Гріх. Заповіді. порятунок

  1. Інтерв'ю з професором МДА А.І. Осиповим Частина 1

Інтерв'ю з професором МДА А.І. Осиповим

Частина 1

- Шановний Олексій Ілліч - Шановний Олексій Ілліч! На наших очах відбулося «друге Хрещення Русі». На жаль «друге воцерковлення Русі» поки не відбулося. Почасти через відсутність популярного роз'яснення базових понять Православ'я.

До сих пір переважній більшості навіть приходять до храмів людей незрозуміло, наприклад, що таке «гріх». Вони знають, наприклад, що «злодійство - гріх», але ось у чому, так би мовити, суть гріха, в чому його небезпека і згубність - питання як і раніше відкритий.

- Мені здається, основне, на що слід звернути увагу, це два розуміння гріха. Одне з них особливо широко поширене і властиво майже кожній людині, не тільки приходить до Церкви, але часом навіть і людям церковним.

Це розуміння можна описати таким чином: гріх - є порушення закону Божого, який Він дав усім людям. І цей закон має той же характер, що і закони державні. Як порушення державних законів тягне за собою покарання, так і вчинення гріха карається Богом. З такого розуміння є наслідком дуже небезпечні висновки. Людина починає ставитися до Бога, як до варту закону, якого можна і вблагати, і «купити», і перед яким можна вислужитися. Так розумівся гріх в старозавітному іудействі і язичництві, таке ж розуміння засвоєно і вченням Римсько-католицької Церкви. Як писав А.С. Хомяков, там все ставлення людини до Бога побудовані за принципом дебет-кредит. Головне завдання - зняти з себе вину, відкупитися, уникнути суворого покарання. Як у випадку з ГИБДД: заплатив штраф і поїхав далі, а сам яким морально був, таким залишився.

Таке розуміння гріха носить зовнішній рабсько-найманську характер і не здатне звести людини на рівень духовно-морального досконалості ..

Але є й інше розуміння гріха - Євангельське, святоотеческое.

Тут гріх розглядається як діяння, яким людина шкодить собі, своїй душі і тіла. Гріх порушує закон нашого внутрішнього життя, нашої власної природи і тим самим калічить людину. Чи не Бога ми ображаємо, а самі себе ранимий. При такому розумінні гріха стає зрозумілим, що означає покаяння, що означає «Господи, помилуй». Це не зняття провини за гріх, немає, а прохання про зцілення, про подолання моєї рани.

Бо Бог - це Лікар, а не суддя, не прокурор-обвинувач.

Тут дуже важливо зрозуміти ще один момент. Можна задати в опитування: чому Бог сам не зцілює людини, що впала в гріх? Адже Він є любов. Відповідь: В Апокаліпсисі читаємо «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною». Бог створив людину подібним Собі і не може порушити його волі. Він лише стукає в наше серце, але Сам крім згоди, волі самої людини не може ні зцілити його, ні врятувати. У цьому полягає богоподібне гідність людини. Людина сама повинна відкрити двері своєї душі Богові. Це і відбувається через його звернення до Бога, молитву, покаяння. Ось, виявляється, який процес відбувається. Не ми насилу добираємося до Бога, і Він сходить до нас, милує, зцілює. Ні, навпаки: Бог стукає в наше серце голосом совісті, розуму, і ми нарешті відкриваємо Йому свою душу щирим каяттям, щирим відкиданням гріха.

Таким чином, якщо в першому розумінні гріх є порушення зовнішнього Божественного закону, то в другому - він є пошкодження власної природи, калічення себе.

- Поширена думка про відповідальність дітей за батьків суперечить Писанню?

