Хрещення Господнє (Богоявлення)

  1. велике свято
  2. Богоявленська вода
  3. Прикмети на Водохреща

Хрещення - одне з головних християнських свят. Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 по 19 січня. Свято починається увечері 18 січня коли всі православні відзначають Водохресний Святвечір. Свято Хрещення Господнє відзначається кожен год 6 січня біля католиків і 19 січня у православних віруючих, згідно з офіційним сучасним календарем.

Зміст статті:



велике свято

Свято це пов'язаний з хрещенням Ісуса Христа в річці Йордан. За часів його земного життя, хрестили тільки дорослих людей, які повністю відчули віру в єдиного Бога і усвідомили в собі цю, на ті часи нову, релігію, адже тоді християни переслідувалися, єдинобожжя відкидалося. Тому й не дивно, що Ісус Христос прийняв хрещення в віці 30 років.

У церквах 19 січня, в день Хрещення Господнього освячують воду. Раніше її брали з найближчої річки або озера, просвердлюючи в льоду лунку у формі великого хреста. Батюшка молився над водою, опускав в ополонку церковний хрест, парафіяни найближчій церкві співали псалми. Після всіх цих дійств вода в річці вважалася хрещений. Її набирали в різні посудини і несли додому. Вірили, що така вода лікує від різних недуг, надає бадьорість і здоров'я, тому був поширений звичай занурюватися в ополонці. В даний час воду практично не беруть з річок та озер - екологія не та. Її відразу розливають після богослужіння біля церкви. Погодьтеся - це дуже практично. Звичай занурюватися в ополонку зберігся і до нашого часу. Але частіше чудеса витривалості показують глядачам "моржі". Решта топчуться на березі, і, округливши очі, дивляться на чудових людей в плавках та на снігу.

Вода крім охолодження тлінних тел також використовувалася в активній боротьбі проти різної нечистої сили, яка цілим арміями "тримала в облозі" вдома бідних білорусів. Щоб вигнати з кутів цю саму домову нечисть, окропляли всі кімнати, двір і господарські будівлі хрещеною водою. Після таких ритуалів кожна людина намагався вдосталь напитися святою водою, щоб бути весь рік здоровим, щасливим, а значить безтурботним і веселим. По крайней мере, випиваючи цю воду, багато про це мріяли і сподівалися тільки на краще.


Хрещення у католиків

У католиків Хрещення збігається зі святом Трьох королів - трьох мудреців, які першими донесли до всього світу звістку про народження Христа.

На це свято кожен католик приносить з костелу додому «пасвенчани» крейда і пише на дверях будинку три букви: «K, M і Б», згідно з іменами Трьох королів - Каспеля, Мельхона і Бальтозара, відповідно. Вірять, що ці літери відганяють злі сили і злі помисли від будинку і від благополуччя сім'ї, що живе в ньому. Мел ж зберігається весь рік, як і вода у православних. Тільки, в даному випадки крейда виступає як ліки від болю в животі. Чому так? По суті ніхто толком і не відповість. Може, головну роль тут відіграє віра?

Історичні особливості свята Хрещення Господнє

Хрещення Господнє не відзначалося великими святами, крім припадають на нього третьої кутею. Але і вона називалася пісної.

З цим святом не пов'язано жодних пісень, гідний, хороводів і спеціальних танців. Так вже вийшло. На противагу цьому існує дуже багато повір'їв і прикмет, пов'язаних з Хрещенням.


Наприклад, господарі після богослужіння намагалися прийти додому найпершими. Вважалося, що, і врожай вони зберуть першими. Сіно, на якому під час Коляд стояла кутя, поступово віддавали домашнім тваринам, як засіб від хвороб і від не дуже хорошої впливу відьом.

У дворах храмах тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, він може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайного водойми в водохресну ніч, хоча власне святий таку воду вважати не можна. На свято Водохреща вода в храмах освячується за особливим чином - великим Йорданським освяченням і називається хрещенській. Є таке грецьке слово - «агіасма», перекладається воно як святиня. І ставлення до неї, до великої святині, має бути особливе.

Богоявленська вода


Правила куштування Богоявленської води

Куштували вона натщесерце, по ложечці, по чуть-чуть. Встав чоловік, перехрестився, попросив благословення у Господа на що почався день, вмився, помолився і прийняв велику агіасми. Якщо запропонований прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають Богоявленську святу воду, а за нею і ліки. А вже потім сніданок і інші справи. Подвижники християнського благочестя називають освячену воду найкращими ліками від усіх духовних і тілесних недуг.

