Хрещення (Богоявлення) Господнє

До Свого тридцятирічного віку Господь Ісус Христос жив зі Своєю Матір'ю в маленькому місті Назареті До Свого тридцятирічного віку Господь Ісус Христос жив зі Своєю Матір'ю в маленькому місті Назареті. Допомагаючи пристарілого Йосипу в теслярські роботи, Він нічим Себе не виявляв, і люди вважали його за одного з дітей Йосипа. Але ось наблизився час Йому почати Своє суспільне служіння. Тоді Бог в особливому баченні велить пророку Іоанну Хрестителю, що жив в пустелі, виступити зі всенародної проповіддю покаяння і хрестити в Йордані всіх тих, хто кається в знак їх бажання очиститися від гріхів. Місце, де пророк Іоанн почав служіння, називалося "пустелею Іудейській," що лежала на західному узбережжі Йордану і Мертвого моря.

Свою проповідь про покаяння Іоанн Хреститель обумовлював наближенням Царства Небесного, тобто Царства Месії ( Матв. 3: 2 ). Під цим Царством Слово Боже розуміє звільнення людини від влади гріха і воцаріння праведності в його серце (Луки 17:21; пор. Рим. 14:17). Природно, що благодать Божа, зостаємося в домі тіла в серцях людей, об'єднує їх в одне суспільство, або Царство, яке також називається Церквою (Матв. 13: 24-43, 47-49).

Готуючи людей до вступу в це Царство, що відкривається незабаром з приходом Месії, Іоанн всіх закликає до покаяння, а хто відгукнувся на цей заклик хрестив "хрещенням покаяння для прощення гріхів" (Луки 3: 3). Це не було ще благодатне християнське хрещення, а лише занурення в воду, як символ того, що той, хто кається бажає очищення від гріхів, подібно до того, як вода очищає його від тілесної нечистоти.

Тоді серед іншого народу до Івана прийшов і Ісус Христос із Назарету Галілейського, щоб хреститися від нього. Іоанн ніколи до цього не зустрічався з Ісусом і тому не знав Хто Він. Але коли Ісус підійшов до нього для хрещення, то Іоанн, як пророк, відчув Його святість, безгрішність і нескінченне перевагу над собою, і тому в подиві заперечив: "Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?" - "Так годиться нам виповнити усю правду, "- лагідно відповів Спаситель ( Матв. 3:15 ). Цими словами Господь Ісус Христос хотів сказати, що Він, як родоначальник нового, відродженого Ним людства, повинен був Власним прикладом показати людям необхідність всіх Божественних встановлень, в тому числі і хрещення.

Однак, "охрестившись, Ісус зараз вийшов із води" ( Матв. 3:16 ), Бо Він мав, не було потреби сповідатися, як робили це інші христяться, залишаючись у воді під час сповідання своїх гріхів. Охрестившись, Ісус, за словами Євангеліста, молився, очевидно, про те, щоб Отець Небесний благословив початок Його служіння.

"І ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього." Очевидно, Духа Божого побачив не тільки Іоанн, а й народ, що був при цьому, оскільки мета цього чуда була явити людям Сина Божого в Ісусі, що перебував доти в невідомості. Ось чому в день свята Хрещення Господнього, званого так само Богоявленням, в церковній службі співається: "З'явився єси днесь вселенній ..." Згідно Євангелісту Іоанну, Дух Божий не тільки зійшов на Ісуса, але і залишився на Ньому (Ів. 1:32 ).

Дух Святий з'явився у вигляді голуба тому, що цей образ найбільш личив Його властивостями. За вченням святого Іоанна Златоуста, "голуб є особливо лагідне і чисте істота. А так як Дух Святий є Дух лагідності, то Він і з'явився в цьому виді." Голос Бога Отця: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав," вказав Іоанну Хрестителю і присутнього народу на Божественне достоїнство охрещуваного, як на Сина Божого у власному розумінні, Єдинородного, на Якому вічно перебуває благовоління Бога Отця; і разом з тим ці слова були відповіддю Отця Небесного на молитву Його Божественного Сина про благословення на великий подвиг порятунку людства.

Хрещення Господнє наша свята Церква святкує 19 січня н. с. (6 січня с.с.), називаючи це свято Богоявленням, тому що в подію цьому явила Себе людям вся Свята Трійця: Бог Отець - голосом з неба, Бог Син - хрещенням від Івана в Йордані, Бог Дух Святий - зійшла на Ісуса Христа голубом. Свято Хрещення, нарівні зі святом Пасхи, є найдавнішим християнським святом. Він завжди зустрічається християнами з великим підйомом, тому що нагадує про їх власному хрещенні, ніж спонукає глибше усвідомити силу і значення цього таїнства.

Свято в православному богослужінні

Богоявлення входить в число великих двунадесятих свят. Він в Православної Церкви відбувається з величчю, рівним Різдву Христовому. Обидва ці свята, з'єднані святками (з 7 по 19 січня), складають одне величне і спасенне торжество.