- Це, звичайно, не тільки поширена, але і глибоко хибна думка. Уже в Старому Завіті знаходимо думки, які прямо вказують на хибність такого розуміння. Так, пророк Єзекіїль перед Божим каже: «Ви говорите:« чому ж син не поніс провину за батька? »Тому що син той чинив право та справедливість, дотримував усі устави Мої й виконував їх, він буде живий. Душа, що грішить, вона помре; Син не понесе кари за батькову провину, а батько не понесе за провину синову, справедливість справедливого буде на ньому, і залишається, і беззаконня беззаконного при ньому і залишається »(Іезек.18; 19-20). У пророка Єремії читаємо: «В ті дні вже не будуть говорити:« Батьки їли кислий виноград, а у дітей на зубах оскома »... хто їстиме кислий виноград, у того на зубах і оскома буде».

Одним словом, ніякої відповідальності діти за батьків не несуть, а от зв'язок між дітьми та батьками найтісніший, і вона проявляється на всіх рівнях людської природи. Ми бачимо, як від психічно ненормальних людей, алкоголіків, наркоманів народжуються діти фізично і психічно неповноцінні. Точно так же від порочних батьків народжуються діти з духовної патологією, наприклад, жадібності, злостивості, марнославства. У богослов'ї це називається родової пошкодження або родовим гріхом.

І це зовсім не відповідальність дітей за гріхи батьків, а вже зовсім інша категорія, яка свідчить про природному єдності між дітьми і батьками. Але при цьому родовий гріх (спадкові духовні вади) може бути, в кінцевому рахунку, зцілений. І ми знаходимо в історії Церкви багатьох праведників, які досягали високих ступенів святості, хоча і народжувалися з родовими гріхами. Правильне духовне життя зцілювала ці хвороби. (Але є сім'ї і з яскраво вираженими добрими якостями - т.зв. родової чеснотою.) Тому говорити треба не про відповідальність дітей за гріхи батьків, а відповідальності батьків за своє духовне життя і ті духовні хвороби, якими вони нагороджують своїх дітей, ведучи життя нечесну, лукаву, розгнуздану.

- Як розуміти «первородний гріх»? Це поняття збиває з пантелику дуже багатьох приходять до Церкви людей.

- Поняття «первородний гріх» - католицького походження. Свт. Василь Великий називав це природне розлад в людині «первородним пошкодженням», преподобний Макарій Єгипетський - «спадкової псуванням». Воно в природі всіх людей, на відміну від пошкодження родового, властивого того чи іншого роду, племені, народу.

У чому полягає ця первородна пошкодження або первородний гріх? Преподобний Максим Сповідник відповідає, що це є «пристрасність, тлінність і смертність [людського] єства ...», які увійшли в людську природу в результаті гріха прабатьків. Ось ці три властивості, названі в Біблії «шкіряними ризами», в які були одягнені Адам і дружина при вигнанні з раю, і складають істота первородного пошкодження. Його-то і зцілив Господь у сприйнятої Їм людської природі Своєю хресною жертвою. Таким чином, якщо східні Отці під спадкової псуванням розуміють пошкодження самої природи людини, то західне богослов'я говорить про моральну відповідальність і винності всіх людей за гріх прабатьків. Однак ідея винності нащадків за гріхи батьків, як уже було сказано, в корені суперечить православному розумінню гріха і вченню про Бога-Любові. Той же прп. Максим Сповідник писав: «Непорушність произволения у Христі знову повернула цього єству через Воскресіння неупередженість, нетлінність і безсмертя».

Що таке смертність - ясно. Під тлінність зрозуміло згасання життя людини від дитинства до старості. Пристрасністю він називає вразливість людини, його пасивно, переживання страждань таких, як, наприклад, біль, страх, печаль і т.д.

- Чи існує «гріх невідання»? Наскільки людина може себе погубити, роблячи зло самому собі і не розуміючи цього?

- Дивлячись, в чому причина цього нерозуміння. Причини можуть бути дві. Одна з них: незнання і тоді немає гріха.

Зовсім інша справа, коли совість мовчить через те, що людина спалив її. Якщо постійно ігнорувати голос совісті і продовжувати грішити, то в кінці кінців совість перестане говорити. Її можна так задушити, що вона буде мовчати. Це - страшний стан, святі Отці називають його скам'яніння нечутливість. Тут гріх ставиться людині в повну силу.

