитель, воїн, суддя, законодавець, будівельник, садівник, пастух, гончар, цілитель, батько, мати, мудрість, друг, брат, сестра, орел, лев, вогонь, хмара, вітер, фортеця, щит і багато інше. З якою формою Бога ви співвідносите себе? Це і є ваша концепція Бога.

«Образи Бога мають значення. Те, як ми концептуалізіруем Бога, впливає на наше уявлення про християнське життя і на наші образи Бога. Ідеї ​​(і концепції, і образи) нагадують сім'ю, між ними є взаємини. Те, який спосіб ми даємо Богу, впливає не тільки на те, яким є Бог в нашому розумінні, але і на те, як виглядає християнське життя. Люди, які представляють Бога як воїна, можуть і самі стати воїнами - в хрестовому поході або джихаді. Люди, які думають, що Бог гнівний, досить імовірно і самі будуть гніватися на світ ».

Нам, ЛГБТ-християн, кажуть, що Бог гнівається на нас через нашу сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності. Спочатку складно прийняти концепцію, в якій Бог щедрий, турботливий і сповнений любові до нас, тому що ми - гомосексуали, бісексуали, трансгендери. Багато з нас так і не можуть прийняти її, не можуть дозволити собі вірити в те, що вони приємні Богу. Якщо ж ми зможемо подолати цю концептуальну проблему, то ми зіткнемося з питанням: хто такий Бог? Якщо традиційні релігійні організації і богослов'я неправі в тому, що Бог гнівається на нас, то в чому ще вони неправі? Все піддається сумніву. І тут Бог стає дуже особистим. Бог розкриває себе нам, коли ми шукаємо його / її. Через те, що це дуже особиста справа, ми з вами можемо бачити Бога абсолютно по-різному. Богословські протиріччя стають неважливі. Важливим стає Одкровення Бога кожному з нас, всім, що знаходиться в пошуку.

Чим більше я знаю Бога, тим більше розумію, що не знаю нічого. Бог більше, ніж найширші визначення, які ми можемо дати. Бог настільки більше списку правил. Список правил дозволяє своїм наступникам не шукати Бога, а замінювати його заздалегідь підготовленими відповідями на питання. Пізнання Бога - це ціле життя, проведена в пошуку. З кожним кроком на шляху пізнання, ви стаєте ближче до джерела благодаті і доброти. Бог є любов. Ми жадаємо досвіду Божественного дотику. Бог емпіричніший. «Все роздуми про Бога - концепції, образи - спроби висловити невимовне. Невимовне - той, в кого всі ми живемо, рухаємося й існуємо - знаходиться за межами всіх концепцій, навіть цієї ».

за матеріалами Whosoever .
Цитати: The God We Never Knew, Marcus Borg, 1997, Harper Press // Маркус Борг. Бог, якого ми ніколи не знали
Автор: L. Louise
Підготовлено спеціально для Nuntiare.org

Ще на цю тему:

Пісня змусила мене замислитися над тим, у чому ж послання Ісуса?
Що про це думав співак?
Яка його концепція Бога?
Так чому ж ми даємо меншості думати за більшість?
Хто виганяє мене - людська влада або Бог?
З якою формою Бога ви співвідносите себе?
Якщо ж ми зможемо подолати цю концептуальну проблему, то ми зіткнемося з питанням: хто такий Бог?
Якщо традиційні релігійні організації і богослов'я неправі в тому, що Бог гнівається на нас, то в чому ще вони неправі?