Господи, дай мені терпіння ... Тільки скоріше!

Проповідь протоієрея Олександра Меня в день пам'яті семи мучеників Макавеїв, на початок Успенського посту https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2016/08/51-14-08-87nachalo-uspenskogo-posta-pamyat-mchch-makkaveev.mp3

У сьогоднішньому апостольському читанні ми з вами чули такі прекрасні, такі важливі для нашого життя слова апостола: «З терпінням будемо проходити передлежаче нам терені, незважаючи на Начальника й Виконавця віри Ісуса» (104. Євр 12: 1.).

Перше слово « терпіння »Означає, що шлях нашого життя, наше терені - не просто гладка дорога без перешкод; він вимагає терпіння, для того щоб зберегти свій дух ясним, твердим, зберегти його в сподіванні, в надії, в добро. Терпіння є та сила, яка зберігає ясність духу людини у важких обставинах. Тому апостол каже, що в терпінні будемо проходити наш шлях. І про це терпінні нагадує нам сьогодні і сам Хрест Христовий, перед яким ми молимося, бо він говорить про довготерпіння Божого!

Проповідь протоієрея Олександра Меня в день пам'яті семи мучеників Макавеїв, на початок Успенського посту   https://www

Протоієрей Олександр Мень

В цей же день ми святкуємо пам'ять мучеників Маккавеїв , Перших мучеників, які постраждали за істинну віру ще за 150 з гаком років до Різдва Христового. Їх змушували поклонитися ідолам і відмовитися від віри. Сім братів було - і жоден з них не мав сумніву. Коли стратили їх вчителі, старця, то вирішили, що мати зуміє вмовити своїх синів відмовитися від віри, щоб зберегти собі життя!

І їм обіцяли не тільки життя, але і нагороди, багатства і почесті - так було важливо гонять зломити цих сімох, щоб похитнулися і інші.

Але жоден з них не відрікся від віри. Тоді закликали їх мати, думаючи, що у неї здригнеться серце, але вона кожному з них сказала: «Сину мій, я народила тебе, Бог дав тобі життя через мене, і я не хочу бачити тебе відрікся і осоромленим» (105. Пор. 2 Мак 7: 20-23.). І тоді гонителі, щоб похитнути її, убивали і мучили перед її очима кожного окремо! Загинув один - і вона стояла твердо, загинув другий - вона стояла твердо! Вона була найбільша мучениця серед них, тому і її пам'ять теж святкують сьогодні.

Уявіть собі: всі діти гинуть на її очах, і не просто вмирають, але помирають в страшних муках від рук катів. Для неї це було ще гірше від катування, всякого важкого випробування, але вона стояла твердо, бо знала: життя дарована Господом! Відпасти від Нього - значить, померти. Бути з Ним - означає, жити вічно.

Ось так загинули брати Маккавеи, перетворивши своє терпіння в подвиг. А мати їх стала першою жінкою-мученицею.

Апостол нагадує нам, що кожен з нас, зустрічаючи свої страждання, свої випробування, свої спокуси, повинен проходити їх з терпінням. А ми запитаємо: де ж взяти сили для цього терпіння? Немає у нас сил людських! І апостол пояснює нам: будемо проходити з терпінням, «зважаючи на Начальника й Виконавця віри Ісуса».

Значить, терпіння може прийти до нас, якщо ми дивимося на Нього, на розп'ятого, на нашого «начальника віри», тому що Він поклав в нас початок віри. Він її вчинив в нашому серці. Дивитися на Нього завжди, коли ти радісний або сумний, коли ти в працях або в відпочинку, в турботах або в очікуванні, завжди пам'ятати, що перед нами Господь розіп'ятий, розп'ятий не просто, а за тебе, за кожного з нас!

І, дивлячись на Його пронизані руки, дивлячись на Його плечі, на які лягли важкі гріхи всіх людей, ми знайдемо в собі цю силу терпіння, бо Він її нам пошле. Чи не з себе ми її візьмемо, а отримаємо по благодаті Христовій!

Для того Він з'явився, для того до нас прийшов і нас навчав, для того помер і воскрес, щоб нас воскресити і дати нам від Своєї любові допомагає, рятує благодать.

Амінь.

14 серпня 1987 р

Текст і аудіо: Портал Преданіе.ру

А ми запитаємо: де ж взяти сили для цього терпіння?