Приклад, для ясності: вухо мерзне на морозі, я можу його потерти, а можу, врешті-решт, упустити цей момент, і воно замерзає. Тоді я вже нічого не відчуваю. Але наслідки жахливі. Можна взагалі залишитися без вуха.

Те ж саме відбувається і з людиною, коли він спалює свою совість. Він завдає своїй душі жорстоку рану.

- Завдяки медіа-культурі все частіше доводиться чути від людей про «семи смертних гріхах». Яке місце цієї концепції в Православ'ї? Це дуже важливо, тому що деякі говорять так: ну ось є смертні сім гріхів, значить, решта можна здійснювати: вони ж не смертні ...

- Святитель Ігнатій Брянчанінов перераховує вісім пристрастей. Але будь-який гріх може виявитися смертним. Святі отці кажуть: немає гріха непростимого, є гріх нерозкаяний. Так ось будь нерозкаяний гріх - смертний. Нерозкаяний в якому сенсі? Людина знає, що він зробив зло, болить у нього душа, смокче там під ложечкою, а він в ньому наполягає і не кається ні перед людьми (і священиком), ні перед Богом.

Але, звичайно, ми повинні розуміти, що гріхи за своєю тяжкістю бувають дуже різні.

По перше. Одна справа - гріх думкою, бажанням, тобто ще чинять всередині людини, інше - гріх, скоєний самим справою. Всі грішать, немає нікого, хто б не грішив, але падіння справою незмірно важче, ніж падіння думкою. Хоча будь-яке падіння справою починається з падіння думкою.

По-друге. Гріх - це як би загальне поняття, а конкретний гріх може мати різну тяжкість. Приклад: обдурив. «Бачив зараз: проїхала така дивна машина»? - «Бачив»! А сам не бачив. Обман, але який? Порожній. Цей гріх нікому не приніс шкоди. Людина тільки собі пошкодив.

Інша річ - можна зробити обман, через якого інша людина в петлю полізе. Гріх, здається, один, але тяжкість того і іншого просто непорівнянні. І так в будь-якому гріху.

І, нарешті, по-третє: гріхи самі по собі дуже різні. Одна справа - обдурити, інша справа - вкрасти, третя справа - вбити. Ось три плани, які потрібно мати на увазі, коли ми говоримо про смертних гріхах.

- Практична сторона: як боротися з конкретними проявами тієї чи іншої пристрасті? З гріхами? Припустимо, людина прийшла в Церкву, як-то усвідомив, що є гріх, і хоче почати вести боротьбу. З чого починати?

- Одного священика запитали, як боротися з хульних помислами? У чому їх причина? Святі Отці на це питання відповідають досить чітко: основна причина всіх наших гріхів - зарозумілість, гординя. Вони прямо кажуть, що тільки смиренням виганяють пристрасті, смиренням переможені злом гріхи. Тому перше завдання, яке стоїть перед людиною, що вступає в церковне життя, це стежити за собою в цьому плані, не дозволяти собі звеличуватися ні в собі самому, ні перед людьми, ні в різних життєвих обставинах і т.д. Ось та загальна платформа, загальне підставу, на якій тільки й можливий будувати своє християнське життя.

А далі вже починається боротьба більш конкретна і найголовніше тут, як кажуть Отці - це боротьба з думкою. Як кермо корабля, невірно повернений, може погубити весь корабель, так і погана, злочинна думка - привести до тяжких гріхів.

- Господь неодноразово говорить: «Якщо ви Мене любите, Мої заповіді», «хто любить Мене, той слово Моє». І навпаки, «Хто не любить Мене не береже Моїх слів». Тобто, не можна просто заявити, що я люблю Бога, якщо при цьому не знаєш, що таке Його заповіді, який шлях їх виконання, і якщо хоча б не намагаєшся їх виконувати.

