Хрещення від «А» до «Я»

  1. Хрещеними МОЖУТЬ бути:
  2. Подруга засудила мене за те, що я хрестила свою дочку в дитинстві і "не дала їй можливості вибрати...
  3. Мене хрестили через окроплення, а не занурення. Чи справді хрещення?
  4. Скільки разів можна бути хрещеним?
  5. У хресній почалися критичні дні, що робити ?!
  6. Чи правда, що не можна охрестити дитину з хрестиком іншої людини?
  7. Чи можна прати Крижми?
  8. Що робити, якщо крижма загублена?
  9. Чи можуть батьки дитини бути нехрещеними?
  10. Чи можуть інославні родичі присутнім на хрещенні?
  11. Чи правда, що мати не може бути присутнім на хрестинах?
  12. Чи можна поміняти хресного / хресну?
  13. Чи можна стати хрещеним заочно?
  14. Чи можуть хресні одружитися?
  15. Кого взяти в хресні, якщо серед знайомих немає воцерковлених людей?
  16. Чи може бути хрещеним неправославний людина?
  17. Чи потрібні хресні дорослій людині?
  18. Чи може бути дві пари хресних?
  19. Чи може бути один хресний?
  20. Чи можна хрестити дитину без хресних?
  21. Чи можна хрестити дитину під іншим ім'ям?
  22. Я хрещений, але також хрестився в інший релігії. Чи потрібно хреститися вдруге?
  23. Не знаю, хрещений чи я. Що робити?
  24. Що входить в обов'язки хрещеного?
  25. Чи можна православним бути хрещеним у іновірців?
  26. Хто мій небесний покровитель?
  27. Чи можна охрестити людину заочно?
  28. Чи потрібно хреститися, якщо чоловік / дружина / наречений ... на цьому наполягають?
  • Чи можна хрестити дитину у кумів?
  • Чи можуть хресні одружитися?
  • Чи можна поміняти хресну (-го)?
  • Чи може брат (сестра, дідусь ...) бути хрещеною / хрещеним?

На ці та інші питання, пов'язані з таїнством хрещення, ви знайдете відповіді в цій статті , Складеної з слів Віктора Гузенко в рубриці « Питання відповідь" .

Хрещеними МОЖУТЬ бути:

  • вагітні та незаміжні жінки;
  • рідні брати і сестри, бабусі, дідусі та інші родичі
  • куми батьків (хрестити дітей друг у друга);
  • люди іншої національності.

Хрещеними НЕ МОЖУТЬ бути:

  • інославні (мусульмани, католики, баптисти, протестанти ...);
  • рідні батьки.

Коли треба хрестити дитину?

Чим раніше, тим краще. Бо з моменту хрещення у малюка з'являється Ангел Хранитель і небесний покровитель. Дитину можна причащати і молитися за нього в храмі.

Подруга засудила мене за те, що я хрестила свою дочку в дитинстві і "не дала їй можливості вибрати віру". Що ви думаєте з цього приводу?

Цікаво, а якщо у вашій подруги є діти, вона чекає, коли вони підростуть і, наприклад, захочуть йти в школу, одягати теплі речі, якщо холодно, їсти манну кашу, а не чіпси? Чи лікує вона своїх дітей або чекає, коли виростуть і почнуть розуміти, як діють уколи і таблетки? Якщо вона все це робить, то де ж її демократія, чому вона гвалтує дитину? Значить, вона вважає, що вона доросла, розумна і краще розбирається, що корисно дитині, а що ні. Так чому ж в найголовнішому, в питанні віри, ми повинні пускати все на самоплив? Так що, радячи вам залишити вибір віри дитини до його дорослішання, вона сама надходить непослідовно.

Мене хрестили через окроплення, а не занурення. Чи справді хрещення?

Безсумнівно, православна традиція хрещення через занурення найвірніша. Але, тим не менше, хрещення через обливання або триразове обливання в ім'я Святої Трійці теж дійсно. Ваше хрещення дійсно, перехрещуватися категорично не можна. Звичайно ж, можна тільки вітати ті храми, де роблять спеціальні баптистерии (крещальни) для хрещення дорослих. А маленьких дітей і так завжди можна занурити в хрещальну купіль. Про важливість хрещення через занурення говорить хоча б таке канонічне правило, що особи чоловічої статі, хрещені в клініках, лікарнях через окроплення згодом, ставши дорослими, не мали права бути священнослужителями.

Скільки разів можна бути хрещеним?

Хрещеним можна бути необмежена кількість раз.

У хресній почалися критичні дні, що робити ?!

Критичні дні у жінки не є перешкодою для участі в таїнстві хрещення, бо канони Церкви забороняють жінці в ці дні тільки причастя. Детальніше це питання розкрито в статті « Про так званої жіночої «нечистоті ».

Чи правда, що не можна охрестити дитину з хрестиком іншої людини?

Міркування про те, що таким чином малюк може «взяти чужий хрест» або «взяти чужу долю» - гріховні і забобонні. Доля кожної людини знаходиться в руках Божих. До області гріховних забобонів відноситься думка про те, що чим більшого розміру натільний хрестик немовляти, тим важчий хрест йому належить нести.