Переддень свята - 18 січня - називається навечір'я Богоявлення, або святвечором. Його служби подібні зі службою навечір'я Різдва Христового.

У святвечір Богоявлення (як і на Святвечір Різдва Христового) пропонується Церквою строгий пост: прийняття їжі один раз після освячення води. Якщо навечір'я трапиться в суботу та неділю, пост полегшується: дозволяється прийняття їжі двічі - ще й після літургії.

Чин великого освячення води

Спогад йорданського події Церква щорічно оновлює чином великого освячення води, яке здійснюється (у разі, якщо служиться літургія святого Василя Великого) після заамвонної молитви. Якщо вечірня відбувається відокремлено, чин покладено на її закінчення: після вигуку «Буди держава» священик через царські врата при співі тропарів «Глас Господній на водах» виходить до судин, наповненим водою, несучи на чолі Чесний Хрест, і починається освячення води. Воно відбувається також і в саме свято після літургії (теж після заамвонної молитви). Благодать освячення води в ці два дні подається завжди одна і та ж. У навечір'я освячення води відбувалося в спогад Хрещення Господня, який освятив єство водне, а також хрещення оголошених, яке в давнину відбувалося в навечір'я Богоявлення. В саме ж свято освячення води буває в спогад власне події Хрещення Спасителя.

Велика Агіасма

Богоявленська свята вода називається в Православній Церкві великої агіасми - великої Святинею. До освяченій воді християни з давніх часів мають велике благоговіння. На єктенії великого освячення води Церква молиться: «О еже освятити водам сім, і дарував їм благодать позбавлення (порятунку), благословення Іорданову, силою і дією і натхненням Святого Духа ...» «Про еже бити воді цього, освячення дару, гріхів позбавлення, у зцілення душі і тіла черпає ю і емлющім на освячення будинків ..., і на всяку користь неабияка (сильну) ... ».

У цих проханнях і в молитві священика на освячення води Церква свідчить про різноманітних діях благодаті Божої, що подається всім, хто з вірою «черпає і причащається» цієї Святині.

Святість води очевидно для всіх проявляється і в тому, що вона тривалий час зберігається свіжою і неушкодженою. Ще в IV столітті про це в 37-й бесіді на Хрещення Господнє говорив св. Іоанн Златоуст: «Христос хрестився і освятив єство вод; і тому в свято Хрещення все, зачерпнувши води опівночі, приносять її додому і зберігають на весь рік. І так вода в суті своїй не псується від продовження часу, почерпнута нині цілий рік, а часто два і три роки залишається свіжою і неушкодженою, і після дещицю часу не поступається водам, щойно отриманих з джерела ».

У Руській Православній Церкві і народі склалося таке ставлення до Богоявленської воді, що її приймають тільки натщесерце як велику Святиню, тобто подібно антидору, просфорі і т.д.

Цю Святиню Церква вживає для окроплення храмів і осель, при заклинальних молитвах на вигнання злого духа, лікує; призначає її пити тим, хто не може бути допущений до Святого Причастя. З цією водою і Хрестом священнослужителі в свято Богоявлення відвідували раніше будинку своїх прихожан, окроплюючи їх і житла і, таким чином, поширювали благословення і освячення, почавши з храму Божого, на всіх чад Церкви Христової.

В знак особливого шанування Богоявленської води як дорогоцінної великої Святині у Водохресний Святвечір і встановлено суворий піст, коли або зовсім не покладається куштування їжі до Хрещенській води, або допускається прийняття малої кількості їжі. Однак з належним благоговінням, з хресним знаменням і молитвою можна пити святу воду без будь-якого сорому і сумніву і тим, хто вже що-небудь куштував, і повсякчас по потребі. Церква в богослужбовому Статуті (див .: Типікон, 6 січня) дає на цей рахунок ясне і певне наставляння і роз'яснення: ті, які відлучають себе від святої води заради передчасного куштування їжі, "не добро творять». «Не куштування заради ястія (їжі) нечистота в нас є, але від поганих справ наших; Очищені ж від цих пнем без сумніву цю святу воду ».

Водохресна вода: віра і забобони

Про те, що водохресна вода - особлива, святая, знають практично всі. Але в чому саме її сила, звідки вона береться і як з нею поводитися, достовірно обізнані далеко не всі, що породжує безліч марновірств і забобонів. На найпопулярніші питання про хрещенській воді відповідає настоятель храму святої мучениці Татіани при МДУ протоієрей Максим Козлов.

Велике освячення води

У святвечір і в свято Хрещення Господня у всіх православних церквах здійснюється Велике освячення води (Велика Агіасма). Також на Хрещення після богослужіння священнослужителі часто освячують і довколишні джерела - озера, річки, ставки.