Тому виникає питання: що таке заповіді Христа? Це - заповіді блаженств і ряд інших заповідей, про які Він говорить в Нагірній проповіді? Або це взагалі все Євангеліє?

- Можна б такий приклад привести. Уявіть собі величезну аудиторію, в якій зібрані люди різних релігій і до них звернений питання: «Як ви думаєте, хто спасеться?». Немає сумнівів, що всі вони, незважаючи на всі відмінності своїх вірувань, в тому числі і православні, сказали б одне: «Той, хто виконає заповіді Божі».

Так ось, якщо ми під заповідями на увазі певний перелік вимог до людини, то з цієї точки зору християнство говорить щось прямо протилежне. Ні, не та людина спасеться, який виконає ці вимоги, а є щось інше, що лежить в основі всіх заповідей Божих, і завдяки якій лише вони стають рятівними.

Господь говорить: Я не прийшов кликати праведних, а грішників до покаяння; Він не засудив взяту в гріху жінку; прийшов до митаря на обід і сказав: сьогодні на дім цей спасіння; Він промислітельно влаштував так, що з Ним були розп'яті двох розбійників, і першим в рай увійшов чоловік, у якого руки були, буквально, по лікоть в крові. Бачите, хто виконав волю Христову, тобто Його заповіді і досяг Неба. Так ось, звертаючись до цієї думки і виходячи з неї, можна зрозуміти сутність заповідей.

У чому ж ця сутність полягає? Що - найголовніше?

Ну, давайте подивимося уважніше. Що зробив розбійник? Всього сказав: ми, розбійники, і належну заплату за вчинки свої беремо. І далі він виголосив, здається, найпростішу фразу, нічого особливо не значущу, а насправді, що вказує на надзвичайно важливе: він сказав: Пом'яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє! Потрібно вникнути в суть цих слів. У нього й гадки не було про те, що він буде там, в тому Царстві, куди йде Христос. Він бачив, розумів всім своїм єством, що гідний тільки пекла. Таким є зміст його слів. І цей стан ви € дення того, що я - ніщо, що я весь в бруді, що я не гідний бути з Христом в Його Царстві, і є сутністю всіх заповідей Божих. В Євангелії це називається бідністю духу, у святих Отців - покорою, смиренням. Тому Христос і сказав фарисеям, що митарі і перелюбники перед вами увійдуть в Царство Боже. Тобто бачать себе грішниками і кається увійдуть, а для уявляють себе праведниками ... двері будуть зачинені. Таке євангельське навчення всім, хто бачить себе праведними, православними і зневажають всіх інших як грішників.

Тепер питання: як це відбувається? За рахунок чого?

Можна, виявляється, виконати все, мабуть, заповіді, і насправді бути поза Христа, бо це виконання буде в гріх.

Як, за яким критерієм? Виконання зовнішніх заповідей, таких, як: читання молитов, відвідування та здійснення богослужінь, прийняття таїнств, добродіяння, милостиня, будівництво та оздоблення храмів і монастирів і т.п., коли людина розглядає їх як заслуги перед Богом, може (і не рідко так буває) привести його до марнославства, зарозумілості, гордині. І в такому випадку все це добро перетворюється на зло для людини, бо з'єднує його, за словом преп. Антонія Великого, з демонами-мучителями. Життя за заповідями тільки тоді перетворює людину, коли він розуміє, що без допомоги Божої нічого не може зробити, що Бог творить його руками, а він сам по собі без Бога не до порога.

Святі отці так і кажуть: ви мірою смирення пізнається духовний рівень християнина - рівень, якщо хочете, виконання ним Закону Божого. Тому все Своє увагу Господь в Євангелії звертає на те, щоб привести людину в стан плачу за гріхи, каяття, смиренності.

Чому це так важливо? Причина проста: Христос - це Спаситель. А кому потрібен Спаситель? Тому, хто гине. Якщо ж людина не бачить себе духовно гинуть, то йому Христос не потрібен. До цього зводиться вся сутність християнського життя.