Чи можна прати Крижми?

Крижми (крещального рушник) прати небажано, оскільки після миропомазання немовляти на ній можуть залишитися частинки святого мира. А одяг, яка не стикалася зі світом, при необхідності можна випрати в будь-який день і навіть в день хрещення.

Що робити, якщо крижма загублена?

Більшість хрещених людей поняття не мають, де знаходиться їх крижма, це обрядова сторона хрещення, не варто зраджувати йому великого значення.

Чи можуть батьки дитини бути нехрещеними?

Хрещення батьків не є обов'язковою умовою для хрещення дитини. Але якщо вони вважають за необхідне дарувати таке благо, як хрещення, своїй дитині, то навіщо обкрадати себе і ризикувати своїм вічністю? Слід врахувати, що нехрещені люди не можуть бути присутніми на таїнстві хрещення.

Чи можуть інославні родичі присутнім на хрещенні?

Нехрещені люди не можуть бути присутніми на таїнствах Церкви.

Чи правда, що мати не може бути присутнім на хрестинах?

Жінка не може заходити в храм протягом 40 днів після пологів, т. К. В цей час вона перебуває на очищенні. Якщо ви хрестіть дитини до закінчення цього терміну, дійсно, мати не повинна перебувати в церкві. Якщо ж після, то, взявши у священика молитву матері, жінка може бути присутнім при хрещенні своєї дитини.

Чи можна поміняти хресного / хресну?

А чи можна дитині поміняти маму? Прийомних матерів, звичайно, може бути скільки завгодно, але народила-то все-таки одна, і поміняти її неможливо. Точно так само і з духовним народженням: хто був хрещеним у хрещальній купелі, той і є хресним. Якщо з якої-небудь причини ми втрачаємо контакти з хрещеними, але хочеться, щоб у дитини були такі, можна «призначити» якогось гарного людини умовно-почесним хресним.

Чи можна стати хрещеним заочно?

Іноді люди хочуть вважати хрещеними тих, хто фізично не був присутній на хрещенні. Але хрещення - це таїнство, тому хто стояв у хрещальній купелі і сприймав дитини, той і є хресним. А не той, кого формально вписали в свідоцтво про хрещення.

Чи можуть хресні одружитися?

У нас на Русі думка про те, що хресні батьки не можуть між собою укласти шлюб, настільки поширена, що вже вважається якоюсь нормою, майже догматом. Але якщо врахувати, що в Греції (від якої ми сприйняли хрещення) є традиція брати одного хресного відповідно статтю дитини, то виходить, що у нас другого хресного беруть для пишності таїнства. До того ж, хресні вступають в духовну спорідненість з батьками сприймається ними дитини, а не між собою, т. Е. Знову виходить, що немає перешкоди для укладення їхнього шлюбу. По крайней мере, я не зустрічав законодавчих заборон одружуватися хрещеним. Упевнений, що, видаючи таку відповідь, я викликаю на себе гнів інакомислячих опонентів. Але я неодноразово читав багато публікацій, приголосні з моєю думкою. На Русі навіть були постанови Священного Синоду з цього приводу в 1810 і 1837 роках, які дозволяли вінчання хресних. Максимум, що для цього було потрібно, це взяти благословення у правлячого архієрея.

Кого взяти в хресні, якщо серед знайомих немає воцерковлених людей?

Звичайно, добре, коли хресні - люди воцерковлені: вони будуть і молитися за хрещеника, і, сподіваємося, брати участь в його православному вихованні. Але це ідеал хресного. На жаль, реалії сьогоднішнього світу такі, що у нас, при переважній більшості хрещених людей, воцерковлених і по-справжньому віруючих - 2-3%. Де ж на всіх дітей набратися віруючих хрещених? Тому хрестіть з тими хрещеними, яких знайдете, нехай навіть не дуже воцерковленими. У надії, що вашої батьківської віри буде досить для того, щоб виховати дітей істинними християнами.

Чи може бути хрещеним неправославний людина?

Рекомендацію партії може давати тільки член партії. Тому восприемником православного може бути тільки православний. Адже хресний у відповіді перед Богом за свого хрещеника і повинен вивчати його православній вірі, а не інославних помилкам.

Чи потрібні хресні дорослій людині?

У дорослому віці допускається хрещення без хресних, бо людина ручається сам за себе.

Чи може бути дві пари хресних?

За бажанням батьків таке іноді трапляється. Заборон немає. У надії, що буде більше молитовників і потенційних вчителів у вірі для дитини.

Чи може бути один хресний?

За правилами Церкви, при хрещенні має бути один хресний батько відповідно підлозі крещаемого: у дівчаток - жінка, у хлопчиків - чоловік. У Греції, від якої ми прийняли хрещення, так і є. Те, що у нас для дитини вибирають хресного батька і матір, носить скоріше традиційний характер.

Чи можна хрестити дитину без хресних?