Часто духівники «прописують» своїм пріболевшім чадам Богоявленськую водохресну воду - кожну годину по ложечці, з вірою, звичайно, а без віри хоч полканістри випий. Нею і вмивати хворого можна, і ліжко кропити. Правда, жінкам в критичні дні приймати водохресну воду не благословляється. Але це якщо жінка в іншому здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Водохресна вода нехай буде їй на допомогу!

Є благочестива традиція кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення. Водохресну воду весь рік вживають натщесерце в невеликих кількостях, зазвичай разом з шматочком просфори "щоб силу, здоров'я підкріплювальну, хвороби зцілює, демонів проганяють і всі ворожі наклепи відвертає, возмоглі ми отримати від Бога".


молитва

При цьому читається молитва: "Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на відпущення гріхів моїх, в просвітлення розуму мого, в зміцнення душевних і тілесних сил моїх, во здравіє душі і тіла мого, в підкорення пристрастей і немічний моїх по безпредельному милосерді молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх. Амінь ". При недугах або нападах злих сил пити воду можна і потрібно, не вагаючись, в будь-який час.

Прикмети на Водохреща

По погоді, яка стояла 19 січня на Хрещення Господнє, люди намагалися визначити погоду майбутнього літа: якщо в цей день було холодно, то «жніво Будз сонечним и Гарач». Якщо Хрещення видалося ясним, сонячним і морозним, то говорили про можливість настання гарячого і жаркого літа. Говорили (сидячи на печах): "Трашчи мароз, трашчи, ужо мінулі Вадохришчи (друга назва Хрещення)" або "На Водахришчи дзень цёпли - будз хліб цёмни». Знову ж у всіх цих приказках, прислів'ях і прикмети завуальована надія на багатий урожай. Це не дивно, адже від урожаю повністю залежало життя селянина - чи буде він голодувати після Коляд, аль немає.

Свято Хрещення Господнього, або Богоявлення, називається ще днем ​​Просвітництва і святом Светов - від стародавнього звичаю здійснювати напередодні його (в Навечір'я) хрещення оголошених, яке є, по суті, духовним просвітництвом. Опис події Хрещення дано у всіх чотирьох Євангелістів (Мф. 3, 13-17; Мк. 1, 9-11; Лк. 3, 21-23; Ін. 1, 33-34), а також у багатьох стихирах і тропарях свята . «Днесь неба і землі Творець приходить тілом на Йордан, Хрещення просячи безгрішний ... і хрещається від раба Владика всього ...». «До гласу вопіющаго в пустелі: уготована шлях Господній (тобто до Іоанну) прийшов єси, Господи, зрак рабий прийму, Хрещення просячи, що не ведий гріха». Хрещення Господа Ісуса Христа знаходиться в найтіснішому зв'язку з усім Його Боголюдським справою порятунку людей, воно становить рішуче і повне початок цього служіння.


Христос Спаситель в Хрещенні дарує (водою) благодать «рішучу душ і тілес купно». Хрещення Господнє в справі відкуплення людського роду мало велике рятівне онтологічне значення. Хрещення на Йордані виливає смертним залишення, відпущення гріхів, просвіта, відтворення людського єства, світло, оновлення, зцілення і як би нове народження (пакібитіе).

«Новотворіші земнородния, Нов Адам бувши Содетель, вогнем і Духом і водою дивне здійснюючи відродження і оновлення чудное ...». Хрещення Христа у водах Йорданських мало не тільки значення символу очищення, а й перетворює, оновлююче дію на єство людське. Зануренням Своїм в води Йордану Господь освятив «все єство вод» і всю землю. Присутність Божественної сили у водному єстві наше тлінне єство (через Хрещення) перетворює в нетлінне. Хрещення справила благодатну дію на всі двоєдине людське єство - на тіло і душу людини. «Духом душі новотворіші, водою ж освящаеші тіло, складене, тварин будуйте (відтворюючи) ... мають в собі життя вічне». Хрещення Христа Спасителя було фактично предизображеніем і підставою даного після Його Воскресіння і Вознесіння таємничо-благодатного способу відродження водою і Духом в таїнстві Хрещення. Тут Господь об'являється Засновником нового, благодатного Царства, в яке, за Його вченням, не можна увійти без Хрещення (Мф. 28, 19-20). «З Мною аще хто зійде і спогребется Хрещенням, зі Мною слави насолодиться і воскресіння, - Христос нині сповіщає».