Християни вірять, що водохресна вода приносить духовне і тілесне здоров'я. Щорічно у Водохресний святвечір біля храмів шикуються довгі черги віруючих, які приходять запастися водохресною водою на цілий рік. Її п'ють потроху вранці натщесерце. Нею освячують домівки і робочі приміщення, щоб призвати благодать Божу в допомогу людям. Однак же головний сенс не в тому, щоб взяти в ці дні воду, а в тому, щоб помолитися під час її освячення, бути присутнім на молебні, адже Господь дає благодать для зцілення святою водою недуг саме по молитві.

Купання в Йордані

Є і благочестивий звичай занурюватися в Йордань - водойма, на якому звершено чин освячення, або ополонку. Головне при цьому - не ставитися до купання як до «церковно-спортивному подвигу»: хтось, благоговійно перехрестившись, хоч і боїться морозу, спускається в воду, обмежуючи себе заради Христа; хтось, гікая, сміючись і кураж, стрибає в ополонку, і добре ще, якщо не матюкається від захвату ... Навряд чи ці картини вимагають коментарів, як і звичка деяких людей після обмивання зігріватися не тільки не молитвою, але і не рушником, а алкоголем.

Варто тільки сказати, що, якщо православна людина має намір послідувати звичаю зануритися в Йордань, слід взяти на це благословення у священика.

Зрозуміло, треба пам'ятати, що це обмивання не очищається, як деякі думають, автоматично від всіх гріхів, в тому числі не вибачає участі в святочних ворожіннях, про які люди часом пам'ятають краще, ніж про дійсний сенс зимових свят. Іншими словами, занурення в ополонку ні в якому разі не замінює сповідь.

Обмивання у хрещенській воді, занурення в холодні води, в Йордань в день хрещення свідчить про віру людини в безсумнівну силу благодаті Божої, яка збереже його і в тридцятиградусний мороз десь в Єнісеї або Обі від усіляких недуг, і купання послужить во здравіє душі і тіла. Хто має таке розташування отримає безперечну духовну користь від водохресного водопогруженія.

Свята вода від 18 і 19 січня: в чому різниця? Треба пам'ятати, що вода, освячена 18 січня, НІЧИМ не відрізняється від води, освяченої 19 січня: за Статутом у Водохресний святвечір також покладається освячувати воду чином великого освячення, хоча це ще предпразднство Богоявлення. Вода, освячена у Водохресний Святвечір і в сам день Хрещення Господнього є освяченою водохресною водою (іменованої також Великої агіасми). А ось думка, що 19 січня Господь освячує всю воду на землі - забобон. Це доля нецерковних ЗМІ і різних «кумоньок». Воно сходить до більш широкого розуміння сучасності, того типу релігійності, який має на увазі щось магічно отримується: дійсно, навіщо йти до церкви на службу, раптом чергу доведеться за святою водою стояти? Навіщо Богу молитися? Навіщо намагатися зрозуміти, в чому сенс свята Хрещення, навіщо дати собі працю задуматися, який сенс освячення святої води, коли можна просто включити кран у ванній і набрати відро води, і вважати, що вона свята. Думаю, відповідь ясна.

Малюємо хрести і кропили житло

Зате є цілком благочестива традиція малювання хрестів і окроплення святою водою житла, що відноситься до Водохресному Святвечора. Хрести в колишні століття малювати не крейдою, а випалювали свічкою, наносили кіптявою свічки. У сучасних оселях далеко не всі готові піти на такий крок по відношенню до свого нерухомого майна, але «могій вместіті, нехай вмістить». У будь-якому випадку можна порекомендувати триматися другий і не менш значної частини цього звичаю і окропити весь будинок, як і говорить Типікон, водохресною водою. У цей день кроплять «навіть і під ноги» - там, де ми ходимо, так що не дивуйтеся, коли вода виявляється і на підлозі.

Як використовувати водопровідну воду в Свято Хрещення?

Ніяких обмежень на використання водопровідної води в Хрещення (Богоявлення) Церква не встановлює. Але використовувати принесену з храму освячену на чині Великого освячення Водохресну воду, звичайно, слід не для миття і прання, а з благоговінням і молитвою вживати, пити, окропляти житло, причому використовувати благоговійно не тільки тиждень після свята, а й протягом усього року.

Якщо свята вода зіпсувалася

Якщо свята вода зіпсувалася, її слід вилити в якийсь непопіраемое місце, скажімо, в проточну річку або в лісі під дерево, і посудину, в якому вона зберігалася, більше не пускати в побутове вживання. А якщо Хрещенська вода, що залишилася з минулого року, допускає звичайне вживання, тобто збереглася нормально, то її і слід вживати, як зазвичай - з благоговінням і з молитвою пити вранці натщесерце, при екстреної нужді - і в будь-який час дня. Якщо з водою щось трапилося, можна вилити її в квітку. Торкатися до посудини зі святою водою жінці в дні місячного очищення можна, а приймати її всередину, крім випадків смертної небезпеки, не слід.

16.01.2019

Свята вода від 18 і 19 січня: в чому різниця?
Навіщо Богу молитися?
Як використовувати водопровідну воду в Свято Хрещення?