Якщо не виходить знайти хресного, можна попросити, щоб хрещеним був сам священик, що здійснює хрещення. Або дідусь / бабуся. Якщо і це не вийде, не залишати ж дитини нехрещених - охрестити без хресних. До того ж, останнім часом немовлята народжуються дуже слабкими, часто священикам доводиться хрестити їх прямо в лікарнях, в реанімації, куди нікого не пускають, в тому числі і хресних.

Чи можна хрестити дитину під іншим ім'ям?

Захоплення подвійними іменами - це нова єресь XXI століття. Хрестячи дитини, ми нарікаємо його ім'ям якогось святого. Цей святий є небесним покровителем людини, а коли за паспортом людина живе під одним ім'ям, а в хрещенні і в Церкві - під іншим, то виходить, що в повсякденному житті його весь час дражнять якийсь кличкою. Відгукуючись на неї, людина побічно принижує свого небесного покровителя, в честь якого він хрещений. Це не християнський підхід, зокрема, подібне явище є в секті мормонів (таємне ім'я при хрещенні). У Церкви тільки тоді допускається хрещення з ім'ям, відмінним від того, що записано в свідоцтві про народження, коли такого імені немає в православних святцях (Перебудова, Ваучер, Трактоніна, Сталіна та інше), а батьки вже вписали його в свідоцтво про народження. Тоді при хрещенні дається таке ім'я, яке є у святцях, на честь якогось святого, а не на честь трактора, Леніна чи рабині Ізаури.

Я хрещений, але також хрестився в інший релігії. Чи потрібно хреститися вдруге?

Святе Письмо категорично каже про єдиний хрещенні. Бо при хрещенні відбувається таємниче священнодійство, при якому проста людина стає християнином. Якщо він відпадає з якоїсь причини від православної віри, коли хоче знову повернутися, приймається через покаяння, а не повторне хрещення. Тим більше що «таїнства» інших релігій безблагодатні і недійсні.

Не знаю, хрещений чи я. Що робити?

Якщо виникають подібні незрозумілі питання, слід прийти в православний храм і попросити священика здійснити таїнство хрещення зі словами: «Аще не хрещений (якщо не хрещений), хрещається раб Божий ...»

Що входить в обов'язки хрещеного?

Чи не дарувати подарунки хрещеників на дні народження! А молитися за них і в міру своїх можливостей виховувати в православній вірі. Часто люди воцерковлені не хочуть ставати хрещеними дітей, чиї батьки є православними тільки по імені і не відвідують храм Божий. Мовляв, як же я зможу виховати малюка в православній вірі без допомоги рідних батька і матері? Звичайно, вони мають рацію. Але слід пам'ятати і про те, що при хрещенні дитина отримує Ангела Хоронителя і благодать Божу, за нього можна молитися в церкві, подавати записки і ставити свічки. А Господь по Своїй милості часто творить різні чудеса, даруючи допомогу зцілення навіть хрещеним, але мало воцерковленою Своїм дітям. Допоможіть дитинці хоча б прийняти хрещення. Цим ми посадимо зерно віри в надії, що Господь виплекав з нього плід для Царства Небесного.

Чи можна православним бути хрещеним у іновірців?

Канонами Церкви православним християнам заборонено участь в інославних «таїнствах», бо, коли вони присутні на них, ми визнаємо їх дійсними і зрікаємось істинної віри.

Хто мій небесний покровитель?

Кожна людина хреститься в честь якогось святого. Наприклад, Микола на честь святителя Миколая, який є його небесним покровителем. Якщо людина не знає, в честь якого святого його хрестили, а ім'я, яке він носить, мають кілька святих, тоді треба вибрати або найближчого до дня народження, або найближчого до дня хрещення, або просто будь-якого, кого людина хоче вважати своїм небесним покровителем. І тоді день пам'яті такого святого буде днем ангела цієї людини.

Чи можна охрестити людину заочно?

А чи можна зробити операцію людині без його присутності? Чи можливо нагодувати людини заочно? І яким чином можна хрестити дорослої людини без його присутності і без його згоди? Звичайно ж ні.

Чи потрібно хреститися, якщо чоловік / дружина / наречений ... на цьому наполягають?

Про дорослих людей в Євангелії сказано: «Якщо має віру і хреститься, врятований буде». Посилаючи апостолів на проповідь, Христос говорив: «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа». Ці місця Євангелія говорять нам про те, що доросла людина, що бажає прийняти хрещення, повинен вірити в Христа і знати основні істини християнського віровчення. Без віри хреститися не можна. Адже це не театральне обрядове дію, це таїнство.

Чи справді хрещення?
Скільки разів можна бути хрещеним?
У хресній почалися критичні дні, що робити ?
Чи правда, що не можна охрестити дитину з хрестиком іншої людини?
Чи можна прати Крижми?
Що робити, якщо крижма загублена?
Чи можуть батьки дитини бути нехрещеними?
Чи можуть інославні родичі присутнім на хрещенні?
Чи правда, що мати не може бути присутнім на хрестинах?
Чи можна поміняти хресного / хресну?