Трикратне занурення (кожного віруючого у Христа) в таїнстві Хрещення зображує смерть Христову, а виходи з води - прилучення триденне Його Воскресіння. Христос Спаситель «від води (хрещенням) таємниче Духом вчинив ... многодітна Церква, первее (перш) безчадну».

При Хрещенні Господа в Йордані відкрилося людям справжнє Богошанування (релігія), була виявлена ​​до тих пір невідома таємниця Троичности Божества, таємниця про Бога Єдиному в трьох Особах, відкрилося поклоніння Пресвятій Трійці.

«Трійця Бог наш, Собі нам днесь нероздільно яви: бо Отець виявленим (відкритим, явним) свідченням спорідненості (спорідненість) проголоси, Дух же голубиних чином зійшов з Небес, Син Пречистий верх Свій Предтечі схили ...».
У співах всебічно і зворушливо описуються ті переживання, які відчуває Предтеча, побачивши Христа, який прийшов хреститися у нього. Іоанн Хреститель слухав його народу вказує на який прийшов Ісуса як на очікуваного усім Ізраїлем Христа - Месію: «Сей, ізбавляяй Ізраїлю, свобождаяй нас від тління». І коли Господь просив у нього хрещення, «Предтеча затріпотів і голосно вигукнув: як світильник може висвітлювати світло? Як раб покладе руку на Владику? Спаситель, який взяв на себе гріхи всього світу, Ти Сам освяти мене і води ». «Хоча Ти і Немовля від Марії, - говорить Предтеча, - але я знаю Тебе, Предвічного Бога». І тоді Господь говорить Іоанну:
«Пророче, гряди крестити Мене, тебе создавшаго, і просвещающаго благодаттю і очіщающаго всіх. Доторкніться Божественному Моєму верху (голови) і без сумнівів надала. Інше прости нині, бо виконати пріідох правду всяку ».


Христились від Іоанна, Христос виконав «правду», тобто вірність і послух заповідям Божим. Святий Іоанн Предтеча прийняв від Бога повеління хрестити народ на знак очищення гріхів. Як людина, Христос повинен був «виконати» цю заповідь і, отже, хреститися від Іоанна. Цим Він підтвердив святість і велич дій Іоанна, а християнам на вічне час дав приклад послуху волі Божій і смирення. У співах широко використано пророцтво св. Псалмоспівця (пс. 113) про те, що Йордан зупинить свій плин «від Особи Господня». «Днесь псалмів пророцтво кінець прияти (виповнитися) поспішає: море бо, рече, вигляді і побіг, Йордан возвратися назад, від Особи Господня, від Особи Бога Якова, що прийшли від раба прияти Хрещення».

«Йордан, бачачи крещающагося Владику, розділяється і зупиняє свій плин», - йдеться в 1-й стихире на освячення води. «Повернення Йордан ріка вспять, не дерзаючи служити Тобі. Яже бо засоромився Ісуса Навина, како Творця свого злякається НЕ імяше »Церква устами творців стихир запрошує віруючих думкою і серцем перенестися до того великої події Богоявлення, яке відбулося колись на річці Йордан, щоб подякувати за« велике число милосердя невимовне »Христа, в« Рабії зраце » Який прийшов у світ спасти рід людський.


Не забула Церква в передсвятковій і святковій службі і великого служителя Христового і учасника події - «Предтечу і Хрестителя, і Пророка, і паче всіх вшановано пророк (з пророків)» - Іоанна. Закінчуючи предпразднственное спів і починаючи оспівувати саме велика подія свята, Церква звертається до Івана Предтечі і просить його спорудити молитовно свої руки до Того, пречистої голови Якого він стосувався цими руками на Йордані; Церква просить Хрестителя прийти і духом своїм сопрісутствовать нам, стати разом з нами, «запечатаяй спів і предначінаяй торжество».

Автор: Пономаренко Надія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: Хрещення Господнє , свято 19 січня

Чому так?
Може, головну роль тут відіграє віра?
І коли Господь просив у нього хрещення, «Предтеча затріпотів і голосно вигукнув: як світильник може висвітлювати світло?
Як раб покладе руку на Владику?