А що при цьому потрібно робити, щоб прийти до такого стану - про це добре сказав преподобний Симеон Новий Богослов: «Ретельне виконання заповідей Христових навчає людину її немочі».

По суті, справжнє відродження християнина і починається лише тоді, коли він в боротьбі з собою за виконання заповідей Божих, в боротьбі з гріхом побачить всю глибину пошкодження своєї природи, принципову нездатність без Бога зцілитися від пристрастей і досягти шуканої святості. Таке самопізнання відкриває людині Того, Хто хоче і може врятувати його зі стану смерті, відкриває йому Христа. Саме цим пояснюється настільки виняткове значення, що надається смирення усіма святими. Пізнання свого безсилля стати духовно і морально здоровим, святим без допомоги Божої створює тверду психологічну базу для непохитного прийняття Господа Ісуса Христа як джерела життя і всякого блага. При цьому дослідне смиренність виключає можливість нового гордовитого мріяння стати як боги (Бут. 3, 5), виключає нове падіння. Смирення і тільки воно народжує і то вище, до чого призначене буття людське - любов.

Всі святі отці приходили до цього стану смирення. Пімен Великий говорити: «Повірте, браття, куди буде вкинуто сатана, туди и я». Сисой Великий просвітівся, як сонце, перед смертю, но благаю Бога дати Йому годину на покаяння. Побратими кажуть Йому: «Чи тобі, Сисой, КАЯТ?» А ВІН відповів на це: «Повірте, браття, я не знаю, чи поклали я хоч початок покаяння мого». Уявіть, - це говорити великий святий! А не так багато в Церкві тих, кого називали великими. А почитайте канон Андрія Критського - він весь пронизаний покаянням, смиренням, плачем про гріхах. Ось до чого зводиться вся християнська життя.

Так ось, всі заповіді є тільки засобами придбання цього рятівного стану. Але рятівними вони стають в тому випадку, коли виконуються у правильному ключі. В іншому випадку вони можуть привести до гордині, і тоді це виконання заповідей виявляється загибеллю для людини.

- Олексій Ілліч, а тоді може бути досягнуто ось це наближення до Христа і бачення себе в гріхах - без цього засобу, без заповідей, які нам вказані в Євангелії, тобто якимось іншим шляхом?

- Ось приклад з тим же розсудливим розбійником, але це все ж в якійсь мірі виняток, причини якого нам не відомі, бо вони криються в його внутрішнього життя. Нормальний же шлях вимагає спонукання себе жити по тому образу, який дан в Євангелії. І кожна людина ставиться промислом Божим в найкращі умови для придбання смирення. Для деяких навіть найкращим шляхом виявляється те, що з нашої точки зору є найгіршим.

Пам'ятаєте випадок з Патерика про двох дівчаток-сиріт? Їх взяли - одну в монастир, іншу - в публічний будинок. Де ж вони виявилися по смерті? Та, що була в будинку розпусти - в раю, а з монастиря - в пеклі. І причини цього очевидні. Перша бачила всю гидоту свого життя і щиро журилася про свою падшесті. Інша ж, зовні прийнявши т.зв. ангельський образ, загордився про себе, що вона незаймана, виконує всі послуху, вичитує молитовні правила, не робить ніяких смертних гріхів - тим самим прийняла в собі образ демонський, загордилися і загинула. Тобто не самі по собі заповіді, а тим більше їх зовнішнє виконання, рятують.

Частина 2 >>>

Поширена думка про відповідальність дітей за батьків суперечить Писанню?
Так, пророк Єзекіїль перед Божим каже: «Ви говорите:« чому ж син не поніс провину за батька?
Як розуміти «первородний гріх»?
У чому полягає ця первородна пошкодження або первородний гріх?
Чи існує «гріх невідання»?
Наскільки людина може себе погубити, роблячи зло самому собі і не розуміючи цього?
Яке місце цієї концепції в Православ'ї?
Нерозкаяний в якому сенсі?
«Бачив зараз: проїхала така дивна машина»?
Обман, але який?