Гріхи на сповіді: перелік, список гріхів в православ'ї

Гріх пізнається не з того, що ми беремо книжку і вивчаємо різні прояви гріха в людському житті. Вірніше, він може так пізнаватися, але не буде оплакувані, визначений як ворог. Гріх пізнається тільки під дією благодаті.

У статті "Гріхи на сповіді" протоієрей Андрій Ткачов пояснить як готуватися до сповіді. Ви побачите методичні рекомендації щодо виявлення своїх гріхів.

Якщо Ви вже зараховуєте себе до віруючих людей, то напевно Вас турбує питання сповіді - того, що там говорити. Та й взагалі - гріх з усіма його відгалуженнями Вас напевно турбує.

Так ось, перетворюватися в слідопитів і вишукувати гріх не треба. Існують своєрідні методичні рекомендації з точними списками всіх гріхів. Як є довідники всіх хвороб, і вони дуже об'ємні. І один вид цих довідників - їх обсяг, густого тексту, складність мови та величезний обсяг інформації можуть налякати людину: невже ось так хворіють люди?

І один вид цих довідників - їх обсяг, густого тексту, складність мови та величезний обсяг інформації можуть налякати людину: невже ось так хворіють люди

Протоієрей Андрій Ткачов

Такі ж списки можна наколупати і в людській душі. А чим більше ускладнюється життя і суспільство, тим більше виникає специфічних відгалужень гріха - інформаційні гріхи, цивілізаційні хвороби. І виходить погана нескінченність. Абсолютно дурна, абсолютно нескінченність.

І людина думає: «Ну, в чому ж мені каятися?» І виходить - або він взагалі ні в чому не винен, або вже настільки винен, що писати це все треба не на папірець, а в книжку.

Мені здається, що це - така серйозна кома на шляху будь-якого християнина і, якщо до цього неправильно підійти, далі вже нікуди не підеш.

Як боязкого ради б рекомендував людям поменше читати «розширених списків гріхів з їх відгалуженнями і модифікаціями». Щоб не впасти в таку любов до чистоти, яка народить у Вас бажання жити в барокамері.

Можна любити чистоту, але треба розуміти, що будь-яка чистота відносна, і завжди буде якийсь куточок, де є якась порошинка-смітинка. Якщо ж намагатися досягти абсолютної чистоти, то можна захворіти на цю тему.

Як виявляється гріх? Тільки при наявності яскравого сонячного освітлення. Бруд видно тільки при денному світлі і при яскравому сонці. Якщо світить, наприклад, ліхтарик або електричне освітлення, ні пил, ні бруд на полірованій поверхні себе не виявить.

Гріх пізнається не з того, що ми беремо книжку і вивчаємо різні прояви гріха в людському житті. Вірніше, він може так пізнаватися, але не буде оплакувані, визначений як ворог. Гріх пізнається тільки під дією благодаті. Коли благодать Божа реальним чином торкнеться людської душі - тільки тоді людина буде читати свою, а не чужу життя, як книгу. Тоді на ньому виповниться пушкінське слово:

... з огидою читаючи життя мою,
Я тремчу і проклинаю,
І гірко скаржуся, і гірко сльози ллю,
Але рядків сумних не змиваю,

«Не змиваю» - в тому сенсі, що ці рядки вже є, і робити вигляд, що їх не було - нерозумно.

Так ось, під дією Божественної благодаті людина може зробити переоцінку свого життя і прочитати свою книгу як книгу гріховних вчинків.

І хороших теж. Адже людина - не біс. І коли кажуть: «У моєму житті все було - один гріх», - то суб'єктивно він говорить правду, але об'єктивно це не так. І, крім, може бути, Нерона або іншого такого ж дивного упиря і чудовиська, людини без чеснот не буває.

Фото: Тетянин день

Тому хочеться побажати, щоб людина була об'єктом впливу благодаті, і шукав її, а не енциклопедичних знань про гріх. Щоб він шукав благодаті, яка відкриє йому саме його життя, а не життя іншої людини. І тоді можна буде читання в книзі його життя тих рядків, які поки ще не змиті, але які реально змити в разі, якщо проллються благодатні сльози.

Виникає питання, а як цю благодать шукати. Але ви, головне, шукайте - «шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам, просіть і отримаєте». Тут потрібно шукати тих, хто розумніший за тебе, розмовляти з ними і посилюватися на покаянну молитву, вправлятися в різних чеснотах через силу (бо все чесноти творяться через силу) - ну, і так далі.

На якомусь етапі Господь зустрічає людину, дає йому міру благодаті - і тоді відбувається пізнання себе в гріху і пізнання того, що, власне, потрібно лікувати.

Тому що, якщо, наприклад, розпусник розпізнає в собі грошолюбство і почне з ним посилено боротися, то він може все життя прозаниматься тим, що не найголовніше. Йому б з блудом розібратися. І так далі.

Пізнання себе можливо тільки в благодаті, а не за довідниками, а благодать реально подається, оскільки Бог є, і Він живий, і Він вступає з нами в спілкування. Ось таку мету можна поставити людині для того, щоб він не блукав справа наліво і не шукав додаткової літератури в тому питанні, який до кінця в літературі викладено бути не може.

А питання пізнання душі в світлі Духа Святого не може бути викладено до кінця за допомогою листа. Тому не шукайте книг - шукайте Духа Святого, і в Дусі пізнаєте своє окаянство - глибоке і щире. Тоді, мені здається, покаяння буде не безплідним - воно буде цілісним і плідним. Чого бажаю кожному християнинові.

І один вид цих довідників - їх обсяг, густого тексту, складність мови та величезний обсяг інформації можуть налякати людину: невже ось так хворіють люди?
І людина думає: «Ну, в чому ж мені каятися?
Як виявляється гріх?